Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Peter Pan door J.M. Barrie

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Peter Pan
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 4e klas havo | 2017 woorden
 • 27 juni 2015
 • 66 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
66 keer beoordeeld

Boekcover Peter Pan
Shadow
Peter Pan door J.M. Barrie
Shadow
 1. Wendy Darling vertelt haar jongere broertjes John en Michael altijd verhalen. Eén van haar verhalen is over de jongen Peter Pan. Zij is er heilig van overtuigd dat Peter Pan echt bestaat. Zij weet alleen niet dat hij ook ’s avonds naar haar verhalen komt luisteren, die hij dan daarna aan de Lost Boys vertelt. Op een avond gaan meneer en mevrouw Darling uit en blijven de kinderen alleen thuis met de hond Nana, die tevens hun kindermeisje is. Die avond vliegt Peter samen met het elfje Tinkerbell de kamer in. Ze zijn op zoek naar Peters schaduw, die hij de vorige keer had verloren en die Wendy keurig in een laatje had bewaard. Tijdens zijn zoektocht maakt Peter per ongeluk Wendy wakker. Zij helpt hem zijn schaduw vast te maken en hij vraagt haar om mee te gaan naar Neverland. Dan kan ze de moeder worden van de Lost Boys en ze nog meer verhalen vertellen. Wendy vraagt of haar broertjes mee mogen en Peter  leert hen alle drie vliegen. Daarna vliegen ze naar Neverland. Peter en de Lost Boys bouwen een huis voor Wendy op een open plek in het bos waar ze kan wonen en zo een beetje privacy heeft. Peter en de anderen beleven een heleboel avonturen in Neverland. Als Wendy en haar broertjes op een gegeven moment naar huis willen, vragen de Lost Boys of ze mee mogen. Wendy zegt dat ze allemaal mee mogen, ook Peter. Peter weigert, maar regelt wel dat de anderen veilig kunnen vertrekken. De kinderen worden ontvoerd door Kapitein Haak en zijn piraten. Terwijl de kinderen worden meegenomen naar het schip, vergiftigt Haak het medicijn dat Wendy voor Peter had achtergelaten. Peter drinkt het bijna op maar Tinkerbell redt hem door het zelf op te drinken. Ze lijkt dood te gaan, maar Peter redt haar door alle kinderen op de wereld op te roepen en te vragen of ze in elfjes geloven. Peter vliegt naar het schip en redt de kinderen. Hij verslaat Haak in een zwaardduel. Uiteindelijk vertrekken de kinderen weer naar huis. De Lost Boys worden geadopteerd door de familie Darling. Wendy en haar moeder zien Peter door het raam naar binnen kijken en bieden hem nogmaals aan om bij hen te blijven. Maar als Peter ontdekt dat hij dan volwassen moet worden, weigert hij nogmaals. Het boek eindigt met dat Peter erachter komt dat Wendy volwassen is geworden, terwijl ze had beloofd altijd kind te blijven. Ze heeft  zelf een dochtertje. Nu neemt Peter het dochtertje elk jaar mee voor de lenteschoonmaak. En zo heeft Peter altijd een moeder. Want alle kinderen worden groot. Op één na.

 

