Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Schwimmen lernen in Blau door Kirsten John

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Schwimmen lernen in Blau
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 826 woorden
  • 11 december 2010
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover Schwimmen lernen in Blau
Shadow
Schwimmen lernen in Blau door Kirsten John
Shadow
ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

Naam: Myrthe
Klas: V5C
Opdracht: 1

Schrijfster
De schrijfster heet Kirsten John. Ze is in 1966 geboren. Ze heeft filosofie en Duits gestuurd. Op dit moment woont zij in Hannover en Amsterdam. Ze werkt voor een Amsterdamse uitgever.

Titelverklaring
De titel is ‘Schwimmen lernen in Blau.’, dit betekend zwemmen leren in het blauw. De verklaring voor deze titel is dat voor de hoofdpersoon verdrinken in het blauw gelijk staat aan het verliezen van haar identiteit. Door te leren zwemmen in het blauw wil ze haar eigen identiteit uitzoeken. Ik vind dat deze titel een verkeerde indruk van het boek geeft, verder is het wel een diepzinnige titel, net zoals het boek.

Het jaar van uitgifte
2001

Genre
Het boek is een roman.

Opbouw
Het boek bestaat uit zes hoofdstukken. Elk hoofdstuk bestaat uit verschillende alinea’s. Zo word er onderscheid gemaakt tussen het heden en het verleden.

Het thema
Het thema van het verhaal is het verwerken van je verleden. Dat is zo omdat ze steeds laten zien hoe haar verleden invloed heeft op haar leven. De schrijfster laat zien hoe ze omgaat met bepaalde situaties en hoe ze langzaam los probeert te laten van haar jeugd.

Tijd en plaats

Waar? Wanneer? Wat gebeurde er?

In het ouderlijk huis van Katharina Tijdens haar jeugd In de jeugd van Katharina zijn in het ouderlijk huis een paar belangrijke dingen gebeurd:

- Haar moeder het gezin

- Haar vader gaat met de buurvrouw nadat haar moeder is vetrokken

- Haar oom David leert haar tekenen en dat ze altijd binnen de lijntjes moet blijven

- Het atelier van Henning Tijdens haar opleiding - Hier werd zijn geschilderd door Henning

- Hier werd zij ten huwelijk gevraagd door Henning

- Hier had zij de eerste keer seks met Henning

De kunstacademie Tijdens haar opleiding - Hier kreeg zij haar lessen

- Hier schilde zij andere medestudenten na

Het huis van Katharina en Henning Tijden hun huwelijk - Hier is Katharina wanneer zij haar ‘zenuwinzinking’ heeft.

Personen:
Katharina:
Over haar uiterlijk word bijna niks verteld. Wel kom je als hoofdpersoon veel over haar te weten. Ze is een jonge vrouw die erg achtervolgd word door haar verleden. Ze is een kalme vrouw. Vaak voelt zij zich onbegrepen door haar omgeving. Verder heeft zij niet een heel goed zelfbeeld van haarzelf en trekt ze zich er veel van aan wat gezegd word. Katharina komt uit een gezin dat het redelijk breed had. Dit was te merken aan het hebben van een dienstmeid.

Henning:
Henning is de man van Katharina. Over zijn uiterlijk word wat meer verteld. Hij is een oude man met een beetje een baard. Verder heeft hij koude vissenogen. Later in het boek blijkt dat deze man heel erg driftig is. Verder is hij zeer kieskeurig als het gaat over kunst. Ook komt hij op mij over als een sociaal persoon. Over Henning zijn verleden word niet veel gepraat, maar ik vermoed dat hij uit een gezin kwam dat het gemiddeld had.

Paul:
Paul is de broer van Katharina. Tijdens zijn jeugd was hij nadat zijn moeder het gezin verlaten had een probleemkind geworden, hij dronk, hij rookte en hij was bijna nooit thuis. Paul komt op mij over als iemand die weet hoe hij mensen moet bespelen, maar toch lijkt hij wel een heel lief persoon. Paul komt uit hetzelfde huis als Katharina dus komt uit een redelijk goed gezin.

Het personage dat mij het meeste aansprak was Katharina, de hoofdpersoon. Dit is omdat ik haar tijdens het lezen van het boek het beste heb leren kennen. Vanwege de schrijfkunsten van de schrijver kon ik mij goed inleven in haar situatie. Het persoon dat ik het minst realistisch vond overkomen was Henning. Dit komt omdat hij toch maar een mysterieus persoon blijft door het gehele boek heen.

De inhoud:
Het boek gaat over het leven van Katharina. Het boek begint bij haar kindertijd en maakt dan stappen over naar het heden.

Toen Katharina klein was kwam oom David vaak langs. Hij leerde haar om haar gevoel via tekenen te uiten. Later word duidelijk dat ze een student is aan de kunstacademie. Ze is in leer bij de gerenommeerde schilder Henning. Van hem moet zij minder lessen volgen om al haar tijd te spenderen aan het schilderen. Zij word ook model voor zijn schilderkunsten. Later gaat zij langzaam een relatie aan met Henning en niet kort daarna trouwt zij met hem. Na wat schommelingen in het huwelijk en een bezoek van haar broer Paul krijgt Katharina een soort van zenuwinzinking waardoor ze weken op bed ligt en niks doet. Hierdoor krijgt ze het idee om een draak te schilderen. Op ene gegeven moment heeft ze ook door dat haar man vreemd gaat met leerlingen die hij schildert.

In haar verleden zijn er veel dingen gebeurd. Een van die gebeurtenissen is dat haar moeder het gezin verlaat. Dit is van grote invloed op haarzelf en het gezin. Dit zorgt ervoor dat ze nog minder vertrouwen heeft in mensen. Hierdoor zijn haar broers ook bijna nooit meer thuis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.