Nog eenmaal mijn moeder zien door Zahna Muhsen

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 4188 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 152 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.9
  • 152 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1993
Pagina's
319
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Nog eenmaal mijn moeder zien
Shadow
Nog eenmaal mijn moeder zien door Zahna Muhsen
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A. Zakelijke gegevens.
Titel.
Nog eenmaal mijn Moeder zien, als slavinnen verkocht door hun vader.
Auteur.
Zana Muhsen & Andrew Crofts

Uitgever.
Maarten Muntinga, in samenwerking met uitgeverij: De kern, De fontein (319 blz.)
Jaar van uitgave.
Oktober 2004
Motto.
Zana verteld over haar uithuwelijking, verkrachting en mishandeling in de cultuur en land van haar vader, die haar en haar zusje Nadia heeft verkocht aan 2 mannen van zijn familie.
Korte biografie van Zana Muhsen.
Zana Muhsen (1965) groeit op in Birmingham (Engeland). Op vijftienjarige leeftijd wordt ze samen met haar zusje uitgehuwelijkt door hun vader aan een man in Jemen. Acht jaar later vlucht ze naar Engeland, haar kind en zusje Nadia achterlatend.

Op dit moment woont Zana Muhsen weer in Birmingham met haar partner en drie van haar kinderen. Haar zoontje Marcus die ze van haar man in Jemen heeft, leeft bij haar zusje Nadia, die nog steeds in Jemen is.
B. Eerste persoonlijke reactie.
Het boek was heel erg mooi. Ik had niet verwacht dat het er zo erg aan toe zou gaan, en dan is het ook nog waar gebeurd! Het heeft veel indruk op me gemaakt.
Het verhaal was spannend, vooral omdat je dus niet wist wat je te wachten stond en wat er zou gebeuren. Het was wel lastig dat alle namen zo erg op elkaar leken, dan haalde ik ze soms even door elkaar. De afloop vond ik nog het zieligst, ik had niet verwacht dat het zusje van Zana niet terug zou komen naar Engeland, Zana voelde zich hier heel schuldig over. Nadia word nog steeds verkracht en mishandeld, terwijl ze ook nog op 3 kinderen moet passen. Zana heeft het daar erg moeilijk mee, en daar kon ik goed in meeleven, juist omdat het ook zo waar gebeurd verteld werd.
Ik raad het iedereen aan om dit boek te lezen, het is een erg indrukwekkend verhaal wat je niet snel vergeet.
C. Inhoud.
Titelverklaring.
Eerst begreep ik niet zo goed waarom het boek ¡¥¡¦Nog eenmaal mijn moeder zien¡¦¡¦ heet. Later in het verhaal werd dat wel duidelijk. De moeder van Zana en Nadia wist niets van de uithuwelijkingplannen van haar man af. Dus toen Zana en Nadia niets vermoedend ¡¥op vakantie¡¦ gingen naar het geboorteland van haar man, dacht ze dat haar dochters na twee weken wel terug kwamen, maar dat gebeurde niet, Zana was op dat moment al getrouwd! Na een paar jaar komt er contact tussen Zana en haar moeder waardoor haar moeder het verhaal van Zana en Nadia in de pers kan brengen. Zana en Nadia verlangen zo naar hun moeder, na die 7 jaar dat ze haar niet gezien hebben. Op dat moment zouden ze haar graag nog een keer zien, gelukkig kan Zana na heel veel jaren van mishandeling en verkrachtingen weer terug naar Engeland, maar Nadia zit nog in Jemen, en zij denkt waarschijnlijk nog steeds:
¡¥¡¦Nog eenmaal mijn moeder zien¡¦¡¦

Hoofdpersoon/hoofdpersonen.
„h Zana: Zana word op 16-jarige leeftijd naar Jemen gebracht door ene Abdul Khada, haar oom, de broer van haar vader. Ze is uitgehuwelijkt. Vanaf dat moment is ze een keiharde vrouw geworden, ze vertikte alles wat haar gevraagd en gezegd werd, Abdullah, haar man, verkracht haar en mag alles met haar doen wat hij wil. Diep van binnen doet het Zana heel veel pijn, maar als het gebeurd wil ze er niets van weten. Ze wil haar eigen taal niet verleren, en ze wil maar een ding: terug naar Engeland, naar haar moeder. Dat bereikt ze uiteindelijk ook door haar wilskracht en de hulp van haar moeder. Ze laat hiervoor haar zusje Nadia en haar zoontje Marcus achter in Jemen. Die op dit moment daar nog steeds moeten overleven.
