Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Jpod door Douglas Coupland

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Jpod
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 6e klas vwo | 3033 woorden
 • 20 maart 2015
 • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
4 keer beoordeeld

Boekcover Jpod
Shadow
Jpod door Douglas Coupland
Shadow

Samenvatting van de inhoud:
Het verhaal begint met een vergadering over een nieuw spel, waarbij een schildpad met zijn skateboard de hoofdrolspeler is. Ethan en zijn collega’s van JPod hebben weinig zin in de vergadering en ze zien het spel niet zitten. Nadat de bespreking is afgelopen, gaat Ethan naar zijn ouderlijke huis toe. Het blijkt dat zijn moeder (Carol) zojuist een fietser/wielrenner (Tim) heeft vermoord. Ze besluiten om Tim in een vers gegoten betonnen fundering te stoppen, zodat niemand hem kan ontdekken. Vervolgens komt er een beschrijving van een aantal personages, namelijk de collega’s van Ethan: Casper Jesperson (Cancer Cowboy), Brianna Jyang (Bree), John Doe, Brandon Mark Johnson en Kaitlin Anna Boyd Joyce. Kort daarna wordt Ethan gebeld door zijn vader (Jim), die op een filmset is. Het blijkt dat Jim een affaire heeft met een vroegere schoolgenoot van Ethan (Ellen). Na de volgende meeting komt Mark met fastfood het kantoor binnen, wat tegen de regels van de groep is. Men besluit om vervolgens een brief te sturen naar Ronald, de bekende clown van de McDonald’s. Vlak voordat de meeting begint, besluit Ethan een Benelux-toetsenbord te kopen. Even later vraagt Mark aan Kaitlin waarom ze nog geen brief naar Ronald heeft geschreven. Ze heeft dit niet gedaan omdat ze haar collega’s van JPod raar vindt en Kaitlin vraagt zich dan ook af of de anderen niks beters te doen hebben. Na een kort gesprek tussen de werknemers van JPod wordt besloten dat Mark voortaan ‘evil’ wordt genoemd. Bij de volgende vergadering wordt door Steve (leider van het project) besloten dat het spel dat door JPod gemaakt wordt voortaan BoardX wordt genoemd. Er wordt ook uitgelegd dat de schildpad aan het spel is toegevoegd omdat de zoon van Steve dit in een ander spel leuk vond. Kaitlin probeert na de vergadering weg te komen uit JPod, omdat ze zich er niet thuis voelt. Dit blijkt niet te kunnen, waardoor Kaitlin dus met haar ‘gekke’ collega’s opgescheept zit. Vervolgens blijkt dat de persoon die eerst het op de plek van Kaitlin in JPod gevestigd was (Marc Jacobsen) is overleden door een overdosis helium.

