The horse whisperer door Nicholas Evans

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover The horse whisperer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1139 woorden
  • 26 april 2001
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
54 keer beoordeeld

Boekcover The horse whisperer
Shadow
The horse whisperer door Nicholas Evans
Shadow
1. ZAKELIJKE GEGEVENS
De auteur van dit boek is Nicholas Evans.
The Horse Whisperer, Corgi Books, Berks, 1996-1, 479 blz. (eerste druk 1995)

Dit boek is een roman. Ik zou dit tot de streekromans indelen, dit omdat New York (waar Grace woont) heel slecht afgeschilderd wordt en daar ook het ongeluk gebeurd, terwijl Nevada (waar Tom woont) heel mooi en goed wordt afgeschilderd, hier wordt ook Pilgrim beter en er bloeien liefdes en vriendschappen op.

2. EERSTE REACTIE

Ik heb dit werk gekozen omdat ik eigenlijk wel benieuwd was naar dit boek. Ik bedoel; je hoort er zoveel van, het is ook verfilmd, dat ik nou wel eens wilde weten wat dit verhaal inhield.

Ik heb dit boek met ontzettend veel plezier gelezen, ik raakte er echt geboeid door. Ik vond het heel erg jammer toen het boek uit was, om twee redenen. Ten eerste natuurlijk omdat ik het een heel mooi boek vond en dus niet wilde dat het uit was. Ten tweede omdat ik vond dat het een verschrikkelijk slecht einde had. Dat was echt een klap in mijn gezicht, ik vond het juist zo’n mooi boek en dan zit er zo’n stom einde aan!! Dat vond ik nou echt zonde.
Maar verder vond ik het een geweldig boek, leuk was dat mijn vader het boek ook gelezen had en dat we dus samen konden ‘napraten’.

2. VERDIEPING
Dit boek bestaat uit 5 delen. In het eerste deel wordt een deel van de hoofdpersonen beschreven en wordt ook de dag van het ongeluk heel uitgebreid beschreven. In de delen 2, 3, en 4 zie je hoe Grace, maar ook haar ouders zich ontwikkelen. In deel vijf wordt verteld hoe het nu met de familie Maclean gaat na de dood van Tom.

Op een dag wordt Grace wakker uit een droom. Wat ze zich van die droom kan herinneren is dat alles met de dood begon en eindigde. Die dag gaat Grace met haar paard Pilgrim en haar vriendin Judith (ook te paard) een rit maken. Het heeft gesneeuwd. Judith en Grace willen hun paarden een bepaalde kant op sturen, maar Pilgrim lijkt niet te willen. Grace stuurt hem toch door. Dan blijkt dat ze op een ijsplak lopen. De paarden beginnen te glijden, de meisjes proberen zich zo goed als het kan te redden, maar dat lukt nauwelijks. Dan komt er ook een vrachtwagen aan. Pilgrim schrikt daar van en springt tegen de wagen op, waardoor hij zichzelf nog meer verwondt. Van schrik rent hij weg.

Er komt hulp. Judith heeft het niet overleefd, Grace wel. Pilgrim is weggerend en wordt gezocht. Als ze hem vinden, zeggen ze dat het beter is dat hij afgemaakt wordt, maar dat wil Graces moeder absoluut niet.
Grace haar been moet geamputeerd worden. Ze krijgt een kunstbeen. Ze besluit dat ze niks meer van Pilgrim weten wil.
De moeder van Grace, Annie, staat erop dat Pilgrim weer hersteld, ze heeft hier alles voor over. Na veel zoeken komt ze veel te weten over mensen die alles konden met paarden, zij werden paardenfluisteraars genoemd. Ze komt erachter dat er in Nevada zo'n iemand woont, Tom Booker genaamd. Annie laat hem overkomen om naar Pilgrim te kijken, maar Tom schrikt zo van de manier waarop in de stal paarden behandeld worden, dat hij meteen weer weggaat. Maar Annie laat het daar niet bij zitten. Ze besluit om samen met Grace naar Nevada, naar Tom te rijden. Grace heeft hier helemaal geen zin in en is ook erg saggerijnig onderweg. Eenmaal aangekomen moet Tom wel toestemmen om naar het paard te kijken. Maar dat doet hij alleen onder voorwaarde als Grace mee wil werken. Grace stemt eindelijk toe om mee te werken. Grace en Annie mogen in het huis vlakbij het huis van de familie van Tom gaan wonen.
Het gaat steeds beter met Pilgrim en tegelijkertijd ook met Grace én Annie. Ook de relatie tussen Grace en Annie gaat steeds beter verlopen. Langzamerhand beginnen Annie en Tom liefde voor elkaar te ontwikkelen, terwijl dat eigenlijk niet mag omdat Annie altijd nog met Robert getrouwd is. Diane, de schoonzus van Tom, zag dit al aankomen en is er fel tegen.
Met Pilgrim gaat het heel erg goed.
Als de hele familie, inclusief Grace en Annie, een keer de bergen intrekt en daar ook overnacht, dan kussen Tom en Annie voor het eerst met elkaar. Annie begint te beseffen dat ze in Tom alles vind wat ze bij Robert nooit vond. Bij Robert vond ze vooral alleen veiligheid. Eigenlijk wil Annie haar gevoelens niet uiten, omdat ze dat Grace na al haar pech niet aan wil doen.
De grote dag vindt plaats; Grace kan Pilgrim voor het eerst berijden. Maar als Grace op wil stijgen, laat Pilgrim dat niet toe. Daar heeft Tom een alternatief voor; hij gaat Pilgrim zó vermoeien, dat hij zo mak word dat Grace hem kan berijden.

