Cry freedom door John Briley

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1750 woorden
  • 9 augustus 2006
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 20 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1987
Pagina's
271
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover Cry freedom
Shadow
Cry freedom door John Briley
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Cry freedom
Auteur: John Briley

Verklaar de titel t.o.v de inhoud van het boek.
De titel betekent huilende vrijheid. Ik denk dat de schrijver voor deze titel heeft gekozen omdat er heel veel voor moest gebeuren om de echte vrijheid te krijgen. Nog steeds wordt er gestreden voor deze vrijheid. Duizenden werden gedood, als slachtoffer van de ongelijkheid of als strijder voor gelijkheid. Je kunt uit het boek halen het feit dat Biko en Mapetla vermoord worden en Woods zijn gezin wil achterlaten voor de vrijheid van Zuid Afrika.

Bij wie ligt in het verhaal het perspectief?
Het perspectief ligt grotendeels bij Donald Woods. Het verhaal is ook heel erg belangrijk als Biko en Woods samen zijn, ze zijn samen de belangrijkste personen maar Woods iets meer doordat Biko natuurlijk vermoord wordt en Woods alleen achterblijft om te strijden voor de vrijheid en corrupte agenten van Zuid Afrika.


Geef aan of je dit een goed of slecht boek vindt en leg duidelijk uit waarom je dat vindt. Gebruik minstens 200 woorden en geef minstens drie redenen die jouw mening ondersteunen.
Ik vind dit boek heel goed. Ik hou er namelijk van als een verhaal echt gebeurd is dan vind ik het ook veel realistischer. Je kunt je er ook dan veel meer inleven hoe dat kan gebeuren en hoe het verder zal aflopen. Het is veel spannender als het echt is gebeurd vind ik! Ook is het boek veel leuker als het verfilmt is zoals bij dit boek, dan kan je het van 2 kanten bekijken of het boek of de film leuker is en of de film iets anders is als het boek. Meestal is de film net iets anders maar bij dit boek valt het best mee maar een klein verschil. De hoofdrolspelers zijn ook heel goed vandaar dat ik het boek eigenlijk ging lezen. Denzel Washington vind ik echt een top acteur. Ik vind alle films waarin hij speelt echt goed, die ik tot nu toe heb gezien dan. Ik vind dit boek ook goed omdat het over een boeiend probleem gaat wat in veel landen nog speelt. Vrijheid is er nog niet over de hele wereld! Het probleem wordt goed aangepakt in het boek met een spannend verhaal erom heen. Het is gewoon echt een goed boek. Als je er eenmaal aan begint dan wil je ook verder, je wilt het afmaken, weten hoe het afloopt.

Welk persoon in de roman vind je de meest interessante? Leg uit waarom je dit vindt in ongeveer 200 woorden.
Donald Woods is de meest interessante man in dit boek. Hij als journalist gaat op onderzoek uit in de Zuid Afrikaanse wijk. Daar komt hij Biko tegen. Ze strijden samen voor de vrijheid van Zuid Afrika en dat de blanken en de zwarten gewoon samen konden leven. 95% is zwart in Zuid Afrika. Hij kan goed met biko overweg, maar ze hebben soms ook meningsverschillen. Na de dood van Biko neemt Woods Biko’s idealen over. Waar Biko eerst voor streed doet Woods nu. Dat vind ik echt een heel mooi gebaar van hem. In zo’n korte tijd hebben ze elkaar zoveel informatie gegeven over wat zij ervan vonden en hoe het volgens hun beter kon. Ik vind het echt prachtig dat Woods dat doet voor Biko. Op het laatst neemt Woods heel veel risico en neemt soms iets teveel risico waardoor hij zijn carriere wel kan vergeten als hij wordt gepakt. Hij riskeert ook veel door te vluchten uit Zuid Afrika, maar hij wil laten zien aan de wereld dat het in Zuid Afrika zo niet meer verder kan. Ik vind hem echt super dat hij dat doet voor de mensen daar. Hij heeft zoveel voor hun over en zet zijn eigen leven op het spel.

Beschrijf land/cultuur/subcultuur waarin het verhaal zich afspeelt, en leg uit wat je door het boek over dit land of deze (sub)cultuur hebt geleerd.
Tijdens het boek ben ik te weten gekomen dat ze daar nog niet echt goed op de hoogte zijn van de dingen dat blanken en zwarten samen kunnen werken. De blanken vinden de zwarten slecht, ze denken dat ze niks kunnen. Waardoor je eigenlijk een haat en nijd situatie krijgt in het land. Op de kist van Steve Biko stond ook “1 Zuid Afrika 1 natie”. Daar streefde Biko naar hij was een soort leider voor het volk, die wilden dat ze werden geaccepteerd door de blanken. Ik heb geleerd in het boek dat het niet overal goed gaat zoals in ons land. Je denkt soms dat wij het slecht hebben maar dan moet je maar is nagaan hoeveel slechter ze het hebben in de landen in Afrika. Daar zouden ze alles voor doen om met ons te ruilen van land. Je denkt dat Zuid Afrika heel normaal is maar in het boek blijkt het dus niet zo. Dus je hebt een verkeerd beeld geschetst van het land wat nu sterk is veranderd door het boek. Ik zou wel graag een keer op vakantie willen gaan en het met me eigen ogen willen bekijken hoe het daar in zijn werk gaat!