 1. Peter Pan is een jongen van 12 jaar oud. Hij kan vliegen en wordt nooit groot. Peter is erg arrogant en heeft een slecht geheugen. Omdat hij nooit naar school is geweest, weet hij erg weinig. Hij heeft een hekel aan moeders, hoewel hij Wendy vraagt om moeder te worden van de Lost Boys. Hij is dol op Wendy’s verhalen. Als Wendy vraagt wat zijn gevoelens zijn voor haar, zegt hij: “ De gevoelens van die van een trouwe zoon, Wendy.” Maar later in het boek wordt duidelijk dat hij van Wendy houdt, ook al geeft hij dat niet toe. Eigenlijk wil hij Wendy met niemand delen.
  Wendy Darling is het oudste kind thuis en weet ook het meest over Peter Pan. Ze geeft veel om haar twee jongere broertjes John en Michael. Ze vindt het leuk om verhalen te vertellen en is er heilig van overtuigd dat hij bestaat. Haar vader wilt dat ze opgroeit, maar dat wil zij niet. Ze bewondert Peter in grote mate en wil hem dolgraag ontmoeten. Ondanks dat ze hem in het begin erg verwaand vindt, begint ze van hem te houden en is dan ook erg teleurgesteld als hij niet bij haar wil blijven. Zelfs als ze volwassen is, gelooft ze nog steeds in Peter Pan.
  John Darling is de op een na oudste thuis en is erg slim. Hij is dol op feiten, maar ook op de verhalen die Wendy vertelt. Desondanks heeft hij een zekere minachting voor meisjes wat gebruikelijk is voor zijn tijd. Tijdens zijn verblijf in Neverland verliest hij die minachting. Ook leert hij zijn vader met andere ogen te bekijken.
  Michael Darling is de jongste thuis en nog een beetje naïef en onzeker. Omdat hij het 3e kind is, denkt hij heel vaak dat niemand wil hebben, een gevoel dat soms door John wordt versterkt. Net als Wendy is hij heilig overtuigd van het bestaan van Peter Pan. Ook hij heeft bewondering voor Peter. Als ze allemaal volwassen zijn geworden, is hij de enige van de jongens die nog steeds gelooft in Peter Pan.
  Kapitein James Haak is een beruchte en gevreesde piratenkapitein. Zijn schip heet de Jolly Roger. Haak is gemeen en wreed. Ondanks die eigenschappen lijkt hij op een bepaald moment toch medelijden met Peter te hebben. Hij heeft zo’n hekel aan Peter door diens arrogantie en omdat Peter zijn rechterhand afhakte en aan de krokodil voerde. Daarom heeft de kapitein een haak op de plaats van zijn rechterhand. Haak heeft een triest verleden en denkt nog vaak terug aan zijn kindertijd. Hij hecht grote waarde aan eer en heeft dan ook een kleine triomf als Peter hem een schop in zijn rug geeft zodat Haak in de bek van de krokodil valt.
  The Lost Boys zijn Peters bende. In het verhaal zijn het zes jongens; Nibs, Curly, Slightely, Twins en Toodles. Alle zes zijn ze als baby uit de kinderwagen gevallen, terwijl hun kindermeisje niet oplette. Zulke jongens komen in Neverland terecht. Twince zijn een tweeling maar omdat de Lost Boys niet meer mogen weten dan Peter weten de Twins zelf niet goed wat ze zijn.

Ik zou denk ik het liefst Peter Pan willen zijn. Volgens het boek wordt Peter Pan nooit groot en beleeft hij avonturen waar andere kinderen alleen maar van kunnen dromen en dat lijkt me geweldig. De persoon waar ik de grootste hekel aan heb, is kapitein Haak, omdat hij zo gemeen en wreed is en een heel onprettig persoon, ondanks zijn verleden.

 

 1. Het boek heet Peter Pan omdat het gaat over de avonturen die Peter Pan en zijn vrienden in Neverland beleven.
  Ik vond het boek echt geweldig om te lezen en van alle Engelse klassiekers is dit echt mijn lievelingsboek. Het is vol fantasie en avonturen en daar houd ik van. Als klein kind droomde ik vaak dat Peter Pan mij meenam naar Neverland en dat maakt voor mij dit boek zo leuk. Het neemt de realiteit ook weg, wat voor mij erg prettig is.
  Aangezien ik dit verhaal ken sinds ik een jaar of zes ben, zit er eigenlijk niets nieuws voor mij bij. Ik zou mezelf bijna net zo’n expert noemen als Wendy Darling in het boek.
  Ik zou dit boek zeker aan anderen aanraden, omdat het zo’n bijzonder boek is. De avonturen in het boek overtreffen je stoutste dromen, ook al geldt dat meer voor kleine kinderen. Maar het is een boek voor jong en oud, omdat iedereen volwassen moet worden. Op één na natuurlijk.
  Op zich was het taalgebruik van de schrijver goed te begrijpen, al moest ik een enkele keer de betekenis van het woord opzoeken maar dat was eigenlijk zelden.

