Zweier ohne door Dirk Kurbjuweit

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2433 woorden
  • 10 augustus 2006
  • 73 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.1
  • 73 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
136
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Zweier ohne
Shadow
Zweier ohne door Dirk Kurbjuweit
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel : Zweier ohne
Auteur: Dirk Kurbjuweit
Uitgever: Kiepenheuer & Witsch
Druk: ?
Plaats uitgave : Keulen
Jaar 1ste uitgave : 2001
Jaar uitgave : 2003

2 Samenvatting:
Als Johann op de lagere school zit komt er op een dag een nieuwe jongen de klas binnen, samen met de rector. Zijn naam is Ludwig. Johann is op dat moment 11 jaar oud en droomt van een goede vriend, die hem meerdere malen per dag opbelt en waar hij alles aan kan vertellen. Ludwig wordt die goede vriend. Al na enige tijd zijn ze onafscheidelijk. Ze hebben een vriendschap waarin ze veel lachen, fantaseren over later, serieuze gesprekken voeren en waarin stiltes niet vervelend zijn, en samen helpen ze elkaar angsten te overwinnen. Johann heeft een grote angst voor hoogte en voor de dood. Ludwig woont vlak bij een rivier waar een grote hoge brug overheen staat. Meerdere malen per jaar springen mensen van deze brug af om zelfmoord te plegen en komen dan na hun sprong in de tuin van Ludwig terecht. Dit gebeurt ook als Johann voor het eerst bij Ludwig blijft slapen. Midden in de nacht horen ze een gil en ze rennen naar buiten.
Er ligt een meisje dood in de tuin. Johann schrikt enorm, Ludwig knielt bij haar neer en sluit haar ogen, op een manier alsof hij dat al veel vaker gedaan heeft. Johann is onder de indruk, van de dood en van Ludwig.

Vijf jaar later als ze alle twee rond de zestien jaar oud zijn besluit Ludwig dat ze een tweeling moeten worden of nog beter gezegd een tweeling moeten zijn. Dit is naar aanleiding van het roeien. Johann en Ludwig roeien samen en doen ook aan wedstrijdroeien. De laatste wedstrijd hebben ze verloren tegen een tweeling. Verliezen doen ze normaal nooit dus dit was nieuw. Ludwig besluit om een tweeling te worden met Johann om het van hen te kunnen winnen. Een tweeling zijn betekent voor hem dat elke belangrijke gebeurtenis die er is in je leven dat je die samen meemaakt en zoveel mogelijk samen bent. Zo ook je ontmaagding. Samen werd een beetje moeilijk maar ze besloten dat dit dan met hetzelfde meisje moest. Dit gebeurt ook, als ze alle twee zestien jaar zijn.
De vader van Ludwig heeft een werkplaats waar hij veel tijd doorbrengt met het sleutelen aan motoren. Ludwig en Johann besluiten een ouwe motor op te gaan knappen. Hier doen ze ongeveer 2 jaar over.
Vera, het zusje van Ludwig, slaapt als ze vijftien is met Johann. Ludwig krijgt dit niet te weten. Na deze eerste keer zien ze elkaar elke nacht.
Ludwig en Johann bereiden zich al een hele tijd voor op een grote wedstrijd die ze gaan roeien tegen de tweeling. Ze trainen hard. En vooral Ludwig moet afzien. Weinig eten en hard trainen.
Ludwig is al een paar weken niet erg gelukkig en hij is stil.
Een paar weken voordat deze wedstrijd zal plaatsvinden heeft Ludwig er genoeg van en begint met eten. Hierdoor wordt hij weer gelukkiger maar komt hij ook teveel kilo´s aan. Johann ziet dat Ludwig zich beter voelt dan voorheen maar ziet ook dat als hij zo doorgaat met eten, ze niet mogen roeien in de lichtgewicht klasse. Hij besluit te gaan afzien en net zoveel af te vallen als dat Ludwig bij eet.
Op de dag van de grote wedstrijd is het op het nippertje. Ludwig weegt 65 kilo en Johann 60. Ze roeien tegen de tweeling en ze verliezen het net. Ludwig heeft hier zoveel moeite mee dat hij zelfs Johann naar huis stuurt. Dit is ook het enige moment in het boek dat je Johann thuis meemaakt.

