Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

An abundance of Katherines door John Green

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover An abundance of Katherines
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 980 woorden
  • 15 mei 2011
  • 163 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
163 keer beoordeeld

Boekcover An abundance of Katherines
Shadow

Katherine V thought boys were gross

Katherine X just wanted to be friends

Katherine XVIII dumped him in an e-mail

K-19 broke his heart 

When it comes to relationships, Colin Singleton's type happens to be girls named Katherine. And when it comes to girls named Katherine, Colin is always getting dumped. Nineteen times, to be exact. On a road trip m…

Katherine V thought boys were gross

Katherine X just wanted to be friends

Katherine XVIII dumped him in an e-mail

K-19 broke his heart 

When it comes to relationsh…

Katherine V thought boys were gross

Katherine X just wanted to be friends

Katherine XVIII dumped him in an e-mail

K-19 broke his heart 

When it comes to relationships, Colin Singleton's type happens to be girls named Katherine. And when it comes to girls named Katherine, Colin is always getting dumped. Nineteen times, to be exact. On a road trip miles from home, this anagram-happy, washed-up child prodigy has ten thousand dollars in his pocket, a bloodthirsty feral hog on his trail, and an overweight, Judge Judy-loving best friend riding shotgun--but no Katherines. Colin is on a mission to prove The Theorem of Underlying Katherine Predictability, which he hopes will predict the future of any relationship, avenge Dumpees everywhere, and finally win him the girl. Love, friendship, and a dead Austro-Hungarian archduke add up to surprising and heart-changing conclusions in this ingeniously layered comic novel about reinventing oneself.

An abundance of Katherines door John Green
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Verhaalopbouw
Het verhaal gaat van start in de kamer van Colin Singleton, een juist afgestudeerd wonderkind. Hij vraagt zich af of een wonderkind wel in staat is om een genie te worden. Hoewel niets erop wijst dat dit mogelijk is, wil hij zich absoluut bewijzen. Hij werd immers juist voor de 19de keer gedumpt door een meisje dat Katherine heet. Zijn beste vriend Hassan, die in veel opzichten Colin’s tegenpool is, overhaalt hem om samen een roadtrip te maken.

Na een tijdje komen de vrienden aan in Gutshot, Tennessee: een onooglijk dorpje waar het graf van aartshertog Franz-Ferdinand zich zou bevinden. Zo ontmoeten ze Lindsey, een charmante jongedame die hun gids is naar het graf. De toeristische rondleiding eindigt op een bizarre wijze in een aanbod voor een baantje en ze besluiten een tijdje te blijven.

Het piepkleine stadje confronteert de personages met hun problemen en gebreken. Zo kampt Colin met zijn liefdesverdriet en zijn Theorema (een thesis waarin hij beweert dat het verloop van relaties te voorspellen is met een wiskundige functie). Hassan weigert zich in te schrijven bij een universiteit en vindt zijn eerste liefde.

Een keerpunt komt er op de dag dat de hele groep beslist om op everzwijnenjacht te gaan. Colin en Hassan worden achterna gezeten door horzels en betrappen zo Hassan’s nieuwe vriendin met Lindsey’s vriendje. Die avond komt het bedrog uit, ontstaat er een vechtpartij, Lindsey en DAC (De Andere Colin) gaan uit elkaar en de romance tussen Lindsey en Colin laait op.

Vanaf dat moment gaat het voor iedereen alsmaar beter. Colin lost zijn Theorema op, maar beseft dat het niet belangrijk is om een genie te zijn. Hassan beslist zich in te schrijven voor een universiteit. Lindsey en Colin zijn een koppel (wat uiteindelijk bewees dat het Theorema de toekomst niet kan voorspellen, aangezien hun relatie langer dan 4 dagen duurde). Uiteindelijk vertrekken ze allemaal samen uit Gutshot met veel levenservaring en als volwassenen.



Personages

Colin Singleton is een duidelijke antiheld: hij is lang, mager, sociaal onhandig, praat en denkt anders dan de meerderheid van de mensen, ... Hij is een duidelijke tegenpool van zijn beste vriend Hassan, die beschreven zou worden als dik, lui, humoristisch en grof. Wanneer de vrienden in contact komen met de mooie, populaire Lindsey doet iedereen eerst wat afstandelijk en ongemakkelijk.

