Heartland, true enough door Lauren Brooke

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo | 1100 woorden
  • 24 juli 2007
  • 51 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.5
  • 51 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Heartland, hindernissen
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover Heartland, true enough
Shadow
Heartland, true enough door Lauren Brooke
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel
Amy heeft van haar vader een paard gekregen, genaamd Storm, ze gaat met haar paard springwedstrijden rijden, en springen met een paard doe je over : Hindernissen, dus vandaar de titel, het gaat niet alleen over Amy en de wedstrijden , ook de paarden die ze helpen om hun vertrouwen in mensen weer terug te krijgen, zijn erg belangrijk in het boek.

Begin
In het begin is Amy heel erg bezig met Boxer, een paard dat zijn oude baasje Hank erg mist. Ze is ook erg druk met haar eigen paard, Summer Storm, waarmee ze al snel in het boek een wedstrijd heeft.

Eind
In het boek rijdt Amy twee wedstrijden, de eerste wedstrijd wordt ze 2e, de tweede wedstrijd wint ze. Als laatste zitten ze met zijn allen om de tafel na te praten over de wedstrijd, die Amy dus heeft gewonnen, en ook Ben, die een goede wedstrijd had gereden.


Plaats
Het verhaal speelt zich af in de heuvels van Virginia, in Amerika. De plaats is verder niet zo heel belangrijk. Het meeste gebeurt op de paardenranch waar Amy woont, maar ook op het wedstrijdterrein, bij de vorige baas van Boxer, en bij de familie Grant.

Tijd
Het verhaal duurt ongeveer 1,5 á 2 maanden. De tijd is niet belangrijk voor het verhaal. Verder komen er ook geen flashbacks, of flashforwards in voor. Het is gewoon een verhaal dat in de tijd van ‘het is net gebeurd’ wordt geschreven.
Bijvoorbeeld: ,, Nou, dan moeten we zelf uitzoeken wat er aan de hand is,” zei Amy peinzend.

Genre
Het gaat over paarden en liefde. De paarden spelen de grootste rol in het verhaal, Amy moet paarden helpen, om hun vertrouwen in mensen weer terug te krijgen. Daarnaast heeft Amy ook nog een vriend, genaamd Ty, hij is ook een stalhulp op de paardenranch.

Verteller
Het is in de hij/zij vorm geschreven,
Bijvoorbeeld: ,,Ik ga weer op Dancer,” zei Lou de volgende dag.


(Hoofd)personen
Amy: De hoofdpersoon in het boek, Amy zorgt voor de paarden, en ze traint ze ook.
Lou: De zus van Amy, Lou zorgt voor de zakelijke kan van de paardenranch.
Opa Jack: Jack is de opa van Amy en Lou, hij heeft altijd goede ideeën en bij hem kan je altijd terecht.
Ruth: De dochter van Hank, ze wil in het begin niet dat Hank naar Heartland komt, maar later wil ze toch meewerken. Ruth heeft het paard van haar vader naar Heartland gebracht, omdat zij, door haar studie, niet voor het paard (Boxer) kon zorgen.
Hank: Hank is de vader van Ruth, hij mist Boxer, en Boxer hem, maar hij heeft de ziekte van Alzheimer, hij vergeet veel wat hij doet, maar hij herkent Boxer nog wel.
Ashley Grant: Een meisje bij Amy in de klas, waar Amy niet zo goed mee kan opschieten, maar in het boek vraagt Ashley Amy om hulp, wat Amy erg raar vindt.
Val Grant: De moeder van Ashley, Val is heel erg bazig naar Ashley, en ze wil dat alles altijd perfect gaat, als Ashley iets fout doet, wordt Val boos.
Soraya: Een vriendin van Amy, en ook een klasgenootje, in de vorige boeken kwam Soraya veel voor, maar in dit boek niet zoveel.
Ben: Een stalhulp op Heartland, die samen met Amy wedstrijden rijdt, hij op Red, en Amy op storm.
Ty: Een stalhulp op Heartland, en ook Amy’s vriend. Samen helpen ze de paarden.
Tim: De vader van Amy, hij praat niet in het boek, maar zijn naam wordt wel genoemd.
Matt: Een vriend van Amy, en ook een klasgenoot. Matt vraagt Amy om even met hem te gaan praten, omdat Matt problemen heeft met zijn nu ex-vriendin Ashley.
Scott: De veearts van Heartland, ook hij komt in dit boek niet veel voor.

Humor en/of verdriet:
Er zit humor en verdriet in, Amy denkt soms aan het paard van haar overleden moeder, die dood is gegaan, omdat hij Marion zo miste. Maar er zijn ook leuke dingen, zoals dat Amy de wedstrijd wint.

Samenvatting
Ashley Grant komt langs op Heartland, Amy vind het maar vreemd en snapt er niets van, na een paar keer langs zijn gekomen , vraagt Ashley Amy om hulp met haar dure paard Bright Magic, die haar moeder voor haar heeft gekocht. Amy zit ook nog met haar eigen paard Storm, die ze moet trainen voor de wedstrijden. Daarnaast heeft ze ook nog Boxer, die niet meer wil eten, omdat hij zijn baasje zo mist. Amy probeert om zijn baas te bereiken, maar zijn dochter, Ruth, wil in het begin niet meewerken. Later gaat Amy zelf met Hank, de baas, praten, en hij gaat mee naar Heartland, Ruth veranderd van gedachten, en zo komt het toch weer goed met Boxer.

Belangrijkste bladzijde
Blz nr: 134/135
Citaat:
“Negen combinaties hadden de barrage gehaald, en Amy moest als derde. De eerste ruiter was foutloos gebleven, maar had wel een langzame tijd neergezet door geen risico’s te nemen. Amy wist zeker dat ze het beter zou kunnen, Dan moest ze wel afsnijden tussen de derde en de vierde hindernis, door een hele scherpe draai te maken voor een oxer langs, die niet meer gesprongen hoefde te worden. Daarna zou ze de vierde hindernis, een stijlsprong, onder een hoek moeten nemen. Terwijl de tweede ruiter nog bezig was, bestudeerde Amy het parcours zorgvuldig. Nog niemand was op het idee gekomen om het parcours af te snijden. Als zij het wel zou doen, zouden anderen dat ook gaan doen, als ze dat durfden natuurlijk. Maar niet veel paarden waren zo soepel en wendbaar als Storm. De tweede combinatie had 4 strafpunten en toen was Amy aan de beurt. Storm trok aan de teugels, zo graag wou hij de ring in. De bel ging en ze vertrokken. Hij was zo opgewonden dat hij de vroeg afzette bij de eerste hindernis en de bovenste balk licht aanraakte. Amy baalde vreselijk, maar toen ze achterom keen, slaakte ze een zucht van verlichting. De balk lag er nog op. ,,Kom op, jongen!” mompelde ze. ,,Dat kan niet, dat soort foutjes.” Ze verzamelde hem voor de tweede sprong en hij luisterde braaf. Ze vlogen deze keer zonder problemen over de hindernis en Amy stuurde hem naar de derde. Ze wist dat ze Storm een beetje naar rechts moest laten neerkomen om daarna scherp te kunnen draaien. Ze boog hem zorgvuldig om het publiek slaakte een kreet toen hij soepel op zijn achterhand draaide en voor de oxer heen schoot. Amy was opgetogen. Het was ze gelukt! Nu moesten ze zich goed blijven concentreren en foutloos blijven over de dubbelsprong, de muur en de laatste oxer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

heel goed gedaan. heel duidelijk

10 jaar geleden