A. Zakelijke gegevens
Naam schrijver : Ruth Newman
Titel boek : Schaduwkant
Jaar van uitgave : 2010
Uitgeverij : Sijthoff
B. Eerste persoonlijke reactie:
Ik heb voor dit boek gekozen omdat het iets nieuws was. Een nieuwe schrijver. Daar wilde ik wel eens mee kennismaken. Toen ik de achterkant van het boek had gelezen leek het me een interessant en spannend boek. Ik las de eerste pagina’s van het boek en wilde het boek toen niet meer neerleggen. Het was meteen spannend vanaf de eerste pagina.
C. Samenvatting van de inhoud:
Een jaar eerder heeft Kate haar man Charlie verloren op een vakantie in Sicilië. Ze draagt zijn ring nog steeds om haar vinger en ziet zichzelf als een getrouwde vrouw, in plaats van een weduwe. Wanneer ze de vakantiefoto’s van haar vrienden in Miami krijgt te zien, ziet ze opeens Charlie op een van de foto’s staan. Haar vrienden maken haar duidelijk dat het gewoon een dubbelganger is, maar Kate is ervan overtuigd dat dit Charlie is. Zonder na te denken reist ze af naar Miami, waar ze iemand ontmoet die haar vertelt dat ze het moet laten rusten, dat ze Charlie moet vergeten. Hierdoor weet Kate dat ze op het goede spoor zit en ze geeft niet op totdat ze weet wat er met haar man is gebeurd. Ook Luke, de beste vriend van Charlie, zegt dat Charlie dood is en dat ze het moeten laten rusten.
Dan gaat het verhaal terug naar Sicilië. Daar wordt de vakantie beschreven. Als hij gaat zwemmen in zee komt hij niet meer terug. Hij is dagen vermist en dan wordt er een lijk gevonden. Het gezicht is onherkenbaar, maar het lijk heeft dezelfde tatoeage als Charlie. Daarmee wordt vastgesteld dat het Charlie moet zijn.
Door het verhaal van de foto gaat Kate op onderzoek. Ze gaat weer terug naar Sicilië. Daar verblijft ze in hetzelfde hotel als toen. Ze gaat naar het politiebureau om het dossier op te vragen van Charlie’s dood. De politie doet heel geheimzinnig. Kate belt haar broer, Kytell, een grote sterke man, om naar Sicilië te komen om verder onderzoek te doen. Kate gaat naar het mortuarium om de vrouw te ontmoeten die destijds de doodsoorzaak van Charlie heeft vastgesteld. Als ze het dossier inziet ziet ze dat er iets in het dossier is aangepast. De opmerking over de maaginhoud was veranderd. In plaats van spaghetti werd het veranderd naar pasta. Ze is toen samen met Kytell naar het huis van de beheerster van het mortuarium gegaan en heeft haar onder grote druk en bedreiging laten bekennen dat ze het rapport had vervalst. Daarmee gaf ze toe dat het gevonden lijk niet Charlie was. Want Kate kon zich herinneren dat ze de laatste avond samen met Charlie tagliatelle gegeten hadden en geen spaghetti. De volgende dag ziet Kate op het nieuws dat de beheerster van het mortuarium vermoord is.
Kate en Kytell gaan terug naar Londen. Ze merkt dat ze geschaduwd wordt. Als ze in een bar zit, ziet ze dezelfde man, die ze ook in Miami ontmoet heeft, die haar zei dat ze het moest laten rusten. Het blijkt een FBI-agent te zijn. Die legt uit dat de man op de vakantiefoto van haar vrienden een tweelingbroer van Charlie is. Volgens de FBI-agent is Charlie afkomstig uit een maffiafamilie en is hij vermoord door een rivaliserende maffiafamilie uit New York. De FBI-agent geeft aan de maffia nu ook achter haar aanzit. Hij wil haar de gelegenheid geven om wraak te nemen voor de moord op Charlie, door de maffiabaas, Sorrentino, te vermoorden, voordat ze in het getuigenbeschermingsprogramma gaat. Daarvoor gaat Kate naar Las Vegas. Zij doet zich voor als een escortdame. Alles is geregeld. Op het moment dat ze met het pistool tegenover Sorrentino staat om hem te vermoorden, kan ze de trekker niet overhalen. In het gesprek dat ze op dat moment met Sorrentino heeft, blijkt dat Sorrentino Charlie helemaal niet vermoord heeft. Ze verlaat snel het hotel. Ze weet nu dat de FBI-agent een vuil spelletje speelt. Hij wilde haar gewoon gebruiken om Sorrentino uit de weg te krijgen. De dag erna ontmoet ze de tweelingbroer van Charlie. Tijdens een emotionele ontmoeting komt ze er uiteindelijk achter dat de zogenaamde tweelingbroer helemaal niet bestaat. Het is Charlie. Hij is eigenlijk gevangen genomen door de FBI. Dit blijken corrupte agenten te zijn. Die in opdracht van een rivaliserende maffiafamilie handelen. Charlie en Kate vluchtten uit het hotel. Als ze straat bereiken stopt er een busje. Daar wordt Charlie in het busje gesleurd. Het busje rijdt weg en Kate kan niks doen. Kate wordt door de corrupte FBI-agenten opgepakt en naar een leegstaand huis gebracht. Hier wordt Kate mishandeld. Op een gegeven moment komt Luke binnenlopen. Hij zegt dat hij weet waar Charlie is. Kate kan niet geloven dat Luke haar en Charlie verraden heeft.
