Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Good spy, my love door Geoffrey Marks

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Good spy, my love
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1981 woorden
  • 20 januari 2011
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
3 keer beoordeeld

Boekcover Good spy, my love
Shadow
Good spy, my love door Geoffrey Marks
Shadow


Het verhaal gaat over de privé-detective Dick Dent. Als hij op een dag op zijn kantoor zit, wordt hij gebeld door ene Broadbender. Hij denkt dat zijn vrouw een affaire heeft met een andere man, en wilt dat Dick haar volgt. Ze spreken af op het kantoor van Dick. De vrouw is aandeelhouder van de Adheezy Easy Glue Company, een lijmbedrijf. Dick neemt de zaak aan. Hij is van plan om naar het lijmbedrijf te gaan en te zoeken naar een roze wagen, die van Mevrouw Broadbender. Hij gaat met een gratis huurauto, omdat zijn eigen auto nog in de garage staat. Onderweg eet hij wat bij Joe’s Snack Bar. Aangekomen bij het lijmbedrijf gaat hij rustig op zoek naar de roze auto. Als de auto plotseling voorbij komt rijden gaat hij er snel achter aan. Na een paar keer om het station gereden te zijn, stapt er bij Mevrouw Broadbender een man in. Ze rijden naar de sluishaven en gaan naar The Spaghetti Boat. Eenmaal binnen en aan de koffie loopt de vrouw naar de telefoon, waarop Dent de telefoon afluistert. Hij kan het gesprek maar half verstaan. Plotseling gaan de twee weg. De vrouw zet de man, de partner van ene Fields, af bij het station. Dick blijft haar volgen. Ze volgen de spoorweg en als ze stoppen besluit Dick om te voet verder te gaan. Hij raakt haar uit het oog. Net als er een trein de stad verlaat, wordt er een pakketje naast het spoor gegooid. Op dat moment gingen de lichten van de roze auto aan en had Dick de vrouw weer gevonden. Hij rent terug naar zijn auto maar hij is ingesloten.

-

De volgende ochtend wordt hij door de garage gebeld. De man heeft het over de huurauto en een gevonden lijk. De huurauto is gevonden bij de plaats delict. Als hij naar beneden loopt ziet hij twee politieagenten, hij gaat snel het schoonmaakhok in en vermomd zich als schoonmaker. De politieagenten gaan zijn kamer in. Hij gaat snel naar beneden op zoek naar een taxi en gaat op weg naar de garage om zijn eigen auto op te halen. Dick gaat nu weer op weg naar het lijmbedrijf. Hij stopt bij een winkeltje om vier zakjes chips te kopen. Hij eet er eentje op en met de andere drie blokkeert hij de telefoonverbinding van het lijmbedrijf door het zakje onder de haak te stoppen. Daarna belt hij ze op als een medewerker van een telefoonbedrijf en hij gaat naar het lijmbedrijf om ze te helpen. Na het gebouw een beetje verkent te hebben en te doen alsof hij de verbinding gemaakt heeft, verlaat hij het gebouw weer. Buiten op de stoep komt er ene June aangerent van het lijmbedrijf, die vraagt of hij nog even op de vijfde verdieping kan kijken, die van mevrouw Broadbender. Hij komt aan in een luxe kamer. Hij vindt vakantie foto’s van de twee en ook een vlucht plus twee hotel reserveringen in het Berliner Hotel-Berlijn. Via de lift ontsnapt hij uit het gebouw.

-

Hij is nu terug in de stad en besluit om naar meneer Broadbender te gaan. In de receptie van het gebouw leest hij een krant waarin staat dat het gevonden lijk bij het spoor van ene Red Haywood is, de politie vermoedt zelfmoord. Op het kantoor van Broadbender vertelt hij Dent dat hij hem naar Berlijn stuurt. Dick gaat terug naar zijn kantoor. Hij valt in slaap en als hij wakker wordt kleedt hij zich aan en gaat naar zijn vriendin Gloria. Zij is er niet, en een oude vrouw zegt dat ze op huwelijksreis is. Hij gaat naar de dichtstbijzijnde bar. De volgende ochtend wordt hij wakker gemaakt door ene Helen in haar appartement. Ze is een lekker ding maar ze hebben geen seks gehad die nacht want hij was in slaap gevallen. Ze rijden naar de bar om Dick’s auto te vinden, want ze zijn met een taxi thuis gekomen. Ze maken een afspraak voor de volgende keer en gaan beiden hun eigen weg.

