1. Zakelijke gegevens:
a) Auteur: Anne Fine
b) Titel: The book of the Banshee
c) Jaar van uitgave: 1991
d) Genre: Roman
e) Engelse uitgave
2. Waarom heb je dit werk gekozen?
Ik heb dit boek gekozen omdat ik de omslag wel leuk vond. De achterkant heb ik ook gelezen en dat leek me ook wel leuk. Ik wist van te voren niet dat ik dit boek ging lezen maar ik ben in de bieb gaan zoeken en heb deze gekozen.
3. Verdieping:
a) op school en bij hun thuis
b) {will} Hij is meer de hoofdpersoon. Hij is een gewone jongen en trekt zich niet zo veel aan van de problemen bij hun thuis.
{Estelle} Estelle is eigenlijk min of meer een probleem kind. Ze gaat overal tegen in en dankzij haar hebben ze nog nooit een keer gegeten zonder dat er een discussie is.
{Muffy} Muffy is de jongste van het gezin. Zij is op een gegeven moment gestopt met praten en haar ouders zijn bang dat het komt door haar zus Estelle die telkens voor ruzies zorgt.
{ouders}zij worden ook gek van de problemen die Estelle telkens veroorzaakt. Eerst dachten ze dat het aan hen lag maar later hadden ze wel door dat zij er ook niets aan konden doen.
c) Will is aan het woord.
d) Over de schrijfster: de schrijfster van het boek is Anne Fine. Ze is geboren op 7 december 1947 in Leicester, Engeland. Omdat de moeder van Anne Fine een drieling kreeg, moest Anne twee jaar te vroeg naar school, dus ze leerde al heel jong lezen. Ze las heel veel. Aan de universiteit van Warwick studeerde ze geschiedenis en politiek. Ze woonde in Engeland, de VS en Canada en was lerares en voorlichtingsambtenaar. Toen de oudste van haar twee dochters nog een baby was, zat ze een poosje vast in haar flat vanwege een sneeuwstorm. Omdat ze niet naar de bibliotheek kon en om zichzelf op te warmen begon ze te schrijven. Tegenwoordig woont ze in een klein dorpje in County Durham.
De meeste boeken van Anne Fine gaan over problemen binnen een gezin. Ze verdiept zich in een thema dat haar interesseert, ze leeft zich in in de problemen van haar hoofdpersonen en schrijft die op. Haar hoofdpersonen bevinden zich vaak in een conflictsituatie, tussen personen met een heel uitgesproken mening. Ook schreef ze een aantal boeken over kinderen die op school problemen hebben. Ondanks dat er in haar boeken dus vrijwel altijd problemen zitten, relativeert ze die door er een flinke portie humor aan toe te voegen. Een aantal boeken die ze heeft geschreven:
1979 Een vreemde vogel in het tuinhuis (Querido / 2e druk 1984)
1986 De lijst van de tweeling (Westfriesland)
1989 Juffrouw Tureluurs (Fontein / 4e druk 1994)
1989 Het omawerkstuk (Lannoo)
1991 De gluiperd (Van Holkema & Warendorf; Lannoo)
1992 De hellekat (Van Holkema & Warendorf; Lannoo)
1995 Baalbaby's (Fontein)
1995 Dagboek van een moordkat (Fontein)
1996 Een stiefkwartiertje (Fontein)
1997 Een prijs voor de hanenpootkampioen (Fontein)
1997 Een engel op school (Fontein)
1998 De schaduw van Lupien (Fontein)
1999 Bertje Babbelkont (Fontein)
Bekroningen:
1980 Vlag en Wimpel (tekst) voor Een vreemde vogel in het tuinhuis
1989 Carnegie Medal voor De gluiperd
1989 Nestlé Smarties Book Prize 6-8 jaar voor niet vertaald: Bill's new frock
1990 Guardian Children's Fiction Award voor De gluiperd
1992 Carnegie Medal voor Baalbaby's
1993 Whitbread Children's Book Award voor Baalbaby's
1996 Whitbread Children's Book Award voor De schaduw van Lupien
e) Volgens mij is het werk niet echt typerend voor de tijd waarin het geschreven is. Maar volgens mij past het wel gewoon bij de tijd. Ik weet niet of er nog meer van dit soort boeken zijn geschreven in die tijd.