De corrupte FBI-agenten, Luke en Kate gaan met de auto naar het adres dat Luke heeft opgegeven. Als ze er zijn aangekomen gaat Luke met twee andere corrupte FBI-agenten het huis binnen waar Charlie zich zou bevinden. Er worden schoten gelost. Luke komt bebloed naar buiten. De FBI-agenten worden neergeschoten. Luke heeft de maffiafamilie van Charlie gewaarschuwd en blijkt dus toch aan de goede kant te staan. Kate en Charlie worden herenigd. Aan het einde blijkt dat Kate de dochter is van de grootste maffiabaas van Londen, die samenwerkt met de maffiafamilie van Charlie.
D. Bespreking van een verhaalaspect.
Spanning:
Het boek is heel spannend. Er is een globale spanning, dus een spanning door het hele boek. Er worden om de beurt verschillende delen van het verhaal verteld. Zo zit je bijvoorbeeld in Miami, dan wordt het net heel spannend en dan ga je opeens weer terug naar Londen. Er wordt ook gebruik gemaakt van flashbacks. Het verhaal wordt dus niet verteld in chronologische volgorde, dat is ook iets dat het spannend maakt. Als lezer wordt je ook heel vaak op het verkeerde been gezet. Op die manier is het boek dus onvoorspelbaar.
Vertelsituatie:
Het verhaal wordt verteld in de ikvertelsituatie. Zo weet je dus als lezer niet meer dan de hoofdpersoon weet. Zo leer je de hoofdpersoon beter kennen. Daarom leef je ook sneller met haar mee en begrijp je de keuzes die ze maakt.
E. Eigen Mening:
Het onderwerp van het boek spreekt me heel erg aan. Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten. Het is een psychologische thriller, dus je wordt erg aan het denken gezet. Daar houd ik wel van. Ik vind dat het onderwerp van het boek heel goed is uitgewerkt. Je kunt niet voorspellen wat er gaat gebeuren omdat je steeds op het verkeerde been wordt gezet. Als je denk dat je het weet, blijkt het heel anders te zijn. Dat maakt het boek zo spannend. De flashbacks in het verhaal maken het juist zo spannend. Als er net iets spannend is gebeurd, schakel je opeens over naar het verleden. De gebeurtenissen zijn heel goed uitgewerkt en er gebeuren er genoeg. Het lijkt net of jezelf in het boek zit. Alles wat in het boek gebeurd is geloofwaardig. Als je dit boek leest ga je je echt verplaatsen in de hoofdpersoon. Dit komt omdat je leest wat ze allemaal meemaakt en je met haar meeleeft tijdens haar zoektocht naar haar man. Ook kan het komen doordat het boek veel dialogen bevat. Zo lijkt het net of jij haar bent. Dit was mijn eerste boek van Ruth Newman. Nu ik dit boek heb gelezen zal ik in de toekomst zeker meer boeken van deze schrijver gaan lezen. Het is echt een aanrader.
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
Het verhaal staat in grote lijnen helemaal goed! En het is een geweldig boek!
Echter vind ik het wel zonde dat er wat belangrijke informatie wordt weggelaten die voor de samenvatting noodzakelijk is.
De vrouw van het mortuarium wordt niet 1 dag later vermoord nadat Kate erachter is gekomen dat de beschrijving van zijn laatste maaltijd blijkt gewijzigd te zijn. Er zit veel meer tijdsbestek tussen.
Ik mis hier ook een korte uitleg waarom zijn laatste maaltijd is veranderd. (de clue van het boek wordt ook al vrijgegeven en ik vind dat een zeer belangrijk punt in het boek waardoor Kate zich ook gaat realiseren dat ze de FBI agenten niet kan vertrouwen.
Kleine tip: tekstuele foutjes er uit halen.
Verder super gedaan!!
13 jaar geleden
Antwoorden