Assignment

Interview with Peter Pan
Me: Peter, how did you come to Neverland?
Peter: Well, when I was a little boy, I heard my parents talk about what I had to become when I would grow up. But I didn’t want to grow up so I decided to run away. I went to the park and there the fairies taught me how to fly. Then I met Tinkerbell and she brought me to Neverland. So that’s how I came to Neverland.
Me: That’s so sad. Now the next question. Why do you hate mothers? Because they want you to grow up?
Peter: No that’s a different story. I stayed in Neverland for a long time because I thought my mother would always leave a window open for me. But when I went back, the window was closed and someone had put bars on it. And in my bed was another boy, who got kissed by my mother. She had completely forgotten about me.
Me: That’s a sad story too. But Peter, if you hate mothers, then why did you ask Wendy to become the mother of the Lost Boys?
Peter: First of all, because we were just playing, it wasn’t for real. And because Wendy can tell such amazing stories. Besides, Wendy is different, she is nice.
Me: Okay, I get your point. Why do you like Wendy’s stories so much?
Peter: Because I just like them. I like the story about Cinderella the most, because it’s so exciting. Oh, and the story about me of course.
Me: Why don’t you want to grow up?
Peter: Because I would feel so old. I would forget about Neverland and I would forget how to fly. And maybe I wouldn’t believe in fantasy anymore.
Me: Okay, my last question. Do you love Wendy?
Peter: Yes I love Wendy. But in the way a son loves his mother. Nothing more.
Me: Okay Peter. Thank you for this interview. Have a nice day.
Peter: Thanks to you too. Have a nice day yourself as well.

 

Diary of Wendy Darling

Dear Diary,

Today I was thinking about when I met Peter Pan for the first time and how I wanted to write down my adventures. Our first meeting was quite funny actually. Peter had come to look for his shadow, the one I had locked up in my closet. But he found it anyway and tried to fasten it to his foot but it didn’t work. That wasn’t suprising, since he was trying to do it with soap. He started to cry, which woke me up. I looked at him and asked: ‘ Boy, why are you crying?’ He said he wasn’t crying. Then I asked his name and he told me it was Peter Pan. Then he asked my name and I told him it my name. Then I helped him by sewing the shadow to his foot. Then he started acting cocky so I went back to bed, offended. Then he apologized and said really sweet things. Because of that, I wanted to give him a kiss, although I called it a thimble. So Tinkerbell pulled my hair, which really hurt. So I gave him a thimble and called it a kiss. But when I hoped for a kiss from him, he gave me an acorn. I told him that I had to grow up but that I didn’t want to. So he said that I could come to Neverland with him, then I would never have to grow up. And I could be the mother of his Lost Boys. I said that I didn’t know how to be a mother but he said that I only had to tell stories. So I asked him if John and Michael could come with us. He agreed. So I woke up my brothers and told them that we were going to Neverland with Peter Pan.
But then we wonderd how we would go to Neverland. Peter said that we would have to fly. We told him that we couldn’t fly so that we couldn’t come with him. So he decided to teach us. He gave us pixydust and said that we had to think of happy things. When we had learned how to fly, we went to Neverland. That was my very first meeting with Peter Pan. The adventures we had were great and I really miss him. I hope I’ll see him soon. Goodnight.

REACTIES

J.

J.