„h Nadia: Nadia was net 15 toen ze vertrok naar Jemen. Ze is altijd al verlegener en stiller geweest dan haar zus Zana. Nadia liet de mannen in Jemen niet zomaar over zich heen lopen en liet zich niet commanderen, maar deed dingen toch eerder dan dat Zana dat zou doen. Nadia trouwt met Mohammed, en ze woont in het huis van Gowad en zijn vrouw Salama de ouders van Mohammed dus. Nadia krijgt als eerst een kindje, een zoon Haney, ze is erg blij met hem, maar ze moet door blijven werken en dagelijkse dingen doen, daar heeft ze het erg zwaar mee, Zana had het met dat soort dingen altijd makkelijker en zette het later gewoon van zich af, Nadia trekt zich alles heel erg aan en geeft zichzelf overal de schuld van als iets fout gaat. Helaas zit ze nog steeds ¡¥¡¦gevangen¡¦¡¦ in Jemen samen met haar twee kinderen en het zoontje van Zana.
Bijpersonen.
„h Muthana Muhsen: De vader van de twee zusjes. Muthana is geboren in Jemen in Saudi-Arabie, hij heeft zijn 1e zoon en zijn dochter naar zijn vader gebracht in Jemen toen de kinderen beide ongeveer 3 waren. Hij heeft zijn vrouw hier nooit over verteld, ze bleven eigenlijk alleen nog maar bij elkaar voor Zana en Nadia en hun jongere broertje Mo. Muthana Muhsen heeft vanaf de geboorte van zijn dochters al de uithuwelijking voorbereid. Abdul Khada is een kennis van hem en familie, Gowad is weer een kennis van Abdul Khada, hij heeft zijn dochters aan hen verkocht zodat Zana en Nadia met hun zonen konden trouwen.
„h Miriam Muhsen: De moeder van Zana en Nadia. Een hele lieve vrouw die eigenlijk vast zit aan het huwelijk met Muthana. Ze heeft al een rechtszaak opgezet tegen haar eerste twee kinderen, maar die heeft ze verloren. Daarom was het verdriet om haar twee dochters nog erger, ze wist niet dat haar man Zana en Nadia verkocht had aan zijn familie. Als er vanuit Jemen na een aantal jaren contact komt met Zana en Nadia kan ze haar geluk niet op en krijgt ze hoop. Samen met haar zoon Mo en allerlei journalisten onder andere Eileen MCDonald gaan ze naar Jemen om haar dochters te ontmoeten. Door de media kan ze Zana terug krijgen naar Jemen, maar verdriet heeft ze nog steeds om Nadia die in Jemen achter moest blijven.
„h Eileen MCDonald: Eileen is een journaliste die samen met de moeder van de twee meisjes naar Jemen komt om te kijken hoe erg ze er aan toe zijn. Eileen maakt een groot verslag over de gebeurtenissen in Jemen en over wat de meisjes moeten doen, over dat ze worden mishandeld over de verkrachtingen en over hun kinderen en hoe slecht de omstandigheden zijn. Dit verslag komt in alle Engelse kranten waardoor iedereen erover praat en uiteindelijk Zana meer terug naar Birmingham mag.
„h Abdul Khada: Familie van Muthana Muhsen. Zana¡¦s vader heeft Zana aan Abdul Khada ¡¥¡¦meegegeven¡¦¡¦ naar Jemen, waar Abdul uiteindelijk Zana moest vertellen dat ze met zijn zoon Abdullah moest trouwen. Abdul dwingt zijn zoon en Zana om bij elkaar in bed te liggen. Abdul heeft zijn zoon opgedragen dat hij Zana moest verkrachten. Zelf mishandeld Abdul Zana als hij vindt dat ze iets niet goed doet. Abdul is een slechte man met slechte bedoelingen voor elke vrouw in zijn familie, ook voor zijn eigen vrouw.