Pas de volgende dag na een schooldag zonder Ludwig ziet Johann hem sleutelend aan de motor in de werkplaats van zijn vader.
Als Johann binnenkomt start hij de motor die af is. Ze kunnen gaan toeren. Ze stappen op, Ludwig rijdt en ze blijven rijden, zomaar nergens naartoe. Ze krijgen een ongeluk waarbij Ludwig overlijdt en Johann het overleeft. Johann krijgt een twee jaar durende relatie met Vera, maar erg lang bij vrouwen blijven is hij niet goed in. In die twee jaar met Vera vertelt Vera hem dat het ongeluk met de motor gepland was door Ludwig. Hij wilde er samen met Johann een einde aan maken. Samen als een tweeling ergens anders heen gaan.

Personages:
Johann:
Johann is de hoofdpersoon in dit boek. Je beleeft het boek ook door zijn ogen. Hij is een zoon van gescheiden ouders. Zijn vader heeft een nieuwe vriendin en Johann woont officieel bij zijn moeder. (Dit is in een dorpje, niet ver bij Ludwig vandaan.) Alleen in de praktijk is hij bijna altijd bij Ludwig, zijn beste vriend. Hij heeft blond haar en zijn postuur is middelgroot, goed gebouwd en getraind door het roeien. Hij kan beter op gewicht blijven dan Ludwig. Zijn gewicht is 62,5 kilo wat het ook moet zijn voor het wedstrijdroeien.
Hij is een jongen die toch een beetje is opgegroeid met angsten. Zijn ouders waren gescheiden en voordat hij Ludwig leerde kennen was hij een redelijk eenzame jongen. In de vriendschap met Ludwig is hij toch de meest rustige en volgzame. Hij is niet degene die met wilde ideeën komt, maar zich wel laat overhalen door Ludwig. En zo dus ook zijn angsten overwint.

Ludwig:
Ludwig is de beste vriend van Johann. En dit is wederzijds. Hij woont in een huis samen met zijn vader, moeder en zijn zusje Vera. Dit huis ligt aan een rivier waar hun tuin aan grenst. Hun tuin grenst ook aan een brug die over de rivier is gebouwd. Hij is wat vrijer opgevoed. Hij heeft blonde dikke haren en een blanke huid. Hij is hetzelfde gebouwd als Johann en weegt net als hij 62,5 kilo. Samen mogen ze namelijk maar 125 kilo wegen voor het wedstrijdroeien. Ludwig heeft hier alleen wat moeite mee en let daarom voortdurend op zijn eten.
Hij heeft wilde ideeën en fantasieën en voert hiervan de ideeën ook uit. Hij komt ook met het idee om een tweeling te zijn. Om alles samen te doen en om hetzelfde te denken. Hij is de “leidende” persoon van deze vriendschap. Hij heeft een sterke wilskracht, alleen kan hij zijn ideeën niet altijd verwezenlijken. Namelijk een aantal weken voor de grote roeiwedstrijd heeft hij er genoeg van om maar altijd en overal een hongergevoel te hebben. En propt zich vanaf dat moment vol met eten. Johann past zich hierop aan en valt enorm af. Hier zie je dan ook weer de positie die deze vrienden hebben.

Vera:
Vera is het zusje van Ludwig. Ze is 1 jaar jonger dan Ludwig en is ontzettend dun en knokkelig gebouwd. Ze heeft vierkante schouders een spitse neus en nauwelijks borsten. Haar kleding is altijd voorzien van bloemen en fleurige kleuren. Als zij vijftien is slaapt ze met Johann. Waarvan Ludwig nooit iets te weten komt. Zij zien elkaar na deze keer elke nacht.
Ze is een apart meisje. Voordat Johann haar echt leert kennen heeft ze nog nooit een woord tegen hem gezegd. Ze houdt zich meestal wat op de achtergrond maar is wel oplettend. Tussen Vera en Ludwig is het niet altijd koek en ei, maar ze is als ze tijd heeft meestal in de werkplaats van haar vader om naar hem te kijken, wat hij doet. Ze heeft met Johann een open relatie. Op school groeten ze elkaar namelijk nauwelijks. Johann wil dit niet. Vera zou hem alleen wel wat vaker willen zien. Ze volgt de wensen van Johann. Ik kreeg soms een beetje de indruk dat zij zich een beetje liet gebruiken door hem.

