Zakelijke gegevens
Schrijver: Fay Weldon
Titel: The fat woman’s joke
Verschenen in: 1967
Aantal blz: 143
Leestijd: 4 á 5 uur
Uitgelezen op: 3 Januari
Verantwoording van de keuze en verwachtingen
Toen we deze opdracht gekregen hadden, ging ik eerst bij mijn moeder in de boekenkast kijken. Zij vond dit boek en dacht dat het wel iets voor mij zou zijn. Ik was er heel blij mee, het boekje heeft een leuke kaft en is niet te dik of te dun. Ik had niet echt verwachtingen, dit is de eerste keer dat ik intensief een Engels boek lees voor een leesverslag. Toen ik de achterkant van het boek gelzen had, had ik er wel zin in om meteen met het boek te beginnen, dus het sprak mij wel aan.
Beoordeling
Er komen veel personages in voor en die hebben op hun beurt dan ook weer onderlinge relaties met elkaar, dus je moest er flink je aandacht bij houden. Ik vind het een heel leuk boek, ook best spannend, want je vraagt je telkens af wat er nu weer gebeuren zal. Dit is een boekje met veel dialoog, daar ben ik gek op. The fat woman’s joke is ook verfilmd en die film zou ik best wel willen zien!
Een korte beschrijving
Wie vertelt het verhaal
Het is een wisselend perspectief, het verhaal wordt telkens vanuit de ogen van een ander personage vertelt, dus je krijgt elke keer een andere kijk op het verhaal.
Wat er zich afspeelt, waar en wanneer
Esther, een vrouw van middelbare leeftijd, heeft haar man verlaten. Hoewel Esther op een dieet was, eet en drinkt zij nu weer zeer veel. Esther vertelt aan een bezorgde vriendin haar verhaal, wat zij denkt van Alan en van mannen in het algemeen, wat zij denkt van zichzelf en hoe het allemaal zo verlopen is. Dat is eigenlijk het hoofdverhaal in dit boek. Je hebt nog veel meer personages en die vertellen dit hoofdverhaal dan allemaal weer op hun eigen manier. Zo heb je de secretaresse van Alan, Susan Pierce ( Alan is dus met haar vreemdgegaan), Brenda, de vriendin van Susan, Brenda hoort het verhaal van Susan aan over Alan en haar gedachten over Esther. Phyllis, zij is de bezorgde vriendin van Esther, Peter is de zoon van Esther en Alan en zo kan ik nog even doorgaan. Het verhaal speelt zich dus ook op zeer veel verschillende plekken af, in restaurants, in flats, huizen en op kantoor. Het verhaal zou in de geschreven tijd gebeurt kunnen zijn, maar ook in deze tijd.
Hoofdpersonen en hun eigenschappen
Esther Sussman: Zij is de hoofdpersoon, om haar draait het hele verhaal, het gaat over haar leven. Zij is een feministe die doorgedraaid is, ze voelt een grote afkeer voor mannen, zeker nu haar man Alan en zijzelf uit elkaar zijn. Ze is heel dik en eet en drinkt ook zeer veel.Ik vind haar heel intelligent.
Alan Sussman: Een succesvolle ‘advertising’- man. Hij vindt dat Esther hem te weinig vrijheid geeft, dat zij te bazig is. Doordat hij een dieet had, stortte hij helemaal in en dat weet hij aan Esther. Alan geeft mij een nogal ouderwetse indruk, zoiets van: ‘Het enige recht van de vrouwen is het aanrecht’. En ik vind het zeer STOM om vreemd te gaan terwijl je nog een verbintenis met iemand hebt.
Phyllis: Zij is ( volgens haarzelf) een goede vriendin van Esther en Phyllis is ook zeer bezorgt om haar. Zij heeft zelf een man, Gerry en hij pleegt ook overspel maar Phyllis blijft toch bij hem. Je zou kunnen zeggen dat Phyllis helemaal het tegenovergestelde karakter heeft van Esther. Zij zit zo ongeveer het hele verhaal bij Esther om te luisteren naar haar verhaal.
Susan Pierce: Zij is de jonge, knappe, intelligente secretaresse van Alan. Zij heeft een beetje nymfomane trekjes volgens mij. Zij en Alan gaan dus met elkaar naar bed en Susan vertelt alles over Alan ( dus vanuit een ander perspectief) aan haar vriendin Brenda. Susan heeft veel lullige opmerkingen over alles en iedereen, ik vind het een zielig meisje. Oja, ze gaat ook nog met de zoon van Alan naar bed; Peter...
Conflict
Alle personen, vooral de hoofdpersonen in dit verhaal hebben allemaal hun persoonlijke conflict. Dat komt door de omstandigheden waarmee zij worden gecofronteerd ( overspel etc). Iedereen laat het er maar bij op het einde van het boek. Phyllis zit gewoon weer het huisvrouwtje te spelen bij haar man, Esther gaat terug naar Alan en Susan huilt uit bij een andere minnaar. De rust keert dus enigszins weer terug.
Thema’s en motieven
Weldon staat bekend om het schrijven van intelligente, feministische romans, met een goed verhaal en plot. Ook in dit boek komen duidelijk feministische aspecten naar voren, maar wel in de twee uitersten. Esther, een keiharde feministe, alleen wat doorgedraaid en Phyllis het brave huisvrouwtje die zich veel te druk maakt om haar uiterlijk ( doet make-up op voordat haar man van het werk thuiskomt) en ze is té dom. Weldon laat hier het hele verhaal zien wat er kan spelen rondom een affaire.
Taalgebruik
Scherpe zinnen, duidelijk en zeer krachtig. Er waren natuurlijk af en toe woorden die ik niet begreep, maar je kon het wel uit de context van de zin halen. In het uiterste geval slofte ik naar de boekenkast om het woordenboek te pakken, haha.
De verwerkingsopdracht ( B37, Recensie)
Positieve recensie
We hebben al eerder van Fay Weldon gemerkt dat zij met haar vorige werken een diepe indruk maakte en dat het ook ontzettend goede, vlijmscherpe verhalen waren.
Met haar nieuwe boek The fat woman’s joke zet zij ook weer een prachtig verhaal neer, maar dit boek spant toch wel de kroon.
Het is snel geschreven, bevat een prachtig vertelperspectief, interessante dialogen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
The fat woman’s joke is een prachtig voorbeeld van een stevige, feministische roman.
Het verhaal draait om een vrouw die slachtoffer is geworden door de affaire van haar man. Weldon laat heel mooi zien hoe alle betrokken karakters over de affaire denken, maar toch wijkt ze niet af van het hoofdverhaal. The fat woman’s joke is een absolute aanrader!
Negatieve recensie
Het nieuwe boek van Fay Weldon; The fat woman’s joke is helaas veel minder in kwaliteit dan dat we van haar zouden mogen verwachten.
Het is een vrij slap verhaal, veel te veel dialoog en de karakterstructuur is zeer gecompliceerd waardoor je snel de draad van het verhaal kwijtraakt.
Het verhaal leest in het begin wel lekker weg, maar als je net op dreef bent, dan komen er allerlei andere personen die het allemaal anders vertellen en bovendien zijn er ook nog vervelende flash-backs aanwezig.
Het verhaal is niet interessant, het draait om een vrouw, Esther genaamd en haar man heeft haar bedrogen met zijn secretaresse. Er wordt heel lang over dit onderwerp doorgezeurt en Weldon probeert dit blijkbaar een beetje leuk aan te kleden doordat zij gigantisch veel verteltrucs toepast.
Jammer Fay, volgende keer beter!
REACTIES
1 seconde geleden