Op een dag is er een feest. Als Grace naar de wc wil gaan, hoort ze Diane tegen Frank (haar man, Toms broer) schreeuwen dat Annie achter Tom aanloopt. Grace schrikt hier heel erg van. De volgende dag is ze weg. Tom en Annie gaan haar zoeken. Ze vinden haar, omringd door heleboel wilde paarden. Ze redden haar hiervan. Dan doet Tom iets heel raars; hij ziet dat een paard begint te steigeren, hij kan hieraan ontkomen, maar het lijkt alsof hij zelfs op het paard afloopt, dit kost hem zijn leven.
Na de dood van Tom scheiden Robert en Annie.

3. BEOORDELING
Ik vond dit een onwijs mooi boek, ik heb echt echt heel geboeid en met veel plezier gelezen. Ik kon het boek maar niet wegleggen, ik las (veel te) lang door 's avonds.
In het begin vond ik het verhaal vrij onduidelijk, want je kreeg allemaal beschrijvingen van personen die helemaal apart van elkaar stonden. Ik begreep er niks van. Gelukkig werd de rol van deze personen in de loop van het verhaal wel duidelijk.
Wat ik een van de sterkste punten van dit boek vond, was dat de ontwikkeling van Grace, Pilgrim en ook Annie heel goed beschreven werden. Dat liep echt in verband; als het goed ging met Pilgrim, dan ging het goed met Grace en daardoor ging het dan beter met Annie.
Het einde verbaasde me wel heel erg. Ik had een goed eind verwacht omdat de rest van het boek ook zo goed was. Maar ik vond dit echt een slap eind. Het leek net of de schrijver gewoon zijn boek af wilde hebben en er dus maar snel even een eind aan gebreid had. Het was ook meteen zo'n overgang na de dood van Tom. Eerst werd alles heel erg uitgebreid en gedetailleerd beschreven, maar in deel 5 ging alles opeens heel snel. Ik moest echt even overschakelen!!

Maar toch vind ik dit echt een superboek! En het lijkt me ook leuk om binnenkort de film te gaan kijken.

REACTIES

W.

W.

Ze heeft hetzelfde verslag gemaakt als ik moet maken. Dat is natuurlijk heel erg fijn, maar ze is een onderdeel vergeten en wel het onderdeel waar ik op vast liep, dat is natuurlijk heel lastig maar niets meer aan te doen. Ik maak het gewoon zelf en zet vervolgens mijn versie op deze site, zodat andere daar geen last van hebben.

toch fijn dat de rest er wel op staat

xx winne

22 jaar geleden

N.

N.

dank je dat ik uje verslag mocht lezen.
ik heb er veel aan gehad.

20 jaar geleden

W.

W.

dank je wel voor je geweldige boekverslag...!!

19 jaar geleden

I.

I.

Uhm, met alle respect 'anoniem' maar ik vind het die 6.8 echt niet waard.
Er zijn veel dingen in je verslag die niet kloppen, het begint al bij de beschrijving, het was namelijk Judith die haar paard Gulliver toch omhoog stuurde toen hij niet wou, daarna gleed hij naar beneden en nam hij Grace en Pilgrim mee!
Als de truck die dan aankomt probeert te remmen schuift door de sneeuw de achterkant door, die rijd over Judith en Gulliver heen die dan overlijden.
Pillgirm steigert tegen de voorkant van de truck om hemzelf en Grace te beschermen, daardoor raakt hij gewond.
Grace valt en de truck rijdt over haar been heen waardoor die geamputeerd moet worden.
Grace wil -als ze is bijgekomen uit haar coma- wèl naar Pilgrim gaan kijken, maar als ze hem getraumatiseerd aantreft wil ze hem niet langer laten lijden en terugsturen naar de oude eigenaar.
Bovendien schrìkt Tom Booker niet van de situatie waarin Pilgrim zich op de manege bevind maar hij is er bòòs over, daarom gaat hij terug.
Vervolgens zeg je dat Tom Booker in Nevada woont, dat is ook niet waar, hij woont in Montana.
Ik zou het zelf een 4 geven, puur omdat de informatie die erin staat van geen kanten klopt op sommige stukken.

11 jaar geleden

I.

I.

PS.
Let ook op je spelling, hierdoor kan je natuurlijk ook een lager cijfer krijgen; het is niet 'saggerijnig' maar 'chagrijnig'
Zou je toch moeten weten in 5 VWO..

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The horse whisperer door Nicholas Evans"