Dr. Quinn door Dorothy Laudan

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1602 woorden
  • 24 juli 2007
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
298
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Dr. Quinn
Shadow
Dr. Quinn door Dorothy Laudan
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Dr. Quinn
De titel van het boek is: Dr. Quinn - Medicine Woman. Het is het eerste boek van een serie ‘Dr. Quinn’ boeken. De auteur is Dorothy Laudan. Maar het boek is van oorsprong Amerikaans dus is het vertaald door drs. H.A. Hof - Hoogland. De uitgever is ‘Uitgeverij Kok Voorhoeve’ uit Kampen. Het boek is uitgegeven in 1995 en het is de eerste druk. Het is een roman. De schrijfster heeft de titel goed gekozen omdat in dit boek de hoofdpersoon Dr. Quinn is en het verhaal eigenlijk altijd om haar draait. En het is het eerste deel van een serie dus de vervolgboeken hebben wel allemaal een andere naam.

Het boek is opgebouwd uit elf hoofdstukken:


1. Een andere wereld
2. Het wilde, wilde westen
3. Een verdrietig afscheid
4. De verloren zoon
5. Dr. M. Quinn, medicijnvrouw
6. Een dodelijk virus
7. Tot aan uitputting toe
8. De bezoekster
9. De gerechtigheid van generaal Custer
10. Als uit het niets
11. Huwelijkskandidaten

Het verhaal speelt zich af rond het jaar 1860. In het boek staat dat Michaela Quinn op 15 februari 1833 in Boston wordt geboren. Later in het boek staat er dat zij 36 jaar wordt, dus als je dat uitrekent kom je ongeveer op het jaar 1860.

Het tijdsverschil tussen het begin van het boek is ongeveer een jaar. Op het einde van het boek wordt Dr. Quinn bedankt voor alles wat ze in dit JAAR heeft gedaan.


Het verhaal speelt zich af in het dorpje Colorado Springs. Het is een stadje in Zuid-Amerika dat ze in die tijd in Boston waar Michaela vandaan kwam ‘de rand van de beschaving’ noemden.

De hoofdpersoon in het verhaal is Dr. Quinn. Om haar draait eigenlijk het hele verhaal. Zij heeft blond haar dat ze meestal in een vlecht draagt. Ze heeft een vrij zacht karakter en houd veel van mensen. Ook heeft ze veel doorzettingsvermogen. De belangrijkste bijfiguren zijn haar pleegkinderen: Matthew, Colleen en Brian Cooper. En natuurlijk Sully, waar ze aan het eind van het boek verkering mee krijgt. Verder heb je de mensen uit het dorpje Colorado Springs die in het verhaal voorkomen.

Het belangrijkste probleem in het verhaal is dat Michaela in het stadje waar ze gaat werken niet geaccepteerd wil worden. Doordat ze niet opgeeft en vol blijft houden wordt ze aan het eind van het boek wel geaccepteerd. Michaela lost het probleem zelf op, door haar doorzettingsvermogen te gebruiken. Het hoogtepunt van het verhaal vind ik haar verjaardag op het einde. De mensen uit Colorado Springs

Een samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen
Michaela Quinn hielp haar vader in zijn dokterspraktijk in Boston. Het was rond het jaar 1860 en in die tijd was het hoogst ongebruikelijk dat een vrouw een beroep zoals arts uitoefent. Toen haar vader, die haar altijd gesteund heeft, overleed, leek Michaela carrière afgelopen te zijn. De inwoners van Boston waardeerden geen zelfstandig werkende vrouwelijke arts. Maar Michaela liet het er niet bij zitten. Ze ontdekte dat er ver weg in Colorado Spring, aan het randje van de beschaving, een arts werd gezocht; ze pakte meteen haar spullen en vertrok.

Na een lange rit kwam ze er aan. Daar maakte ze gelijk al iets mee waar ze nog meer mee te maken zou krijgen. Ze zag de onenigheden die er altijd al waren tussen de Cheyennes, een indianenstam, en het leger. Ook kreeg ze te horen dat het eigenlijk de bedoeling was dat er een mannelijke arts zou komen, maar toch mocht ze blijven.

De eerste nacht sliep ze in het pension van de weduwe Charlotte Cooper. Zij was vroedvrouw en woonde daar met haar kinderen Matthew, Colleen en Brian. Maar natuurlijk kon Michaela daar niet altijd blijven. In de winkel van Loran Bray, de kruidenier, hing ze een briefje op waar op stond dat ze op zoek was naar een huis. Ze had het briefje nog niet opgehangen of een man die er eigenaardig uitzag, had het al gepakt en meldde dat hij een huis voor haar had. De man had ze die ochtend ook al gezien toen ze net aankwam. Het was een blanke man die indianenkleding aan had. Later hoorde ze van Charlotte dat hij Sully heette. Hij was na een beroerde tijd in zijn leven bij de Cheyennes terechtgekomen en sprak ook hun taal. Gelijk de volgende dag ging ze al in zijn huis wonen.

