Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

2. Auteur
De auteur van het boek is Ally Condie. Ally Condie woont in de buurt van Salt Lake City in Utah. Voor dat ze begon met schrijven was ze lerares Engels op een Amerikaanse middelbare school, maar tegenwoordig wordt haar tijd in beslag genomen door haar drie zoontjes en man. wanneer de jongens een middagdutje doen, schrijft voor haar boeken.

3. Titel
De titel is Matched, en betekend in het Nederlands afgestemd. De titel heeft een grootte betekenis in het boek. Iedereen wordt namelijk gematched in het boek wanneer ze 17 jaar zijn, dit wordt gedaan door de unie. De hoofdpersoon Cassia wordt ook gematched, maar komt er dan achter, dat ze eigenlijk met iemand anders gematched had moeten worden.

4. Omslag
Op de voorkant zit een meisje met een groene jurk, in een lichtgroene soort van glazen bal. Het meisje moet Cassia voorstellen, de hoofdpersoon in het boek. Wanneer zij wordt gematched draagt zij een groene zijde jurk. De bal waar zij in zit, moet denk ik de unie voor stellen.5. Genre
Het verhaal is een avonturenroman en sciencefiction.

6. Vertelperspectief
Het boek word alleen maar vanuit Cassia de hoofdpersoon beschreven, dus is het een
ik-perspectief.

7. Personen
de hoofdpersoon in het boek is Cassia. Ze zit op een tweede school, en werkt als sorteerder. Het is ook bijna tijd dat ze haar uiteindelijke baan te horen krijgt. Iedereen is even rijk, want dat word allemaal voor hun geregeld. Het enige wat Cassia heeft wat niet iedereen heeft is een artefact.
Uiterlijk: Cassia is een blank 17 jarig meisje, ze is slank en heeft een gewone lengte voor haar leeftijd. De kleren die Cassia draagt zijn bijna altijd het zelfde behalve bij het machtbanket, daar had ze een groene jurk aan. Op een gewone dag draagt ze haar burgerkleding. Iedereen draagt burgerkleding, en het lijkt allemaal op elkaar of is het zelfde. De kleuren van de kleren zijn grijs en zwart.
Innerlijk: tijdens heet verhaal kom je er achter dat Cassia, geheel haar eigen weg neemt, zo komt ze ook achter allerlei dingen. Cassia is ook zachtaardig, dapper, volwassen, eigenwijs, actief, gevoelig, houd rekening met anderen en gaat als het kan geheel haar eigen weg.


Belangrijke bijpersonen zijn: Xander en Ky
Xander Carrow: Xander is de jongen met wie Cassia gematched word. Xander woont in de zelfde stad, en zelfs in de zelfde straat. Xander heeft zelf geen artefact, maar zijn vader wel, die hij heeft geleend tijdens het Matchbanket.
Uiterlijk: Xander word omschreven als een knappe jongen met een leuke lach. Hij heeft blond haar en blauwe ogen en is langer als Cassia, ook hij heeft een normale lichaamsbouw. De kleding die Xander draagt, word door de unie bedacht en iedereen draagt het zelfde soort burgerkleding. De kleuren daarvan zijn zwart en grijs.
Innerlijk: Xander is heel zachtaardig, en dat komt later in het boek goed naar voren. Ook kan hij best goed vergeven, denkt hij aan anderen, is hij volwassen, gehoorzaam, niet gauw boos, spontaan en gevoelig.
Ky Markham: is een dwaling en woont bij zijn tante en oom. Hij was in het matchsysteem gezet, en zou eigenlijk met Cassia gematched moeten worden, maar omdat hij een dwaling is mag hij niet worden gematched. Ky en Cassia komen hier achter en worden verliefd op elkaar. Ky mag eigenlijk geen artefact hebben, maar toch heeft hij er eentje, het is een soort kompas, later geeft hij deze aan Cassia.
Uiterlijk: Ky heeft zwart haar en blauwe ogen. Hij is slank en langer als Cassia.
Zijn handen zijn vaak rood en licht verbrand door zijn werk in een fabriek. Ook zijn burgerkleding, ziet er net zoals Xander uit en is dus zwart met grijs.
Innerlijk: Ky is nier verlegen, maar wel gesloten, hij heeft als enige aan Cassia zijn verhaal en gevoelens laten zien. Ky is er rustig, zachtaardig, dapper, actief, rustig en denkt ook aan andere. Ook kan hij goed liegen, want dat doen hij bijna zijn hele leven al, hij liegt, omdat het geheim moet blijven dat hij een dwaling is.
Tijdens het verhaal, zie je dat Cassia er achter komt, dat de unie eigenlijk helemaal niet zo goed is, en dat het juist net slechter gaat, maar dat ze dat allemaal geheim houden.
Door dit alles komt ze er ook steeds meer achter, wie zij is en wie ky is. en in wat voor een ingewikkelde toestand ze leven.
De onderlinge relaties tussen de personen is al snel erg duidelijk in het verhaal
Cassia was al goed bevriend met Xander wanneer ze met hem gematched word, maar ook als snel komt ze er achter dat ze ook stiekem met Ky is gematched. Later in het verhaal komt ze ook steeds meer achter de verhalen van Ky en worden ze verliefd.

