Heroes of Olympus: The Lost Hero door Rick Riordan

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Heroes of Olympus: The Lost Hero
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vwo | 2682 woorden
  • 13 mei 2011
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
39 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2010
Pagina's
560
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Heroes of Olympus: The Lost Hero
Shadow
Heroes of Olympus: The Lost Hero door Rick Riordan
Shadow

Ik heb voor het vak Engels het boek “The Lost Hero” gelezen. Het boek is geschreven door Rick Riordan, een Amerikaanse schrijver, en uitgebracht in 2009. In Nederland is het boek nog niet uit. Dit boek maakt deel uit van een serie boeken. De eerste serie boeken, Percy Jackson and the Olympians, had vijf boeken. Nu is er een nieuwe serie, The Heroes of Olympus, en dit boek is hiervan het eerste deel. Het volgende deel komt in de herfst van 2011 uit, deze gaat “The Son of Neptune” heten. Dit boek, The Lost Hero, heeft 551 bladzijden.

De titel van het verhaal, The Lost Hero, slaat op Percy Jackson. Hij was de held van het gevecht tegen de titanen, dit wijst op het ‘hero’. Hij is in dit boek vermist, wat het ‘lost’ is.
Ik heb de eerste vijf boeken van deze serie (over Percy Jackson, de serie heeft een andere naam, maar gaat over precies het zelfde) al gelezen en vond deze erg leuk. Ik heb er drie in Amerika gekocht toen ik door al mijn andere acht boeken heen was, en begon ze te lezen. Met gemak kwam ik er door heen en heb een aantal dagen later de andere twee gekocht. Voor kerst kreeg ik dit boek en natuurlijk wilde ik deze gaan lezen. Hierdoor heb ik voor Engels deze gekozen.

Rick Riordan is een Amerikaanse schrijver, geboren op 5 juni 1964 in San Antonio in Texas. Hij schreef veel verschillende boeken, die eigenlijk bijna allemaal over Griekse, Romeinse en/of Egyptische mythologie gaan. Hij is vooral bekend door de fantasie/avonturenserie Percy Jackson & the Olympians. Hiervan heeft hij vijf boeken geschreven. De nieuwste serie heeft ook vijf boeken geplant staan. Het laatste deel zal verschijnen in de herfst van 2014. Elk jaar, in de herfst, zal er een nieuw boek verschijnen.

Het boek heeft geen ondertitel. Op het eerste moment lijkt het van wel, doordat de titel van de serie groter op de voorkant staat dan de titel zelf. Al snel kom je er achter dat het geen ondertitel is, maar gewoon de titel.
Ook heeft het boek geen motto en geen naschrift. Al staan er aan het einde van het boek wel een aantal advertenties van de (komende) boeken van Rick Riordan.
Het boek heeft, ondanks dat hij al het bovenstaande niet heeft, wel een opdracht:
“For Haley and Patrick, always the First to hear stories.
Without them, Camp Half-Blood would not exist.”