„h Gowad: Gowad is een kennis van Abdul Khada, hierdoor heeft de vader van Zana en Nadia hem leren kennen. Gowad heeft een zoon Mohammed die net zo oud is als Nadia, dus heeft Muthana Nadia verkocht aan Gowad zodat hij net als Zana en Abdullah, Nadia en Mohammed laat trouwen. Gowad laat Nadia wel in betere omstandigheden leven dan Zana bij Abdul Khada, maar Nadia wordt wel verkracht, mishandeld en haar zelfvertrouwen wordt er door Gowad niet beter op.
„h Abdullah: Zoon van Abdul Khada, hij trouwt met Zana. Abdullah is een ziekelijke jongen, vanaf zijn geboorte al, bij een klein griepje was hij al heel erg ziek. Abdullah kon niet veel hebben en werd gauw boos. Hij krijgt een zoontje, Marcus, met Zana.
„h Mohammed: Zoon van Gowad, hij trouwt met Nadia. Mohammed is een veel krachtigere jongen dan Abdullah, Zana vind hem aantrekkelijker dan Abdullah, Nadia wil alleen niets van hem weten. Mohammed verkracht Nadia wanneer hij daar zin in heeft. Mohammed is net zo oud als Nadia, samen krijgen ze 2 kinderen: Tina en Haney.
„h Marcus, Tina, Haney: Marcus is het zoontje van Zana en Abdullah, Zana laat hem achter in Jemen als ze te horen krijgt dat ze terug mag naar Engeland. Met een beetje pijn in haar hart om hem achter te laten. Maar ze heeft er alles voor over om niet meer in Jemen te zijn.
Haney is het eerste zoontje van Nadia en Mohammed, ze moet hem helemaal alleen opvoeden, al moest Zana dat ook wel bij Marcus. Haney is alleen een makkelijk kind. Tina is het dochtertje van Nadia en Mohammed, zij is veel huiliger dan Haney, maar van beide kinderen houdt ze ontzettend veel, en ze zou ze niet zo snel achter laten in Jemen zoals haar zus Zana.
Tijd.
Het verhaal speelt in de jaren 80, het is waar gebeurd en word verteld door de hoofdpersoon zelf. Het boek begint met een soort van inleiding waarin word uitgeld wie de hoofdpersoon (Zana Muhsen) is en waar en wanneer het verhaal zich afspeelt.
Dit is een stukje waarin staat dat het verhaal in de jaren 80 afspeelt:
(Blz. 7)
Dit zou een sprookje uit Duizend-en-een-nacht kunnen zijn, behalve dan dat het gebeurde in de jaren tachtig, en dat het een levende nachtmerrie bleek te zijn in plaats van een droom.
Zana Muhsen is geboren in juni 1965, een week voor haar 16e verjaardag gaat ze naar Jemen, ze denkt dat ze op vakantie gaat voor maar 2 weken, maar dan gaat ze dus naar haar aankomende familie aan wie haar vader haar heeft verkocht.
Met haar ¡¥¡¦man¡¦¡¦ krijgt ze een zoontje, daar heb ik ook een stukje van uit het boek:
(Blz. 184)
Marcus werd geboren op 8 mei 1986. Het was bijna alsof hij wist dat ik hem op een dag zou verlaten. Hij hing vreselijk aan me, omdat hij niemand anders had. In het huis waren verder alleen Ward en de twee oude mensen, dus was hij voortdurend bij mij, zefs als ik naar de winkels ging. Ik deed mijn best om een goede moeder te zijn. Hij was een gemakkelijke baby die zelden huilde, zolang ik maar in de buurt was om hem vast te houden.
Het boek eindigt op het moment dat Zana terug is, na 8 jaar, in Engeland en op dit moment nog steeds probeert haar zusje Nadia en haar zoontje uit Jemen naar Engeland te krijgen.
Plaats.
Zana en Nadia Muhsen zijn in Engeland, Birmingham geboren.
