Sickened door Julie Gregory

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Sickened
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2120 woorden
  • 12 juni 2005
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7
14 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Verziekt
Auteur
Julie Gregory
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
384
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Sickened
Shadow
Sickened door Julie Gregory
Shadow

1. Julie Gregory, Sickened, the true story of a lost childhood, Londen, 2003.

2. Ik kan geen motto en ondertitel vinden. De titel (Sickened, the true story of a lost childhood) zegt al genoeg, hij slaat volkomen op het verhaal. De hoofdpersoon raakt haar jeugd kwijt aan de verzonnen ziektes van haar moeder.

3. Het boek is niet opgedeeld in hoofdstukken, maar tussen stukken tekst staat af en toe wel een witregel om naar een ander onderwerp over te stappen.

4. Dit is een waar gebeurd verhaal over Julie Gregory. Ze woont met haar familie in een caravan in Ohio.
Julie Gregory is geen gewoon meisje. Zij schijnt altijd ziek te zijn maar de vele bezoeken aan de artsen en het ondergaan van ziekenhuistests brengen dichter naar haar familie en ze neemt altijd maar aan wat er verkeerd met haar is. Haar moeder, Sandy, zorgt in haar ogen goed voor haar. Zij vertelt wat Julie aan de artsen (' toon hoe ziek je je voelt') moet zeggen en als Julie dat niet doet aangezien zij af en toe niet eens weet wat het betekent wat haar moeder haar heeft verteld, wordt zij geslagen en gestraft. Haar vader is een rare, dikke vent. Hij komt thuis uit zijn werk en gaat voor de TV zitten waar hij dan ook niet meer vandaan komt. Hij laat Julie hem zijn snacks en drinken brengen, als hij de herhalingen van M*A*S*H zit te kijken.
Julie heeft ook nog een broertje, Danny, en hij heeft nooit ergens last van, totdat er bij hem Astma wordt vastgesteld. Sandy kan niet op van vreugde.

Julie gaat maar weinig naar school. Haar moeder neemt haar altijd onder schooltijd mee naar de dokter, vastbesloten om de ziektes van Julie te achterhalen. Sandy geeft haar altijd pilletjes voor Julie’s hoofdpijnen, maar Julie weet eigenlijk niet wat hoofdpijn is. Ze merkt wel op dat ze altijd pas hoofdpijn krijgt nadat ze een pilletje heeft gehad, en als ze dit tegen haar moeder zegt, zegt haar moeder dat ze het altijd al aan voelt komen wanneer Julie hoofdpijn krijgt (….). Ook krijgt Julie allemaal voedsel dat haar juist ongezond lijkt, zoals gemengde cake kruimels, maar volgens Sandy is dit alleen maar goed voor haar. Als peuter krijgt Julie lucifers van haar moeder. Ze zei hierbij dat het lolly’s waren en dat ze er lekker op moest zuigen.

Dit is een waargebeurd verhaal over de ziekte van Munchausen by Proxy (MBP), een patroon van kindermisbruik waarbij de huisbewaarder of opvoeder symptomen verzint of verwondingen aanbrengt aan een kind (of huisdieren, zwakkere personen) om medische aandacht te trekken. Sandy haalt haar ziektes uit de Encyclopedie van Ziekte, Interne Organen en hun Functies en probeert de arts te overtuigen dat Julie een geheimzinnige hartstoornis heeft. Julie gaat samen met haar moeder om de haverklap naar de dokter toe om alles te vertellen wat haar moeder haar opdraagt. Dit doet ze alleen maar om haar moeder tevreden te stemmen. Als haar moeder doordraait omdat het fout is gegaan in het ziekenhuis, omdat de artsen haar niet geloven of omdat Julie zich niet geloofwaardig heeft gemaakt, gebeuren er slechte dingen. Achter haar lieve, moederlijke instelling, gaat een gestoorde vrouw schuil. Ze heeft buien waarin ze alles op haar kinderen en op de pleegkinderen die ze ook nog hebben afreageert. Ook deze kinderen worden van dokter naar dokter gesleept omdat ze ‘iets’ hebben. Ook Julie’s vader, Dan, is vaak het slachtoffer. Sandy begint dan te zeuren dat hij geen goede vader is en dat hij er meer voor Julie en Danny zou moeten zijn. Als ze het op de kinderen en de pleegkinderen afreageert, dan slaat ze ze. Omdat ze daar op een gegeven moment geen zin meer in heeft, draagt ze Julie op om de kinderen te slaan. Julie vind dit vreselijk en als ze de kinderen moet slaan, slaat ze zichzelf en zegt ze de kinderen heel hard te schreeuwen. Ondanks dit heeft Julie nog steeds niet door dat haar moeder ziek in haar hoofd is. Ze accepteert alles wat haar moeder zegt, omdat ze nu eindelijk het gevoel heeft dat ze iets goed doet.