Het boek heeft natuurlijk ook een cover. Het boek heeft een harde kaft, met een papieren cover er om heen. Hieronder een beschrijving van de kaft enz.
Voorkant: Op de voorkant staat erg groot in het midden ‘The Heroes of Olympus’, waarboven een Romeinse munt met een vogel erop. Wat voor een vogel, weet ik niet precies. Onder de tekst van ‘The Heroes of Olympus’, staat ‘The Lost Hero’. Onderaan het boek staat groot de naam van de schrijver, Rick Riordan. En als laatste van de tekst staat er op de bovenkant van het boek ‘return to Percy Jackson’s world’. De voorkant bestaat uit twee ‘delen’ qua kleur. De bovenkant is donker gekleurd met wolken en de onderkant is lichter, alsof de zon opkomt of ondergaat. Ik gok dat het de ondergaande zon is, omdat de hoofdpersonages in het boek voor de tijd om is, voor de zon ondergaat dus, de wereld moeten redden van de giants (reuzen). Boven, in het donkere gedeelte zie je de robotdraak, Festus. Hij is erg belangrijk in het verhaal, omdat ze op hem veel reizen en door hem doet Leo een grote ontdekking over zichzelf. Onder ‘The Heroes of Olympus’ zie je een jongen vallen, ik denk dat het Jason is, aangezien hij een beetje blond haar heeft, wat Jason als enige heeft. En hij is ten slotte to de belangrijkste persoon.
Zijkant: De zijkant van het boek lijkt erg op de voorkant. Het heeft de zelfde overgang van kleuren (donkerblauw naar oranje/geel/stad) en heeft Festus de robotdraak bovenaan staan. Ook hierop staat in grote letters de naam van de serie, The Heroes of Olympus, en daaronder de naam van het boek, The Lost Hero. Ook staat er groot de naam van de schrijver, Rick Riordan. Alle teksten zijn verticaal geplaatst op de cover. Onderaan het boek staat het teken van de drukker, een wit rondje met een zwart-witte pinguïn.
Achterkant: De achterkant van het boek heeft vrij veel tekst. Het is weer met dezelfde achtergrond als de andere kanten van het boek. De tekst op de achterkant van het boek:
“THREE NEW HEROES.
ONE MISSING DEMIGOD
A CURSE THAT THREATENS TO
DESTROY THEM ALL…
‘What do you want from me?’ she screamed.
‘What have you done with him?’
‘Annabeth,’ said the bald dude, Butch, ‘we gotta leave.
Let’s get these three to camp and figure it out there.
Those stormspirits might come back.’
She fumed for a moment. ‘Fine.’ She fixed Jason
with a resentful look. ‘We’ll settle this later.’
She turned on her heel and marched towards the chariot.
Piper shook her head. ‘What is her problem?
What’s going on?’
‘Seriously,’ Leo agreed.
‘You have to get out of here,’ Butch said.
‘I’ll explain on the way.’
‘I’m not going anywhere with her.’
Jason gestured towards the blonde.
‘She looks like she wants to kill me…’

Onderaan het boek staat nog het isbn nummer, en dat het boek voor 9+ is.
De binnenkanten: Het boek heeft een papieren cover over de hardcover. De linkerkant van de binnenkant heeft een beschrijving/korte samenvatting van het boek en op de rechterkant staan allemaal boeken van Rick Riordan en een paar recenties. Dit staat aan de linkerkant:
“OLD ENEMIES AWAKEN
AS CAMP HALF-BLOOD’S
NEW ARRIVALS PREPARE
FOR WAR.
When Jason, Piper and Leo crash-land
at Camp Half-Blood, they have no idea
what to expect. Apparently this is the
only safe place for children of the
Greek gods- despite the monsters
Roaming the woods and demigods
practicing archery with flaming
arrows and explosives.

But rumours of a terrible curse
-and a missing hero- are
flying around camp.
It seems Jason, Piper and Leo are
the chosen ones who must embark on
a terrifying new quest, which must be
completed by the winter solstice.
In just four days’ time.

Can the trio succeed on this deadly
mission – and what must they sacrifice
in order to survive?”

Het verhaal speelt zich af in het heden. Dit kun je merken aan de vele moderne dingen en woorden die er in voor komen.
Het verhaal speelt zich af in allerlei delen van Amerika en Canada. Dit word letterlijk in de tekst beschreven, ook door de plaatsen die in het boek worden genoemd. Jason, Piper en Leo moeten op Festus over heel Amerika heen vliegen. Het verhaal begint bij de Grand Canyon. En daarna gaan ze naar Camp Half-Blood, waar het verhaal ook eindigt.

De hoofdpersonen in het verhaal zijn Jason, Piper en Leo. Drie tieners, ze lijken erg normaal. Maar schijn bedriegt. Jason, Piper en Leo zijn alledrie halfgoden. Dit houd in dat een van de Griekse goden een kind heeft met iemand die onsterfelijk is, een gewoon mens dus.
Hier zijn beschrijvingen van de personages:

