Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

The secret dreamworld of a shopaholic door Sophie Kinsella

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover The secret dreamworld of a shopaholic
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1213 woorden
  • 5 april 2011
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
13 keer beoordeeld

Boekcover The secret dreamworld of a shopaholic
Shadow
The secret dreamworld of a shopaholic door Sophie Kinsella
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
Eerste persoonlijke reactie
Ik lees niet zo vaak en ken ook niet veel leuke boeken. Mijn vriendin raadde mij deze auteur aan en ik heb dit boek in haar Shopaholic - reeks gekozen. Ik moet zeggen... dit is echt een super leuk boek. Als ik met dit boek begon, kon ik vaak niet stoppen met lezen. Ik moest regelmatig hardop lachen over hoe Rebecca zich uit haar moeilijke situaties weet te redden. Het is echt hilarisch! Een kleine nadeel is dat je zo zin hebt om te shoppen nadat je dit boek hebt gelezen en soms denk ik dat ik ook een shopverslaafd was.De inhoud van het boek

Opbouw

Het verhaal is niet onderverdeeld in hoofdstukken maar bestaat uit 24 delen, dat elk met een witte regel begint en ook met een witte regel eindigt. Tussen de delen zitten soms een paar brieven voor de hoofdpersoon. Het verhaal loopt in een chronologische volgorde. Verder zijn er geen flashbacks in dit verhaal.


Het verhaal speelt zich af in heden in Londen, Engeland.


Perspectief (vertelwijze)

Het verhaal is verteld in de ik - vertelsituatie


Samenvatting
Rebecca Bloomwood (de hoofdpersoon) is een jonge vrouw van 25 jaar die succesvol afgestudeerd als een financieel journaliste. Zij werkt bij het maandblad Successful Saving en woont in een studentenflatje samen met haar vriendin Suze. Zij heeft enorme schulden omdat zij heel veel van dure merken en winkelen houdt. Zij wil ook altijd graag worden gezien als een slimme en charmante meid. Zij bedenkt allerlei smoesjes om de bank en de Visa op afstand te houden. Haar vader zegt dat daarvoor zij twee oplossingen heeft: minder geld uitgeven of meer geld verdienen.

Zij is van plan om te gaan bezuinigen - zij koopt een boek over besparen en probeert de tips op te volgen. Het lukt haar niet te voldoen. In plaats van dingen op te halen, gaat zij zelf koken. Voordat zij het gaat doen moet zij eerst andere dingen aanschaffen om te kunnen koken. Als het koken niet lukt, geeft zij het op en al die dingen heeft zij voor niets gekocht.

Haar vriendin Suze raadt haar aan om de tweede optie te gaan. dat lijkt Rebecca een geweldig idee. Zij gaat het thuiswerk doen en geeft het ook meteen op. Da gaat zij opzoek naar een bijbaan en deze vindt zij bij haar lievelinge winkel Ally Smith. Op de eerste dag wordt zij ontslagen omdat zij kleding weggestopt heeft voor een klant wat zij zelf wilt hebben. Vervolgens gaat zij solliciteren en wordt meten uitgenodigd voor een gesprek. De vrouw die Rebecca aan de lijn kreeg was zeer onder indruk van haar cv( die zij snel heeft verzonnen). Na het gesprek wilt die vrouw Rebecca kennis laten maken met de eigenaar van de bank van Helsinki en voordat zij een vraag in vloeiend Fins moet beantwoorden, rent zij weg. De poging van meer geld verdienen wordt dus ook opgegeven.

Zij vlucht weg van telefoontjes en brieven van de bank. Zij vertelt aan haar ouders dat zij een stalker heeft en vraagt of zij mag bij haar ouders logeren. De volgende ochtend praat zij met de buren. Het blijkt dat ze veel geld zijn kwijtgeraakt. Ze hebben een verkeerd keuze gemaakt bij een bank vanwege de advies van Rebecca. Zij voelt zich schuldig. Zij ontdekt dat die bank de mensen heeft belazerd. Zij schrijft een artikel en die komt in de Daily World. Haar stuk is zo'n goed dat zij bij een tv-programma komen om er meer over vertellen. Bij die programma moet zij plotseling discussiëren met Luke Brandon- de vertegenwoordiger van de slechte bank. Nadat krijgt zij een aanbod om vaker te komen bij de televisie en mensen met hun financiële problemen te helpen. Zij gaat meer verdienen en uiteindelijk worden haar schulden afbetaald.