Het stukje hieronder gaat over Zana en Nadia, hun vader heeft hen verteld dat ze op vakantie gaan naar Jemen:
(Blz. 7)
Wanneer twee meisjes uit Birmingham, Nadia en Zana Muhsen, door hun vader op vakantie worden gestuurd naar Jemen, wordt hun verteld dat ze avontuur tegemoet kunnen zien. Ze krijgen te horen dat ze fantastische stranden, ongezadeld paardrijden en kameelraces kunnen verwachten. In plaats daarvan ontdekken ze dat ze zijn uitgehuwelijkt, op veertien- en vijftienjarige leeftijd, aan jongens in tribale dorpen in de streek Mokbana.
Als de twee zusjes allebei in in Jemen zitten bij hun man waar ze inmiddels mee getrouwd zijn, blijkt dat hun mannen ook weleens naar Saoedi-Arabie gaan.
(Blz. 190)
Gowad bleef brieven schrijven aan Nadia om haar te vertellen hoe het met Salama ging, maar hij vertelde haar niet de waarheid. Hij zei haar dat Salama spoedig weer terug zou komen naar Jemen, en dat Nadia en Mohammed met hun kinderen naar Engeland zouden kunnen. Op dat moment ging Mohammed nog steeds op en neer naar Saoedi-Arabie, waar hij een jaar werkte en dan voor een paar maanden naar huis kwam.
Later komt alleen Zana terug in haar geboorteland. Op dit moment woont ze weer in Birmingham in Engeland met haar (nieuwe zelf gekozen) man en drie van haar kinderen. Marcus, de zoon van haar en Abdullah is nog bij Nadia in Mokbana, Jemen.
Opbouw.
De opbouw van het boek is heel duidelijk. Er is een overzichtelijke inhoudsopgave met alle titels vermeld. Het verhaal is waar gebeurd, de hoofdpersoon van het verhaal is dus ook de schrijfster van het boek.
Het boek begint met een inleiding, daarna begint het boek met het 1e hoofdstuk dat ¡¥¡¦Een jeugd in Birmingham¡¦¡¦ heet. Er worden dan herinneringen verteld door Zana van toen ze 7 jaar was. Daarna word pas verteld hoe oud ze is, waar ze is geboren en over haar zusje Nadia en haar ouders. Het begin is wel lastig te begrijpen door die flashback, maar later word duidelijk dat met die herinnering word bedoeld dat ze heel gelukkig was, en hoe ze op dat moment over haar vader dacht. Later veranderd de gedachte over haar vader en vergeet ze veel van haar herinneringen, daarom is juist die herinnering aan het begin zo belangrijk.
Het boek heeft geen nawoord, wel verteld Zana dat ze nog steeds hard vecht voor de terugkeer van haar zusje Nadia, die nog steeds in Jemen word mishandeld en verkracht.
Het einde is heel zielig, maar heeft wel een gesloten einde.

Thema.
Dit boek heeft het thema uithuwelijking, mishandeling en verkrachting. Deze thema¡¦s hebben in verband met het thema cultuur alles te maken.
Het boek is een waar gebeurd verhaal.
De Volkskrant beschrijft het boek als: ¡¥¡¦Een modern griezelverhaal¡¦¡¦
Ik ben het ook met dat thema helemaal eens. Het is een verhaal waarvan je bijna niet kunt geloven dat het allemaal echt gebeurd is. Je kan je erg inleven in het verhaal, maar ik denk niet dat je je nooit kunt voorstellen hoe het is om het echt mee te maken. Het is echt een heel mooi boek, je leest het zo uit, maar een vreselijk verhaal als je weet dat het echt gebeurd is!
Samenvatting.
Zana Mushen is een meisje van 16 jaar, haar zusje Nadia is 15 en samen met hun Engelse moeder en Jemenetische vader wonen ze in Birmingham (Engeland).
Zana en Nadia hebben nog een zus en een broer, Leilah en Ahmed. Ze hebben Leilah en Ahmed alleen nooit gekend. Zana¡¦s vader heeft Leilah en Ahmed meegenomen naar zijn geboorteland. Hij heeft ze daar bij zijn eigen vader ondergebracht die ze niet goed verzorgd. Dit had hij zijn vrouw nooit verteld,
op een dag waren Leilah en Ahmed gewoon weg. Zana en Nadia¡¦s moeder heeft een rechtszaak ertegenover gezet maar het heeft niets geholpen. Daarna is het leven gewoon verder gegaan en werd Zana geboren, een jaar later dus ook Nadia.