Die avond wordt Ethan gebeld door zijn vader en als hij thuis komt ziet Ethan dat Ellen naakt voor het huis loopt. Ze heeft een aantal spullen in het huis kapot gemaakt, waaronder een aantal planten van Carol. Ze vertellen dat Ethan een nieuwe vriendin heeft als zijn moeder thuis komt. Vervolgens wordt Ellen door Ethan thuisgebracht en hij gaat daarna naar zijn eigen huis. Als Ethan zijn deur opent, ziet hij ongeveer twintig Chinese mensen in zijn huis. Ze zijn door Greg (een broer van Ethan) binnen gelaten. Vervolgens haalt Greg eten en zorgt Ethan er voor dat de Chinezen verschoond worden. Enige tijd later wordt er aangebeld, waardoor iedereen in het huis schrikt. Het blijkt dat een zakenpartner van Greg (Kam Fong) meubilair voor Ethan gekocht  heeft, waarna de hoofdrolspeler zegt de meubels niet te willen hebben.
Een dag later hoort Ethan van Bree en Cowboy dat de schildpad mede wordt gebaseerd op Jeff Probst, een bekende presentator van de TV. Even later komt Gord-O langs, die bij Ethan komt informeren of hij geïnteresseerd is in het wisselen van baan naar de productiekant en dat blijkt te kloppen. Vervolgens moet Ethan een aantal spullen halen voor Gord-O en zijn collega’s. Ethan wordt ondertussen gebeld door zijn moeder die hem vraagt om thuis te komen. Ze is enigszins verbaasd door de nieuwe look van haar zoon, aangezien Ethan alleen nog de kleren van de Chinezen in huis had. Als Ethan even later thuis komt, merkt hij dat zijn meubels (inderdaad) vervangen zijn. Greg vraagt wat Ethan er van vindt, die antwoordt dat de meubels niet bij hem passen. Even later gaan de broers naar hun ouderlijke huis toe, waarna Ethan en zijn moeder  bij Lyle langs gaan om geld te innen. Als Lyle niet wilt betalen en haar hond Carol aanvalt, besluiten ze om de hond dood te schieten en te dreigen met het wapen. Vervolgens krijgen ze het geld en vertrekken ze weer naar huis.
Als Ethan even later weer naar kantoor gaat, besluiten hij en Bree om een spel met Kaitlin uit te halen (quiz) waarop ze de antwoorden weet. Op een gegeven moment moet ze om een onverklaarbare reden huilen, waarna Bree en Ethan stoppen. Even later vindt John Doe een site van Subway, waaruit blijkt dat Kaitlin veel is afgevallen. De volgende morgen is er weer een meeting, waarbij er een (heftige) discussie ontstaat over BoardX. Een aantal uur na de meeting komt Steve het kantoor van Ethan binnen lopen en zegt dat zijn moeder een aardige vrouw is. Carol heeft een appeltaart gebakken, mede doordat ze een rondleiding heeft gekregen door het gebouw en een meeting heeft bijgewoond. Die avond vertrekt Ethan om acht uur naar huis vanwege aankomst. Thuis aangekomen blijkt dat al zijn meubels zijn weggehaald, waarna Ethan zijn moeder belt. Ze vertelt hem dat Kam Fong binnen een paar minuten langs komt. Even later komt Fong langs, waarna Ethan en Kam Fong in een auto stappen. De collega van Greg vertelt in de auto dat hij geen gevoel voor humor heeft en Ethan en Kam Fong hebben nog een (kort) gesprek. Vervolgens komen ze bij een gebouw aan waar Ethan zijn vader tegenkomt. Het blijkt namelijk dat Jim en Kam Fong allebei een speciale vorm van dans doen. Terwijl Kam Fong en de vader van Ethan een gesprek hebben en gaan dansen, vertrekt Ethan naar zijn appartement. Op kantoor blijkt dat Kaitlin veel (ongezond) eten meebrengt, wat haar collega’s zorgwekkend vinden.

Even later rijdt Ethan naar zijn ouderlijk huis om een aantal huishoudelijke spullen terug te brengen. Op het moment dat Ethan zijn straat binnen rijdt, ziet hij een onbekende auto op de oprit staan. Het blijkt dat de auto van Steve is, die vertelt dat hij verliefd is op Carol. Als Ethan diezelfde ochtend naar huis rijdt, ziet hij dat zijn appartement voor een reünie is gebruikt. Ethan wordt dronken en hij zingt een karaokeliedje, dat wordt verspreid over het internet. Ondertussen hebben Kaitlin en Ethan een relatie gekregen. De volgende ochtend gaat Ethan naar zijn werk, als Kaitlin vertelt dat haar zwaardere zus op de site van Subway staat.
 

