Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde door Robert Louis Stevenson

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • havo | 618 woorden
  • 22 april 2005
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
39 keer beoordeeld

Boekcover The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Shadow
The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde door Robert Louis Stevenson
Shadow
Algemeen De titel is: Dr Jekyll and Mr Hyde. Dit boek is geschreven door Robert Louis Stevenson. Robert werd geboren in 1850 en leefde tot 1894. Het boek “Dr Jekyll and Mr Hyde” schreef hij in 1886. Vragen over de roman De Titel De titel verklaart over wie het boek gaat. Pas wanneer je het boek gelezen hebt, snap je dat Jekyll en Hyde dezelfde persoon zijn. Waar en wanneer Het verhaal speelt ergens aan het einde van de 19e eeuw. In Londen in en in de buurt van Soho. Wat voor soort roman Het is een detectiveverhaal, want door het onderzoek van Mr Utterson kom je stukje bij beetje te weten, wat er zich heeft afgespeeld.
Wat is het thema Het thema is detective en de dood van een vriend Wie het verhaal vertelt Het verhaal wordt verteld door de niet-alwetende verteller. Daarmee bedoel ik dat de verteller evenveel weet als de lezer. Het is in de hij/zij vorm. De taal Het is in modern Engels geschreven, al zijn er sommige woordjes waar ik nog nooit van gehoor heb, maar dat ligt denk ik niet aan de leeftijd van het verhaal. Het verhaal is erg makkelijk te lezen. De beschrijvingen zijn niet erg uitgebreid, maar van de personen kom je die in de loop van het verhaal wel tegen. De hoofdpersonen Mister Utterson: een wat oudere vriendelijke, betrouwbare, slimme man. Hij is rechter. Mister Jekyll: een wat oudere, slimme man. Hij is erg rijk. Mister Hyde: een erg kleine, valse en gewelddadige man. Hij heeft de blik van Satan in zijn ogen. Mister Laynon: een wat oudere, slimme man. Mister Utterson, Laynon en Jekyll zijn al van jongs af aan vrienden, ze hebben een erg goed band met elkaar. Ik vond vooral mister Utterson een sympathieke man, omdat hij alles probeert op te lossen op een beleefde maar toch harde manier. Iedereen vertrouwt hem. In de loop van het verhaal verandert hun relatie. Ze gaan elkaar als vijanden zien, terwijl ze dat niet willen. Aan het eind van het verhaal leeft alleen mister Utterson nog. Mister Enfield, de neef van mister Utterson is een bijpersoon. Mister Guest is de klerk aan wie mister Utterson hulp vraagt. Danvers Carrew is één van de slachtoffers van mister Hyde. Samengevat Het verhaal begint met de “ontdekking” van mister Hyde door mister Utterson. Utterson gaat mister Jekyll, die Hyde in zijn testament heeft staan, om opheldering vragen, waarom hij zo’n duister figuur in zijn testament heeft staan. In de periode die volgt gebeuren er allerlei gewelddadige dingen in Soho. Mister Jekyll en zijn vriend, mister Lanyon, gaan zich steeds vreemder gedragen. Mister Lanyon sterft. Dan komt de butler van Jekyll naar Utterson en zegt dat hij de zaak niet vertrouwd. Utterson gaat mee en ze komen erachter dat de gevaarlijke Hyde in het privé-kamertje zit, in plaats van Jekyll. Ze stormen de deur binnen en merken dat Hyde op de grond ligt. Hij heeft zelfmoord gepleegd. Dankzij de brieven van Lanyon en Jekyll komt Utterson erachter dat Jekyll een medicijn gebruikte waardoor hij veranderen kon in de gevaarlijke Hyde. Dit deed hij om plezier te kunnen maken. Daarna veranderde hij weer terug naar Jekyll. Maar het medicijn werkt niet goed en er treedt gewenning op. Jekyll verandert met steeds kortere tussenpozen permanent in Hyde. Hij wil niet zo blijven leven en pleegt zelfmoord.
De actie De actie wordt pas duidelijk aan het eind van het boek. Het is erg raadselachtig. De volgorde De handelingen worden in logisch chronologische volorde verteld. Het einde Het einde van het verhaal is gesloten. Het is de oplossing van het raadsel in het verhaal. Degene die alle problemen veroorzaakte is dood, dus het einde is gesloten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde door Robert Louis Stevenson"