Zahna heeft veel vriendinnen en is blij met haar leven. Ze kan goed met haar zusje omgaan en eigenlijk hebben ze weinig ruzie. Op een dag komt er een oom van Zana en Nadia, Abdul Khada, naar Engeland toe. Hij vertelt dat ze 2 weken op vakantie mogen naar Jemen, dan kunnen ze hun familie ontmoeten.
Eind juni 1980 gaat Zana als eerst naar Jemen. Nadia komt Zana een week later na. Zana heeft er veel zin in, ze wil graag weten hoe het er aantoe gaat in haar vaders geboorteland. Als ze aankomt, blijkt het niet echt een mooi land te zijn, het is er smerig en totaal tegen haar verwachtingen in. Abdul Khada neemt Zana mee naar zijn huis, het is een soort van bouwval vergeleken bij de huizen in Engeland. Zana ontmoet Abdul¡¦s vrouw en ondertussen begint ze zich af te vragen wat haar vader en haar oom verstaan onder een ¡¥¡¦vakantie¡¦¡¦.
Op een avond vraagt Abdul Khada of Zana even bij hem wil komen zitten, naast hem staat een jongen, het is de zoon van Abdul Khada, haar neef dus. Abdul stelt zijn zoon Abdullah aan Zana voor. Zana vind de jongen niet interessant en vind hem er veel te jong uitzien, maar ze wil best deze vakantie met hem omgaan.
Dan zegt Abdul Khada zacht: ¡¥¡¦Dit is je man¡¦¡¦ Zana weet niet wat haar overkomt, ze wist niet of ze nou moest lachen of niet. Abdullah stond naar beneden te kijken, niet wetend wat hij zeggen moest. Abdul Khada verteld dat dit al jaren zo geregeld was, Zahna¡¦s vader heeft Zana aan Abdul verkocht. Zo kan Abdul zijn zoon met Zana laten trouwen. Hij vertelt dat als Nadia in Jemen komt, ook zij aan haar ¡¥man¡¦ zal worden voorgesteld.
Die avond ligt Zana in haar kleine kamertje, de deur word opengetrokken en Abdullah word naar binnen gedrukt, ¡¥¡¦Hij slaapt bij jou in bed voortaan, hij is je man¡¦¡¦ hoort Zana Abdul Khada zeggen. En de grendel werd op de deur geschoven. Abdullah kwam bij Zana in bed liggen en hij verkrachte haar, hij moest van zijn vader, zo hoort het nou eenmaal, dat is hem verteld. Zana vind het te walgelijk en wil weer terug naar haar moeder, die weet hier niets van en Nadia weet ook niet wat haar te wachten stond. Later moet Zana haar eigen zusje vertellen dat ze moet trouwen met Mohamed. Dat blijkt een aardige jongen te zijn, maar ook hij verkracht Nadia elke nacht. Het ergste is nog dat Nadia en Zana niet samen in het huis van Abdul Khada wonen, Nadia woont bij de familie van Mohamed, en ze mogen elkaar maar af en toe opzoeken. Elke dag moeten ze hard werken en worden ze mishandeld. Beiden zakken ze in van verdriet.
Op 29 februari 1984 word Haney geboren, het is een jongetje, het zoontje van Nadia.
Zana wist niet wat ze moest beginnen, het was zo uitgedacht! Als Zana en Nadia kinderen zouden krijgen moeten ze in Jemen blijven wonen, want de kinderen moesten bij de familie van hun man blijven, dat was hen al verteld.
Zana en Nadia hadden contact gekregen via een dokter met hun moeder, regelmatig schreven ze brieven naar elkaar en vertelden Zana en Nadia hoe het er aan toe ging. Zahna¡¦s moeder zou ervoor gaan zorgen dat ze de pers in ging schakelen om zo haar 2 dochters uit Jemen te krijgen, maar dat was moeilijker dan ze dachten, en nu had Nadia ook nog een zoontje!