Deel 2 begint met een krantenbericht, waaruit blijkt dat de auto van Steve in de bossen nabij Buntzen Lake is gevonden. Iedereen die aan BoardX werkt, werd na het verdwijnen van Steve door RMCP ondervraagd. Even later verteld Bree dat ze een consultant uit Frankrijk gaat rondleiden, van wie iedereen zich af vraagt of hij homo is. Op een gegeven moment wordt iedereen van JPod uitgenodigd om bij Ethan zijn karaokevideo op TV te bekijken, daarnaast zijn ook Jim, Carol, Greg en Kam Fong uitgenodigd, die Zima (bier) meebrengt. De vader van Ethan zorgt er echter voor dat de avond op een drama uitloopt, omdat hij per ongeluk een andere zender selecteert op het moment dat de uitzending begint.
Bij een volgende meeting wordt Steve vervangen door Alistair, die BoardX omdoopt in Spritequest. Even later is Kaitlin Carol aan het helpen met oogsten, als ook Ethan komt helpen. Kaitlin heeft een stropdas gevonden in een kastje, waardoor Carol verdacht wordt. Ze vertelt dat Steve behoorlijk opdringerig was en dat Kam Fong weet waar Steve is. Kort daarna is er een inwijdingsfeest in het nieuw huis van Kam Fong, waar Kaitlin en Ethan willen vragen wat er aan de hand is, wat uiteindelijk niet lukt. Een aantal dagen later gaat Ethan langs bij Kam Fong, die bezig is met accupunctuur. Het blijkt dat Steve niet dood is en dat het goed met hem gaat. Kam Fong vraagt een paar weken de tijd om te kijken wat hij kan doen. Een week later gaat Ethan weer langs bij Kam Fong, die vertelt dat Steve in China is. De volgende dag stapt Ethan in het vliegtuig naar China. In het vliegtuig ontmoet Ethan de schrijver van het boek, Douglas Coupland. Als Ethan in slaap valt, bekijkt Douglas enkele bestanden op zijn computer. In China aangekomen, blijkt dat er drugs in de koffer van Ethan is gestopt, wat tot verbazing leidt. Ethan slaapt in een hotel in Shanghai en de volgende dag maakt hij een reis van ongeveer vier uur. Ondertussen wacht Ethan in een café, totdat hij enkele uren later met de fabrieksarbeiders in een bus stapt. De volgende dag vertrekt Ethan weer met de arbeiders naar een fabriek, waar hij Steve ontmoet. Hij blijkt aan drugs te doen en Steve wilt niet meer terug naar Amerika. Even later wordt er bekend gemaakt dat er een virus in China is, waardoor veel mensen in paniek raken. Steve en Ethan vinden in de fabriek autosleutels, waarna ook zij vertrekken. Op een gegeven moment is de benzine echter op, maar komen ze bij toeval Douglas weer tegen. De schrijver wilt Steve en Ethan echter alleen vervoeren als Ethan zijn computer geeft. Deel 3 begint met de beschrijving door Kaitlin van haar collega´s, wat ze doet vanwege een schoolopdracht. Na ongeveer een half jaar heeft Kaitlin ook haar knuffelmachine klaar gekregen.

Cowboy heeft ook een perfecte formule voor de zogenaamde ´jCola´  ontworpen, wat even later wordt onthuld aan collega´s, familie en vrienden. Ook de moeder van John Doe (crow) komt opdagen en ze noemt zichzelf freedom. Kam Fong en freedom leren elkaar ook kennen bij de onthulling van de apparaten. Daarnaast is ook Steve bij de onthulling en hij heeft besloten om Kam Fong aardig te vinden. Het blijkt dat Kam Fong drugs in de cola heeft gedaan, waardoor sommige mensen zich anders gaan gedragen. Even later blijkt dat vrijwel iedereen in de omgeving van Ethan een deal heeft gesloten met Douglas Coupland en niemand mag zeggen wat de deal in houdt. Ondertussen houdt Kaitlin enkele interviews met onder andere Steve, Jim en Kam. Kort daarna wordt Ethan opgebeld door zijn vader, die gek wordt van de freedom, de nieuwe vriendin van Carol. Vervolgens belt Ethan Douglas om te vragen wat er gaande is en wat de deal betekent. De medewerkers van JPod proberen ondertussen om BoardX te redden, hoe ironisch het ook is. Ze hebben namelijk weinig vertrouwen in SpriteQuest. Even later heeft Ethan een gesprek met Bruce Pao, vanwege een controlegesprek. Het blijkt dat Bruce en Greg elkaar kennen vanwege de handel van Greg. Nadat het gesprek afgelopen is, wordt Ethan gebeld door zijn vader. Hij vertelt dat Carol er met freedom van door is gegaan en Ethan gaat dan ook meteen naar zijn vader toe. In het huis is het donker en Jim is alcohol aan het drinken. Vervolgens belt Ethan zijn collega John Doe om hem op de hoogte te stellen van de relatie tussen hun moeders. Ze vertrekken naar de geboorteplaats van John Doe om te kijken of freedom en Carol er zijn. Als  blijkt dat de moeder van Ethan niet mee wilt gaan, vertrekken John Doe en Ethan weer naar huis. Ethan blijkt echter zijn jas vergeten te zijn en als hij het huis van freedom binnen loopt, ziet hij dat freedom en Carol naakt in bed liggen. Enkele dagen later gaan Greg, Jim en Ethan naar Whistler (de geboorteplaats van John) om Carol te zoeken. Aangekomen in het dorp blijkt dat freedom en Greg elkaar al kennen, wat de zaak verandert. Carol wordt ervan overtuigd om weer haar normale leven te leiden en een aantal dagen laten wordt Ethan op zijn werk gebeld door zijn moeder. Het blijkt dat Tim een belangrijke sleutel heeft, waardoor hij opgegraven moet worden. De collega’s van Ethan komen ook helpen en uiteindelijk biedt ook Kam Fong de nodige hulp. Een tijdje later gaat Ethan naar Dglobe, het bedrijf van Douglas Coupland. In ruil voor zijn laptop mag Ethan net als zijn vrienden en familie bij het bedrijf komen werken. Drie maanden later beschrijft Ethan dat hij gelukkig is met zijn leven.