Door het hele boek heen vind je ook echte dokters verslagen. Julie heeft werkelijk alles moeten ondergaan. De ‘hartproblemen’ die Julie heeft worden een aantal keer onder zocht, en Julie heeft er een aantal keer voor in het ziekenhuis moeten liggen. Ze krijgt een neusoperatie omdat ze ‘altijd met haar mond open loopt’. Eigenlijk gaat het haar moeder erom dat Julie een lelijke neus heeft, maar ze hebben geen geld om dat te laten veranderen. Sandy slijmt bij de dokter en flirt met hem, en weet het zo te praten dat ook Julie’s neus bijgewerkt wordt. Ze geeft Julie ook medicijnen die helemaal niet goed voor haar zijn waardoor ze last krijgt van migraine.
Julie krijgt het steeds minder naar haar zin thuis, ze wordt mishandeld en gekleineerd, als ze een ziekte níet heeft waarvan de moeder zou willen dat ze hem had, krijgt ze thuis de volle lading.
Julie komt er op school achter dat er huizen zijn waar je heen kan gaan als je niet meer thuis wilt wonen. Ze gaat naar de rector toe die daar over gaat en vraagt hoe dat zit. Als de rector vraagt waarom ze niet meer thuis wil wonen, heeft ze eigenlijk geen goed antwoord en hij zegt haar daar over na te denken en de volgende dat weer terug te komen. Als Julie thuis komt blijkt dat de rector haar ouders heeft gebeld. Julie word geslagen en totaal afgeranseld, door met haar hoofd tegen de koffietafel geslagen te worden en ze moet van haar vader de zakdoeken die ze in de morgen volgesnoten heeft, opeten. Julie vindt het genoeg geweest en ze pakt de auto en wat spullen en vertrekt. In het ziekenhuis, waar ze een vakantiebaantje heeft, praat ze er over met een maatschappelijk werkster, Melissa. Ze schrikt enorm en laat de pleegkinderen uit het huis halen en ze zorgt ervoor dat Julie niet meer naar huis hoeft, totdat de Melissa een rechtszaak heeft aangespannen tegen de ouders van Julie om te zorgen dat nooit meer pleegkinderen in huis mogen nemen. Ook zal er in die rechtszaak gepraat worden over de toestand van Julie.
Vlak voor de rechtszaak komt Julie haar vader voor het gerechtsgebouw tegen, en hij draait alles om. Hij zegt dat Julie is misleid door de Melissa en dat de rechtszaak tégen Julie is in plaats van voor haar. Julie raakt te kluts kwijt en besluit om niet te getuigen, omdat haar vader haar dan belooft dat ze weer thuis kan komen zonder dat er ook maar over gepraat wordt en er zal haar niets kwalijk genomen worden. Melissa weet hier uiteraard niets vanaf en Julie en haar vader zijn al vertrokken voordat de rechtszaak begint. Het gezin líjkt weer een normaal gezin te worden.

Op zeventien jarige leeftijd vlucht Julie uit huis om voorgoed op zichzelf te gaan wonen, van het geld dat ze bij elkaar gespaard heeft met een vakantiebaantje. Dit deed ze niet eerder omdat ze bang was om vermoord te worden. Ze gaat weer naar school en studeert Psychologie. Ze volgt een college als de ziekte Munchausen by Proxy aan de orde komt. Bij het herkennen van de symtomen rent ze de collegezaal uit en gaat verward naar huis. Ze gaat zitten denken en begint steeds meer te snappen dat haar moeder echt een ziekte heeft. Julie spreekt af met haar vader en vertelt ook haar broertje Danny over MBP. Haar vader snapt er niets van en Danny kan er zich niets van herinneren. Julie besluit om al het contact te verbreken en stapt in haar auto en rijdt weg, weg van Ohio, naar Los Angeles. Daar heeft ze het een aantal jaren niet naar haar zin, het gaat niet goed met haar. Ze is alleen maar thuis, slaapt, hangt op de bank en ze gaat weer terug naar de vertrouwde omgeving in Ohio, zonder dat iemand dat weet. Ze begint zichzelf steeds meer te accepteren en accepteert haar jeugd zoals hij was, en probeert het te verwerken. Ze krijgt steeds meer medelijden met haar moeder, omdat ze waarschijnlijk zelf niet eens weet wat er met haar aan de hand is. Ze besluit contact op te nemen met haar moeder, omdat ze het idee heeft dat ze een moeder nodig heeft.
Haar moeder is helemaal in de wolken als ze Julie spreekt, en na een aantal keer contact te hebben gehad besluiten ze dat Julie een weekeind naar haar moeder toe gaat. Als Julie uit het vliegtuig stapt ziet ze haar moeder al staan. Met een nieuwe man, een dochter en een zoon. Julie herkent zich helemaal in het 11 jarige meisje, Tina, en het weekeind is een ramp. Julie probeert met haar moeder te praten over haar jeugd, over Tina en over de toestand van haar moeder. Dit loopt uit op een gigantische ruzie en Julie vertrekt weer naar huis. Thuis kan ze het niet aan dat er een klein meisje hetzelfde overkomt als haar, en ze gaat de kinderen met Danny bij haar moeder vandaan halen, en zorgt dat haar moeder nooit meer in aanmerking kan komen voor het opnemen van pleegkinderen.

