The boy in the striped pyjamas door John Boyne

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 799 woorden
  • 4 mei 2011
  • 95 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
95 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De jongen in de gestreepte pyjama
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
240
Geschikt voor
onderbouw
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-y…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the re…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-year-old boy called Bruno. (Though this isn't a book for nine-year-olds.) And sooner or later you will arrive with Bruno at a fence. Fences like this exist all over the world. We hope you never have to cross such a fence.

The boy in the striped pyjamas door John Boyne
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Samenvatting ‘The boy in the striped pyjamas’

Bruno woont in Berlijn. Als hij op een dag terugkomt van school staan de verhuisdozen klaar en gaan ze verhuizen. Vader heeft in opdracht van de Fury(Hitler) de taak gekregen om kampcommandant te worden in Out-With. Als ze bij het nieuwe huis aankomen lijkt alles het tegenovergestelde van zijn oude huis. Zijn oude huis was mooi, groot en er waren allemaal hoekjes die er waren te ontdekken. Het nieuwe huis vindt Bruno maar maar saai, oud en kaal en het is ook kleiner.

Bruno probeert zijn moeder nog om te praten in de hoop dat ze misschien kunnen terugverhuizen naar Berlijn. Maar dit lukt hem niet.

Nu gaat Bruno maar op zoek naar dingen die hij misschien kan ontdekken. En hij vindt iets.

Op zijn kamer zit een raam, en als hij daar naar buiten kijkt, ziet hij iets waar hij een naar gevoel van krijgt. Hij vraagt aan zijn zus Gretel (hij vindt haar een waardeloos figuur(Hopeless Case) wat het is. Samen zien ze allemaal gebouwen met wel duizend jongens en mannen. Allemaal keken ze erg verdrietig, ook waren ze omringd door hoog prikkeldraad.

Na een tijdje begon Bruno dan toch te wennen aan de nieuwe situatie. Daarom begon hij steeds te praten met het dienstmeisje Maria. Bruno had haar altijd al aardig gevonden dus dat kwam mooi uit.

Gretel is steeds vaker bij luitenant Kotler en Bruno vindt dat als ze bij hem is dat ze ontzettend irritant doet. Bruno vindt luitenant Kotler zelf een beetje eng omdat hij hem steeds zo eng aankijkt. Wel zorgt luitenant Kotler ervoor dat Pavel een schommel voor Bruno maakt. Hier zit Bruno ontzettend vaak op om boeken te lezen die hij voor de leraar moet lezen. Dan schommelt Bruno een keer zo hard dat hij van de schommel afvalt en zijn knie bezeerd. Pavel pakt zijn knie in en ze hebben samen een gesprek over Pavel zijn verleden. Bruno snapt maar niet waarom Pavel nu bij hun werkt als hij eerst arts was. Dan komt de moeder van Bruno thuis. Ze zorgt ervoor dat vader niet te weten komt dat Pavel zijn knie heeft ingebonden want anders krijgt Pavel problemen.

Op een dag verveelt Bruno zich ook op de schommel en gaat op ontdekkingsreis uit. Hij loopt en loopt tot hij bij een hek uitkomt. Er zit aan de andere kant van het hek een jongetje. Dan begint er een bijzondere vriendschap tussen Bruno en Shmuel (allebei op 15 april 1934 geboren, in het boek 9 jaar, in de film 8 jaar). Bijna wekelijks gaat Bruno naar het hek naar Shmuel toe om te kletsen met hem.

Op een dag is Shmuel in Bruno’s huis. Hij moet glazen schoonmaken. Bruno biedt Shmuel wat eten aan. Net als Shmuel aan het eten is komt luitenant Kotler binnen. Shmuel zegt dat Bruno hem dat heeft gegeven maar Bruno ontkent en zegt dat hij Shmuel niet kent.

Een tijdje gaat Bruno niet meer naar het hek toe. Als hij er weer naar toe gaat zit Shmuel er ook. Samen maken ze het weer goed ondanks dat Shmuel onder de blauwe plekken zit.

Dan komt er het nieuws dat oma is overleden. Voor de begrafenis zijn ze met z’n allen enkele dagen in Berlijn. Ook stuurt the Furher (Hitler) een krans.

Op een dag vertelt vader aan Bruno en Gretel dat Bruno, Gretel en moeder weer terug naar Berlijn gaan. Moeder en Gretel voelen zich eenzaam en Bruno ook wel, maar dit vindt het ook wel jammer want dan ziet hij Shmuel dus nooit meer.

Als Bruno het vertelt bedenken ze met z’n tweeën het plan om Bruno de volgende dag naar de andere kant van het hek te laten komen. Shmuel zal een extra pyjama meenemen en Bruno wat eten. Ook is Bruno zijn haar er al af want dat was eraf gegaan omdat Bruno luizen had.

De volgende dag graven ze samen een gat onder het hek door waardoor Bruno naast Shmuel staat.

Samen rennen ze naar de gebouwen om Shmuel zijn vader te zoeken. Net als ze een barrak doorzoeken moet die barrak naar een speciaal gebouw toe. Bruno en Shmuel dus ook. In dat gebouw moet iedereen zijn kleren uit doen en gaan de lichten uit. Dan wordt er dodelijk gas in het gebouw gepompt. Bruno en Shmuel gaan dood.

Na een aantal dagen, nadat de soldaten alle hoeken van het huis hadden doorzocht, zochten ze verder. Uiteindelijk kwam de vader bij het stuk hek uit waar Bruno een gat gegraven had en vader besefte dat het groot genoeg was om Bruno erdoor te laten. Moeder en Gretel bleven nog langer dan de bedoeling in Out-With in de hoop dat er nog nieuws kwam over Bruno. Maar er kwam niks meer.

REACTIES

D.

D.

Ik heb honger, dus heb zin in een biertje

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The boy in the striped pyjamas door John Boyne"