Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lord of the flies door William Golding

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Lord of the flies
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2199 woorden
  • 6 juni 2017
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
15 keer beoordeeld

Boekcover Lord of the flies
Shadow

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne versie van het populaire negentiende-eeuwse jongensboek The Coral Island van R.M. Ballantyne, maar dan met een onderwacht gruwelijke wending. In de nieuw gevormde gemeenschap doen zich opni…

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne…

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne versie van het populaire negentiende-eeuwse jongensboek The Coral Island van R.M. Ballantyne, maar dan met een onderwacht gruwelijke wending. In de nieuw gevormde gemeenschap doen zich opnieuw alle spanningen en agressies, als vormen van bijgeloof en toerisme voor die de mensen overwonnen dacht te hebben. De schooljongens blijken al snel te vervallen tot niets minder dan barbarij. 
Goldings boek uit 1954 is geschreven in een prachtige, beeldende, maar ook moraliserende en didactische Tijl. In 1963 werd het verfilmd, waarna het boek nog populairder werd, ook in Nederland.

William Golding (1911-1993) studeerde natuurkunde en Engelse letterkunde in Oxford. Hij gaf lange tijd les in Salisbury, behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij het bevel voerde op een marineschip en betrokken was bij het tot zinken brengen van de Bismarck en bij de invasie in Normandië. Hij kreeg zowel de Booker Prize (1980) als de Nobelprijs voor de literatuur (1983). 

Lord of the flies door William Golding
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens

Titel: Lord of the Flies

Schrijver: William Golding

Genre: Jeugdliteratuur, Speculatieve fictie en Roman

Eerste druk: 17 september 1954

Gelezen druk: 4 augustus 2011

Uitgever: Faber & Faber

Plaats van de uitgever: Londen

Bladzijdes: 256

Motivatie

Waarom Lord of the Flies, en niet Thirteen Reasons Why?

Dat komt omdat mijn zus drie boeken moest lezen voor haar school, en die boeken waren; Lord of the Flies, Animal Farm en Robinson Crusoe.

Toen ik eenmaal hoorde dat ik ook voor Engels boekverslagen moest maken, dacht ik meteen, ik neem dezelfde boeken. als ik dan iets niet begrijp of snap van het boek of er een vraag over heb dan kan ik dat gewoon vragen aan mijn zus.

Ook al heb ik een boek gelezen dat hoger ligt qua niveau, ik heb het geprobeerd en het is goed gekomen. Het gaat erom dat je het begrijpt en als je een woordje niet weet zoek je het op of je vraagt het, je zal best worden eruit halen die je wel begrijpt en daaruit kan je toch het verhaal blijven volgen, zoals ik het heb gedaan.

Uiteindelijk heb ik veel nieuwe woorden geleerd door dit boek te lezen.

Woorden zoals:

Diminishingly à verkleinen,

Murmur à brommen,

Gesticulated à gebaarde,

Opaque à ondoorzichtig

en

Indignation à verontwaardiging.

Titelverklaring

Als je het oude testament van de bijbel heb gelezen, weet je waarschijnlijk wel wat lord of the Flies betekent; namelijk de heer van de vliegen. Ook bekend als de naam van de duivel (Satan).

Maar waarom deze naam en niet een andere, dat komt door het volgende.

Alle mensen die op het eiland zaten dachten dat er een monster op het eiland leefde. Om te voorkomen dat hij hun kwaad zou kunnen doen, dachten ze eraan om een geschenk te geven aan het monster.

Het geschenk was het hoofd van een varken, die ze al vrij snel hebben gevangen tijdens de jacht. Het hoofd werd op een stok gezet, en stond in het zand.

Omdat het op het eiland heel erg warm was, kwamen er al snel vele vliegen op het hoofd af.

Dus als je dit weet snap je waarom het boek ‘’Lord of the Flies’’ heet.

Omdat het varkenshoofd de heer is van de vliegen.