De inwoners van Colorado Springs konden er maar niet aan wennen dat Dr. Quinn nu de nieuwe arts was. Met hun kwaaltjes gingen ze liever naar Jake Slicker die tandarts, barbier en kwakzalver tegelijk was. Michaela moest er heel wat voor doen om de harten van de mensen te veroveren. Alleen Charlotte leek ontzag voor haar te hebben. Langzaam maar zeker kwam er bij de mensen toch iets meer vertrouwen. Dat kwam ook doordat ze het leven had gered van een vrouw en haar kind uit het stadje. Bij de bevalling waren complicaties waardoor Charlotte het niet meer alleen afkon. Maar Michaela redde het kind en de moeder. Toch kreeg Dr. Quinn niet meer patiënten. Het ging zelfs zo ver dat Michaela een gezonde kies liet trekken bij Jake Slicker om zichzelf te bewijzen. Daardoor kreeg Jake misschien wel meer ontzag voor haar, maar de rest van het stadje niet.

Op een dag toen Michaela haar patiënt Robert E. aan het behandelen was, kreeg ze het bericht dat Charlotte was gebeten door een ratelslang. Michaela doet wat ze kan maar kan toch niet verkomen dat Charlotte sterft. Op haar sterfbed vroeg ze aan Michaela of die alsjeblieft voor haar kinderen wil zorgen. Natuurlijk kon Dr. Quinn daar geen nee op zeggen. Ze nam de kinderen bij haar in huis. Dit blijkt moeilijker dan verwacht. Ze doet haar best om de plaats van een moeder in te nemen, maar juist dat was niet wat de kinderen wilden. Vooral Brian miste zijn moeder erg. Hij liep zelfs weg! Gelukkig komt hij weer veilig thuis. Omdat het pension van Charlotte nu leeg kwam te staan, besloot Michaela om daar haar eigen praktijk van te maken.

Langzaam kwam kerst in zicht. Maar op 1e kerstdag sneeuwde het zo hard dat Colorado Springs konden om daar het feest te vieren. Daarom deden ze hun best om het thuis zo mooi mogelijk te maken. Daar kwam onverwacht ook Sully hen gezelschap houden. Hij had voor iedereen een kerstcadeautje bij zich, die hij zelf gemaakt had.

Enkele weken later brak er een grootte griepepidemie uit in de stad. Veel mensen overlijden daaraan. Dr. Quinn probeerde te helpen maar nog steeds werd ze nog niet door iedereen geaccepteerd. Maar toch zette ze door en stelde haar praktijk open om daar alle patiënten in op te vangen. Toen werd ze zelf ook besmet met het virus. Er werd gevochten voor haar leven. Uiteindelijk was het Cloud Dancing, de medicijnman van de indianen, die haar beter maakte. Ook de andere inwoners van Colorado worden door een thee van Cloud Dancing genezen.

Omdat Michaela nu al een tijdje in Colorado Springs woonde vond haar moeder, die in Boston woonde, het tijd om haar eens op te gaan zoeken. Maar al gauw merkte ze dat het leven in Colorado heel anders is als in Boston. Ook kon ze het niet zo goed accepteren dat Dr. Mike nu zelf dokter is híér. Toen kwam er ook nog eens een man die in Colorado een bank wil beginnen. Hij wilde precies op de plek waar Michaela haar praktijk heeft staan een bank neerzetten. Dat kon omdat Michaela het gebouw alleen maar geleend had en ze als vrouw geen hypotheek af mocht sluiten. Michaela’s moeder vond de man helemaal geweldig en probeert haar dan ook zoveel mogelijk over te halen op het voorstel van de man in te gaan. Maar op de dag dat haar moeder vertrok kreeg ze dan toch nog geld en kon ze het pension kopen.

Een paar weken later kwam er een nieuwe gast in Boston. Het was de vader van de pleegkinderen van Michaela: Ethan Cooper. Charlotte was dus geen weduwe maar haar man was bij haar weggegaan. Hij had gehoord dat zijn vrouw overleden was en wilde graag even poolshoogte nemen. Hij overlaadde de kinderen met cadeautjes en andere mooie spullen. Ook wilde hij de kinderen mee nemen naar San Fransisco, waar hij zelf ook vandaan kwam. Matthew, Colleen en Brian vonden dat helemaal geweldig, maar Michaela wilde eigenlijk de kinderen liever bij haar houden. Sully vertrouwde de charmante man niet zo erg. Dat was maar goed ook, want Cooper was alleen maar op het geld uit. De inwoners van het stadje wilde al lang een school bouwen en er was al veel geld voor gespaard. Dat geldt voor de school stal Ethan maar gelukkig wist Sully het te achterhalen en vertrok Cooper weer naar San Fransisco.

Toen de kinderen er achter kwamen dat Dr. Mike al bijna 36 jaar werd, werd het volgens hen wel eens tijd om een man voor haar te gaan zoeken. De eerste man die de kinderen vroegen was Sully… Hij reageerde een beetje geschrokken. Na een paar dagen was Dr. Quinn jarig. De kinderen leek het leuk om in het geheim een verrassingfeestje organiseren, maar omdat Colleen zich versprak, kwam heel het stadje het te weten. Iedereen hielp mee om er een groot feest van te maken. Op de dag zelf werd Michaela feestelijk onthaald. Ze werd hartelijk bedankt voor het jaar dat ze nu al bij hen was en kreeg een cadeau: een uithangbord voor haar kliniek. Maar het mooiste cadeau kreeg ze van Sully: een paar mooie zadeltassen voor op het paard. En op het allerlaatste van het boek kreeg ze verkering met hem.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

ehh...
1833+36=1869
dan speelt dit verhaal zich af rond 1870, toch...?
waarom dan 'ongeveer op het jaar 1860'?

11 jaar geleden