Beauty queen door Linda Glovach

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Beauty queen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1108 woorden
  • 20 mei 2005
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
19 keer beoordeeld

Boekcover Beauty queen
Shadow
Beauty queen door Linda Glovach
Shadow
Over het boek:

Titel: De Sneeuwkoningin
Engelse titel: Beauty Queen
Auteur: Linda Glovach
Vertaald (uit het Engels) door: Suzanne Braam
Uitgever: Becht
Serie: Streetwise
Bladzijden: 165 bladzijden
Perspectief: Ik-perspectief
Dit vertelt Linda Glovach over het boek de Sneeuwkoning:
Toen ik het boek aan het schrijven was ging ik naar mijn oude dope dealer, kocht voor vijftienhonderd dollar pure heroïne (Brown Gold) en nam tien shots per dag om in de sfeer van het boek te komen. Dat lukte, inderdaad! Ik belandde, bijna dood, in het Glen Cover General ziekenhuis. Je sluit een verdrag met de duivel. Hij neemt je pijn weg, maar hij bezit je. Je leeft alleen nog maar voor de volgende shot. Na een tijd is het puur fysiek; je lijf moet het hebben.
Maar nu ben ik er vanaf, voorgoed.


Bronnen:
Het boek: De Sneeuwkoningin van Linda Glovach.
Het Nederlands boek: Op nieuw niveau.
www.scholieren.nl (samenvatting van de Sneeuwkoningin).
www.google.com (alle afbeeldingen).

De samenvatting:

Het boek Sneeuwkoningin is het dagboek van de 19 jarige Samantha die als stripdanseres gaat werken omdat ze snel geld wil verdienen om bij haar moeder weg te gaan. Haar moeder is namelijk alcoholist en haar vriend probeert Samantha te versieren. Al snel staat ze op het podium van de stripbar. Samantha is te verlegen om haar topje uit te doen. Een oudere vrouw heeft daar een oplossing voor:drugs. Op een gegeven moment kan ze niet meer zonder en wordt drugsverslaafde en gaat steeds meer achteruit. Ze komt te weten hoe de harde wereld er werkelijk uitziet en dit kan ze niet aan.
Maar dan ontmoet ze de 43-jarige Angelo in de stripbar en die ontfermt zich over haar. Hij probeert haar te beschermen tegen de harde wereld. Op een privé-feestje waar ze moet dansen ontmoet ze Blaine, een politieagent, en ze word smoorverliefd op hem. Hij zegt ook dat hij verliefd op haar is en ze worden een stel. Ook al raden al Samantha’s vrienden het af om met Blaine om te gaan, Sam blijft bij hem. Aan het eind belooft Blaine om met haar naar het buitenland te gaan. Ze heeft alles klaarliggen maar hij komt niet opdagen. Ze neemt een overdosis en prikt in haar slagader. Angelo vind haar de volgende ochtend dood op haar bed.

Het bleek dat Blaine die ochtend al gevlucht was naar het buitenland omdat er een arrestatie bevel tegen hem was.

Mijn mening.

1 Onderwerp
Het onderwerp, drugs, sprak mij heel erg aan, want ik vind het heel erg dat drugs tot zulke erge dingen kan leiden.
Je ziet bij Samantha dat ze zoveel verdriet en stress heeft, dat ze steeds maar meer shots neemt en nog meer shots neemt, dat wordt haar dood.
De Sneeuwkoningin heeft mij dan ook aan het denken gezet, over dat dit kan gebeuren. Ik wist dat drugs je ‘gek’ kon maken, maar hoe je hier leest dat ze zelfs geen ochtend zonder drugs kan, denk ik; dit is toch wel heel erg!
Ik ben ook wel een beetje anders tegen drugs aan gaan kijken, als ik mensen zag die drugs gebruikten, dacht ik; eigen schuld dikke bult.

