Samenvatting
Tessa is een meisje van 16 jaar met leukemie. Ze heeft dat al enkele jaren maar het gaat steeds slechter met haar. Omdat ze weet dat ze niet lang meer te leven heeft, besluit ze een lijstje te maken met dingen die ze voor haar dood nog wilt doen.
Nummer 1 op de lijst was seks hebben. Ze legde het lijstje uit aan haar vriendin Zoey en zij wou haar wel helpen. Ze gingen uit en zagen 2 jongens genaamd Scott en Jake. Er werd drugs gebruik en voor ze het wisten waren ze bij de jongens thuis. Jake en Tessa liepen naar boven, en nummer 1 op het lijstje kon weggestreept worden. Tessa vond het alleen niet fijn. Tessa moet vaak naar het ziekenhuis voor een bloedtransfusie.
Het 2e op het lijstje is om overal ja op te zeggen. Ze gaat met haar broertje Cal naar de markt en even later komt Zoey ook. Zoey was met Scott aan het praten, die op de markt werkt. Omdat Tessa overal ja op moet zeggen, koopt ze vlees van de markt die haar werd aangeboden. Nadat ze veel geld had uitgegeven liepen ze richting huis. Toen zagen ze een man aan de andere kant van de gracht, en hij bood ze aan om met hem te gaan zwemmen in de gracht. Omdat Tessa nog steeds overal ja op moest zeggen, sprong ze het water in. Cal en Tessa nemen een taxi richting huis. Maar toen Tessa haar ogen opendeed, lag ze in het ziekenhuis.


Cal verteld dat Tessa in de taxi in elkaar zakte en de chauffeur dacht dat ze dronken was. Tessa’s ouders zijn gescheiden en haar moeder was nog nooit langsgekomen als ze in het ziekenhuis lag, maar tot haar verbazing was ze er nu wel.
Nummer 3 op de lijst is drugs gebruiken. Niet de lichte joint die Tessa al eerder op had, maar drugs die je goed voelt. Tessa kijkt naar de buurjongen, die weer eens in zijn tuin zit te werken, Adam is zijn naam. Ze is al eens eerder bij hem langgewenst om al haar spullen te verbranden en besluit weer bij hem langs te gaan. Het 1e was haar opviel was de motor. Ze vertelt Adam het plan over het drugs, en dat Zoey XTC zou regelen. Adam zegt dat het beter is als ze paddo’s gebruikte, omdat je dan dromerig wordt. Hij kan ze vandaag nog komen brengen.
Zoey komt langs en Adam zet de thee met paddo’s. Daarna gingen ze een ritje maken in de auto van Adam’s vader. Ze gaan naar het bos toe, en Tessa klimt in een boom om een hut te maken. Tessa verteld Adam dat ze niet meer ziek is, zolang ze maar in het bos blijft. Tessa gaat met Adam op de motor rijden. Ze rijden eerst naar een hotdogkraam om iets te gaan eten. Daarna gaan ze naar een plek met een prachtig uitzicht. Adam vertelt wat er gebeurd is met zijn vader, en hoe het slechte nieuws verteld werd. Toen maakte Adam een verkeerde opmerking en liep Tessa naar huis.
Het volgende op de lijst is om zoveel mogelijk misdaden te plegen. Het begon al in de bus op weg naar huis, bij het wachten porde ze een vrouw en gaf een ander de schuld. Daarna liep ze de bus binnen zonder een kaartje te kopen, en begon ze in de bus te roken. Toen kwam Zoey en besloten ze iets te gaan stelen. Tessa stopte nagellak in haar zak, en daarna volgde nog meer spullen. Ze kwamen 2 meisjes van school tegen, die over Scott begonnen te praten waardoor Zoey wegliep. Tessa wilde ook weg, maar ze werd tegengehouden. Ze moest mee naar achteren en daar werd haar vader gebeld. Haar vader was boos, maar niet zozeer omdat ze spullen gestolen had. Hij wil graag op de hoogte gehouden worden van wat ze doet, dat is alles.
Nummer 5 is om te leren autorijden. Ze pakt de autosleutels van haar vader en rijdt met zijn auto naar Zoey. Ze besluiten naar een plek te gaan waar Tessa vroeger met haar moeder op vakantie ging. Ze liepen op het strand en logeerde daarna in het huisje waar ze vroeger ook sliepen. Daar vertelde Zoey dat ze zwanger was van Scott.
Roem is het volgende punt op Tessa´s lijst. Haar vader besluit te helpen door haar mee te nemen naar een radiostation waarbij ze haar verhaal kan vertellen over haar ziekte. Ze vertelt over haar ziekte en hoe mensen daarmee omgaan. Ook vertelt ze over haar lijstje en wat ze allemaal heeft gedaan.
Nummer 7 op de lijst is om haar ouders weer bij elkaar te brengen. Eerst zou ze een wereldreis maken, maar ze wilde dit liever. Voor nummer 7 hoefde ze niet veel te doen, want door haar ziekenhuisbezoeken kwamen haar ouders als steeds dichter bij elkaar. Ze logeerden zelfs bij elkaar.