Analyse van het boek:
Genre
1: Het boek heeft kenmerken van een psychologische roman en een familieroman.
2: De personages krijgen veel diepgang in het boek, waardoor je ze beter leert kennen. Niet alleen de beweegredenen van de hoofdpersoon worden beschreven, maar ook de beweegredenen van andere personages. Daarnaast is er ook sprake van een familieroman, omdat het gezin van Ethan een belangrijke rol speelt. Zo worden niet alleen de handelingen van de hoofdpersoon zelf besproken, maar ook die van zijn vader, moeder en broer. De problemen binnen de familie worden beschreven in het boek en worden gedeeld met andere personages.

Titel: De titel is JPod en is gebaseerd op de achternamen van de werknemers op kantoor, aangezien ze allemaal met J beginnen. De titel heeft dus te maken met de werkplaats van Ethan en zijn collega’s.

Personages:

 • Ethan Harrison Jarlewski is de hoofdpersoon in het boek en hij is medewerker van JPod. Hij werkt samen met zijn collega’s aan BoardX/SpriteQuest en hij krijgt een relatie met Kaitlin. Ethan is ongeveer dertig jaar en er zijn veel problemen binnen zijn familie. Hij is een karakter.
 • Kaitlin Anna Boyd Joyce is de vriendin van Ethan en is in het begin van het verhaal sceptisch over haar collega’s. Ze wilt zo snel mogelijk weg uit JPod, wat naarmate de tijd verandert. Kaitlin is een type.
 • Carol Jarlewski is de moeder van Ethan en ze is bezig met een aantal criminele activiteiten. Zo heeft ze een fietser en een hond vermoord. Tegen het einde van het boek krijgt ze een relatie met freedom. Carol is een type.
 • Jim Jarlewski is de vader van Ethan, werkt op filmsets en is bovendien een goede danser. Hij heeft een affaire met Ellen, een vroegere klasgenoot van Ethan. Jim is behoorlijk van streek als zijn vrouw vreemdgaat met freedom. Hij is een type.
 • Greg Jarlewski is de broer van Ethan, die handelt in meerdere zaken, zoals mensen en onroerend goed. Greg zorgt er voor dat de Chinese immigranten bij Ethan in huis komen, omdat hij de sleutel van het appartement heeft. Greg brengt Kam Fong en zijn broer met elkaar in contact. Hij is een type.
 • Steve(n) Lefkowitz leidt vaak de meetings en is een van de bedenkers van BoardX. Steve is verliefd op Carol, maar de liefde is niet wederzijds. In deel 2 is hij in China, mede veroorzaakt door Kam Fong. Door de drugs en de ervaring in het buitenland is Steve veranderd van workaholic naar ontspannen persoon. Hij is een type.
 • Kam Fong is een soort collega van Greg en hij heeft invloed op meerdere personages. Kam Fong is een fan van Jim en hij helpt Carol met het laten verdwijnen van Steve. Hij is een type.
 • Douglas Coupland speelt zelf ook een (kleine) rol in het boek. In de vliegtuig naar China ontmoeten Ethan en Douglas elkaar, waarna Douglas in de bestanden van Ethan kijkt. Vrijwel alle personages, behalve Ethan hebben een aanbod gekregen om bij Dglobe te werken. Douglas is een type.