4. Thematiek
a) het probleem is eigenlijk Estelle. En dan vooral de ruzies die ze steeds veroorzaakt. b) uiteindelijk wel, maar daarvoor heeft het wel heel lang geduurd. Het probleem is uiteindelijk opgelost door Will en zijn boek.
c) ik zou het eigenlijk niet weten. Ik vind het wel een beetje apart en ik zou er zelf nooit opgekomen zijn om hier over te gaan schrijven. Maar ik vind het wel een beetje raar dat ze niet naar een dokter gaan omdat Muffy niet praat. Misschien is er wel iets lichamelijks aan de hand.
d) the book of the banshee betekend: het boek dat de dood aankondigt. Ik weet niet zeker wat het verband is. Maar volgens mij voorspelt het boek dat Will aan het lezen is wat er gaat gebeuren. Want daardoor wist hij ook wat hij moest doen om Muffy weer aan het praten te krijgen.
5) welke stuk sprak je het meest aan?
Er was niet echt een heel lang stuk of een scène wat mij heel erg aansprak. Ik had de achterkant eerst gelezen en toen ik las: “Muffy, no longer speaks and Will has taken to reading a First World War journal for comfort” leek het boek mij wel heel leuk. Vooral omdat ik wou weten waarom de Muffy niet meer sprak.
6) Beoordeling:
a) ik vond het wel een heel leuk boek. Het was wel een heel apart boek. Er gebeurden hele rare dingen waar ik zelf nooit opgekomen zou zijn om over te gaan schrijven. Ik vond het onderwerp wel leuk maar soms was het wel een beetje voorspelbaar.
b) ik zou het een ander wel aanraden. Het is niet echt een bijzonder boek maar er kwamen wel leuke stukjes in voor. Ik vond dat het boek niet zo heel snel las, maar het was niet heel erg saai.
7) Samenvatting:
Het verhaal gaat over een jongen: Will. Hij vergelijkt zijn leven met het leven van een fictief persoon uit een boek dat hij aan het lezen is over de oorlog. Will woont samen met zijn ouders en zijn 2 zussen Muffy en Estelle. Hun hele leven wordt geregeld door Estelle, omdat zij steeds ruzies en discussies veroorzaakt. Will en zijn ouders zijn erg bezorgd, maar vooral om de kleinste van het stel. Dat is Muffy ze is 4 jaar oud maar ze wil nog steeds niet praten. Op een dag gaat Will naar de bieb en hij pakt zomaar ( wat hij normaal nooit doet ) een boek over de oorlog. Hij neemt het mee naar huis en kan niet stoppen met lezen, elke avond leest hij weer een stukje. Na een poosje gaat hij het boek vergelijken met zijn leven thuis, en dan met zijn zus als de vijand. Thuis gaat het alleen maar slechter, hoewel Will en zijn ouders proberen Estelle te benaderen. De discussies beginnen ’s morgens vroeg en gaan door tot laat in de avond. Op een avond is er een geheime vergadering voor de ouders van de 2e klassers. Will en zijn vriend Chopper zijn van plan om de school in te sluipen en te luisteren wat de conrector en zijn assistent aan de ouders te vertellen hebben. En dat doen ze. Nou weten ze waar de vergaderingen over gingen: het gedrag van tieners. Will zijn moeder komt erachter dat Estelle hun hele leven in handen heeft. Ze kan niet meer maar toch is ze van plan om eens goed maar haar dochter te praten. Ook Will kan er niet meer tegen. Nadat hij een poosje in zijn boek heeft gelezen komt hij erachter dat de held in het verhaal niet echt een held is maar dat het een lafaard is. In plaats van proberen de oorlog te stoppen, probeert hij er mee te leven. Dat doen ze bij hem thuis precies hetzelfde. In plaats van proberen Estelle te stoppen, proberen ze er mee te leven. Maar HIJ moet het stoppen want hij wil niet ook een lafaard zijn. Hij probeert voor zijn moeder thuis te zijn. En tijdens het wachten begint hij tegen Muffy te praten, maar hij hoeft niet per se antwoord. Hij wil woorden horen en doordat hij het zo precies doet krijgt hij Muffy aan het praten. Dan gaat hij naar boven en begint tegen Estelle te schreeuwen. Estelle is zo verbaasd dat ze niets terug zegt. Dus toen hun moeder thuis kwam was ze bereid te luisteren. En na al die maanden van ruziën heeft ze eindelijk toegegeven dat ze fout zat. En hun leven ging verder als die van gewone mensen.
REACTIES
1 seconde geleden