8. Ruimte
Het verhaal spelt zich af in een stad van de toekomst, waarom juist daar, omdat ze daar wonen en ze niet verder mogen dan dat. Er zijn wel verschillende plekken in de stad, zoals het huis van Cassia en haar familie, de lucht trein, haar werk, een soort pleintje, met gras, de gamecentrum en de bergen waar ze met Ky twee keer in de week gaat hiken samen met een andere kinderen die daar voor hebben gekozen en een leider.

9. Tijd
Het verhaal speelt zich af in de toekomst, omdat alles is gemoderniseerd en ze bijna alles elektronisch doen. Er word niet gezegd wanneer het ongeveer zou moeten afspelen, maar wel een paar honderd jaar verder denk ik.
Het is onduidelijk hoeveel tijd er ongeveer verstrijkt tijdens het boek, maar ik denk ongeveer 1 maand tot 2 maanden. Gezien de gebeurtenissen. Bijvoorbeeld, ze gaan elke dinsdag hiken, en dat hebben ze toch best vaak gedaan en dat word altijd omschreven en de dagen daar tussendoor laten ze soms gewoon een paar dagen van weg. Dus het is moeilijk te zeggen hoeveel dagen er zijn omschreven.
Er word niet echt gebruik gemaakt van flashbacks, maar er word soms wel gedacht aan het verleden, bijvoorbeeld wanneer Cassia aan haar overleden grootvader dacht.

10 Opbouw
Het verhaal begint meteen met matchbanket. dus het begint echt meteen met het verhaal, zonder echt een inleiding.
Het einde van het boek is open, omdat er nog meer boeken komen van deze trilogie.