Tijd en ruimte:
1: Er worden geen exacte date in het boek gegeven, maar waarschijnlijk speelt het verhaal zich rond de millenniumwisseling af. Op de site van Jeff Probs is er een feit uit 2001 en in een persbericht over de virus in China staat het jaartal 2003 genoemd.
2: De vertelde tijd zal ongeveer 9-10 maanden zijn. Deel 2 begint met 4 maanden later en aan het einde van het verhaal staat 3 maanden later. In de tussentijd zullen er waarschijnlijk enkele maanden hebben afgespeeld.

3: Het verhaal is op een chronologische wijze verteld. Het boek begint met een vergadering en eindigt met de beschrijving die Ethan geeft over zijn ‘nieuwe leven’. De gebeurtenissen zijn dus van begin tot eind beschreven, er zijn vrijwel geen flashbacks.
4: 

 • Het kantoor van JPod heeft een belangrijke rol in het boek. Ethan spendeert hier een groot deel van zijn tijd met collega’s en ook met zijn vriendin Kaitlin. Tevens worden hier vergaderingen gehouden en wordt BoardX/SpriteQuest gemaakt.
 • Het ouderlijke huis van Ethan speelt een belangrijke rol, aangezien de ouders van Ethan er wonen en hier een aantal gebeurtenissen afspelen. Zo wordt Tim hier vermoord en is Jim verdrietig als zijn vrouw vreemdgaat.
 • Het huis van Ethan is ook een plek waar belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden. Zo worden de (illegale) Chinezen hier verzameld en bekijken de medewerkers en vrienden van Ethan in zijn huis het filmpje van de dronken Ethan.
 • Aan het einde van het boek is Whistler belangrijk, aangezien Carol en freedom hier naar toe gaan. Jim, Greg en Ethan komen haar hier uiteindelijk ophalen.
 • Steve is naar China vertrokken en dit land zorgt ervoor dat hij veranderd. Hij neemt namelijk drugs, waardoor Steve veranderd qua persoonlijkheid. Bovendien leert Ethan ook Douglas kennen in de vliegtuig naar China.
 • Het verhaal eindigt met het feit dat Ethan, zijn ouders en vrienden bij Dglobe gaan werken, het bedrijf van Douglas Coupland. Het bedrijf speelt dan ook een belangrijke rol voor de afsluiting van het boek.

Verteller:
1: Het verhaal wordt beleefd door de ogen van Ethan Jarlewski en hij is dus de hoofdrolspeler in het boek.
2: Er is gebruik gemaakt van de ik-verteller, wat te maken heeft met het feit dat het verhaal wordt beleefd vanuit Ethan. De gebeurtenissen vinden plaats in zijn perspectief en in het boek kom je dan ook meer te weten over Ethan.

Stijl:
1: ‘’``Ethan, I want to go home. This is the worst housewarming ever.`` Just then Mom, showing no sign that she rembered Tim decomposing mere feet away, walked in and said, ``Canapés! What fun!`` Tying her apron, she said, ``You know how boring I find ballroom dancing. It’s a side of him I’ve never understood.`` With a paring knife she began whittling radishes into rosebunds. ``He and Kam Fong are entered in a competition called Canteen``’’

2: Het citaat is kenmerkend voor het boek, omdat de gesprekken relatief eenvoudig zijn. De beschrijvingen van de gebeurtenissen is iets moeilijker. Er is afwisselend sprake van dialoog en beschrijving, wat in de rest van het boek ook voorkomt.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.