Jason Grace
Jason word wakker in een bus, die richting de Grand Canyon rijd, naast een meisje die zijn hand vast houd. Het erge is, dat hij zich niets herinnerd. Het meisje, Piper, zegt zijn vriendin te zijn en al snel voegt zich ook een jongen bij het gesprek, Leo, die zijn beste vriend zegt te zijn. Jason is compleet door de war. Hij kan zich werkelijk niets meer herinneren. Jason is de zoon van Zeus, de oppergod en god van de lucht. Al is het vreemde dat uiteindelijk, als Jason hier achter komt, Jason enkel de Romeinse namen van de goden en Griekse wezens weet. Hij ziet zichzelf als de zoon van Jupiter, de Romeinse naam voor Zeus. Al snel, in Camp Half-Blood herkent Jason weer wat meer, hij ziet op een foto een meisje, die hem erg bekend voorkomt. En als Annabeth, de vriendin van Percy Jackson (die mysterieus is verdwenen), verteld dat het meisje op de foto Thalia Grace heet, weet Jason al snel zijn eigen achternaam. Thalia, ook een kind van Zeus, heeft de zelfde moeder als Jason, waardoor zij niet halfbroer en –zus zijn, maar gewoon broer en zus. Jason kan vliegen, met bliksem allerlei dingen doen, en nog veel meer. Jason voelt, ondanks dat hij haar eigenlijk niet kent, veel meer dan enkel vriendschap voor Piper, maar weet niet op zij het ook zo wilt, aangezien Piper er achter is gekomen dat hun relatie een leugen was, door de Mist, die haar liet denken dat zij en Jason al weken een relatie hadden. Jason is erg dapper en word al snel gezien als een leider. Hij is slim en helpt, vooral Piper, graag.
Piper McLean
Piper is een erg knap meisje, zelfs zonder make-up, niet goed geknipt haar en zonder ook maar iets aan haar uiterlijk te doen. Ze denkt dat ze de vriendin van Jason is, maar al snel komt ze er achter dat alles een leugen is, omdat ze al die herinneringen heeft meegemaakt door de Mist, die haar liet denken dat ze een relatie had met Jason. Piper praat niet graag over haar familie. Niet dat ze veel familie heeft, maar haar vader, Tristan McLean, is een erg bekende acteur. Dit verteld ze echter nooit aan iemand, enkel Leo en Jason weten het. In Camp Half-Blood komt Piper er na een tijdje achter dat ze de dochter van Aphrodite, de godin van de liefde, is. Sinds dat moment, toen ze een ‘make-over’ kreeg van haar moeder, veranderde ze van een tomboy naar een prachtig meisje met een mooie jurk, mooie make-up, mooi haar enz. Piper vond dit zelf niets, maar kon er niets aan doen, wat ze ook deed. Piper veranderde na een tijdje terug in zichzelf, waar ze blij mee was. Al noemde Leo haar nog wel constant ‘beauty queen’. Doordat haar moeder Aphrodite is, kan Piper ‘charmspeak’, ze kan mensen overhalen om dingen te doen, zonder enkel probleem. Piper krijgt dromen, deze gaan over dat haar vader gevangen is genomen door de reuzen en als ze daar niet op tijd opdaagt, word hij vermoord. Nu staat Piper dus voor een grote keuze, kiezen tussen haar vrienden en haar vader laten sterven, of kiezen voor haar vrienden en haar vader laten sterven. Tijdens de reis weet Piper veel goede dingen in te brengen en red de jongens van de spreuk van Medea. Ook zijn er vrij veel tegenslagen voor Piper. Ze breekt haar enkel en word veranderd in een gouden standbeeld, waardoor ze, als ze word bevrijd door Jason, erg moe is en constant zwarte vlekken ziet. Ze word al snel geheeld door een van de jagers van Artemis.
Leo Valdez.
Leo Valdez is de beste vriend van Jason, ten minste, door de Mist denkt hij dat. Leo word beschreven als een ‘Latino Santa’s elf’ met krullend zwart haar, donkerbruine ogen, puntige oren, een vrolijk, een kinderlijk gezicht, en een ondeugende glimlach. Hij heeft een normale lengte en een slank postuur. Leo word ook vaak irritant en ongeduldig genoemd. Hij is vaak bezig met mechanische dingen, apparaatjes herbouwen, maken enz. Hij is vrolijk, haalt graag grappen uit en zorgt voor de gezellige sfeer in de groep. Ondanks dat Leo altijd vrolijk lijkt, heeft hij vanbinnen veel pijn door de dood van zijn moeder. Hij is een zeer snelle denker, wat vaak handig is in verschillende soorten momenten. Echter heeft hij ook de neiging om verliefd te worden op elk meisje dat volledig onbereikbaar is, dit geld ook voor Thalia Grace, de oudere zus van Jason, waarop hij eindeloos indruk probeert te maken. Leo heeft de kracht dat hij Festus, de robotdraak, kan controleren. Hij is, naast Charles Beckendorf, de enige die deze draak kan beïnvloeden. Zodra hij op het kamp komt, komt hij er meteen al achter dat hij de zoon van Hephaestus is. Hij kan hierdoor ook vuur manipuleren. Tijdens de reis moet Leo vaak Festus, de draak, besturen, aangezien hij de enige is die het op dat moment kan. Als Festus neerstort, maakt Leo deze draak. Maar zodra hij Piper hoort schreeuwen om hulp, red hij haar en Jason van de Cyclopen. Leo is degene die constant dingen uit zijn magische riem tovert, die altijd weer op het goede moment van pas komen. Zoals bijvoorbeeld een kleenex voor Piper als ze huilt, tofu- en hamburgers, de tofuburgers aangezien Piper een vegetariër is. In de eindstrijd helpt Leo heel veel door de helikopter naar de juiste plek te vliegen.