Maar in de Sneeuwkoningin kan Samantha er helemaal niets aan doen dat ze er in betrokken is geraakt. Een oude vrouw spuit gewoon bij haar drugs in haar arm en dan voelt ze zich een stuk beter en denkt dat drugs een wondermiddel is.
Ze denkt ook dat ze helemaal niet verslaafd is, dat heeft ze niet eens in de gaten! Ze denkt dat als je verslaafd bent nog veel meer drugs gebruikt.
Ik wist al hoe het zou aflopen, want Nienke had dat verteld toen zij de Sneeuwkoningin had gelezen. Maar ik denk voor mensen die de Sneeuwkoningin nog niet wisten hoe het afliep, niet zo voorspelbaar zou zijn, je merkt op een gegeven moment wel dat er nog zo weinig bladzijdes zijn om nog helemaal in te beschrijven dat ze naar het buitenland gaat. Het gebeurt dan ook niet dat ze naar het buitenland gaat, want ze gaat dan dood.

2 Gebeurtenissen
Het verhaal valt af en toe stil. Soms komen er stukjes die veel op elkaar lijken. Ik vond het vooral op het begin eerst een beetje saai, omdat er toen nog niet zoveel gebeurde.
De gebeurtenissen die er gebeuren in de Sneeuwkoningin hebben wel veel indruk op me gemaakt. Vooral dat ze op het einde dood gaat.
De gebeurtenissen zijn geloofwaardig, want het gebeurt vaker dat mensen dood gaan door drugs! Verslaving van drugs zie je ook vaak.
De gebeurtenissen zijn wel verrassend, omdat ze eerst nooit zou willen gaan strippen en het dan uiteindelijk toch doen om geld bij elkaar te krijgen.

3 Personages
De hoofdpersoon gaat wel een beetje voor je leven, je krijgt bijv. een beeld van hoe haar zolderkamer is en hoe de stripbar is. Je leeft ook helemaal met haar mee.

Je kan je goed inleven in de personen, omdat het met zoveel emotie wordt verteld.
Het gedrag van sommige personages is wel een beetje voorspelbaar, bijvoorbeeld dat Nicole, de vriendin van Samantha, heel erg boos wordt als ze merkt dat Samantha aan de drugs zit. Ook dat Samantha helemaal gestresst wordt als Blaine maar niet komt.
Samantha hoort van alle kanten dat Blaine maar een schoft is en toch gaat ze met hem verder, dat kan ik niet echt begrijpen. Als je van zoveel mensen dat hij een schoft is, zou er toch een belletje moeten gaan bellen?

4 Bouw
Ik vind dat het verhaal spannend is opgebouwd, omdat Samantha steeds toch maar goede moed houdt dat Blaine toch komt. Ze verzint steeds domme smoezen wat er aan de hand zou kunnen zijn.
Het verhaal heeft geen ingewikkelde opbouw, omdat het gewoon een dagboek is. Je leest gewoon hoe Samantha aan de drugs gaat.
Ik vind dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen, omdat het in een chronologische volgorde gaat, zonder tijdsprongen.
Ik vind dat het slot goed bij het verhaal past, omdat het verhaal al één en al ellende is en het slot dat ook is. Op het eind komen Nicole en Angelo aan het woord over hoe Angelo Samantha vond en Nicole over de begrafenis. Daardoor lijkt het of het echt gebeurd is.

5 Taalgebruik
Ik vond het boek makkelijk te lezen, omdat het taalgebruik gewoon taal was die je zelf ook gebruikt.

Het verhaal bevat geen moeilijke woorden ook de zinnen waren niet moeilijk. Iemand die in z’n dagboek schrijft gaat natuurlijk ook geen moeilijke woorden gebruiken.
Er zitten niet veel beschrijvingen in, alleen wordt er beschreven hoe haar zolderkamer eruit ziet en de stripbar. Het heeft verder geen gevolgen voor het leesbaarheid en het verteltempo.
Er zitten geen dialogen in het verhaal, omdat het een dagboek is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Beauty queen door Linda Glovach"