BIBLIOGRAFIE
auteur : W. Somerset Maugham
titel : Cakes and Ale
uitgever : Mandarin Paperbacks
plaats en jaar van uitgave : Londen, 1990
jaar van eerste uitgave : 1930
aantal pagina's : 197
INHOUD
Korte samenvatting
De schrijver Willy Ashenden haalt na een gesprek met zijn collega Alroy Kear allerlei herinneringen boven over Edward en zijn vrouw Rosie Driffield. Alroy Kear wil een bibliografie over Edward schrijven zonder Rosie daarin veel te noemen, terwijl Ashenden juist veel herinneringen aan haar heeft.
Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich af in Londen en in Blackstable. De verteller vertelt zijn verhaal denk ik rond 1930, toen het boek ook uitkwam, maar gaat in zijn verhaal vaak terug in de tijd, ik schat dat dat maximaal zo=n vijftig jaar is.
Historische achtergrond
Je kunt aan bepaalde dingen wel merken wanneer het verhaal speelt, er wordt bijvoorbeeld gepraat over iemand die in de Boerenoorlog omgekomen blijkt te zijn, dit maakt het verhaal wel realistischer.
Titel
De titel komt van Shakespeare=s Twelfth Night en betekent >Merry-making= wat in het Nederlands iets als >pretmakerij= betekent. Dit woord past precies bij Rosie, die altijd pret maakte.
PERSONEN
Hoofdpersonen
WILLY ASHENDEN - een succesvolle auteur en de verteller van het verhaal. Hij heeft duidelijke meningen, vooral over zijn mede-schrijvers. Je ziet hem opgroeien van klein, saai jongetje tot een intelligente volwassen man. Als ik het zo lees was hij vroeger aardig arrogant, hij wilde altijd dat mensen uit een lagere maatschappelijke klasse hun plaats wisten, onder hem dus. Later is die eigenschap nog wel aanwezig, maar op een ander gebied. Hij voelt zich volgens mij dan vooral boven andere schrijvers verheven.
ALROY KEAR - een andere auteur, door Ashenden niet echt om zijn prestaties gewaardeerd, maar wel door het publiek. Het is een man die alles perfect doet en ook helemaal perfect is. Hij is aardig tegen iedereen, ziet er niet slecht uit en zorgt er zelf gewoon voor dat iemand zijn boek haast niet kan afkraken. Als dit een keer wel gebeurt gaat hij gewoon met de betreffende criticus uit eten en raakt deze persoon helemaal overtuigd van de kwaliteiten van Kear. Kortom, ik kan de man niet uitstaan.
ROSIE DRIFFIELD-IGGULDEN - in het grootste gedeelte van het verhaal heet Rosie Driffield, ze is dan de vrouw van de bekende schrijver Edward Driffield, helemaal aan het eind van het boek is Rosie al jaren van Driffield gescheiden en laat ze zich weer Iggulden noemen. Voordat ze trouwde was ze serveerster, wat in die tijd een grote schande was. Ze is uiterlijk een knappe vrouw maar ze is niet erg slim. Ze is met Driffield getrouwd omdat ze zwanger van hem was, nadat het kind jong overleed is ze wel bij hem gebleven, maar erg stak niks kwaads in om ook eens met een andere man naar bed te gaan. Zo leeft ze nog tientallen jaren; getrouwd met Edward Driffield, maar tegelijk nog vele andere minnaars waar ze wel eens een nacht mee weg blijft. Ashenden is voor een bepaalde periode één van deze mannen.
Andere personen die in dit boek voorkomen zijn:
LORD GEORGE KEMP - deze kolenboer is de belangrijkste minnaar van Rosie, vanaf haar jeugd totdat zij zestig is wanneer zij al jaren met hem samenleeft maar hij overlijdt.
EDWARD DRIFFIELD - de man van Rosie en succesvol schrijver
MRS. DRIFFIELD - de tweede vrouw van Edward
De drie eerst genoemde personen zijn round-characters, de anderen flat-characters. Je leert iedereen kennen uit hun dialogen, van Ashenden lees je ook de gedachten waardoor je hem het best leert kennen.