Eigenlijk heb ik niet gekeken naar de titel van het boek, maar er gewoon één gepakt van mijn zus zoals ik al had vertelt in de vorige paragaaf.

Als je weet wat de betekenis van de titel is, kan je uiteraard zeggen dat het een goede en bijpassende titel is. De titel zegt heel veel over het verhaal, tenminste dat is mijn mening.

Ikzelf zou uiteraard geen betere titel kunnen bedenken.

Onderwerp (thema)

Als ik zeg ‘’Lord of the Flies’’ dan denk ik aan de duivel. denk ik aan de duivel, dan denk ik aan de dood. Klinkt logisch als je christelijk bent opgegroeid.

Zo kan denk ik ook dus dat het meest belangrijke thema het kwaad is.

William Golding laat met dit boek zien wat er gebeurt als de mensheid loskomt van alle wetten, regels en beschaving. Hij schijft zijn boeken zo dat je het kwaad uit hart van ieder persoon kunt halen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

En daarvan is Lord of the Flies het beste voorbeeld.

De rede waarom ik dit weet is omdat ik opzoek ben gegaan naar een paar andere boeken van William Golding. En heb ik een stukje uit zijn boeken gelezen, en dan zie je dat hij vaak in de gedachten van de personages kruipt en zowel het goede als het kwade naar boven haalt.

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich af tijdens een verzonnen Derde Wereldoorlog. Nadat er een atoombom is afgevuurd op Engeland zijn geëvacueerd met een vliegtuig.

Totdat hun vliegtuig crashte in de zee, toen werden ze aangespoeld op een onbewoond tropisch eiland aan de Grote Oceaan. Een groot eiland met een strand, een jungle en een strandmeer.

Het verhaal is veel gebaseerd op de toekomst, tenminste dat is mijn mening. Waarom ik dar denk is omdat, het zich afspeelt tijdens een atoomoorlog (Derde Wereldoorlog).

Verder staat er niks in het boek over jaren en andere tijden.

Personages

Ralph:

Ralph is een Twaalfjarige jongen. Hij wordt gekozen tot aanvoerder, en hij staat voor orde, redelijkheid, kalmte en fatsoen. Hij probeert met behulp van Biggie een goed geordende samenleving tot stand te brengen. Hij gelooft in democratie en eerlijk spel.

Ralph is rustig en zorgt dat alles een beetje goed verloopt op het eiland. Een goede en tactische leider.

Jack Merridew:

Jack is ongeveer even oud als Ralph. Hij is de tegenpool van Ralph. De essentie van zijn persoonlijkheid is te vinden in zijn eerzucht, ontevredenheid, wreedheid en bloeddorst.

Als hij het verhaal binnen komt is hij nog leider van een jongenskoor, later worden de jongens van het koor de jagers.

Jack heeft een natuurlijke autoriteit over de andere en hij kan de anderen makkelijk beïnvloeden. hij wil graag dat er veel regels komen, niet om orde te creëren, maar om de jongens die de regels verbreken te laten straffen.

Jack Merridew kan je goed vergelijken met de duivel, hij trekt mensen weg bij het goede en brengt ze op weg naar het kwaad.

Piggy:

Piggy is een slimme, eerlijke en trouwe jongen. Hij adviseert Ralph met wat hij moet doen. Piggy is de slimste van de jongens. Het enige wat hij heeft zijn wat lichamelijke tekortkomingen. Hij heeft onder andere astma. Sommige van de jongens zijn sociaal, hij is van de langere middenklasse.

Doordat hij een beetje een bredere jongen is die een bril draagt wordt hij niet helemaal geaccepteerd door de jongens. Ralph niet, hij steunt Piggy.

Simon:

Simon is de jongste van alle jongens. Hij is filosofisch, stil en teruggetrokken. Hij komt erachter dat het beest niet echt is wat ze denken dat het is, maar dat het een deel van henzelf is.

