Korte Samenvatting
Het verhaal speelt zich af in de jaren ’70. De 13-jarige Cecilia Lisbon heeft net geprobeerd zelfmoord te plegen, door haar polsen over te snijden in de badkuip. Na haar mislukte poging weten noch haar moeder, noch haar vader waarom ze het deed en hoe ze zich moeten gedragen, en hetzelfde geldt voor haar zussen, de 17-jarige Therese, de 16-jarige Mary, de 15-jarige Bonnie en de 14-jarige Lux. De Lisbons besluiten een feestje te organiseren, zodat hun dochters wat meer contacten leggen. Ze nodigen de buurjongens uit, die volledig door de blonde zusjes bezeten zijn. Jammer genoeg kan het feestje Cecilia niet helpen er bovenop te raken. Ze verlaat het feestje vroegtijdig gaat naar haar slaapkamer en maakt een einde aan haar korte leventje door uit haar slaapkamerraam te springen. De familie blijft geschokt achter. De Lisbons worden steeds zorgelozer; ze laten het huis verkommeren en mevrouw Lisbon vertoont zich nog amper buiten het huis. Het leven van de meisjes lijkt opnieuw zijn normale gangetje te gaan, al blijft er steeds een lege plaats naast hen open.
De populairste jongen in school, Trip Fontaine, laat zijn oog vallen op Lux Lisbon, en vraagt haar mee uit naar het schoolbal. Pas wanneer alle andere dochters ook een partner hebben gevonden om naar het bal te gaan, stemmen de Lisbons in. Wanneer Lux de regels verbreekt door dronken en uren te laat thuis te komen, worden wel heel strikte maatregelen genomen door de ouders. De meisjes mogen niet meer weggaan, en worden systematisch meer en meer verboden, tot ze zelfs van school wegblijven. Meneer Lisbon, die er leraar is, neemt na verloop van tijd ontslag en zo verdwijnen de Lisbons meer en meer uit het beeld. De jongens uit de buurt komen via Cecilia’s dagboek, meer en meer over de familie te weten en blijven het huis bespioneren. Zo ontdekken ze dat Lux iedere avond met andere mannen op het dak van het huis van haar ouders de liefde bedrijft.
Na verloop van tijd proberen de meisjes contact op te nemen met de buurt. De jongens proberen de meisjes op te bellen en leggen zo het eerste contact met hen.
Op een bepaalde avond bellen de Lisbonnetjes de jongens en spreken af de volgende nacht om twaalf uur stipt. De volgende dag staan de jongens om middernacht rond het huis van de Lisbons en treffen Lux aan in de woonkamer. Ze zegt dat ze weggaan met haar moeders auto en dat de jongens moeten wachten op de andere zusjes die ze boven horen rommelen. Ook in het souterrain horen ze iets, ze dalen de trap af en treffen daar Bonnie aan die zich verhangen heeft. In de slaapkamer heeft Therese een overdosis slaappillen genomen en is ingeslapen, Lux heeft zich in haar moeders auto vergast en Mary heeft in een poging zich van het leven te beroven haar hoofd in de gasoven gestopt. Mary is de enige die de zelfmoordpoging overleeft. Maar voor de gemeenschap is ze even dood als haar andere zusjes. Het verbaast dus niemand dat niet lang na haar thuiskomst uit het ziekenhuis, ze dood wordt aangetroffen in haar slaapkamer.
Na de begrafenis van de meisjes, vluchten de Lisbons in het midden van de nacht weg, om nooit meer terug te keren. Het huis wordt verkocht aan een jong koppel en wordt helemaal opgeknapt. Zo verdwijnen de laatste herinneringen aan de Lisbonnetjes. Maar voor de jongens uit de buurt is het zo simpel niet. Ze houden heimelijk verschillende bezittingen van de meisjes bij. En jaren later proberen zij nog steeds het mysterie rond de zelfmoord van de meisjes te ontrafelen. Tevergeefs, zij hebben hun geheimen meegenomen in hun graf.
Iets over de auteur
“De zelfmoord van de meisjes” was Jeffrey Eugenides eerste novelle. Het boek kwam uit in 1993, en werden over heel de wereld miljoenen exemplaren van verkocht. Hij schreef ook nog enkele kortverhalen, waar “Timeshare” een van is. Sophia Coppola verfilmde in 1999 het boek, onder de naam “The Virgin Suicides”, de oorspronkelijke titel van het boek.
Personages
Meneer Lisbon, de strenge, maar gevoelige vader van de meisjes, was de wiskunde leraar in de lokale middelbare school, waar zijn dochters school liepen.
