Holes door Louis Sachar

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 677 woorden
  • 13 januari 2002
  • 1037 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 1037 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Gaten
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen
Zilveren Zoen (2000 Winnaar)

Boekcover Holes
Shadow

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley has been unjustly sent to a boys' detention center, Camp Green Lake, where the boys build character by spending all day, every day, digging holes exactly five feet wide and five feet deep. …

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley…

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley has been unjustly sent to a boys' detention center, Camp Green Lake, where the boys build character by spending all day, every day, digging holes exactly five feet wide and five feet deep. There is no lake at Camp Green Lake. But there are a awful lot of holes.

It doesn't take long for Stanley to realize that Camp Green Lake isn't what it seems. Are the boys digging holes because the Warden is looking for something? But what could be buried under a dried-up lake? It's up to Stanley to dig up to truth.

Holes door Louis Sachar
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Onderwerp
Stanley komt in een jeugdgevangenis waar je iedere dag een gat moet graven. Tijdens het verhaal komt hij erachter dat het graven van gaten niet is om je karakter te vormen.

Hoofdpersonen
Stanley Yelnats: Hij moet ergens rond de 13 jaar zijn. Zijn bijnaam in het kamp is Holbewoner. Stanley is in het kamp gekomen omdat hij zogenaamd een stel gymschoenen had gestolen, maar eigenlijk was hij onschuldig.

Bijpersonen
Hector Zeroni: Zijn bijnaam is Zero. In het kamp wordt hij een goede vriend van Stanley.


Verder zijn er nog de directeur van het kamp, Linda Miller, en andere mensen van het kamp, namelijk meneer de Heer en meneer Pendanski. De vrienden van Stanley uit het kamp heten Zig Zag, X-Ray, Oksel, Magneet en Inktvis.

Tijd
Deze tijd, er zijn namelijk computers. Niks wijst erop dat het een andere tijd is.

Hoe lang duurt het verhaal?
Het duurt zo lang als de straf van Stanley, namelijk 18 maanden.

Plaats
Op Camp Green Lake speelt het zich af. Dit staat in een soort woestijn waar vroeger een meer was. Het staat in Amerika, de staat Texas.

Betekenis van de Titel
De titel is ‘Gaten’, omdat de gevangenen iedere dag een gat moesten graven als straf. Een gat had een doorsnede van anderhalve meter en was ook zo diep.

Taalgebruik
Niet moeilijk, prettig te lezen. Er staan veel Engelse namen in omdat het boek is vertaald uit het Engels. Ik vind vaak een niet-vertaald boek fijner om te lezen.

Eigen mening
Het was een origineel boek. Er zijn eigenlijk twee verhalen door elkaar. Je gaat het hoofdverhaal beter begrijpen door het andere verhaaltje. Je moet er eigenlijk dingen door ontdekken, en dat is leuk.


Samenvatting
Stanley Yelnats moet als straf voor een zogenaamde diefstal van een stel schoenen, 18 maanden naar een jeugdgevangenis, Camp Green Lake. De gevangenen graven iedere dag een gat, dat moet hun karakter vormen, Maar Stanley ontdekt dat het een heel andere reden heeft.
Vroeger was er op de plek waar nu ene gevangenis is, een meer met een dorpje. Daar waren een zwarte man en een blanke vrouw op elkaar verliefd en dat mocht niet. De man werd doodgeschoten. De vrouw (Katherin of ook Kate Barlow) ging roven. Banken en passagiers.
Twintig jaar na de dood van Sam (haar vriend) dwongen twee mensen haar de buit te geven, maar Kate had die in de uitgestrekte begraven. Door een beet van een hagedis overleed Kate en de mensen die haar dwongen zouden nu zelf moeten graven naar de schat, en generaties daarna ook. Daarom moesten kinderen als straf graven. Al het bijzonders moesten ze afgeven. Zo hoopten ze de schat te vinden.
Stanley leert in het kamp Zero kennen, aan wie hij later schrijfles geeft. Door een ruzie met de kampleiders loopt Zero weg en een paar dagen later gaat Stanley hem achterna om te redden, want in de wijde omgeving is geen water te vinden. Na een heel eind lopen in de woestijn vind Stanley Zero, die zichzelf in leven heeft gehouden met potten pruimen onder een bootje.
Zero en Stanley besluiten naar een rots toe te lopen die Stanley de grote duim noemt. Een overgrootvader van Stanley heeft daar namelijk zijn redding gevonden toen hij was overvallen door Kate Barlow.
Bij de Grote Duim aangekomen zijn ze totaal uitgeput. Maar er blijkt een oase te zijn waar ze ongeveer twee blijven. Ze voeden zich met uien die ze daar vinden. Stanley denkt te weten waar de schat van Kate Barlow begraven ligt, omdat hij bij het graven ooit een voorwerpje met KB erop heeft gevonden. ’s Nachts lopen ze naar Camp Green Lake en gaan ze graven. Ze vinden de schat, maar de directeur heeft hen ontdekt. Ze eist de schat, maar die willen Stanley en Zero niet geven. Na een tijdje arriveert toevallig de advocaat van Stanley die hem komt ophalen, omdat z’n straf erop zit.
Er werd een onder zoek ingesteld naar de slechte behandeling op Camp Green Lake.
Stanley en Zero komen vrij en houden de schat. Zo is er eindelijk gerechtigheid.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

het verhaal duurt geen 18 maanden, langer, ongeveer 19 maanden, en stanley is 15

13 jaar geleden

M.

M.

er word in gezegd dat het boek 18 maanden duurt, maar dat klopt niet. 18 maanden is de straf van stanley en hij mag al naar iets van 3 maanden naar huis. met daarvoor nog een stukje en erna dus ong. 5 maanden

16 jaar geleden

M.

M.

het verhaal duurt 3 maanden want dan vind hij die schat en is hij vrij!!

16 jaar geleden

K.

K.

Ik ga deze samenvatting en informatie gebruiken voor een boektoets mijn leerlingen hebben dit boek gelezen.

8 jaar geleden

S.

S.

het boek heeft 3 verhaallijnen, over de geschiedenis van Camp Green Lake, over de geschiedenis van Stanley's over-overgrootvader en over het leven van Stanley.

8 jaar geleden

K.

K.

leuk boek

5 jaar geleden

S.

S.

het klopt niet wat hij zegt over hoe lang het verhaal duurde. er staat namelijk dat het 18 maanden (zijn volledige straf) is, maar omdat hij onschuldig was werd hij weer eerder vrijgelaten. de exacte tijd dat hij daar had gezeten staat niet precies in het verhaal.

5 jaar geleden

Andere verslagen van "Holes door Louis Sachar"