Wanneer hij hier achter komt, wil hij dit aan de ander gaan vertellen, maar dan wordt hij vermoord door de stam van Jack. Over Simon wordt verder niet veel gezegd.

Roger:

Hij is precies het tegenovergestelde van Simon. Het is een echte sadist, dat wil zeggen dat hij het fijn en leuk vindt om andere pijn te doen.

Roger is representatief voor pure kwaad en alles wat fout is. Hij heeft geen medelijden en is de eerste die iemand vermoord. Hij is één van de weinige volgers van Jack en volgt dan ook alle orders van hem zonder problemen op.

Sam en Eric:

Sam en Eric zijn een tweeling die altijd alles samendoen, zonder elkaar kunnen ze niks. Daarom worden ze vaak als één behandeld. Daarom worden ze vaak Samneric genoemd.

Sam en Eric staan voor betrouwbaarheid en eenheid.

De tweeling is makkelijk op stang te jagen en te manipuleren door Jack en zijn helpers.

Ze zijn zeer loyaal naar Ralph toe, maar uiteindelijk gaan ze toch naar Jack zijn groep.

Samenvatting

Een groep jongens worden tijdens een atoomoorlog uit de lucht gedropt op een onbewoond tropisch eiland. Het vliegtuig crasht en laat een spoor na op het eiland. Niemand in de wereld weet waar de jongens zijn. Ze zijn volkomen teruggeworpen op zichzelf. Piggy en Ralph vinden een oorschelp die ze gebruiken om de jongens bij elkaar te roepen in een vergadering.

Degene die de oorschelp in handen heeft, heeft het recht om te spreken tijdens een vergadering, waar problemen besproken worden, en waar afspraken gemaakt worden. Zowel Jack als Ralph willen op treden voor het leiderschap, maar de jongens stemmen voor Ralph. Ralph stelt voor dat de jongens uit het koor jagers worden onder leiding van Jack. De jagers zullen onder leiding van Jack de hele groep voorzien van Vlees en ander voedsel.

Ralph, Piggy, Simon, Sam en Eric (de tweeling) en een aantal andere jongens moeten de hutten bouwen om hen tegen het weer te beschermen. Ook is er afgesproken dat er op de top van de heuvel een vuur komt te staan. Dit vuur moet ervoor zorgen dat rooksignalen worden opgevangen door vaartuigen en luchtverkeer, dit is de enige kans om gered te worden. De jongens moeten dit vuur brandende houden. Maar dat vergeten ze doordat ze zich meer met het jagen bezig houden. Een schip komt voorbij het eiland, maar de bemanning ziet hen niet, doordat het vuur uit is.

Dit leidt tot een conflict tussen Ralph en Jack. Ralph beschuldigt Jack van nalatigheid. Hiervan wordt Piggy het slachtoffer. Jack breekt een van zijn brillenglazen. Er gaat steeds meer verkeerd op het eiland. Jack en zijn jagers gaan meer en meer op een horde wilden lijken. Ondanks veel vergaderen en praten is er steeds minder samenwerking tussen de jongens. Tijdens een van de vergaderingen ontstaat er een discussie over het angstaanjagende Beest in de jungle. Niemand weet hoe het Beest eruit ziet en waar iedereen bang voor is. Dit gegeven blijft hen achtervolgen. Het bouwen van de hutten en het latere dagelijks werk moet opgeknapt worden door Ralph en Piggy. De anderen vermaken zich door te gaan zwemmen, vissen, spelen of fruit te plukken. De kleinere jongens worden aan hun lot overgelaten.

Alleen Simon let op ze. Hij zorgt ervoor dat ze genoeg te eten krijgen. Het is ook Simon die zo nu en dan alleen wil zijn. Op een keer ontdekken Sam en Eric een vreemd gedaante, wat aan touwen aan de heuveltop hangt. Zij denken dat dit het Beest is. Jack roept zichzelf uit tot leider van de onafhankelijke troep jagers. Toch gaat Ralph samen met de jagers mee op jacht. Dit leidt later tot een schuldgevoel bij hem. De keer dat hij mee gaat doden ze een zwijn, het hoofd wordt op een stok in de jungle gezet. Om zo te voorkomen dat het Beest hen iets aan zou doen.

