Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Being there door Jerzy Kosinski

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Being there
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1040 woorden
  • 22 januari 2012
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
25 keer beoordeeld

Boekcover Being there
Shadow
Being there door Jerzy Kosinski
Shadow
Bladzijdes
111

Personages
Chance the gardener (Chauncey Gardiner): Hij is de hoofdpersoon uit dit verhaal. Hij werkt al lange tijd als tuinman op het landgoed van the Old Man. Hij blijft altijd op het landgoed en komt nooit in de buitenwereld. Hij kent de buitenwereld alleen een beetje van TV, omdat hij vaak TV kijkt.

Elizabeth Eve Rand (EE): Is degene die Chance aanrijdt. Ze is getrouwd met de oudere Benjamin Rand, een belangrijke zakenman. Hij is een adviseur van de president op het gebied van economie.

The Old Man: een oude, rijke man met een groot huis met groot landgoed. Hij heeft mooie, dure kleding. Chance is werkzaam op het landgoed van hem, als tuinman.


Benjamin Rand: De oudere man van Elizabeth Eve. Hij is een belangrijke zakenman. Hij is adviseur van de president

The president of the USA: hij weet niet wat hij moet doen met de economische situatie van het land. Hij vraagt

Mr Skrapinov: Is de Russische ambassadeur. Ook hij mag Chance wel, vanwege zijn zogenaamde kennis over de russische literatuur en het zijn van de adviseur van de president

Setting
Het verhaal speelt zich af in New York, in de zestiger jaren.

Vertelde tijd
De vertelde tijd is 6 dagen van Chance’s leven. Het verhaal is chronologisch verteld.

Samenvatting
Zondag: Chance is al jarenlang werkzaam op het landgoed van The Old Man. Hij werkt daar als tuinman. Na het tuinieren kijkt hij vaak TV. Op een moment hoort hij opeens een schreeuw van de huishoudster. The Old Man is dood, maar Chance is er niet erg van onder de indruk.

Maandag: Mr Franklin en zijn assistente, mevrouw Hayers, komen aan bij het huis. Mr Franklin is een advocaat die zich bezighoudt met het landgoed van The Old Man. Ze treffen daar Chance aan, maar Chance heeft geen papieren, dus nergens is zijn naam vermeld. Als ze hem vragen hoe lang hij op het landgoed gewoond heeft, heeft hij geen idee. Hij weet alleen dat toen hij kwam er geen televisie was. Hij kreeg geen geld van The Old Man, maar wel onderdak en eten en de kleding die hij wilde. Franklin zegt dat het huis afgesloten wordt en dat hij moet vertrekken.

Dinsdag: Chance verlaat het huis en gaat de buitenwereld in. Hij is hier al heel lang niet geweest maar kent het van TV. Als hij op straat loopt wordt hij aangereden door de chauffeur van Elizabeth Eve (of EE). Chance stelt zich voor als Chance the Gardener, maar Elizabeth verstaat Chauncey Gardiner. Elizabeth zegt dat Chauncey mag blijven totdat hij volledig genezen is. Als Chauncey bij Elizabeth thuis is, maakt hij kennis met Benjamin Rand. Elizabeth en Benjamin mogen Chauncey wel, omdat hij netjes gekleed is, knap is, een beetje mysterieus en een goede luisteraar is. Als ze samen gaan eten, vragen ze Chauncey iets over de economie. Chauncey antwoord in termen van zijn vak als tuinman en ze denken dat hij het de tuin vergelijkt met de economie, terwijl Chance helemaal niks van de economie afweet.


Woensdag: Vandaag komt de president van Amerika naar dhr. Rand voor advies over de slechte economische situatie. De president vraagt Chauncey over wat hij vindt van de economie. Weer antwoord hij in tuintermen. Hij zegt letterlijk: ‘Groei heeft zijn seizoenen nodig, maar planten kunnen overleven in de winter als ze hun wortels behouden. Dan komen onvermijdelijk de lente en zomer terug en de planten zullen opnieuw bloeien.’ De president is hiervan diep onder de indruk. Na een speech van de president waarin Chauncey’s naam wordt genoemd, is hij in een klap een beroemdheid. Mensen vinden hem leuk, hij komt op tv en in de kranten. Mr rand vraagt hem op EE te letten. Die nacht probeert EE Chauncey te verleiden, maar Elizabeth denkt dat het beter is als ze wachten tot dhr Rand dood is. Elizabeth geeft toe dat ze verliefd is op Chance.

Donderdag: Chance gaat samen met Elizabeth naar een receptie van de Verenigde Naties. Mensen zien hem als een belangrijk man.Hij praat met Skrapinov, een Russische ambassadeur. Ook hij is onder de indruk van Chance, omdat hij zogenaamd veel weet over de Russische literatuur. Journalisten willen hem interviewen, maar Chance zegt dat hij geen kranten leest, hij kijkt alleen tv. Op een feest na de receptie ontmoet Chance een homoseksuele man, waarvan Chance niet weet dat hij homo is. De man vraagt of Chance mee naar boven gaat om het te ‘doen’. Chance weet niet wat hij bedoelt en gaat mee. Daar kust de man hem en masturbeert in zijn bijzijn. Chance weet niet wat hem overkomt, hij heeft dit nog nooit op TV gezien dus hij weet niet hoe hij zich moet gedragen. Die nacht vraagt Elizabeth of ze ook de liefde kunnen bedrijven, Chance antwoord met dat hij liever toekijkt. Elizabeth bevredigd zichzelf in zijn bijzijn. Daarna zegt ze dat ze verliefd op hem is omdat ze zich zo vrij voelt bij hem.

Vrijdag: Chance is op de voorpagina van alle kranten. Hij wordt gevraagd voor televisie-interviews. Geheime organisaties proberen meer informatie te krijgen over Chance, maar er is nergens iets te vinden over hem. Daarom wordt hij de ‘Blank Page’ genoemd, de blanco pagina.
Op vrijdag wordt ook gestemd voor het Vice-presidentsschap. Na een paar grote namen, wordt ook Chance’s naam genoemd. Iedereen denkt dat dat een goede keuze is, omdat het lijkt dat hij niets te verbergen heeft. Als hij op een feest is die avond, ontvlucht hij alle fotografen en denkt nergens aan. Hij is in harmonie met zichzelf.

Begin
Het verhaal begint met informatie over Chance zijn leven en huidige situatie. Het verhaal is een beetje saai, het komt pas op gang als The Old Man komt te overlijden.

Eind
Het is een open eind, veel vragen zijn nog niet beantwoord. Het eindigt dus dat Chance in de

Thema
- De bezopen Amerikaanse samenleving, waarom een persoon als Chance beroemd kan worden.


Motieven
- Zijn TV
- Zijn tuin, dus zijn vak.
- Hij vergelijking van de economie en de tuin
- Geluk

Titelverklaring
De titel van het boek is ‘Being there’. Chance hoeft alleen maar te zorgen dat hij op de juiste moment op de juiste plaats is, verder wordt alles voor hem geregeld. Hij wordt bekend door toeval.

Verteller
Het verhaal wordt verteld door een Alwetende verteller (een all-knowing narrator).

REACTIES

B.

B.

Thankss! Nice gemaakt, heb er veel aan :)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Being there door Jerzy Kosinski"