De gedachtegang, verhalen en emoties van Colin worden beschreven en hierdoor merk je dat hij eigenlijk een doodnormale jongen is. Lindsey en Colin leren uiteindelijk met elkaar leven, nadat ze beseffen dat ze niet erg veel verschillen. De lezer leert haar vooral kennen door de bekentenissen die ze doet aan Colin. De schrijver laat steeds meer van de karakters van de personages zien en ze worden steeds minder een type. Dit zorgt voor een zeer realistisch effect, waar het lijkt alsof je de personages in het echte leven zou leren kennen.



Perspectief
Fragment uit het boek:
“Hassan lachte om iets grappigs op de tv. Lindsey blies haar haar uit haar gezicht en toen greep ze Colin bij zijn bovenarm en liep met hem naar de Lijkwagen.”

De verteller is een personele verteller, samenvallend met Colin, die ook altijd de focalisator is. Je zal nooit meer dan Colin weten en alleen zijn emoties, dromen en opvattingen worden besproken. Hij is een ‘echte’ verteller en is nooit bang om toe te geven dat hij fout zat, hoewel hij soms een vreemde kijk heeft op de gebeurtenissen. Ik identificeerde mezelf zowel met Lindsey als met Colin, vooral omdat ze beide de neiging hebben om dingen te overanalyseren.



Tijd
Het hoofdverhaal wordt chronologisch weergegeven, maar er komen ook erg veel flashbacks in voor. Deze gaan meestal over zijn jeugd en over de verschillende Katherines. De flashbacks zijn erg functioneel en duidelijk afgesloten van de rest van het verhaal. Dit merk je niet alleen aan de lay-out, maar ook aan het feit dat Colin meestal zonder aanleiding over de Katherines begint te vertellen. Ze dienen vooral als karakterverklaring.

Zoals al gezegd werd, worden de gedachten en opvattingen van Colin zeer nauwkeurig beschreven. Dit zorgt voor vertraging in het verhaal: de verteltijd is langer dan de vertelde tijd. Men wijkt ook erg vaak af van het onderwerp.

Het verhaal speelt zich in de hedendaagse, Amerikaanse maatschappij af.



Ruimte
De roman vindt plaats in een erg klein dorpje in Tennessee, Gutshot genaamd.

Zoals men kan verwachten zijn alle inwoners erg gehecht aan Gutshot en zou bijna niemand ergens anders willen wonen. Colin en Hassan zijn echter opgegroeid in een grote stad en je merkt duidelijk dat hun opvattingen vaak anders zijn.

Een voorbeeld van een symbolische functie van de ruimte is de kus in de geheime schuilplaats van Lindsey. De lezer verwacht dit, maar in vele andere passages van het boek is de ruimte eerder contrasterend.



Motieven

Het hoofdthema is de zoektocht naar zichzelf, op welke manier dan ook. De herhaling van het woord genie, waar telkens een andere betekenis wordt aan gegeven, is een duidelijk motief. Zijn theorema en de Katherines spelen ook een erg belangrijke rol in zijn uiteindelijke openbaring: liefde valt, net als de toekomst, niet te voorspellen. Hij voelt niet langer de nood om onsterfelijk te zijn.



Stijl
John Green heeft een duidelijke voorkeur voor intelligente, maar begrijpbare woorden. Zijn zinnen hebben vaak een humoristische ondertoon, die extra wordt benadrukt door de ernst waarmee hij de gebeurtenissen beschrijft. Hij mijdt duidelijk bombastische en ouderwetse woorden, hoewel er wel veel wetenschappelijke termen en niet veel gebruikte woorden in staan.



Zelfevalutie

Het maken van dit structuur-analytisch verslag heeft niets aan mijn mening over het boek veranderd. Ik vind het nog steeds een geweldig boek. Het heeft echter wel verklaard waarom ik dit vind: John Green’s stijl is zowat de meest aangename en intelligente manier van schrijven die ik ooit al ben tegengekomen en ik ben er zeker van dat hij de komende jaren nog een zeer belangrijk auteur wordt.


REACTIES

I.

I.

BESTE SCHRIJVER ALLER TIJDE

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "An abundance of Katherines door John Green"