Gegevens van het boek
Auteur: Ian Fleming (1908 – 1964)
Oorspronkelijke titel: Moonraker
Voor het eerst gepubliceerd in: 1955
Nederlandse titel: Hoog spel
Vertaling: Marja Hilsum
Omslagillustratie: Panther Books
Uitgever: A.W. Bruna & Zoon, Utrecht/Antwerpen, 1979, 8e druk, Zwarte Beertjes Pocket 643
Aantal pagina’s: 192
Genre: spionageroman
Samenvatting van het boek
James Bond, alias geheim agent 007, wordt door zijn chef gevraagd uit te vinden waarom de bekende miljonair Sir Hugo Drax op zijn club vals speelt met kaarten. Bond kaart met Drax en komt erachter, dat Drax bij het delen van de kaarten via zijn zilveren sigarendoos de onderkant van de kaarten bekijkt. Bond laat Drax vervolgens door de mand vallen en wint een hoop geld van hem. Drax is hier zeer verbolgen over en blijkt uiteindelijk dus gewoon iemand te zijn die altijd wil winnen en niet tegen zijn verlies kan.
Drax is voor de Engelse regering bezig met een geheim raketproject. Hij bouwt een nucleaire raket, “Moonraker” genaamd, die Engeland kan beschermen tegen eventuele aanvallen van de Sovjet-Unie. Wanneer een geheim agent, die toezicht op de bouw moet houden, plotseling vermoord wordt, wordt Bond in zijn plaats naar de (geheime) raketbouwplaats in de buurt van Dover gestuurd om te kijken of er iets bijzonders aan de hand is.
Bond logeert in het huis van Drax op de raketbasis. Drax ontvangt Bond minzaam, maar gereserveerd. Bond ontmoet verder de mooie secretaresse van Drax, Gala Brand, die in werkelijkheid ook voor de Britse regering werkt. Het valt Bond op, dat veel personeel op de basis uit (voormalige) Duitsers bestaat. Wanneer Bond en Gala besluiten voor de kust te gaan zwemmen, storten opeens enkele rotsblokken naar beneden. Bond en Gala blijven ongedeerd, maar Bond is hierdoor wel extra op zijn hoede.
De raket is intussen klaar om getest te worden. De bedoeling is om deze leeg te lanceren en op een radiobaken in de Noordzee te laten neerstorten. Gala komt er door een toeval echter achter, dat Drax heel andere plannen met de raket heeft. Door de coördinaten te vergelijken ontdekt ze, dat de raket in werkelijkheid geprogrammeerd is om op Londen neer te komen. Verder ontdekt zij, dat de raket niet leeg zal zijn, maar geladen zal worden met een kernkop. Drax wil dus om de een of andere duistere reden Londen daadwerkelijk vernietigen! Voordat ze Bond kan waarschuwen, wordt ze door Drax gevangen genomen. Hij neemt haar mee naar een huis in Londen, dat als radiobaken voor de raket dienst zal doen. Bond komt er op het laatste moment achter, dat er iets niet in de haak is en probeert de verblijfplaats van Drax en Gala te achterhalen. Dat lukt hem, maar hij wordt uiteindelijk ook gevangen genomen.
Dan onthult Drax de waarheid. Hij blijkt een nazi te zijn die in de Tweede Wereldoorlog als saboteur in Engeland optrad. Hij plaatste een bom in een militair hoofdkwartier en raakte gewond toen deze te vroeg afging. Om alle verdenking van hem af te schudden deed hij toen alsof hij een Britse soldaat was en door de explosie last had van geheugenverlies. Daardoor voorkwam hij allerlei moeilijke vragen. Drax herstelde van zijn verwondingen en gold sindsdien als oorlogsheld. Drax wilde zich echter nog steeds op Engeland wreken, omdat Duitsland de oorlog verloren had. Hij specialiseerde zich in de bouw van raketten en werd vervolgens een rijk man.
Om zijn wraak te verwezenlijken bood Drax de Engelse regering toen aan - zogenaamd uit vaderlandslievende motieven - om de “Moonraker” te bouwen. Daardoor zou Engeland goed beschermd zijn. Hij haalde vervolgens diverse Duitse technici naar Engeland - de meesten van hen zijn overigens ex-nazi’s - en wil nu met de raket Londen van de aardbodem wegvagen. De kernkop kreeg hij overigens van de Russen aangeleverd. Deze werd stiekem via een duikboot voor de kust afgeleverd en dat werd toevallig door de eerste Engelse geheim agent op de basis gezien. Daarom werd deze agent ook vermoord. Om tevens aan de op stapel staande ramp te verdienen manipuleert Drax tot slot ook nog de aandelenmarkten.
Drax keert met zijn gevangenen terug naar de raketbasis en sluit hen op bij de raketmotoren, zodat ze bij de lancering zullen verbranden. Bond en Gala ontsnappen echter en weten de coördinaten van de raket te herprogrammeren, zodat deze alsnog op het radiobaken in de Noordzee zal neerstorten. Drax en zijn mannen zijn intussen aan boord gegaan van een Russische onderzeeër om zo te kunnen ontsnappen. Ze wanen zich veilig en varen door het oorspronkelijke doelgebied in de Noordzee. Omdat de raket door Bond en Gala daarop echter opnieuw geprogrammeerd is, wordt de onderzeeër vernietigd. Drax krijgt op die manier dus een welverdiend koekje van eigen deeg, zou je kunnen zeggen.
Beoordeling van het boek
Dit boek is het derde, dat Fleming over geheim agent James Bond schreef. Het is een spannend verhaal vol actie en avontuur. Wat me wel opvalt is, dat het begin van het boek - de ontmaskering van Drax als valsspeler bij het kaarten - eigenlijk geen relatie heeft met de rest van het boek. Het kaartspel - dat trouwens ook nogal doet denken aan een vergelijkbare scene in “Casino Royale”, het eerste boek van Fleming over James Bond - staat immers haaks op de raketgeschiedenis die de rest van het boek in beslag neemt. Beide hebben in feite niets met elkaar te maken.
Wellicht dient het hele verhaal rondom het kaartspel juist om het karakter van Drax alvast te benadrukken (fanatiek en een slecht verliezer). Het eerste deel fungeert dan als een soort opmaat voor het tweede deel, dat louter over de raketgeschiedenis handelt.
Verder is het opvallend, dat Bond aan het einde van het boek geen romance krijgt met Gala. Gala blijkt namelijk verloofd te zijn. Ze bedankt Bond uiteraard wel, maar daar blijft het bij.
Het boek werd in 1979 verfilmd met Roger Moore als James Bond. Er zijn overigens aanzienlijke verschillen tussen het boek en de film. Zo blijft in het boek het toneel tot Engeland beperkt en is het doel van Drax de vernietiging van Londen. In de film reist Bond zowat de hele wereld over en is het uiteindelijke doel de vernietiging van de aarde. Een gedeelte van de film speelt zich om die reden dan ook in diverse ruimteschepen af.
REACTIES
1 seconde geleden