-

Dick is nu weer terug in zijn appartement. Hij belt zijn oude vriend McKern op om informatie te verkrijgen over Joe Fields van Joe’s cafe. Hij pakt zijn spullen en gaat naar het vliegveld. Hij wordt gevolgd door de roze auto van mevrouw Broadbender en laat ze voorbij rijden. Shoeman zit achter het stuur. In zijn spullen die hij van meneer Broadbender gekregen heeft zit een briefje, er staat dat hij de reservering cash moet betalen en hij heet nu Moony. Eenmaal met het vliegtuig aangekomen in Berlijn, komt hij door de security van het vliegveld en gaat hij naar z’n hotel. Hij checkt in bij de balie en er komt een enge lange man aan. Hij moet met drieduizend nieuwe Amerikaanse dollars cash betalen. Hij gaat naar zijn kamer en gaat op bed liggen, tot er wordt aangeklopt. De man zegt dat hij een bericht heeft van McKern. Dick laat de man binnen en loopt gelijk naar de gordijnen toe, hij is Amerikaans en weet Dick’s echte naam. Hij is John Harris van de Amerikaanse ambassade en weet alles over Dent. Ze gaan naar een veilig restaurant en daar vertelt Harris het hele verhaal.

-

Onderweg naar het restaurant vertelt Harris dat de politie gezegd heeft dat de dode Haywood zelfmoord gepleegd heeft, maar dat dat niet zo is. Ook krijgt Dick een pistool van hem. In het restaurant vertelt Harris dat Joe Fields en Red Haywood lang samen gewerkt hebben, totdat ze bij Broadbenzine kwamen van Humphrey Broadbender. Dan komt Dent erachter dat hij erin wordt geluisd. Hij heeft data in een microfilm in het nieuwe geld doorgegeven aan de lange man achter de balie. Dan moet Harris naar het toilet. Dick hoort het geluid van een demperpistool op de toiletten, en vermoedt al dat Harris het niet gehaald heeft, ook is hij niet van plan te vluchten. Dan komt Igor Streckuvitch, de man achter de balie, bij Dick aan tafel zitten. Hij is erachter gekomen dat Dent een spion is. Streckuvitch is het hoofd van de KGB. Hij vraagt Dent waar de microfilm is en slaat keihard op de tafel, waarop Dick zegt: Waarom vraag je het niet aan Broadbender, vieze communist. Op dat moment wordt hij hard op z’n achterhoofd geslagen en raakt bewusteloos.

-

Hij wordt wakker uit een droom met Gloria, en tot zijn grote verbazing ligt hij in zijn eigen bed. Hij wordt gebeld door Helen. Hij komt erachter dat hij vijf dagen geleden de ontmoeting met Streckuvitch had. Hij besluit te ontbijten en daarna Broadbender een bezoekje te brengen. Als hij naar zijn buurvrouw Ethel Rhinmould gaat om wat room te halen, vertelt ze dat er die nacht een krat was afgeleverd. Hij vertrekt richting Broadbender. Hij wordt gevolgd maar dat doet hem niets, hij wilt wraak voor Harris. Hij ramt door Broadbender’s deur en richt een pistool op zijn hoofd. Dick krijgt al snel dingen aangeboden zoals een half miljoen cash en voor altijd gratis benzine. Dan schiet hij Broadbender door het hoofd heen. Voor hij het weet wordt hij opgepakt door de politie en zit hij in een politiewagen op weg naar Central Avenue. Op weg daarnaar toe pakt hij een kogelvrij vest die in de auto ligt en houdt die voor het raam, want er rijdt al de hele tijd een blauwe limousine naast hun die verdacht lijkt. Dan schiet iemand vanuit de limousine door het raam in het kogelvrije vest en ze rijden snel weg.

