Billy door Albert French

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Billy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2097 woorden
  • 22 juni 2002
  • 115 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
115 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Albert French
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1993
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Billy
Shadow
Billy door Albert French
Shadow
Zakelijke gegevens

Titel: Billy
Auteur: Albert French
Uitgever: Minerva
Jaar van uitgave/eerste druk: 1994
Aantal blz.: 214

Titel (+ eventueel motto)

Titel: Het hele verhaal draait om Billy. Billy heeft een moord gepleegd en zijn hele omgeving heeft hier mee te maken. De familie van het vermoorde meisje natuurlijk, de dominee die Billy’s moeder helpt, iedereen in de Patch (waar de zwarten mensen wonen) en de blanken mensen, enz. enz.

Motto:
“…through many dangers, toils and snares..”
Vertaling: Door vele gevaren, zware inspanningen/arbeid en valstrikken.
Inhoudsweergave

Het verhaal begint bij Cinder die anders is dan de meeste bewoners. Ze is zwanger van Otis op haar 16e en bevalt van haar zoon Billy Lee Turner. Cinder trok zich met haar zoon terug en er werd veel geroddeld. Dan gaat het verder als Billy en zijn vriend Gumpy over de rivier de Catfish gaan en op blank gebied komen.
In het tweede hoofdstuk gaan ze naar het meertje en worden bespied door Lori en Jenny. Zij vallen Billy en Gumpy aan en nadat Gumpy gevlucht was en Billy voor de 2e keer was gepakt stak Billy Lori in het hart met een mes. Jenny rent naar huis om hulp te halen. De Sheriff beloofd om de daders te vinden nadat hij van Jenny aanwijzingen heeft gekregen over wie het zijn.
Cinder verstopt Billy nog ergens. Sheriff Tom zoekt overal. Hij vindt Gumpy wel, hij verhoort hem maar dan blijkt dat hij de moordenaar niet is. Dat is Billy en die is spoorloos, iedereen in de Patch (daar wonen de zwarten mensen) worden bang, want Sheriff Tom is razend. Hij slaat ook Shorty, een zwarte man van rond de 60 in zijn gezicht.
’s Avonds wil Cinder met Billy weglopen maar ze worden toch gepakt door een man, die later bekende wordt als Cinders vader, maar daar wordt verder niet op ingegaan.
Billy komt naast Gumpy in de gevangenis terecht. Ze worden beide verhoord en door Jenny’s getuigenis blijkt dat Gumpy onschuldig was. Hij ‘mag’ naar een kamp voor 20 jaar.
Billy krijgt een advocaat, Wilbur Braxton. Die wil dat Billy naar een kinderrechtzaak mag, dit gaat echter niet door. Billy krijgt de doodstraf. Ondertussen steunt dominee Sims Cinder.
Billy moet naar een gevangenis elders. Daar zit hij tussen allemaal oudere mannen die ook een moord gepleegd hebben.
Hij komt tegenover een cel waar Sack man in zit, dat wordt zijn vriend. De gevangenispredikant Wilson Wagner leert Billy alles over het geloof en begeleid hem totdat hij op de elektrische stoel komt.
Billy’s moeder komt in die gevangenis voor het laatste langs. Ze mag 4 uur met haar zoon doorbrengen voordat ze voorgoed afscheid moeten nemen.
Een week later wordt Billy’s leven op een afschuwelijke wijze van hem en Cinder afgenomen.

Personages

Er komen veel personages in voor. Onderstaande het meest.

Billy: Een jongetje van 10. Hij is heel avontuurlijk en is voor niet veel dingen bang. Maar als hij in de gevangenis terecht komt vernadert dit. Hij wil terug naar zijn moeder, waar hij erg aan gehecht is.
Cinder: Een hele mooie vrouw die al eeuwen op Otis wacht, de vader van Billy om hen mee naar de grote stad te nemen. Ze heeft ook altijd lifestyle bladen waarin ze naar de plaatjes kijkt. Cinder heeft niet veel contact met mensen in de Patch, ze vinden haar een beetje raar en ze doodt ze met haar blikken.
Ze houdt zielsveel van haar zoon Billy. Ze woont bij haar tante Katey.
Sheriff Tom: Hij is een brute man. De mensen uit het dorp vrezen hem omdat er verhalen de ronde gaan dat hij ook zomaar mensen dood als het hem niet bevalt. Tcoh is hij niet de duivel zelve. Als hij de kinderen overhoort, zegt hij: ‘Tell Sheriff Tom’, en hij zette Gumpy en Billy bij elkaar terwijl zijn assistent dat hen niet gunde.
Wilson Wagner: Een aardige gevangenispredikant die Billy de periode in de laatste gevangenis steunt. Hij heeft er ook wel moeite mee dat een jongetje van 10 op de stoel moet.
Sack man: De gevangene tegenover de cel van Billy, hij beschermt Billy tegen de andere gevangenen die hem alleen maar bang proberen te maken. Hij vertelt ook allemaal verhalen om Billy gerust te stellen.
Opbouw