5. Ik heb nog nooit boeken over het onderwerp Munchausen by Proxy gelezen, en was daardoor dan ook soms erg geschokt. Ik vond het een prachtig boek en leefde ontzettend mee met de hoofdpersoon, Julie. De gebeurtenissen grepen me erg aan omdat het toch wel ieder kind kan overkomen, ook al zou je er nog nooit wat van gehoord hebben, het staat dichterbij dan je denkt. Ik werd gewoon verdrietig als Sandy haar kind weer wat aandeed, omdat ik niet zo weten hoe het af zou lopen. Gelukkig wist ik dat ze niet zou overlijden, aangezien ze het boek zelf geschreven heeft. Doordat Julie niets anders kon doen als toegeven aan haar moeder, word je zo kwaad en zou je willen inbreken op het verhaal en zeggen, ho eens even! Dat Julie het steeds ook maar niet doorheeft wat er aan de hand is, is ontzettend frustrerend, omdat je zelf al weet dat haar moeder een ziekte heeft. Als het boek in het Nederlands geschreven zou zijn zou het boek niet zo moeilijk zijn, want het taalgebruik is niet ontzettend ingewikkeld. Daarom was het ook een goed leesbaar boek, alleen voor de medische termen heb ik af en toe mijn woordenboek erbij gepakt. Dat ze nu doorgaat met haar leven en dit verhaal van zich af durft te schrijven vind ik ontzettend knap.

6. Dit is een van de mooiste boeken die ik tot nu toe voor mijn lijst gelezen heb. Het onderwerp sprak me enorm aan, vooral omdat ik er ook nog niet veel vanaf wist, door dit boek heb ik wel interesse voor de ziekte MBP gekregen, en bewondering voor de mensen die daar over praten, zoals de schrijfster Julie Gregory. Het is ook niet een boek dat je moet laten liggen als je slecht in engels bent, die paar woorden die je niet weet kan je best overslaan of even opzoeken in het woordenboek. Het is geen dun boekje, het heeft wel 300 bladzijdes. Het is zeker een aanrader voor mensen die zich interesseren voor deze ziekte en van waargebeurde verhalen houden.

8. Bij de vraag, waar dit boek nou eigenlijk over gaat, wat het thema dus is, is er simpelweg maar één antwoord; Munchausen by Proxy. Dit verhaal is vooral geschreven om mensen kennis te laten maken met de ziekte en laten zien hoe ver het kan gaan en hoe erg het kan zijn. Van een verhaallaag en een betekenislaag is in dit verhaal geen sprake, omdat er niets is verzonnen, alles is waargebeurd.
Het verhaal is vanuit het ik-perspectief geschreven. Af en toe gaat ze over op de personale vertelsituatie, als ze dieper ingaat op de dingen die ze heeft meegemaakt. Naarmate het verhaal verder vordert wordt er steeds meer in de personale vertelsituatie verteld, over hoe ze haar leven weer langzaam opbouwt en hoe ze zich door dit proces heenslaat.
Het verhaal is in logisch-chronologische volgorde. Ze ‘vertelt’ het boek vanuit het ik perspectief en het is overduidelijk dat ze terugblikt op de tijd dat ze bij haar moeder woonde en zich losmaakte van het gezin.
De ruimte waar het verhaal zich afspeelt is vooral in de caravan in Ohio. Soms is het niet helemaal duidelijk waar het zich op het moment afspeelt omdat ze dan weer even terugblikt op iets dat vroeger is gebeurt en dan weer terug gaat naar de leeftijd dat ze 11 is.

9. De informatie over de auteur is eigenlijk het verhaal van het boek al, omdat het een waargebeurd verhaal is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.