11 Inhoud
Wanneer Cassia naar het matchbanket gaat met haar ouders is ze erg zenuwachtig, ze is blij dat ze tegelijkertijd met haar goede vriend Xander is opgeroepen. Wanneer ze word geroepen, om gematched te worden blijft het beeldscherm op zwart terwijl daar eigenlijk haar match had moeten staan. Dan zegt de gastvrouw dat haar match er al is, en Xander staat op en Cassia is blij. Cassia krijgt een microkaart mee naar huis waar informatie staat over haar match. Wanneer ze de volgende dag naar de microkaart kijkt, komt er eerst een foto van Xander, maar daarna een foto van Ky. Ze weet niet wat dat heeft te betekenen. Later komt er een autoriteit haar halen, om te zeggend dat het een fout van de autoriteiten was, Cassia krijgt een nieuwe microkaart. De autoriteit vraagt haar om niets te zeggen en gaat weer weg. Een paar dagen later vertelt ze het toch aan haar grootvader, die die zondag ook zal sterven, omdat hij 80 jaar is. twee dagen later gaat Cassia met een groepje leerlingen hiken samen met een officier. Iedereen moet naar de top van de berg klimmen en daar blijven wachten. Ky was als eerste op de berg, en Cassia komt als tweede, ze raken aan de praat. Cassia en Ky vinden het steeds gezelliger en ze worden verliefd tijdens het hiken. Dit is alleen verboden, want Cassia is met Xander gematched en die mag hier niet achter komen net zoals de autoriteiten. Wanneer Cassia erachter komt dat Ky echt kan schrijven wil ze dat ook leren. Ky schrijft elke keer stiekem kleine dingen van een gedicht op een papiertje of servetje daarbij tekent hij ook zichzelf steeds twee keer. Zo laat hij zijn leven zien.
Dan word Cassia opgeroepen om een sorteeropdracht te doen, om te kijken wat een goede baan voor haar is. ze moet mensen gaan verdelen in twee groepen, de ene groep gaat weg, en de andere groep moet blijven werken in de fabriek, die niet goed voor ze is en waardoor ze vaak ook minder oud blijken te worden. tijdens deze opdracht moet ze ook Ky indelen, en ze besluit dat het beter is als hij ergens anders mag gaan werken wat beter voor zijn gezondheid is. op een ochtend komt haar vader haar kamer binnen en kijkt of alles goed is. Cassia komt uit bed en gaat net zo als alle mensen buiten bij de straat kijken wat er is. Ky word meegenomen door de autoriteiten met handboeien om. Iemand durft te vragen wat er met hem gaat gebeuren, en de autoriteiten antwoorden dat hij naar zijn nieuwe werkplek gaat, maar zijn oom weet beter en schreeuwt dat ze hem naar een oorlogsgebied sturen, zodat hij kan vechten, omdat ze de oorlog aan het verliezen zijn. Ky word in de trein gezet en de bewoners wordt verplicht een rode pil in te nemen die er voor zorgt dat ze de laatste 12 uur vergeten. Cassia wil dit niet en verstopt haar pil, haar autoriteit komt langs en zegt er niks van. Ze wil dat ze dat blijft onthouden. Cassia krijgt van haar autoriteit te horen dat het allemaal was gepland, en dat het een experiment was. om te kijken of Ky en Cassia juist meer naar elkaar zouden worden toegetrokken als ze wisten dat het verboden was en ze elkaar in gevaar brachten. Dit maakt Cassia alleen maar bozer en is van plan Ky te gaan zoeken en krijgt daar zelfs hulp bij van Xander, die weet dat Cassia verliefd is op Ky. Haar hele familie word overgeplaatst naar een andere provincie, de Akkers en haar vader krijgt het voor elkaar dat Cassia 3 maanden ergens anders moet werken in de buurt bij Ky en haar familie en Xander houden haar op de hoogte via het contactscherm van het werkkamp en geven zo stiekem verborgen Hints over waar Ky zou kunnen zijn.

12. Eigenmening
Ik vond het een leuk boek, maar het verhaal had wel wat sneller mogen verlopen, zodat er wat meer kon gebeuren en het wat spannender was. ik vond dat het boek makkelijk was, omdat er niet heel veel in gebeurde en het ook niet ingewikkeld was. ik denk dat volgende boek van deze trilogie daarom ook beter word, omdat het dan spannender moet worden. dus ik wil de volgende boeken wel lezen, ook om te weten hoe het afloopt.
Ik vind het verhaal ook niet helemaal origineel, want het lijkt in veel opzichten een beetje op andere boeken.
Ik vind niet perse dat iedereen dit boek moet gaan lezen, want als je niet van dit soort verhalen houd, moet je het ook niet lezen, maar als je er wel van houd, of je wil een makkelijkere avonturenroman, sciencefiction boek om mee te beginnen dan is dit wel een goed boek.
Ik heb van deze auteur nog geen andere boeken gelezen, maar ze heeft er ook nog niet heel veel geschreven. Ik heb wel veel van dit soort boeken gelezen zoals de boy7, de hongerspelen trilogie, de bezwering trilogie en de serie gone.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Eem stère beschrijving van de glazen bol waar ze in zit is de wereld waarin ze leeft ze kan niks en ze mag zelf niks beslissen. Dat allemaal wordt voor haar gedaan. Ze zit vast in hetzelfde wereldje waarin ze leeft.

8 jaar geleden

B.

B.

misschien moet je even letten op je grammatica ? aangezien je in 3 havo zit ? verder wel goed hoor :D

6 jaar geleden