Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Elle s'appelait Sarah door Tatiana de Rosnay

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Elle s'appelait Sarah
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 818 woorden
  • 11 april 2011
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
23 keer beoordeeld

Boekcover Elle s'appelait Sarah
Shadow

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.
Zestig jaar later k…

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden ver…

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.
Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.

Elle s'appelait Sarah door Tatiana de Rosnay
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu


1 Noteer de titel

De titel van het boek is ‘Haar naam was Sarah’.

2 Noteer de schrijver

De schrijver van het boek is Tatiana de Rosnay.

3 Geef een korte samenvatting van maximaal een half kantje.

Het gaat over het meisje Sarah die op haar 10e wordt opgepakt door de Franse politie. Dit gebeurt op 16 juli 1942. Sarah heeft ook nog een broertje Michel, als ze ’s nachts worden meegenomen ziet de politie alleen Sarah met haar ouders. Sarah sluit Michel op in de geheime kast zodat hij niet wordt meegenomen door de politie. Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste schrijft hier 60 jarig later een artikel over. Het boek bestaat dus uit 2 verhalen, in het ene verhaal praten ze over de razzia in 1942 en in het andere verhaal praten ze over nu. Het Franse gezin (Sarah met haar ouders) worden naar het Verodrome d’ Hiver gebracht in Parijs. Dit is oorspronkelijk een wielerstation. Na een tijdje in het Verodrome d’ Hiver te hebben doorgebracht worden Sarah en haar ouders uit het wielerstation gehaald en worden met de trein ergens naar toe gebracht, ze weten niet waarheen en het was een verschrikkelijke tijd. Wanneer ze met de trein Parijs uitreden, werden ze achtergelaten op een terrein. Hier worden de moeders met kinderen van de mannen gescheiden en even later worden de moeders ook van de kinderen gescheiden. Sarah ziet haar ouders nooit meer terug. In het kamp leert Sarah Rachel kennen waarmee ze besluit om weg te lopen, ze komen ver van het kamp aan bij een huis waar ze een tijdje worden verzorgd door Jules en Geneviéve. Met z’n 4e gaan ze naar het huis waar Sarah vroeger woonde om te kijken of haar broertje Michel nog in de kast zit. Inmiddels zitten er nieuwe bewoners in het huis en Sarah treft Michel dood aan in de kast.

4 Beschrijf 2 hoofdpersonen uitgebreid, een half kantje. Denk aan karaktereigenschappen, uiterlijk en dingen die ze mee hebben gemaakt.

Eén van de hoofdpersonen is Sarah Starzinski. Sarah was een heel mooi meisje, ze had honingblond haar en amandelvormige groenblauw ogen. Ze is heel behulpzaam en lief naar anderen toe. Sarah was een heel gelukkig meisje. Toen ze werd opgepakt veranderen haar leven totaal, ze begreep niet waarom zij werden opgepakt en werd dood ongelukkig. Toen ze werd opgepakt was ze 9 jaar en is door alle vreselijke dingen die ze heeft meegemaakt snel volwassen geworden. Wanneer Sarah volwassen is verhuist ze naar Amarika om haar hele verleden te vergeten. Ze krijgt daar een gezin en veranderd compleet, ze wordt een erg gesloten mens en haar gezin weet niets van haar verleden af.

Julia Jarmond is de tweede hoofdpersoon. Het is een hele lange vrouw, langer dan de gemiddelde Franse vrouw. Ze is blond en een sportief figuur. Haar echtgenoot heet Bertrand. Julia heeft heel veel zelfvertrouwen, ze doet wat ze zelf wil. Ze raakt zwanger en haar echtgenoot dwingt haar om een abortus te plegen omdat hij vindt dat ze te oud zijn voor een kind. In dit geval doet ze ook wat ze zelf wil en laat het kindje komen, Julia en Bertrand gaan uit elkaar. Ze krijgt een mooie dochter Zoë die in het verhaal al 11 jaar is. Zij is de Amerikaanse journaliste van 45 uit Frankrijk waar ze samen met haar man en kind woont. Zij kreeg de opdracht om een artikel te schrijven over de razzia in 1940, wat ook de aanleiding was dat ze het hele verhaal over Sarah leerde kennen. Ze woont in het ouderlijk huis van Sarah en haar familie.

5 Geef je mening met 3 beoordelingswoorden, geef voorbeelden uit het boek. Maximaal een half kantje.


Ik vond het een heel spannend boek. Er gebeuren zoveel verschrikkelijke dingen en het is heel mooi om te lezen hoe zij dit ervaren en hoe ze verder proberen ze leven. Het is heel spannend om bijvoorbeeld te lezen hoe Sarah en haar familie uit het huis worden gehaald en mee worden genomen door de Franse politie. Ik vond het heel spannend om te hun besluiten ze lezen, zo besloot Sarah met een vriendin Rachel om te ontsnappen uit het kamp. Ik vond het ook een heel indrukwekkend boek. Het boek ging over de Tweede Wereldoorlog wat mij heel erg aansprak. Het was indrukwekkend om te zien hoe er zoveel mensen overlijden op het kamp. Het was verschrikkelijk daar en Sarah zag met eigen ogen hoe de mensen om haar heen stierven van alle ellende. Het boek was ook heel ontroerend, het was heel erg om te lezen hoe Sarah op zo’n jonge leeftijd haar hele familie verliest. Ze worden uit elkaar gehaald en ze ziet haar hele familie nooit meer terug. Ze treft haar broertje dood aan in de kast en ze maakt de meest verschrikkelijke dingen mee. Ondanks ik nooit boeken lees en al helemaal geen oorlogsboeken, las ik hier gemakkelijk doorheen en kon niet stoppen. Het is een heel mooi boek!


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Elle s'appelait Sarah door Tatiana de Rosnay"