De moeder van Johann:
Is gescheiden van haar man en woont alleen en heel af en toe samen met Johann in een huis. Ze heeft absoluut niets meer te zeggen over hem. Hij doet precies waar hij zin in heeft en negeert haar wensen en ongerustheden. Ze werkt in een warenhuis(volgens mij) en ze is erg eenzaam.

De vader van Ludwig:
Is een stille verlegen man. Hij is altijd in zijn werkplaats bezig met het sleutelen aan motoren. Zijn vrouw ziet hij nauwelijks, want zij draai nachtdiensten. Ze leven een beetje langs elkaar heen. In het huis van Ludwig wordt sowieso nauwelijks gesproken. Vera vertelt aan Johann dat haar vader ergens bang voor is. Dat hij dat niet altijd geweest is en waarvoor hij bang is weet ook niet echt iemand. Wat hij wel een aantal keren in het verhaal doet is pannenkoeken bakken voor zijn kinderen en Johann. Hij probeert wel nog een goede vader te zijn.

Plaats:
Het speelt zich vooral af bij het huis van Ludwig. De zelfmoordacties, het sleutelen aan de motor, de scènes met Johann en Vera, het pannenkoeken eten en de avonturen met de brug.
Verder krijg je een redelijk goed beeld van de roeitraining op het water.
Af en toe krijg je ook een beeld van de situatie in het huis van Johann. Bij het ontbijt bijvoorbeeld. Alles speelt zich af in Duitsland.

Tijd:
De schrijver vertelt zijn verhaal nu, over vroeger. Het boek is ook nog niet zo oud, 2001 was de eerste druk. Het verhaal lijkt een autobiografie, een terugblik van de schrijver op zijn jeugd. Alleen in het boek wordt er geschreven over internet en toen Dirk Kurbjuweit vijftien jaar oud was, was het 1977, ze hadden toen nog geen internet dat door iedereen gebruikt werd, dus dat is uitgesloten. Verder zijn er niet echt aan wijzigingen waaruit ik kan halen in wat voor een tijd het verhaal zich afspeelt. Niet heel lang geleden dus vanwege dat internet.
De vertelde tijd is ongeveer zeven jaar. Van toen Johann elf was tot zijn achttiende.

3 Titelverklaring:
Citaat. Blz. 46/47.
Wir fuhren Zweier ohne. Ich muss dazu vielleicht ein paar Dinge erklären. Der Zweier ohne ist ein besonderes Boot. Es gibt keinen Stauermann, deshalb Zweier ohne. Jeder hat einen Riemen, Ludwig zieht Backbord, ich ziehe Steuerbord. Weil jeder auf einer Seite zieht, müssen wir gleich stark sein, damit sich das Boot nicht im Kreis dreht.

Verklaring 1:
Johann en Ludwig willen een tweeling zijn. Als je roeit op deze manier als de titel, is het heel belangrijk dat je hetzelfde gewicht hebt, dezelfde kracht en hetzelfde uithoudingsvermogen. Om hoog in de top te roeien moet je ontzettend veel trainen. Heel veel samen zijn dus. Het roeien staat in het hele boek centraal en is iets wat telkens terug komt.

Verklaring 2:
In deze roeiwedstrijden roeien zij tegen een echte tweeling. Johann en Ludwig zijn aan hen gewaagd en de overwinningen gaan dan ook om en om. In het begin echter wint de tweeling meerdere malen.
Ludwig zegt hierop tegen Johann “als wij van hen willen winnen moeten wij ook een tweeling worden.” Het roeien staat ook hier dus heel centraal.