Beschrijf wat je van dit verhaal hebt geleerd van de intermenselijke verhoudingen. Hoe kijk jij tegen de onderlinge relaties van de mensen in het verhaal aan?
In het boek heb je hele verschillen tussen de blanken en de zwarten mensen. Ik snap dat niet goed net of de zwarten mensen dommer zijn als de blanken. De blanken mensen moeten de “zwarten” ook een kans geven om te slagen in de maatschappij. Als ze steeds onderdrukt blijven door de blanken kunnen ze zich nooit bewijzen. Daarom streven ze daar naar “Vrijheid” met als belangrijk persoon in dit boek Steve Biko. Steve wordt vermoordt door de politie en de politie zegt dan ook nog dat hij is overleden aan voedselarmoede omdat hij niet wou eten, maar toen Woods ging kijken zag hij allemaal vreemde plekken op zijn lichaam. De politie wou Biko gewoon dood hebben omdat ze dan van hem af waren. Ze wilden niet zo’n herrieschopper als hem die hen alleen maar bezig hield met het streven naar “vrijheid”. Ik vind niet dat je zo met mensen om kan gaan. Hoe gek moet je wel niet zijn om iemand te vermoorden. Dan zit er een aardig steekje los. Biko wilde alleen maar dat er geen verschil was tussen de blanken en de zwarten. Hij vond dat de zwarten en blanken gewoon samen door één deur kon, maar het merendeel van de bevolking daar dus niet. Dus moest Biko maar verdwijnen uit hun leven.


Schrijf een gedeelte van een dagboek van de hoofdpersoon.
Dear Diary,

Today was not so fine. It was a hard day. I was today by Steve in the hospital. He is a good guy but I think that Police has killed him. He had strange places over his body. I think they hated him because he was a man who lives in a ghetto. He wants the best with the black people. He is a good man. He wants freedom for the whole country. He thinks that white and black people are the same. Steve and I are in short time very good friends. I’ll go further were Steve is stop. I’ll save South Africa of that bustards. I hate the people who killed Steve. Steve and I were a good team. Now I must go further alone. I don’t want further alone. I miss Steve so much. But I’ll be strong. I have a special place for Steve in my heart. I’ll go the match on with the people who don’t want a Free South Africa. I’ll show the world what is going on in South Africa. It is very hard to live here. But on the last day. I’ll be the champion

Ciao,

Donald

Is er sprake van karakterontwikkeling in de roman? D.w.z. verandert de hoofdpersoon door de beschreven gebeurtenissen.
Er is sprake van karakterontwikkeling bij DonaldWoods. Hij was eerst liberaal en dacht hetzelfde over de zwarten als alle blanken, maar daar komt verandering in als hij met Biko in contact komt. Hij leert de kant van Biko kennen en ze worden vrienden. Biko heeft bepaalde dingen wat hij wil doen voor de zwarte mensen in Zuid Afrika. Woods gaat hem daarbij helpen. Na Biko zijn dood gaat Woods verder met de praktijken. Waar ze samen mee waren begonnen voor het verbeteren van Zuid Afrika en het laten zien aan de wereld. Hoe het in zijn werking gaat in Zuid Afrika en dat het daarmee afgelopen moet zijn. Je ziet door het verhaal heen dat Donald Woods zijn gezin ook ervan overtuigd dat de zwarte mensen niks verkeerd doen. Ze hebben alleen andere tradities en gewoontes als de blanke afrikanen. Donald Woods is een hele goede man die Biko niet wil teleurstellen. Biko is dood maar Woods gaat verder. Biko zou trots op hem zijn geweest als hij nog leefde. Door dit is Donald Woods eigenlijk wel van karakter veranderd door het boek heen.

Zoek een bijpassende popsong bij het verhaal. Leg uit waarom je deze zo passend vindt.

"Freedom Fighter"

The mouths of envious
Always find another door
While at the gates of paradise they beat us down some more
But our mission's set in stone
'Cause the writing's on the wall
I'll scream it from the mountain tops pride comes before the fall

So many thoughts to share
All this energy to give
Unlike those who hide the truth I tell it like it is
If the truth will set you free
I feel sorry for your soul
Can't you hear the ringing 'cause for you the bell tolls

[Chorus]
I'm just a freedom fighter
No remorse
Raging on in holy war
Soon there'll come a day
When you're face to face with
Face to face with me

Can't you hear us coming?
People marching all around
Can't you see we're coming?
Close your eyes it's over now
Can't you hear us coming?
The fight has only just begun
Can't you see we're coming?

I'm just a freedom fighter
No remorse
Raging on in holy war
Soon there'll come a day
When you’re face to face with me
Face to face with me

Verantwoording:
Ik vind dit een passend liedje omdat Biko en Woods ook vrijheid strijders zijn! Het liedje gaat ook over een vrijheid strijder dus daarom vond ik dit wel een goed nummer voor het boek “Cry Freedom”.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

O.

O.

Een goed naslagwerk, alleen staan er veel fouten in je engelse tekst. vb: "strange places on his body" - dit kan niet, a place = een plaats
a spot= een vlek, een plekje(vuil)

14 jaar geleden

Andere verslagen van "Cry freedom door John Briley"