Ik ken vrijwel alle verhalen of tekenfilms die over Peter Pan gaan vanaf de tijd dat ik het in de jaren '70 in de Donald Duck zag staan. De bekendste tekenfilm van Peter Pan uit 1953 van Walt Disney was geweldig en aanvankelijk wist ik niet dat James Barrie diens geestelijke vader was. Aanvankelijk begon Peter Pan zijn carrière als een klein kind in adamskleding in in het Kensington Gardens in Londen met elfjes en daar was geen doen aan.
In de tekenfilm uit 1953 speelden voornamelijk Peter Pan, Wendy Darling, Tinkerbell, kapitein James Haak, mr. Smee en de krokodil de grootste hoofdrollen terwijl de meeste bijfiguren, de Lost Boys, nogal primitief waren gekleed, de broers van Wendy hadden geen echte persoonlijkheid, de indianen zagen er erg woest uit, de piraten waren zelf gewoon geestelijk kinderen, de zeemeerminnen gedroegen zich als domme ganzen en de ouders van de Darlings waren iets te overheersend. Er werden zelfs fragmenten uit het boek van James Barrie uit deze renfilm gelaten en veroudering eveneens.
In de latere tekenfilms zoals 'Peter Pan en de Piraten' uit 1991 bleven de Darlings gewoon in Neverland, het begin en het einde van het boek werden daaruit gelaten en Nana, de hond en de ouders van Wendy, John en Michal eveneens. Iedereen, zowel de Darlings, de Lost Boys, de indianen en de piraten kreeg een wat modernere uitstraling, er was meer ruimte voor fantasie en toverij, al had Peter Pan ook enkele negatieve eigenschappen terwijl Wendy Darling veel keuriger en vergevingsgezinder werd, James Haak was een schurk maar kon ook charmant zijn en de krokodil joeg gewoon op iedereen. Dat de latere dochter van Wendy, Jane, opdook in Neverland terwijl haar moeder en ooms daar nog kinderen waren, in tegenstelling tot het vervolg van Disney uit 2002, dat een grote mislukking werd, ging nog net al werd Jane uit het boek van Barrie verwijderd omdat veroudering in het verhaal juist tegendraads werkt.
Peter Pan No Bouken uit 1989 leek iets primitiever te wezen maar ook hier bleven de Darlings lang in Neverland, drie van de Lost Boys ontbraken en elk persoon werd, net als het bovengenoemde verhaal, meer van een persoonlijkheid voorzien.
In 'The New Adventures of Peter Pan' uit 2013, die 3D animation is, gaat Peter Pan echter in de 21ste eeuw terug naar Londen waar hij een soort "gereïncarneerde" afstammelingen van de Darlings aantreft en eveneens Wendy, John en Michael spelen al dragen zij jeans, spelen ze met laptops, computers en iPad's en zijn veel speelser dan hun voorouders en minder romantisch. In Neverland blijken alleen nog James Haak, Smee, Tiger Lily, de indianen en de zeemeerminnen van de oude garde over te zijn, de Lost Boys zijn vervangen door de Lost Kids, drie jongens en drie meisjes (Chubs, Stringbean, Baby, Cynthia, Maia en Meera). Enkelen van hen lijken nogal op de Darlings of dragen net als zij jeans en moderne kleren en de nieuwe piraten blijken meestal ook meer spier dan hersenen te wezen. De krokodil lijkt te ontbreken en Nana was alleen kort te zien in de intro al komt de vader van de Darlings evenmin in beeld en hun moeder maar af en toe. Er bestaan twee seizoenen van deze serie en het was dan ook een grote opluchting dat de Darlings en de Lost Kids ook wel eens pech hadden, gelijk naar de eerdere vernoemde tekenfilms, in het tweede seizoen.
Daarin werden ze een aantal keren ontvoerd door de piraten die hen vast bonden en tijdelijk gevangen hielden maar dat maakt het verhaal dan ook veel mooier!

7 jaar geleden

R.

R.

zeer intressad boek sinterklaas

5 jaar geleden

G.

G.

idd ben een grote fannnnnnn. ik w8 hem al op in antwerpen.

5 jaar geleden

J.

J.

@griesma ofzo ja speel jij ook fut-nun

5 jaar geleden

R.

R.

i like the way you made tis assigment im verry pleased whit your work
do you also play fortnite because i play pokemon go

5 jaar geleden

L.

L.

ik vond het een 1

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Peter Pan door J.M. Barrie"