4 Opbouw:

Spanning:

Ik kan de spanning niet goed beschrijven, maar hij was er wel degelijk. Het hele boek door blijf je op iets wachten, iets ernstigs of gewoon een heftige ontknoping of gebeurtenis.
Ludwig heeft al vaker aan Johann gevraagd of als hij van de brug zou springen of Johann dan zou volgen. Hij heeft iets met de dood. De zelfmoordplegers in zijn tuin, geen angst voor de dood. De spanning was ook te voelen in het stuk dat Ludwig heel ongelukkig wordt. Daardoor wordt eerst niet echt duidelijk en het lijkt erop dat de vriendschap en einde krijgt.
De dood van Ludwig op het einde was toch wel heel erg onverwacht en zeker met de reden waarom was nogal heftig.

Keerpunt:
Een duidelijk keerpunt is er op het einde van het boek, de dood van Ludwig. Dan zie je het niet meer door de ogen van Johann op dat moment, maar een terugblik, een herinnering van Johann aan de dood van Ludwig. En ook hoe hij al leeft zonder Ludwig en zijn verschillende vrouwen.

5 Mening:
Het was een ontzettend mooi en leuk boek. Vooral het thema vriendschap vind ik erg mooi. In dit boek wordt een vriendschap beschreven, waarvan denk ik, iedereen wel droomt. Iemand die helemaal voor je gaat en die onafscheidelijk van jou is. Waar jij bent is die ander ook. Iemand die maar een half woord nodig heeft om je te begrijpen en dat zelfs uren lange stiltes niet vervelend zijn. Dit is de vriendschap tussen Johann en Ludwig. Bijna perfect. En dat bijna perfect laat op de dood van Ludwig die hij samen met Johann wilde. Ik denk dat je ook in deze dingen als vriendschap te ver kunt gaan. Ludwig wil hen samen de dood in helpen. Deze `liefde´ voor hem gaat dan wel erg ver.
De gebeurtenissen die verder gebeuren zijn op z´n minst apart. Dat er een aantal keren per jaar een dood iemand in je tuin ligt lijkt me verschrikkelijk. Ik dacht ook eerst dat iemand dit droomde, dat het niet echt was. Maar later in het boek wordt het eigenlijk een gewone gebeurtenis. Heel vreemd dat je dit dan ook zo ervaart. Als een `gewone gebeurtenis. ´
Het taalgebruik was perfect. Niet te makkelijk of te moeilijk, maar echt goed om te lezen. Ik heb maar een aantal woorden moeten opzoeken in het woordenboek. Doordat ik het goed kon lezen kwam ik ook in het verhaal. Ik wilde verder lezen en weten wat er hierna gebeurde. Een vreemde ervaring om in een andere taal verder te willen lezen. Normaal lees ik voor andere talen echter alleen omdat het moet. Maar ik vond dit echt mooi, goed en leuk.
De opbouw was goed, er zaten terugblikken en herinneringen in zodat het ook niet saai werd. De gebeurtenissen, die dus niet in chronologische volgorde plaatsvonden, moest je soms wel even een tweede keer over nadenken wanneer die zich nou hadden afgespeeld. Hierdoor moet je, je hoofd er wel bijhouden.

Ik heb absoluut geen neus voor boeken in het Duits die ik kan snappen. Ik heb al ongeveer drie keer een boek geleend waar ik niets van begreep. En als ik het Leonie dan liet inkijken, zei ze ook tegen mij dat het niet zo raar was dat ik er niets van snapte, omdat het heel oud Duits was. Ik ben begonnen voor dit boekverslag te lezen in `Die verlorene Ehre der Katharina Blum` en ik begreep er werkelijk helemaal niets van. Toen heb ik Leonie maar gevraagd of ze een boek voor me had en toen heb ik dit van haar gekregen. Ik heb het binnen 1 dag uitgelezen. En ik was zo blij dat ik eindelijk een boek had wat ik begreep en dat het ook nog eens een heel mooi en leuk boek was.
Vandaar ook dat ik hetzelfde boek heb gelezen als Leonie.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.