Breakfast at Tiffany's door Truman Capote

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 719 woorden
  • 12 oktober 2006
  • 585 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 585 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1958
Pagina's
176
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover Breakfast at Tiffany's
Shadow
Breakfast at Tiffany's door Truman Capote
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Breakfast at Tiffany's
Auteur: Truman Capote
Jaar van uitgave: 1958
Samenvatting:
Verteller van dit verhaal wordt in het begin, door de hoofd persoon Holly Golightly, Fred genoemd, naar haar geestelijke mindervalide broer.
‘Fred’ , de verteller, woont in een appartementen gebouw ‘the old brouwnstone’ in New York. Holly woont in het appartement eronder. Zij gingen samen naar het kroegje van Joe Ball om te bellen of om wat te drinken . Op een dag belt Joe naar ‘Fred’ . Hij heeft een houten beeld van Holly die iemand uit Afrika meebracht. Holly is al een paar jaar uit zicht. Joe is altijd al verliefd geweest op Holly, de verteller eigenlijk ook.
Fred vertelt hoe hij Holly kent. Zij woont alleen maar heeft veel mannen bezoek. Een Mr. Yunioshi, Mr Arbuck, OJ Berman ( an actor’s agent), Rusty Traewler, etc. De verteller ‘Fred’ is een schrijver. Hij komt in kontact met zijn boven buurvrouw, omdat zij uit haar kamer vlucht van een dronken man, en via de brand trap bij hem binnen loopt. Zij vertelt dat zij iedere Donderdag een man in de gevangenis opzoek, ene Sally Tomato, en zij krijgt 100 dollar van zijn advocaat. Zij geeft dan een weer bericht door. Verschijnlijk een code dat met drugs te maken heeft. Holly heeft een kat, tijger gestreept die ooit met haar is komen meelopen De kat heeft geen nam en Holly zegt dat ze niet bij elkaar horen omdat zij geen ‘thuis heeft of wil. Ze vertelt dat zij soms last heeft van de ‘mean reds’. Dat is anders dan de Blues. Met de mean reds ben je bang en zweterig maar je weet niet waar je bang voor ben . Je hebt het gevoel dat iets vreeslijk gaat gebeuren. Dan gaat zij naar Tiffany’s, dat heeft haar vertrouwen, daar kan toch niets gebeuren.

Een vriendin Mad Wildwood komt op een feestje. Mag is erg lang niet mooie, stottert. Zij heft een vriend Jose . Een Portugees, rijk. Meg woont bij Holly . Zij gaat er vandoor met de rijke vriend van Holly en Holly neemt de vriend van Meg over, Jose.
Als de verteller een verhaal in een tijdschrift gedrukt krijgt, viert hij dat met Holly. Hij laat haar een vogel kooi zien (die 350 dollar kost) die hij mooi vind. met kerst koopt zij dat voor hem Hij geeft har een St Christopher die hij bij Tiffany’s (Tiffany’ is een bekende dure jeweliers zaal maar ook een nachtclub) heeft gekocht. Zij krijgen ruzie omdat hij haar beledigt met over al haar mannelijke vrienden. Hij geeft haar de kooi terug, zij zet het bij de vuilnis, hij haalt het weer binnen.
Holly heeft veel mannelijke vrienden, meest oud en rijk. Op een dag komt een man uit Texas, Doc Golightly. Hij is haar man . Hij trouwde met haar toen zij 14 was. Hij was weduwe en had een aantal kinderen. Hij nam Holly en haar broer Fred in huis maar op een dag liep Holly Weg. Holly heet eigenlijk Lulamae Barnes. Broer Fred is in het leger. Doc komt Holly halen om weer naar huis te gaan. Holly is aan haar nieuwe leven verknocht en gaat niet mee, maar ze is wel aan Doc gehecht. Hij heeft haar wel geholpen. Als Doc weer naar huis gaat, vertelt ze het verhaal van haar verleden aan ‘de verteller’.
Holly hoort dat haar broer Fred in de oorlog is overleden. Veel verdriet gaat gooien met spullen in appartement. Zij noemt de verteller ook geen Fred meer. Holly heeft een relatie met Jose. Koken, huishouden etc. Zij wordt opgepakt i.v.m. drug omdat de politie weten dat zij Sally bezocht. Jose kan haar niet help. Hij betaalt om haar uit de gevangenis te krijgen maar verbreekt de relatie.(blz. 91.) Holly moet vluchten naar Brazil om van de politie te ontsnappen de verteller brengt haat naar het vliegveld, zij zet de kat uit de auto, maar heeft spijt. Zij hoorde eigenlijk wel bijelkaar. De verteller gaat terug om de kat te zoeken en ziet dat het weer bij een ander huishouden heeft ingeburgerd. Ze stuurt de verteller BUSTER, nog een kaart, ze heeft weer een man aan de haak. Daarna hoort hij niets meer totdat Joe hem het houten beeldje laat zien.
Eigen mening:
Karakters goed beschreven. Krijgt goed beeld van Holly. Geestig, gesprekken duidelijk en amusant. Luchtig verhaal. Eenvoudige taal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Slecht Nederlands.

11 jaar geleden

J.

J.

erg veel spelfouten

11 jaar geleden

4.

4.

veel woorden slecht geschreven

11 jaar geleden

L.

L.

Heel slecht Nederlands, maar de verhaallijn klopt wel.

11 jaar geleden

D.

D.

gast, hoe kan je op 3 vwo zitten en zo'n goede samenvatting schrijven als je zo ontiegelijk slecht bent in normale nederlandse zinnen schrijven????

11 jaar geleden

G.

G.

snap er gewoon helemaal niks van ..

10 jaar geleden

A.

A.

wow. ik krijg hier dus morgen een overhoring over en heb het boek niet gelezen maar dit is echt heel ingewikkeld. snap er niks van...

10 jaar geleden

L.

L.

Bedankt ik heb hier veel aan! De informatie klopt maar het is inderdaad in krom Nederlands weergegeven...

9 jaar geleden

M.

M.

wat is dit te ingewikkeld kom op vwo man!

8 jaar geleden

Andere verslagen van "Breakfast at Tiffany's door Truman Capote"