Het was kerst en Adam en haar moeder kwamen eten bij Tessa en haar familie.
Cal deed goocheltrucs en ze dronken alcohol. Zoey komt ook nog even langs, en dankzij een opmerking van Tessa kwam iedereen te weten dat Zoey zwanger was. Adam zegt dat zijn cadeau voor Tessa nog thuis ligt, dus gaan ze samen naar zijn huis. Hij geeft haar een zilveren armband met 7 stenen. Ze voelt zich verliefd.
Nummer 8 op het lijstje is liefde en die kan weggestreept worden.
Tessa heeft met Adam afgesproken alleen heeft ze een enorme bloedneus. Haar vader is bowlen en Cal slaapt. Haar moeder helpt Tessa maar weet niet wat ze moet doen. Uiteindelijk belt ze een taxi om haar naar het ziekenhuis te brengen. Adam kwam langs en wilde ze een lift geven, maar Tessa wilde hebben dat hij naar huis ging. De taxi kwam en Adam zwaaide ze uit. In het ziekenhuis werd de bloedneus verholpen en mochten ze weer naar huis. Onderweg naar huis vroeg Tessa aan haar moeder waarom ze zomaar wegging, maar daar kon haar moeder geen antwoord op geven. Toen zag Tessa haar naam in neonletters staan. Overal waar ze keek, op elke winkel, stond Tessa. Ze was beroemd dankzij Adam.
Ze vond het gebaar zo lief dat ze wilde dat Adam bij haar kwam wonen. Haar vader was het hier niet mee eens, en Adam vond het ook geen goed idee omdat hij voor zijn moeder moet zorgen. Maar hij blijft wel vaak logeren. Tessa houdt Adam´s hand vast en Adam voelt dat ze koorts heeft. Hij rent naar beneden en haalt haar vader. Ze moet weer naar het ziekenhuis. Adam is nog niet langs geweest en haar vader komt net binnenlopen met een ijsje. Ze eet het ijsje op en zegt dat hij weg moet gaan. Hij moet naar Cal en met hem gaan voetballen. Tessa wil niets liever dan Zoey´s kind geboren zien worden, dat duurt nog maar 8 weken. Maar de dokter komt binnen en zegt dat ze die 8 weken niet meer gaat halen. Tessa gaat zonder toestemming naar huis en gooit alles uit haar kamer. Tessa maakt een lijstje met aanwijzingen waar haar familie en vrienden aan moeten werken als ze dood gaat.
Ze bedenkt op haar sterfbed nog meer dingen voor op haar lijstje. Ze wil Zoey’s kind geboren zien worden. Maar ze sterft een klein poosje voor het kind geboren gaat worden.
Personages:
Hoofdpersoon:
Tessa, een meisje van 16 met leukemie
Bijpersonen
Zoey: beste vriendin van Tessa, is zwanger
Scott: De vader van Zoey’s kindje.
Adam: Tessa’s buurjongen, later ook haar vriendje
Cal: Tessa’s broertje, wilt goochelaar worden.
Vader: zorgt voor haar, en wil haar genezen.
Moeder: is vertrokken voor een man, maar later teruggekomen voor haar
Tijd:
Het speelt zich af in deze tijd. Dat denk ik omdat er auto’s in voorkomen en er een rookverbod is bij het openbaar vervoer zoals in een bus.
Thema:
Het thema is sterven en liefde
De problemen in het verhaal:
Tessa heeft een ernstige vorm van leukemie en heeft niet lang meer te leven. Dus maakt ze een lijstje met dingen die ze nog wilt doen. Maar die dingen mogen niet allemaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

het is een zeer ontroerend verhaal en zeer gepassioneerd het is gewoon geweldig!!!!

11 jaar geleden

M.

M.

ik hou van dit boek ,dit laat jongeren maar ook volwassenen in zien hoe erg kanker is ,dit boek is zo pakken dat je er helemaal in meegesleurd word!

9 jaar geleden

S.

S.

Oh, Ik hou van dit boek =)
Tessa+Adam ^^
Zoo ontroerend !

9 jaar geleden

K.

K.

dankjewel, handig voor school! Goed gedaan.

8 jaar geleden

K.

K.

DIt boekverslag heeft me super geholpen bij mijn boekverslag!

7 jaar geleden

K.

K.

loveuu boek

7 jaar geleden

L.

L.

Dit boekverslag heeft mij zeker geholpen alleen sommige zinnen konden wel beter opgebouwd worden.
xx

7 jaar geleden

E.

E.

Goed boekverslag! Ik kon heel makkelijk weer even die punten van haar lijst overnemen. Die had ik nodig voor mijn eigen boekverslag ;)
En Liz heeft wel gelijk, het is een goed verslag alleen de zinnen kunnen iets beter qwa opbouw :)

Thnx !

7 jaar geleden

M.

M.

goeie samenvatting ik vind het ook een heel mooi boek :) nu ga ik met een beetje hulp van jou verslag er zelf een maken ;)

7 jaar geleden

S.

S.

dit is echt handig!! mijn docent weet niet eens dat deze site bestaat hahahah :0 :) :$ <3 ;)

7 jaar geleden

F.

F.

wil je misshien de hele lijst sturen naar mijn e-mail
groetjes Famke Bouman

7 jaar geleden