-

Dick zit nou bij de chef en die is woedend totdat hij een telefoontje krijgt. Hij hoort dat Dick twee agenten van hem gered heeft, die in de auto doodgeschoten konden worden. Hij mag gaan. Hij gaat nu naar het huis van Helen maar die is er niet, ze is lunchen met klanten uit Rusland. Dick pakt een taxi en gaat op zoek naar de blauwe limo. Ze komen vast te staan in de file dus stapt hij uit en gaat in zijn eigen auto naar The Spaghetti Boat. De ober daar zegt dat Helen daar pas nog is geweest, maar Dick besluit te blijven. Dan komt er in een keer een meisje naast hem zitten, Salinka. Ze heeft hem gevonden door een traceer apparaatje in zijn jas te doen toen ze in de lift stonden op het politiebureau. Ze zegt dat er een nieuwe radicale leider aan de macht gaat komen.

-

Ze vertelt hoe het zit en het blijkt dat de communisten het anders willen gaan doen, alleen zit de KGB hen in de weg. Ze willen ook, onder leiding van Streckuvitch, de ruimte technologie van de Amerikanen kapen en tegen hen gebruiken. Salinka is dus een Russische geheim agente. Dan komen er twee gewapende mannen binnen gestormd. Salinka is al gauw verdwenen, waardoor er een man achter haar aan gaat. Dick pakt de andere man die ondertussen ook door een piranha gebeten is. Hij beukt drie keer keihard met zijn linkerschouder op de man z’n hoofd en hij bloedt hevig. Salinka heeft de andere man ondertussen dood geschoten. Ze ondervragen Dick’s slachtoffer en rijden vervolgens richting Florence, waar Helen in een hotel wordt vast gehouden.

-

Ze zijn nu in het hotel bij de kamer waar Helen zit. Ze rammen door de deur en schieten een man neer. Ze vinden Helen en Dick belt een ambulance en de politie. Ze zijn nu in de handen van de CIA en de Amerikaanse luchtmacht. Ze gaan naar Dick’s auto wanneer het heel hard begint te regenen, en ze zoenen in de auto. Ze rijden nu naar zijn huis.

-

Nadat ze wat gegeten hebben, gaat Salinka even haar handtasje ophalen uit de auto. Dick hoort dan een remmende auto en hoort Salinka schreeuwen, ze wordt ontvoerd door Streckuvitch met twee anderen in de blauwe limousine. Hij besluit naar Joe Kanem te gaan van de garage om een auto te lenen. Joe heeft ook een neef die allemaal militaire spullen heeft, zoals het traceer apparaatje in Dick’s jas, die Salinka aan heeft.

-

Hij gaat nu samen met Joe op zoek naar Salinka, allebei in een auto. Ze rijden door Manhattan en Queens maar vinden niets. Ze besluiten ergens te gaan eten totdat het piepje gaat van het traceer apparaat, Helen is in de buurt. Ze gaan naar Joe’s Snack Bar die in de buurt zit. Het piepje wordt een continue toon dus ze zitten goed. Als ze de bar naderen, horen ze plotseling de stem van Streckuvitch, ze zijn omsingeld. Dan komt Salinka met een geweer naar voren lopen die aan Streckuvitch vraagt of ze Dick dood moet schieten. Ze zijn verraden. Dan begint Joe te schieten en hij wordt neergeschoten. Dick moet zijn uitrusting uit doen en plotseling stopt Joe zijn pistool in Dick z’n sok. Hij moet nu naar Streckuvitch toe lopen. Ze gaan de schuur in.

-

Hij wordt erg in mekaar geslagen en ze vragen weer waar de microfilm is. Salinka krijgt een geweer en gaat voor Dick staan. Ze praten wat tot plotseling Salinka zich omdraait, en op Streckuvitch en de mannen begint te schieten. Ze zijn opgelucht en denken dat ze dood zijn, maar ze staan ineens op met de geweren gericht op Salinka. Ze schoot met losse flodders. Als ze allemaal gefocust zijn op Salinka, pakt Dick zijn kans. De .45 die Joe bij hem in zijn sok had gedaan doet wonderen en schiet de drie neer.

-

Joe Kanem was geraakt in zijn benen, maar kwam er wel weer bovenop. Dick loopt met Salinka over het vliegveld om haar uit te zwaaien als ze naar Rusland vliegt. Thuis ontmoet hij Helen weer, die niets meer van de gebeurtenissen af weet. Op het nieuws ziet Dick dat Rusland een nieuwe leider heeft die grootse plannen heeft.REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.