The education of Little Tree door Forrest Carter

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 391 woorden
  • 19 juni 2007
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 7 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Zoon van de bergen, de bomen en de zon
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1992
Pagina's
216
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The education of Little Tree
Shadow
The education of Little Tree door Forrest Carter
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
I SAMENVATTING: “Zoon van de bergen, de bomen en de zon” (Forrest Carter)
Indianen hebben mij altijd al aangesproken. Dus besloot ik deze keer een boek te lezen over het leven van een kleine Cherokees. Het hoofdpersonage van het boek heet Little Tree. De verklaring van deze naam volgt later nog in mijn boekbespreking. Bij de aanvang van het boek is Little Tree een jongetje van 5 jaar.

‘Ma hield het een jaar vol toen pa er niet meer was. Zo kwam ik op mijn vijfde bij Granpa en Granma te wonen.’ Deze eerste twee zinnen van het verhaal geven al onmiddellijk aan hoe het komt dat Little Tree bij zijn oma en opa woont. Granma en Granpa leefden een heel eind van het dorp in de bergen. Ze waren Cherokezen.

Op deze jonge leeftijd leert Little Tree om te gaan en te leven met de natuur, zoals een Cherokee-indiaan dat doet. Hij leert lopen en denken als een indiaan en al snel geniet hij zo van de simpele dingen des levens. Hij wordt zelfs mede-eigenaar van Granpa’s whiskyhandel. Maar Little Tree en zijn grootouders ondervinden ook het onbegrip van andere mensen tegenover indianen. Bij hun wekelijkse kerkbezoek, komt Little Tree in contact met Willow John. Dit is een oude indiaan waar Litle Tree een grote bewondering voor heeft.

Het boek gaat uitgebreid in op de leefwereld van Little Tree. Hierdoor ontstaat er naar het einde toe van het verhaal een spanning waar er zich veel ingrijpende gebeurtenissen op een korte tijd voordoen. Doordat de lezer zo vertrouwd is met het leven en de karaktereigenschappen van het hoofdpersonage, worden deze laatste evoluties van het boek zeer intens beleefd door de ondertussen zeer meelevende lezer.

Plots moet Little Tree naar een weeshuis in de stad. Gelukkig weet Willow John hem hieruit te halen. Maar dan sterft Willow John door ouderdom. Twee jaar later sterft ook Granpa. Kort hierna volgt Granma. Ook zijn honden sterven. In enkele pagina’s stort het hele leven van Little Tree samen met het humeur van de lezer helemaal in. Little Tree besluit dan maar op reis te gaan en werkt hier en daar in boerderijen.

Zo eindigt het boek. Het tragische einde van het verhaal drukte zijn stempel op het verdere verloop van mijn dag. Maar Little Tree was moedig en sterk. Hij was een echte indiaan.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.