Het verhaal is verdeeld in 12 hoofdstukken. In de hoofdstukken zijn geen witregels. Situaties onderscheiden zich door inspringen. Het verhaal begint bij de moord en vervolgt zich over het hele verhaal naar de executie van Billy.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in Mississipi, in de staat Banes. Waar het stoffig is en warm. Er is daar een groot onderscheid tussen de blanke en zwarten mensen. De huis daar van de mensen zijn vrijwel allemaal van hout en allemaal bevatten ze veranda’s.
Ook speelt een groot deel van het verhaal zich af in de twee gevangenissen. Eén in Banes, de ander elders. De gevngenissen zijn donker en er zitten veel schueren in de muur.

Tijd

De vertelde tijd is 214 blz.
Het wordt niet precies aangegeven maar het begint op de katoenvelden in de zomer van 1937 totdat Billy op de stoel moet in november 1938. De verteltijd van het boek is dus minimaal een jaar.
Er zitten flash backs in het verhaal. Naar hoe Billy verwekt en geboren werd. Daarna loopt het verhaal verder chronologisch.

Perspectief

Het verhaal wordt verteld door middel van een hij- perspectief.

Thema en motieven

Thema: Het thema is de doodstraf. Het hele verhaal gaat erom hoe men hier over denkt.

Motto: Het motto is misschien het verschil tussen blank en zwart. Voorbeeld: De blanken vinden de doodstraf voor Billy terecht, waarschijnlijk omdat hij zwart is.
Taalgebruik/stijl

Wat meteen opviel was de ‘slang taal’ die gebruikt werd. Ik begreep het veel gebruikte woord, them niet.. Dit betekende zoiets als: ‘die’. Een voorbeeld: Out there by Til Hatcher’s farm, espacially in them pickin fields, it was hot.
Ook de taal van de mensen was typisch Amerikaans. Een voorbeeld: ‘Ah ain’t be scared’ of: ‘Theys ain’t came, they leave me be’. Ook werd er heel veel git me gebruikt. ‘Mama, is the sheriff gits me, huh?’ En natuurlijk noemden de blanke mensen de zwarten mensen ‘niggers’.
Het verhaal was verder wel makkelijk te begrijpen, mede doordat er veel dialogen in voor kwamen.

Genre en stroming

Dit boek is een voorbeeld van een dramatische roman.