Een jaar later, 1985 blijkt dan ook Zana zwanger te zijn, de moed zakt haar in de schoenen, ze weet dat als het hun moeder lukt ze weg te krijgen Nadia niet mee zal gaan, Nadia vergeet al bijna hoe ze engels moet praten, en ze houd zoveel van Haney, ze zou hem niet achter kunnen laten in Jemen.
Een maand later vertelde Nadia dat ze weer zwanger was, tegelijk met Zana dus. Nadia¡¦s zoon was op dat moment 2 jaar. Dan op een dag roept Salama, de vrouw van Gowad, de ouders van Mohamed, Zana en Nadia, hun moeder en broer stonden voor hun neus. Hun geluk kon niet op! Maar ze mochten niet mee terug, maar volgens hun moeder ging het goed met de pers. Zana krijgt op 8 mei 1986 haar zoontje Marcus, hij is zwak en ziekelijk. Nadia krijgt een dochtertje, Tina.
Elke dag is hetzelfde, maar nu met kinderen. Nadia en Zana worden overal naartoe gesleept, maar ze komen nergens verder mee. Dan ontmoeten ze ook hun broer Ahmed die vroeger ook door hun vader is meegenomen naar Saudi-Arabie, het gaat goed met hem, maar hij praat geen engels.
Zana is een doorbijter en had nog een klein beetje hoop dat ze terug kon, Nadia had geen moed meer en had zich er maar op voorbereid om in Jemen te blijven wonen. Ze zaten op dat moment al 7 jaar in Jemen, depressief, ziek en met kinderen.
Na een tijd komen er journalisten naar Jemen om de meisjes te ondervragen en foto¡¦s te nemen, Gowad en Abdul Khada waren het hier niet mee eens, maar de volgende dag lagen de kranten in Engeland vol met het verhaal van Zana en Nadia. Ze kregen weer hoop! Allerlei mensen van binnen en buitenlandse zaken vonden dat ze hun paspoorten terug konden krijgen, maar hun mannen moesten er wel handtekeningen op laten zetten. Maar dat ging mis, na lang zeuren liet Abdul Abdullah tekenen, maar Gowad, de vader van Mohammed liet het niet toe dat Mohammed voor Nadia zou tekenen. Uiteindelijk waren ze erover eens, de meisje mochten gaan, als ze de Marcus, Tina en Haney maar bij hen zouden laten. Nadia kon niet niet over haar hart verkrijgen, maar Zana was vastbesloten, en eindelijk was daar de dag na al die jaren dat ze terug kon naar Engeland samen met haar moeder.
In 1992 komt Zana aan in Engeland, Nadia bleef achter, eerst moest Zana terug, dan mocht Nadia pas. Nadia kwam alleen niet. Er was wat mis gegaan. Nadia droeg ondertussen een burka en was ze haar engels vergeten. Ze had zich er maar bij neergelegd. Na 6 jaar zat Nadia nog steeds met haar kinderen in Jemen, onderdrukt door de mannen en kon ze niets doen. Zana en haar moeder zijn al een aantal keren terug gegaan naar Jemen, Zana kan het alleen niet meer aan, teveel herinneringen. Op dit moment zit Nadia nog steeds in Jemen vast waar ze nog steeds word verkracht, onderdrukt, mishandeld word, hard moet werken, en waar ze door de uithuwelijking van haar vader, waarschijnlijk nooit meer weg zal komen¡K..
D. Een beschrijving van je leeservaringen
Onderwerp
Dit was een heel interessant verhaal en vond het erg mooi, het boek spreekt me daarom ook aan, het was goed uit te lezen. Dit boek ben ik gaan lezen omdat het onderwerp me erg interessant leek, uithuwelijking, geloven, overtuigingen, allemaal dingen waar ik verder niet zoveel mee te maken heb. In dit verhaal zijn deze drie dingen juist het onderwerp, daarom wilde ik er graag meer over weten, en dat is de reden waarom ik dit boek wilde gaan lezen.
Ik had niet verwacht dat het boek zo zou aflopen, en vind het een zielig verhaal, ik hoop dat Zana haar zusje ooit naar Nederland kan halen.
