The human factor door Graham Greene

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 553 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 35 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 35 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1978
Pagina's
288
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The human factor
Shadow
The human factor door Graham Greene
Shadow
Maurice Castle heeft een goed leven. Hij heeft een goede baan, een leuke vrouw en een lief kind. Zijn collega Davis heeft alleen maar een goede baan. Hij is op zoek naar de ware liefde maar kan deze niet vinden. Hij is erg eenzaam.
Castle en zijn gezin worden in de gaten gehouden door vreemde mannen. Ook krijgen ze vaak telefoontjes die niet beantwoord worden. Hij wordt ervan beschuldigd, door dr. Percival (hij is geen echte dokter maar doet alsof), dat hij fraude in een Top Secret over M15 & M16 heeft gepleegd. Maar dit is helemaal niet waar. Daintry, ook een collega van Castle, is ook hierbij betrokken. Hij gelooft eerst dat Castle schuldig is, maar omdat Percival geen harde bewijzen heeft weet hij niet wat hij ervan moet vinden. Maar nog erger is dat Davis de hoofdverdachte is.
Op een avond heeft Castle een afspraak met Muller & Captain van Donck. Zij beweren dat Castle heeft gebroken in de Race Relations Act. Daar staat een gevangenisstraf tegenover.

Muller en van Donck stellen vragen aan Castle als; waar was jij 21 februari? Castle kan deze moeilijk beantwoorden, maar weet nu eindelijk wie hem al die tijd in de gaten heeft gehouden.
Muller gaat op een avond alleen naar Castle en ziet dat Castle is getrouwd met een zwarte vrouw en dat hij een zwart kindje heeft. Hij is hier zeer lovend over en spreekt dat hij zich heeft vergist in Castle. Maar Castle gelooft dit niet. Waarom zou Muller hem eerst beschuldigen van dit en dat en vervolgens heel aardig gaan doen?
Het maandelijkse bezoek aan Castle’s moeder is zoals altijd een ramp. Als Castle en zijn moeder alleen zijn, stelt zij hem vragen wat er gebeurt met Sam als zijn ouders dood zouden gaan. Zij denkt dat hij slecht terecht zal komen omdat hij zwart is. Castle ergert zich hier aan. Ook maakt moeder zich druk dat zij Sam zal moeten opvoeden als Castle en Sarah dood gaan.

Als Castle met Daintry op de bruiloft van zijn dochter, waar hij al jaren geen contact meer mee heeft gehad, is, krijgt hij telefoon van Cynthia. Blijkt dat Davis dood is gevonden door haar. Castle gaat onmiddellijk erheen. Percival zegt dat Davis aan zijn lever is gestorven, die hij helemaal kapot had gedronken. Maar dit zou wel erg raar zijn, als hij na 1 dag ziek zijn opeens eraan overlijdt.
Castle zit er erg mee dat Davis dood is. Hij heeft de eerste paar nachten nachtmerries en droomt dat Davis weer tot leven komt.
Maar de fraudezaak loopt door. Castle probeert uit het complot te komen. Maar dat weigeren ze. Castle is bang voor zijn eigen leven en nog meer voor het leven van zijn vrouw en zoontje. Daarom stuurt hij hen naar zijn moeder. Hij schiet Buller (hun waakhond) dood, omdat hij weet dat zijn moeder niks met Buller te maken wil hebben. Buller heeft namelijk een keer de kat van zijn moeder helemaal van streek gemaakt toen hij daar was tijdens hun maandelijkse bezoek. Zij beweerde dat haar kat enkele dagen niet meer wilde eten.
Zelf gaat hij naar Rusland, naar Moskou.

Als hij eindelijk contact heeft met Sarah, via de telefoon, en ze praten over de betere tijden die er snel aan gaan komen, vervaagt de lijn en uiteindelijk is hij helemaal dood.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

slecht

5 jaar geleden

Andere verslagen van "The human factor door Graham Greene"