Girl in Hyacinth Blue door Susan Vreeland

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Girl in Hyacinth Blue
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 772 woorden
  • 18 maart 2009
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Meisje in Hyacinth Blauw
Auteur
Susan Vreeland
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
192
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Girl in Hyacinth Blue
Shadow
Girl in Hyacinth Blue door Susan Vreeland
Shadow
Samenvatting

Een kunsthandelaar uit New York probeert zijn collega ervan te overtuigen dat het schilderij dat hij in zijn huis heeft hangen een echte Vermeer is. Hij vertelt hem het verhaal over hoe hij aan het schilderij gekomen is en zijn vader blijkt het schilderij in de Tweede Wereldoorlog gestolen te hebben van een Joods, gedeporteerd gezin.

In het volgende hoofdstuk leer je de vorige eigenaar van het schilderij kennen: de dochter van het joodse gezin; Hannah. Ze praat niet veel maar heeft daarentegen wel veel gedachten. Haar vader was degene die haar begreep en hij was dan ook degene die het schilderij voor haar kocht. Maar haar vader is er niet meer en ze mist hem vreselijk.

De vorige eigenaar is een getrouwde man, Laurens. Het schilderij heeft voor hem een grote emotionele waarde; het doet hem herinneren aan zijn eerste liefde; Tanneke. Toch is hij getrouwd met een andere vrouw, Digna, en die wil het schilderij weggeven aan hun dochter en haar verloofde, maar dit wil hij niet. Digna wil weten waarom en zo komt het hele verhaal van hem en Tanneke naar boven. Digna is in eerste instantie teleurgesteld maar toch vergeeft ze hem.

De vorige eigenaar van het schilderij is een vrouw. Zij vindt het schilderij mooi door de mooie kleur van het hemd dat het meisje aan heeft; diep hyacintblauw. De lievelingsbloemen van de vrouw zijn dan ook hyacinthen. Op een feest zoent ze in een achterzaal met een andere man dan haar echtgenoot maar ze kan de naam van die man zich niet meer herinneren.

Het volgende hoofdstuk begint met een overstroming. Stijn vindt een baby en een schilderij in hun boot met een briefje met de tekst: ‘Verkoop het schilderij. Voed het kind.’ Stijn brengt het kind naar zijn vrouw Saskia. Het blijkt een jongetje te zijn. Saskia wil het kind, dat ze Jantje noemt graag houden en zolang het hen niet teveel voedsel kost vind Stijn het goed. Maar de overstroming duurt lang en het eten raakt op. Ze zullen voedsel moeten gaan halen in de stad maar hier is geen geld voor. Stijn wil dat het schilderij wordt verkocht maar dit wil Saskia niet, omdat ze denk dat de vrouw op het schilderij de moeder is van Jantje. Toch besluit ze om het te verkopen en vertrekt naar Groningen, waar ze vlakbij wonen. Daar hoort ze dat het een schilderij is dat heel veel waard is en dat ze er in Amsterdam vier keer zoveel geld voor kan krijgen. Ze vertrekt naar Amsterdam en weet er bijna vier keer zoveel geld voor te krijgen.

Jantjes moeder, Aletta Pieters, is de vorige eigenaar van het schilderij. Ze wordt in het dorp waar ze woont gezien als een heks, behalve door Adriaan. Adriaan wordt verliefd op haar. In de kerktoren baart ze een tweeling van hem, een jongen en een meisje, maar omdat dit in het dorp als schande zou worden gezien, houden ze het geheim. Omdat het meisje vervloekt is besluit Aletta haar te doden. Maar het dorp komt erachter dat ze het kind gedood heeft en ze wordt opgehangen. Omdat Adriaan vind dat een vrouw een kind op moet voeden legt hij de baby in een boot, samen met het schilderij en een briefje met de tekst: ‘Verkoop het schilderij. Voed het kind.’

Het volgende hoofdstuk gaat over de schrijver zelf, Johannes Vermeer. Hij zit erover in dat hij niet weet wat voor onderwerp hij moet nemen voor een nieuw schilderij en hij kan zijn gezin niet meer voeden met het geld wat hij nog heeft. Hij moet veel geld lenen en hij wil dit graag terugbetalen dus hij wil een nieuw schilderij schilderen. Hij gaat naar Pieter Claesz van Ruijven, aan wie hij meestal zijn schilderijen verkoopt. Die geeft hem een aantal adviezen. Op de weg terug naar huis komt hij zijn op een na oudste dochter tegen, Magdalena, en hij bedenkt dat hij haar wel kan schilderen.

Het laatste hoofdstuk is eigenlijk hetzelfde als het eennalaatste hoofdstuk, maar dan gezien vanuit het oogpunt van Magdalena. Magdalena is dus het meisje dat model zat. Ze verbaast zich erover dat haar vader haar uitzoekt om model te zitten omdat ze altijd dacht dat ze niet mooi genoeg was.
Jaren later, ze is inmiddels getrouwd, komt ze op een veiling en ze ziet dat het schilderij wordt verkocht. Ze wil het graag kopen en doet een bod maar ze wordt overboden. Ze baalt dat ze het schilderij niet mee naar huis kan nemen en nu naar iemand gaat die ze niet kent, naar iemand die haar niet kent en haar ook nooit zal leren kennen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.