Mevrouw Lisbon, de moeder van de meisjes, die na de zelfmoord van haar eerste dochter een zware depressie krijgt en zich zo hard aan haar andere dochters vastklampt dat ze hen van de buitenwereld afzondert. Daardoor zien deze maar één oplossing meer, hun zusje volgen in de dood.
Lux Lisbon, het 14-jarige meisje, dat rebels wordt na de dood van haar jongste zusje. Ze gaat tegen haar ouders in en dat wordt de meisjes uiteindelijk fataal. Door de overtreding van Lux worden de meisjes gestraft en zien zij uiteindelijk maar één uitweg uit het huis, de dood.
Vertelstandpunt
Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van een ik-verteller. De verteller is zelf een personage in het verhaal, toch wordt zijn naam nooit vernoemd. Hij komt over als een stille toeschouwer die over zijn eigen gevoelens praat, maar die geen gevoelens van de andere personages kent.
Stijl
Het zijn bovenal gedachten en gevoelens die worden beschreven. Bij beschrijving van gebeurtenissen hebben de gevoelens de bovenhand. De verteller gebruikt vooral een lyrische vertelwijze. De plaats van handeling, vooral het huis van de Lisbons wordt vrij subjectief beschreven.
De schrijver gebruikt vooral lange zinnen, op de zinnen van de dialogen na. De stijl die de schrijver in dit boek gebruikt is overduidelijk omschrijvend.
Periode
Dit boek behoort tot de stroming van het realisme.
Thema
Het thema dat in dit boek voorkomt is zelfmoord. Het verhaal draait rond de zelfmoord van 5 zusjes, de Lisbonnetjes. Na de zelfmoord van het jongste zusje, vervreemden de meisjes meer en meer van de buitenwereld, op zoek naar een uitweg uit het verstikkende huis, zien zij maar één optie, zelfmoord.
Ruimte
Functionele Ruimte
* Het huis van de Lisbons,
* De buurt waar de Lisbons wonen,
* De middelbare school, waar de meisjes school lopen en waar meneer Lisbon les geeft.
Symbolische Ruimte
De aftakeling van het huis van de Lisbons staat symbool voor de aftakeling van de familie. De Lisbons worden steeds meer wereldvreemd en de familie dreigt meer en meer uit elkaar te vallen. Na de dood van de meisjes en de vlucht van de ouders wordt het huis opnieuw opgeknapt, en bewoont door een jong gezin. Dit staat symbool voor het nieuwe leven dat de ouders willen starten.
Het dak van het huis, waar Lux de liefde bedrijft met onbekende mannen, terwijl haar ouders slapen, staat symbool voor Lux’ rebelsheid en losbandigheid.
Tijd
Verteltijd
Het boek omvat 204 pagina’s.
Vertelde tijd
Het boek beschrijft iets meer dan een jaar.
Vertelritme
Het boek heeft een traag vertelritme, door de vele omschrijvingen.
Tijdsvertragingen
De auteur maakt veel gebruik van beschrijvingen, er zijn dus veel tijdsvertragingen te vinden in dit boek.
Eigen Mening
Een spannend boek kan je “De zelfmoord van de meisjes” niet noemen. Na de eerste alinea kom je te weten dat de meisjes allemaal zelfmoord zullen plegen, het einde is dus voorspelbaar, maar dat stoorde niet. De verteller sleurt je mee in zijn zoektocht naar antwoorden op de vele vragen waarmee hij jaren geleden achterbleef. Op het einde van het verhaal blijf je achter met meer vragen dan antwoorden. Daardoor blijft het boek je een tijdlang achtervolgen. Geen happy end, maar toch een verrassend mooi boek.
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
ik vind het een goed verslag over de virgin suicides;over alles wordt uitvoerig geschreven.
het is goed samengevat.
zeer goed gedaan
24 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
hey bedankt voor je uittreksel van het boek: " de zelfmoord van de meisjes" ik wou je anders uit dank ook een verslag eens geven dat je nodig hebt maar ik lees nooit boeken! sorry toch bedankt!
vele groetjes van Ellen uit België
22 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Lientje, ge hebt da goed gedaan. kheb er veel aan gehad. merci
22 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
ik vond het heel fijn hoe jij je ervaringen op papier zetten. het heeft me erg geholpen met mijn verslag af te ronden. bedankt!!!
groetjes sharon
22 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
k n a p h o or
Steven
21 jaar geleden
Antwoorden