The postman always rings twice door James M. Cain

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1138 woorden
  • 7 februari 2007
  • 31 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 31 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1934
Pagina's
116
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover The postman always rings twice
Shadow
The postman always rings twice door James M. Cain
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Titel: The Postman Always Rings Twice
Schrijver: James M. Cain
Bibliografische gegevens: Panther Crime, Londen, 1964, 2e druk
Verschenen in: 1934
Aantal blz.: 124
Leestijd: 4 ½ uur
Uitgelezen op: 23 februari 2006

Verantwoording van keuze en verwachtingen
Aangezien we morgen al onze boekverslagen moet inleveren van alle talen, ben ik als een gek boeken gaan zoeken. Voor Engels hoefde ik er nog maar twee. De eerste was makkelijk, Pride and Prejudice. Maar de tweede wist ik niet zo snel. Toen vertelde Joyce over een boek wat ze nog thuis had liggen wat wel een goed boek scheen te zijn. Ik mocht hem van haar lenen en het bleek The Postmen Always Rings Twice te zijn. Ik had totaal geen verwachtingen van het boek. Ik zag op de voorkant een dode man in bad liggen dus verwachtte een soort detective-achtig boek.

Beoordeling
Ongeveer vijf minuten geleden heb ik de laatste zin van het boek gelezen en ik kan zeggen dat ik het een uitermate leuk boek vind. Er gebeuren de hele tijd onverwachte dingen die ook weer een totaal ander verloop hebben als je had gedacht. Het boek eindigt heel zielig, maar ook heel krachtig. De laatste zin is heel mooi: “Father McConnell says prayers help. If you got this far, send up one for me, and Cora, and make it that we’re together, wherever it is.”. Het is een meeslepend boek met verrassende gebeurtenissen. Het verveelde me geen moment. Ik vond het ook wel leuk om een soort detective te lezen, normaal lees ik meer waargebeurde verhalen of romans. Dit was weer totaal iets anders maar toch leuk. De opbouw vond ik ook heel goed. Kortom, dit boek is zeker een aanrader.


Een korte beschrijving
Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief, Frank Chambers. Je leest het verhaal vanuit zijn standpunt en leest ook wat zijn gedachten zijn.

Frank Chambers is een jonge zwerver. Tijdens zijn zwerftochten vindt hij werk bij de Griek Nick Papadakis, die eigenaar is van een garage en een wegrestaurant. Frank wordt verliefd op de vrouw van Nick, Cora, en het komt al snel tot een hevige relatie tussen de twee. Ze bedenken plannen om Nick om te brengen, om zo samen te kunnen zijn. De eerste poging mislukt door kortsluiting, die een kat had veroorzaakt. Nick belandt in het ziekenhuis, maar heeft geen idee dat zijn ongeluk door Frank en Cora is veroorzaakt. Frank gaat een tijdje weg bij het wegrestaurant maar als hij Nick weer tegen komt in de stad nodigt hij hem uit om een uitstapje te maken met hem en Cora. Frank gaat mee en hij en Cora maken nieuwe plannen om Nick te vermoorden. Dit keer lukt het, maar Frank raakt ook gewond. Als hij in het ziekenhuis ligt komt er een man van de politie langs, Sackett. Hij verdenkt Frank en Cora van de dood van Nick Papadakis. Frank raakt in paniek maar krijgt hulp van Katz, een advocaat. Hij weet hun te helpen en Frank en Cora zijn vrij. Ze gaan terug naar het wegrestaurant en pakken daar de draad weer op. Maar het gaat niet over rozenblaadjes en ze hebben vaak ruzie. Dan staat Kennedy voor de deur. Hij werkte eerst voor Katz, maar is na een meningsverschil weggegaan bij Katz. Hij heeft de verklaring waarin Cora toegeeft Nick te hebben vermoord op papier staat. Hij dreigt ermee naar Sackett te gaan als ze hem niet heel veel geld betalen. Frank en Cora weten zijn pistool en de verklaring af te pakken en hem weg te sturen. Dan blijkt Cora zwanger te zijn. Frank is hier zo blij mee dat hij vindt dat ze moeten trouwen. Als ze zijn getrouwd gaan ze op weg naar het ziekenhuis, maar ze krijgen onderweg een ongeluk. Cora is op slag dood en Frank wordt van de moord beschuldigt. Het boek eindigt als Frank in de gevangenis zit.

Frank Chambers: is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is aan het begin van het boek een zwerver maar krijgt dan werk bij de Griek, Nick Papadakis. Dan wordt hij verliefd op Cora, de man van de Griek. Frank is een harde en onverschillige man maar houdt erg van Cora. Dit laat hij niet snel merken en gaat er zelfs even vandoor met een andere vrouw als Cora bij haar moeder op bezoek is. Maar toch, diep in zijn hart, houdt hij van Cora.
Cora Papadakis: is de bijpersoon in het verhaal. Zij is de vrouw van Nick Papadakis maar houdt niet echt van hem. Ze wordt verliefd op Frank en houdt veel van hem. Ook aan haar kan je het niet altijd even goed merken, ze is vaak ook wel hard. Als ze erachter komt dat hij ervandoor is gegaan met een andere vrouw toen zij haar moeder aan het begraven was wordt ze heel boos en denkt ze erover hem aan te geven bij Sackett. Maar toch doet ze dat uiteindelijk niet, omdat ze zo van hem houdt.

Het probleem waar de hoofdpersoon mee wordt geconfronteerd is de hevige liefde die hij voelt voor een vrouw. Maar die vrouw is al getrouwd, het probleem is dus de man (Nick). Frank vermoordt Nick maar of dit zijn probleem nou heeft opgelost…


Het thema van het boek is liefde. Frank en Cora zijn enorm verliefd op elkaar maar kunnen dat moeilijk uiten. Mede omdat Cora als een man heeft, maar ook omdat het niet in hun aard ligt. Het boek verteld de worstelingen van beide personen om in staat te zijn elkaar lief te hebben. Motieven van het boek zijn de dood (van Nick, van de moeder van Cora en van uiteindelijk Cora en het kindje in haar buik) maar ook de kat. De kat die de eerste moord liet mislukken door kortsluiting te veroorzaken en de kat die de vrouw waar Frank een weekje ermee vandoor is gegaan meenam voor Frank naar het wegrestaurant. Zo kwam Cora erachter dat hij een weekje ervandoor was met die vrouw. Cora zegt ook in het boek: “And the cat came back! It stepped on the fuse box and got killed, but here it is back! Hahaha, ain’t it funny how unlucky cats are for you?” (blz. 113).

Er viel me eigenlijk niet heel veel op aan het taalgebruik. Soms werden er wel moeilijke woorden gebruikt maar daardoor begreep ik het verhaal nog steeds. Ook moest ik soms een passage twee keer lezen om het nou echt te begrijpen maar verder had ik geen problemen.

Het verband tussen de titel en het verhaal vind ik moeilijk. Ik denk dat The Postman Always Rings Twice een soort waarschuwing is voor het onverwachte. Als het een keer is gebeurt kan het altijd nog een keer gebeuren, een beetje op die manier. Maar ook het onverwachte, de onverwachte dood van Cora, de kat die opeens zorgde dat er kortsluiting ontstond enzovoort.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The postman always rings twice door James M. Cain"