VORM
Genre
Cakes and Ale wordt vaak een satire genoemd, die is gericht op de schijn van de literaire wereld. Maugham laat Ashenden over het egoisme en de verwaandheid van Alroy Kear. Hij schrijft ook over Edward Driffield die de titel de >Grand Old Man of English Letters= krijgt, alleen omdat hij zo oud is. Soms zijn er tussen de regels door ook nog wel aanmerkingen te lezen die de schrijver blijkbaar heeft op bepaalde litteraire zaken.
Indeling
Het boek bestaat uit zesentwintig hoofdstukken, waarvan de lengte uiteenloopt van zo=n twintig tot een derde pagina. Elk hoofdstuk begint met een begin van iets, het is nooit zo dat de tijd gewoon doorloopt van het ene naar het andere hoofdstuk.
Tijd
De gebeurtenissen vinden in dit boek zeker niet in een chronlogische volgorde plaats, er zijn veel flash-backs. Af en toe is er eens een hoofdstuk tussen dat speelt op het moment dat Ashenden zijn verhaal vertelt, maar het grootste gedeelte van het boek speelt zich af in het verleden. Ashenden vertelt dingen uit zijn vroegere leven, herinneringen aan Rosie Driffield, van zo=n veertig tot ongeveer tien jaar terug.
Perspectief
De verteller is een personale verteller; Willy Ashenden is de ik-persoon. Hij spreekt de lezer niet aan maar laat indirect wel merken heel betrouwbaar te zijn.
AUTEUR
William Somerset Maugham is op 25 januari in Parijs geboren en op 16 december 1965 in Nice overleden. Hij heeft romans, verhalen en toneelstukken geschreven. Maugham heeft medicijnen gestudeerd, maar werd direct nadat hij die studie voltooid had schrijver. Tijdens de Eerste Wereldoorlog spioneerde hij voor de Britse geheime dienst en reisde hij veel, vooral in het verre Oosten.
Hij heeft een aantalbekende psychologische romans geschreven, maar is vooral bekend geworden om zijn meesterlijke korte verhalen, waarvan er veel zijn verfilmd voor bioscoop en televisie.
THEMA
Thema
Het thema van Cakes and Ale is het conflict tussen schijn en werkelijkheid. Alroy Kear en Edward Driffield zijn allebei niet wie ze lijken te zijn allebei om een verschillende reden. Tegelijk laat Maugham de tegengestelde aspecten van menselijkheid zien in het egoisme van Kear en de grootmoedigheid van Rosie.
Andere werken
Ik heb zelf geen andere werken van Maugham gelezen, maar het schijnt dat hij vaak >koel analytisch, cynisch soms, in schijnbaar simpele taal= de mensen beschrijft, >hun zwakheden en hun verborgen drijfveren=. Dit herken ik heel goed terug in Cakes and Ale.
EVALUATIE
Persoonlijke mening
Ik vond het een leuk boek om te lezen, hoewel dat lezen zelf niet zo makkelijk ging. Ik houd heel erg van deze stijl van vertellen. Ashenden heeft altijd iedereen door en vertelt dit ook op een hele droge manier. Een zin die hem helemaal typeert AI was not put out. I knew I was irritating him and it gave me a pleasant sensation@. Ashenden is hier in gesprek met de vreselijke Driffield die zich natuurlijk moet blìjven gedragen terwijl Ashenden zich daar helemaal niet toe verplicht voelt. Heerlijk gewoon.
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
Ik heb het ondertussen zelf gevonden: het betreft Hugh Walpole!
Tot uw dienst.
R.De Schepper
19 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Dit boek zou eigenlijk over Thomas Hardy gaan (het maakte dan ook heel wat ophef bij het verschijnen): moet dit niet worden vermeld?
Ik kwam op deze pagina terecht omdat ik naar de identiteit van de andere schrijver (Alroy Kear) zocht. Ook hij zou op een bekende auteur gemodelleerd zijn. Hou me op de hoogte als iemand weet op wie! Bedankt.
19 jaar geleden
Antwoorden