Leesverslag

Vooraf

Er is geen reden geweest waarom ik dit boek heb uitgezocht want dat heb ik niet gedaan.
Wel had ik verwachtingen. Op de achterkant wordt beschreven dat er een zwart jongetje beschuldigd wordt voor de moord op een blank meisje. Dit gebeurde in Mississipi, in 1983. Met geschiedenis vorig jaar hadden wij de film Mississipi’s Burning gezien en daardoor heb ik een goed beeld gekregen van hoe het er daar uit zag. Stoffig en warm namelijk en dat er sprake was van racisme.
Doordat een zwart jongetje was beschuldigd van een moord op een blank meisje, dacht ik dat hij vals beschuldigd werd maar dat de blanke politie, die daar de overhand heeft, hem zou willen geloven.
Er stonden ook recensies op de achterkant waaruitje kon opmaken dat hij dood ging. Ik dacht dat hij dood gemaakt zou worden door een sheriff ofzo. In de film die ik had gezien kregen de agenten ook geen celstraf als ze een zwart iemand hadden neergeknald. Ook stak men daar kruizen en huizen enzo in brand, dat zal in dit verhaal ook wel gebeuren.
Tijdens het lezen
Wat me meteen opviel was de ‘slang taal’ die gebruikt werd. Ik begreep het veel gebruikte woord, them niet.. Dit betekende zoiets als: ‘die’. Een voorbeeld: Out there by Til Hatcher’s farm, espacially in them pickin fields, it was hot. Deze zin beschreef ook weer hoe Mississipi eruit zag, met veel zogenaamde pickingfields en het was daar heet.
Ook de taal van de mensen was typisch Amerikaans. Een voorbeeld: ‘Ah ain’t be scared’ of: ‘Theys ain’t came, they leave me be’. Ook werd er heel veel git me gebruikt. ‘Mama, is the sheriff gits me, huh?’ En natuurlijk noemden de blanke mensen de zarten mensen ‘niggers’.
Wat me ook opvalt, is dat er ontzettend veel personages in voorkomen, zij worden genoemd bij voor een achternaam. Er zijn een paar personages die vaak voorkomen, andere maar in een paar alinea’s. Hierdoor springen de alinea’s soms in één keer over naar weer een ander gezin of persoon. Bijvoorbeeld: een gezin praat met elkaar, dat bestaat uit vier alinea’s met inspring en dan komt er een vierde inspring en dan denk je dat dat nog steeds over die personen gaat maar dan is het verhaal alweer bij een heel ander gezin in een andere situatie.
Er zijn natuurlijk heel aangrijpende gebeurtenissen. Zoals wanneer Lori (15 jr, het blanke meisje) Billy (10 jaar, het zwarte jongetje) in elkaar slaat waarop, als zij dat nogmaals wil doen, hij haar met een mes steekt.
Wat ook echt heel zielig was waren de momenten vanaf dat Billy in de gevangenis tergt kwam. Hij had helemaal niet in de gaten wat er nou met hem gebeurde, hij was zich er niet van bewust dat wat hij had gedaan, heel erg was.
Doordat Gumpy bij de moord betrokken was en ze de sheriff Billy niet kon vinden, staken ze Gumpy’s huis in de brand, erg zielig. Dit getuigt van het racisme in Amrika toendertijd.
Toen Billy naar zijn laatste gevangenis ging en zijn lichaamsmaten moesten worden opgemeten zodat ze wisten hoe strak de banden van de elektrische stel moesten worden aangetrokken vond ik dat heel aangrijpend en eigenlijk gewoon onvoorstelbaar.
Wat ik missschien nog het zieligst vond was de laatstekeer dat zijn moeder Billy mocht zien, 4 uur lang.
Achteraf
De slang taal vond ik eigenlijk toch wel heel erg bij het boek passen, als moest ik er in het begin aan wennen. Nu hoor je zelf de zwarte hiphoppers niggers zeggen over zichzelf, alsof het heel normaal is, maar in dat boek kun je opmaken dat het een vreselijk scheldwoord is.
Het boek heeft me zeer aangegrepen. Ik vind het onvoorstelbaar dat Billy, een jongetje van nota bene 10 de doodstraf krijgt. De moord die hij had gepleegd was ook niet moord met voorbedachten rade. Het was namelijk zo dat Lori hem weer in elkaar wilde gaan slaan en hij dreigde al met: ‘als je dat doet, dan zal ik je vermoorden’. Maar ze wilde dat toch doen. Het is niet goed te praten natuurlijk, maar de sheriff en de rechter luisterde nauwelijks naar Billy’s advocaat, waarschijnlijk dus omdat hij toch een zwart jongetje was. Dat Billy niet eens het recht kreeg op een kinderrechtzaak vond ik al helemaal achterlijk. Billy kwam ook terecht in een gevangenis met andere mannen die geëlektrocuteerd moesten worden, hij zat daar in een donkere cel. Ik was wel blij dat er nog een dominee was die hem bezighield, hem boekjes gaf om plaatjes te bekijken.
Dat er zo veel personages in voor kwamen wat dus verwarrend doordat de alinea’s van de ene naar de andere situatie sprongen.
Dat Billy op het laatste pas werd geëlektrocuteerd maakte het boek af en toe langdradig maar het was nodig om de situatie in Mississipi eromheen te beschrijven denk ik.
Dit verhaal had ik dus niet verwacht, Ik had gedacht dat Billy vals beschuldigd zou worden, maar hij had echt een moord gepleegd. Wel wilde de sheriff en de rechter niet naar Billy’s advocaat luisteren. In het verhaal werden niet veel huizen in de brand gestoken. ‘Slechts’ één.
Vragenlijstje

Ik snap niet in het verhaal waarom op het laatste in één alinea maar aan bod kwam dat een blanke man de vader van Billy was, waarschijnlijk omdat deze blanke man de opa van Billy was en hij zijn laatste redding zou kunnen zijn geweest, maar waarom wordt er dan verder niet op ingegaan?

Oordeel van anderen

A
Ik heb een engelse recensie gebruikt

I kept trying tot think of a writer who has done a better job of capturing clear, powerful and authentic language, the landscape, the people.. the air itself, I kept searching for comprarisons and I kept coming up with matsers of the art, from Aeschylus to Ernest Gaines.

B
Mijn oordeel over de recensie

Ik vind ook dat de schrijver de situatie in Mississipi goed weergaf door de taal die er gesproken werd en hoe alles omschreven werd. De blanken mensen die racsisitsch waren, de dominee, enz.
De laatste zin van het boek was: Mississipi’s sky stayed dark. Ik ben het er dus ook mee eens dat de lucht goed beschreven wordt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.