Gebeurtenissen
De gebeurtenissen hebben me wel aan het denken gezet. Het is een waargebeurd verhaal, dus ik probeerde me een beetje in te leven, en me voor te stellen hoe het zou zijn als ik Zana Muhsen of haar zusje Nadia was. Dat was wel erg lastig, zij hebben zoveel vervelende dingen meegemaakt waarbij ik me niet kan voorstellen dat dat mij zou overkomen, al kon je wel in sommige situaties goed meevoelen over hoe de persoon zich voelde op dat moment.
Personages
Hoe de hoofdpersoon (Zana Muhsen) is qua karakter en innerlijk word door haarzelf al wel beschreven, ze is nieuwsgierig en altijd aanwezig, haar zusje Nadia is veel rustiger en verlegen. Dat bleek goed uit het verhaal, als de zusjes eenmaal in Jemen zijn en Zana ervan overtuigd is dat ze terug wil naar Engeland, gaat ze er ook alles voor doen om dat voor elkaar te krijgen, ze wil haar Engels niet vergeten en probeerd contact op te nemen met haar moeder. Nadia is haar engels al bijna vergeten en kan het niet meer spreken, ze heeft de moed al opgegeven, Nadia is dan ook degene die in Jemen achter moet blijven.
Bouw
Het verhaal is heel spannend, vooral ook omdat er zoveel personen in voorkomen die ieder wat anders willen, ook is het spannend omdat je weet dat het waargebeurd is. Dat maakt het allemaal nog wat ¡¥¡¦echter.¡¦¡¦
Taalgebruik
Het verhaal is niet moeilijk te lezen of te begrijpen. Alles word duidelijk beschreven en is goed te begrijpen. De opbouw is ook duidelijk aangegeven.
Als Zana verteld over wat Nadia op dat moment zegt, is ook duidelijk over wie ze het heeft, in sommige boeken is dat lastig te begrijpen, in dit verhaal is het makkelijk te begrijpen en loopt het verhaal goed door.
E. Verwerkingsopdracht.
Schrijfopdracht 10. Schrijf een toepasselijke brief aan de ouders of het kind van de hoofdpersoon.
Ik ga een brief schrijven aan de vader en moeder van Zana en Nadia Mushen,
de twee hoofdpersonen.
December 2005
Beste meneer en mevrouw Mushen,
In deze brief wil ik graag een aantal dingen vragen, ik vraag me namelijk af waarom al deze dingen zijn gebeurd, terwijl het niet eens had gehoeven!
Ten eerste wil ik graag iets aan meneer Muthana Muhsen vragen: Waarom deed u dit uw dochters aan? Zana beschrijft u in het begin als een lieve vader, maar toen ze eenmaal in Jemen zat haatte ze u! Wat is dan de reden voor u geweest om uw dochters te ¡¥¡¦verkopen¡¦¡¦? Ze werden mishandeld en verkracht door de mannen waarmee u ze heeft laten trouwen. En waarom heeft u nooit aan uw vrouw verteld dat ze in Jemen waren? Als Zana geen contact had kunnen maken met haar moeder, uw vrouw, dan zou ze haar dochters nooit weer hebben gezien.
Dat wilt u uw vrouw alleen toch al niet aandoen?
Mevrouw Muhsen wil ik zeggen dat ik haar bewonder vanwege haar moed, u blijft volhouden om naar uw dochters te komen, terwijl u daar in het begin alleen maar van kunt dromen. Ik ben erg blij voor u dat u op dit moment Zana weer in Engeland hebt, maar helaas zit Nadia nog steeds in Jemen met haar kinderen en het zoontje van Zana.
Ik hoop dat Nadia gauw terug kan naar Engeland, maar voorlopig zal dat niet gebeuren. Ik vind het goed van Zana dat ze haar verhaal heeft opgeschreven, zo begrijpen ook meer mensen hoe u zich heeft moeten voelen!
(naam)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

het is heel zielig wat een vader met zijn dochters heeft gedaan.hij verdient vergevn te wrdn . dat boek heel mooi . ik zou nooit dnkn dat iemnd zo iets in elkr kn zttn

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Nog eenmaal mijn moeder zien door Zahna Muhsen"