The loneliness of the long-distance runner door Alan Sillitoe

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover The loneliness of the long-distance runner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1053 woorden
  • 17 mei 2005
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
74 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Alan Sillitoe
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1975
Pagina's
176
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The loneliness of the long-distance runner
Shadow
The loneliness of the long-distance runner door Alan Sillitoe
Shadow

Naam auteur: Alan Sillitoe
Titel: The loneliness of the long distance runner
Uitgever: W.H. Allen & Co
Plaats van uitgave: London
Jaar van uitgave: 1959
Druk: ??
Aantal blz: 174

Samenvatting

Smith de 17-jarige verteller van dit boek, zit in een Borstal institutie ( een soort gevangenis denk ik ). Hij wordt tot long-distance cross-country runner benoemd en rent elke ochtend zo’n 5 mile voor het ontbijt. Smith vind het rennen leuk en het maakt zijn leven in Borstal makkelijker. De gouverneur wil dat hij de jaarlijkse race wint waarin jongens uit alle Engelse Borstals meedoen.
Op een ochtend tijdens het rennen herinnerd hij, dat toen zijn vader overleden was, zijn moeder 500 pond verzekeringsgeld kreeg. Doordat dat geld werken nutteloos maakte, ging hij met zijn vriend Mike over de straten zwerfen. Op een avond stelen hij en Mike geld bij de bakker. De politie verdenkt Smith ervan. Hij wordt een aantal keer overhoord en het huis doorzocht, maar de politie kon niks achterhalen/vinden. Uiteindelijk toen een politieman bij de deur stond werd het geld dat verstopt zat in een regenpijp uitgespoeld.
Smith word verleid ddor de sugestie v/d gouverneur om proffesionele hardloper te worden, maar wijst het af wanneer hij zich realiseerd wat het betekend. Aan het begin v/d race hoopt hij dat er veel geld op hem wordt ingezet door de gouverneur, omdat hij besloten is te verliezen. Als de finish in zich is laat hij een andere renner hem voorbij gaan, waardoor hij de race verliest. De gouverneur is boos op hem en wil wraak nemen. Hij laat Smith allemaal smerige klusjes doen, maar het maakt hem niets uit, want hij weet dat hij ver een paar maanden vrij wordt gelaten.
Toen hij vrij kwam, kwam hij erachter dat hij pleuris had en zo niet het leger in hoefde. Hij richt zich weer tot stelen en besluit een verhaal te schrijven over zijn leven tot nu toe. Hij geeft het aan zijn vriend en het moet uitgegeven worden als hij overlijdt.

Thema

Het thema van het boek The loneliness of the LDR is eenzaamheid. Een 17-jarige jongen wordt voor diefstal opgepakt en in een inrichting gestopt. Hij voelt zich helemaal alleen in de wereld. Alle mensen zijn voor hem dood. Hij zegt het zelf.

I feel like the last man in the world because I think that all those three hundred sleepers behind me are dead. ( blz. 9 )
Hoe is de thema uitgewerkt?

In het verhaal komen zijn gedachten aan spraak en wordt uitgelegd wat hij ermee bedoelt en waarom hij dingen zo ziet. Al aan het begin van het verhaal zegt hij zelf ook al dat hij zich soms helemaal alleen op de wereld voelt.

I feel like the last man in the world because I think that all those three hundred sleepers behind me are dead. ( blz. 9 )
Perspectief

Het boek is door de ogen van Smith verteld. Hij vertelt het hele verhaal zelf en laat zo zien hoe hij in die tijd over bepaalde dingen dacht.

Ik vind het een goed perspectief, omdat het verhaal dan misschien duidelijker is dan dat het door de ogen van een ander zou zijn geweest. Smith weet zelf namelijk beter dan wie dan ook hoe hij bepaalde dingen toen zag en hoe hij erover dacht.
And I with my book have not seen him since. ( blz 174 )
Verder heb je geen citaten meer die mijn antwoord ondersteunen, behalve dat er in de zinnen in het boek altijd “I” staat.
Vb.
‘ Course, I didn’t know then that I would soon see something you can never seen in the same way on the pictures. ( blz 116 )
of
though that’s another story and I suppose if I ever tell it’ll be just as boring as this one is. ( blz 23 )
Conclusie na het lezen van het boek

Mijn verwachtingen vooraf waren dat het een boek was over een gewone jongen die eenzaam was aan atlethiek meedeed en over lange afstanden rende. Het leek me daarom eigenlijk een best saai boek.

Na het lezen van het boek bleek dat ik helemaal fout zat met mijn gedacte over het boek. Het bleek toch wel een interessant boek te zijn over een jongen die een redelijk eenzaam leven leide. Na een overval was hij gepakt en in een institutie gestopt.
Ik vond dit een interessant, omdat je kan zien hoe het leven van een 17-jarige jongen er toen uitzag. Ik vond het ook interessant, omdat je kon zien hoe sommige jongeren die in amrme omstandigheden leefden dachten.
And I – being cranky like I am- got sent to Bortsal because to tell you the honest truth I’d been to Remand Homes before. ( blz 23 )
I feel like the last man in the world because I think that all those three hundred sleepers behind me are dead. ( blz. 9 )
Met deze citaat wil ik laten zien hoe Smith over zijn situatie destijds dacht.
Tijd van de fictie

Het verhaal speelt zich volgens mij af zo rond 1950. Ik denk dit, omdat er in het verhaal over 5oo pond wordt gesproken en dat vinden ze in het verhaal en hele grote bedrag. Ze hebben er namelijk heel veel dingen van gekocht.

My dad died from cancer of the throat, and mam collected a cool five hundred in insurance and benefits from the factory where he’d work, “for your bereavement”, they said, or words like that. ( blz 20 )
So as soon as she got the money, mam took me and my five brothers and sisters out to town and got us dolled-up in new clothes. Then se ordered a twenty-one-inch telly, a new carpet and took a taxi home with bags of grub and a new fur coat. And do you know – you wain’t believe me when I tell you – she’d still near three hundred left in her bulging handbag the next day. ( blz 20-21 )
Hoe is het verhaal verteld?

Het verhaal bevat een hele belangrijke flashback, namelijk een flashback waarin Smith verteld hoe hij in Borstal is beland, maar voor de rest is het verhaal chronoloisch verteld.

De functie van de flasback is het laten zien hoe hij in dit instituut is belandt. Hij vertelt hoe hij samen met zijn vriend de overval heeft gepleegd en hoe hij later toch gepakt werd.

I don’t say to myself:..........................................itslef on to my shoulder. ( Blz 20-38 ).

REACTIES

N.

N.

Dit verslag gaat alleen over het eerste hoofdstuk (t/m pagina 55) en zegt niks over de rest van het boek.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.