Als Simon zich door het ziek zijn zich verstopt in zijn geheime schuilplaats, denkt hij dat de kop tegen hem praat. Hij hoort dat het Beest in de jongens zelf zit, het is iets van het kwaad en de angst in henzelf. Simon valt flauw van angst. Als hij weer bijkomt gaat hij de heuvel op en ontdekt de waarheid. Het Beest is het dode lichaam van een man. Hij rent de heuvel af naar het strand om de andere het goede nieuws te vertellen. Jack en zijn jagers zijn met een ritueel feest bezig. Als Simon het strand op komt rennen, denken de jagers dat hij het Beest is. Tijdens het verschrikkelijke noodweer slaan ze hem dood.

Jack en zijn groep verschuilen zich op een hoge rots. Steeds meer jongens lopen over naar Jack, zodat Ralph en Piggy alleen komen te staan. Op een dag vallen Jack en zijn jagers hen aan. Ze stelen het enige brillenglas dat Piggy nog heeft om vuur mee te kunnen maken. Piggy wordt gedood door Roger, hij laat een rotsblok op hem vallen. De oorschelp die Piggy in zijn handen had, is stuk. Sam en Eric worden gedwongen om zich bij Jack aan te sluiten. Ralph die er nu alleen voor is komen te staan wordt door de jagers opgejaagd. Als ze op het punt staan Ralph te doden, worden ze gered door een groep mariniers.

Eigen mening

Wat een boek! Je kan dit niet vergelijken met een boek wat ik normaal lees. William Golding schrijft op een speciale manier waardoor je je hoofd aan het denken zet. over het algemeen ging het lezen prima. Ik begreep het verhaal, en achteraf heb ik geen spijt gehad om dit boek te lezen, en zou ik graag nog een boek van hem willen lezen. Hij heeft zo’n aparte manier van schrijven die mij aantrekt.

In het begin vond ik het verhaal een beetje vaag, maar later begreep ik alles. Soms had ik het idee waarom ik dit boek aan het lezen was, maar later was die mening weer anders.

Ik vindt het boek leuk omdat je je gaat afvragen wat er zou gebeuren als het jezelf overkomt.

Dit boek zou ik zeker aanraden om te lezen. Het is niet erg moeilijk, en het taalgebruik is ook goed. Maar ook omdat het een geheel nieuw thema is, waardoor iedereen er anders over gaat praten en gaat denken, en ook daarom vindt ik het boek echt leuk.

William Golding

William Golding is geboren op 19 september 1911 in Cornwall. Hij studeerde aan de universiteit van Oxford. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij als luitenant van de Britse Marine. Hij zat in dienst toen het Duitse oorlogschip Bismarck tot zinken werd gebracht. Ook deed hij mee aan de invasie van Normandië op D-Day.

Na de oorlog keerde hij terug naar Engeland, en werkte als leraar en schrijver.

Lord of the Files, zijn eerste roman werd gepubliceerd in 1954. 10 jaar later werd het boek verfilmd door Peter Brook.

Naast Lord of the Flies heeft hij nog meer boeken uitgebracht. Een aantal van die boeken zij:

- Poems (1934),

- Poems (1934),

- The Inheritors (1955),

- Pincher Martin (1956),

- Free Fall (1959),

- The Spire (1964),

- The Hot Gates (1965),

- The Pyramid (1967),

- The Scorpion God (1971),

- Darkness Visible (1979),

- Rites of Passage (1980),

- Close Quarters (1987)

en

- Fire Down Below (1989).

William Golding stierf op 19 juni 1993

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1983/golding.jpg

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lord of the flies door William Golding"