Andere personages
Suze

De beste vriendin en ook de huisgenoot van Rebecca. Als Becky geld nodig heeft leent zij dit van Suze. Suze heeft de thuiswerk dat ze de fotolijstjes moet maken voor Becky gemaakt.

Luke
Hij weet heel veel af van financiën en heeft een eigen bedrijf. Vele mensen zien hem als een persoon die alleen zichzelf en aan zijn geld denkt. Rebecca valt op Luke maar dat ontkent zij hardnekkig.

Tarquin (Tarkie)
Hij is de neef van Suze en hij is gek op Becky. Becky vindt hem niet eens leuk maar als later komt zij achter dat hij een van de rijkste mannen van Engeland wilt zij met hem uitgaan.

Janice en Martin
De buren van Rebeccas ouders. Ze zijn altijd aardig tegen Rebecca. Je kunt zeggen dat ze de reden zijn om Rebecca haar leven begint te veranderen.

Derek Smeath
De manager van Rebeccas bank. In de ogen van Rebecca is hij een vervelende onbeleefde man met dreigbrieven van de bank.


Leeservaringen beschrijven

Onderwerp

* Het onderwerp van het verhaal spreekt mij aan. Het komt doordat ik het gevoelen van de hoofdpersoon aan mij herken.

* Ik ben door het verhaal aan het denken gezet dat soms je jezelf moet kunnen beheren over het shoppen.

* Het is uitgekomen wat ik had verwacht dat Rebecca haar schulden kan afbetaald en verkering met Luke heeft.

* Vroeger denk ik dat shopaholics heel weinig voorkomen maar door het lezen van her verhaal zie ik dat je een Shopaholic heel makkelijk wordt.


* Het onderwerp is goed uitgewerkt. De schrijfster heeft alle kanten van een echte Shopaholic laten zien.


Gebeurtenissen
* Het verhaal bevat heleboel gebeurtenissen om je te blijven boeien, bijvoorbeeld hoe Rebecca zich uit haar situaties weet te redden.

* De gebeurtenissen hebben mij indruk gemaakt, bv hoe Rebecca haar cv verzint en daarna meteen wegrent toen zij een vraag in Fins kreeg.

* De gebeurtenissen zijn allemaal herkenbaar die je veel in echt leven kunt voorkomen.

* De gebeurtenissen zijn meestal verrassend maar er zijn ook de gebeurtenissen die voorspelbaar zijn als de verkering van Rebecca en Luke.Personages

* Rebecca is een positieve meid maar ik denk niet dat ik als haar zou willen zijn.

* Ik vind soms het gedrag van Rebecca een beetje dom. Maar de gedragen van anderen zijn zoals het volgens mij hoort.

* Suze heeft mij beïnvloed omdat in alle situaties zij altijd achter haar vriendin Rebecca staat.

* Rebecca verandert door wat zij meemaakt en dat is begrijpelijk.

* De beslissingen van Tarquin vind ik vreemd omdat het heel duidelijk is dat Becky hem niet eens leuk vindt maar hij blijft altijd van haar houden.Bouw

* Het verhaal heeft geen ingewikkelde opbouw want het heeft alleen maar een verhaallijn.


* Het verhaal heeft ook een goed slot.


Taalgebruik
* Het verhaal is heel makkelijk om te lezen omdat het veel jongerenstaal en niet veel moeilijke woorden gebruikt.

* Het verhaal bevat niet zoveel beschrijvingen maar meestal de gedachten van de hoofdpersoon.

* Er zitten niet veel dialogen in het verhaal en ik vind het toch niet erg.


Informatie over de auteur

Sophie Kinsella ( pseudoniem van Madeleine Wickham) is in 12 december 1969 in Londen geboren. Zij is een Britse schrijfster van de shopaholic-reeks. Zij heeft politicologie, filosofie en economie in New College, Oxford gestudeerd. Daarna werkte zij als lerares en financieel journaliste. Haar eerste roman is The Tennis Party onder haar eigen naam toen zij 24 jaar oud was. Zij is getrouwd met een voormalig operazanger. Zij woont nu met haar man en vier zoons in Londen. Zij heeft 11 romans onder de naam Sophie Kinsella en 7 romans onder de naam Madeleine Wickham geschreven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The secret dreamworld of a shopaholic door Sophie Kinsella"