Het boek word beschreven vanuit de oogpunten van alle drie de hoofdpersonages. Elk hoofdstuk heeft een ander oogpunt. Het ene hoofdstuk zie je vanuit de ogen van Jason, maar de andere weer vanuit de ogen van Piper. Dit is dus het personaal perspectief.

Het thema van dit boek is voornamelijk fantasie. Maar er zit ook veel Griekse en Romeinse mythologie in verwerkt. Fantasie, vanwege de draken, goden en magie die in het boek voorkomen. Griekse mythologie vanwege de Griekse goden, gebruiken, taal enz. die er in voorkomen. Ook de Romeinse mythologie is belangrijk in het boek.

Ik denk dat Rick Riordan de lezers veel wil leren. Van alles over de Griekse en Romeinse mythologie. Zoals oude personen uit de Griekse verhalen, zoals Medea en koning Miras. Maar ook veel goden. Deze boeken, de Percy Jackson series enz, helpen heel erg met de Griekse geschiedenis en verhalen te begrijpen. Ikzelf heb hier ook heel veel van geleerd.

Ik had verwacht van het boek dat hij net zo goed zou zijn als de andere boeken in de serie. Ik vond de vorige boeken erg fijn om te lezen en las er ook erg snel door heen. Ik verwachtte dat ik wat meer over Annabeth, Percy en Grover zou horen, maar enkel Annabeth kwam in deze serie voor. Natuurlijk wel een aantal bekende namen, maar vooral Jason, Piper en Leo kwamen in het verhaal voor, wat ik niet erg vond, want ik vind het erg leuke personages.

Een korte samenvatting van het verhaal vond ik moeilijk om te schrijven, omdat er zo ongelofelijk veel gebeurt in het boek. Toch is het gelukt:
Jason, Piper en Leo, drie half-goden worden ontdekt door een aantal andere half-goden en naar Camp Half-Blood gebracht. Hier krijgen ze de quest te horen en moeten ze aan de slag. Ze vertrekken om door heel Amerika te reizen opzoek naar Hera en Piper’s vader.

Ook moest ik een korte aanbeveling van het boek schrijven, deze heeft precies vijftig woorden:
Het boek is erg fijn om te lezen. Het is niet moeilijk geschreven en je leest er zo door heen. De personages zijn goed uitgedacht en de schrijfwijze is erg fijn. Het verhaal is goed uitgedacht en Rick Riordan leert je veel over Griekse mythologie, waar je onbewust van leert.

Wat ik allemaal van dit boek heb geleerd? Veel over de Griekse mythologie, de Griekse goden, de Romeinse mythologie en de Romeinse goden. Veel van deze mythes kende ik al wel, omdat ik daar graag over lees, maar door de boeken van Rick Riordan leer je veel over de oude Grieken en Romeinen. Onbewust leer je van deze verhalen. Door deze boeken kan ik nu met gemak een groot deel van de Griekse goden opnoemen, en ook hun Romeinse naam. Ook omdat ik de Griekse oudheid erg interessant vind, zijn deze boeken erg leuk om te lezen.

Ik vond het erg leuk om dit boek te lezen en had het boek dan ook erg snel uit. In twee dagen was ik al door het boek heen en begreep ik ook alles wat ik had gelezen. Ook had ik erg veel bijgeleerd over de Griekse geschiedenis. Ondanks dat ik de rest van de serie ook heb gelezen, was deze wel anders. Er waren veel nieuwe personages en omgevingen.
Ik vond bij dit boek erg fijn dat ik, net zoals bij de andere boeken van deze serie, erg duidelijk voor me kon zien wat ik las. Ik ging helemaal op in het boek en merkte dan ook eigenlijk amper wanneer iemand bijvoorbeeld iets zei.

REACTIES

M.

M.

goed bruikbaar maar zitten een paar verkeerde dingen in(heb het zelf ook gelezen) Miras= Midasven je vergeet Jasons gouden munt

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Heroes of Olympus: The Lost Hero door Rick Riordan"