Schuld door Ferdinand von Schirach

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Schuld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2802 woorden
  • 3 juni 2013
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
89 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Ferdinand von Schirach
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2011
Pagina's
148
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Schuld
Shadow
Schuld door Ferdinand von Schirach
Shadow

Samenvatting Schuld

Verhaal

Gebeurtenissen

Volksfest

In augustus vindt er in een klein Duits stadje een groot feest plaats ter viering van het zeshonderdjarig bestaan. Een stel muzikanten heeft te veel gedronken en nemen een serveerster van zeventien mee achter het podium. Later vindt de politie haar naakt en verkracht onder het podium terug; ze heeft twee ribben, haar linkerarm en haar neus gebroken en ook zitten er glassplinters in haar rug en armen. Ferdinand von Schirach wordt door een vriend gevraagd om de verdediging van één van de mannen op zich te nemen. De bewijsvoering van de aanklager valt uiteen doordat er fouten worden gemaakt tijdens de DNA-analyse en als het meisje in het ziekenhuis wordt behandeld. Zelf kan ze niemand van de acht daders meer herkennen omdat die verkleed waren toen het gebeurde. De cliënt van Von Schirach verklaart alleen maar dat het ‘te warm was en dat er te veel gedronken werd’. Uiteindelijk worden de verdachten wegens een gebrek aan bewijs vrijgesproken. Von Schirach en zijn vriend weten dat ze hun onschuld verloren hebben, volwassen zijn geworden en dat alles voortaan niet meer zo eenvoudig zal zijn.

DNA

Nina, een meisje van zeventien jaar, leeft met haar vriend Thomas (24) op Bahnhof Zoo in Berlijn. Op een dag wordt ze aangesproken door een man die vraagt of ze mee wil gaan naar zijn woning. Hij benadrukt dat hij geen seks met haar wil. Maar als ze in zijn bad ligt, komt hij binnen en begint moeilijk te doen. Thomas komt op haar geschreeuw af en de deurklink doet de man in het bad vallen. Nina en Thomas houden ‘das Schwein’ onderwater tot hij niet meer beweegt. Ze nemen zijn 8500 D-Mark mee en worden later aangehouden, maar de zaak wordt niet opgehelderd omdat het bewijs niet eenduidig is. Van zijn geld kopen de twee een woning en wonen daar negentien jaar gelukkig met hun kinderen. Beiden hebben ze een baan. Nieuw DNA-onderzoek onthult echter dat ze wél de man hebben vermoord. Tijdens de rechtszaak mogen ze wel naar buiten omdat men niet denkt dat ze willen vluchten. Maar de volgende dag worden hun lichamen gevonden bij de Wannsee: ze hebben zelfmoord gepleegd.

Die Illuminaten

Henry gaat op zijn zesde naar school en dan begint alles in zijn leven verkeerd te gaan. Hij gaat op zijn twaalfde uiteindelijk naar een internaat in Zuid-Duitsland omdat zijn ouders denken dat dat het beste voor hem zal zijn. Henry is er een onopvallende jongen die weinig vrienden heeft en niet erg populair is bij zijn klasgenoten. In een zomervakantie gaat hij terug naar zijn geboorteplaats en wordt daar bij het zwembad door een meisje bevredigd. De volgende dag blijkt dat zij een weddenschap had verloren van haar vriendinnen. In een hogere klas begint Henry zich voor kunst te interesseren en gaat tekeningen maken waarmee hij zijn lerares versteld doet staan. Dan wordt hij door een medescholier betrapt terwijl hij in het zwembad zijn klasgenoten besteelt. Als vergelding wordt hij geestelijk en lichamelijk gekweld door een aantal jongens die zich voor de Orde der illuminati interesseren. Uiteindelijk wijden ze Henry ook in met een bijzonder ritueel: hij wordt naakt half opgehangen aan een touw en geslagen met een zweep. Ze denken hem echt te verlossen van zijn zonden en weten niet dat Henry langzaam sterft. Zijn kunstlerares rijdt toevallig langs en ziet wat er binnen gebeurt als ze vlak voor de deur staat. Van schrik valt ze achterover; ze breekt haar nek en overlijdt meteen. De jongens horen haar geschreeuw en laten het touw los. Uiteindelijk overleeft Henri het; zijn ouders klagen het internaat niet aan (dat verdedigd wordt door Ferdinand von Schirach) en de jongens krijgen alleen een jeugdstraf van drie jaar. Henry stopt met het internaat en met zijn tekeningen en werkt – na een langdurige ziekte – in een schroevenfabriek.

Kinder

Holbrecht en Miriam worden na een etentje bij gezamenlijke vrienden verliefd op elkaar en trouwen uiteindelijk. Ze hebben een goede baan en een mooi huis en lijken voor altijd gelukkig. Maar op een dag wordt Holbrecht gearresteerd voor kindermisbruik van een aantal van Miriams leerlingen. Ze scheidt van haar man en hij gaat zonder bekentenis drieënhalf jaar de cel in. Daarna woont hij in een bescheiden woning in Berlijn en werkt als levende reclamezuil. Op straat herkent hij één van zijn ‘slachtoffers’ en na een paar weken klopt hij met een mes wanhopig bij Von Schirach aan, maar ‘heeft het niet gekund om in de bioscoop haar neer te steken’. Von Schirach krijgt na een moeilijk gesprek met het meisje haar dagboek, waaruit blijkt dat zij en haar vriendin de zaak hebben verzonnen om Miriam voor zich alleen te hebben (ze was jaloers op Holbrecht). In de tweede rechtszaak vertellen ze alles en Holbrecht krijgt een schadevergoeding van 30.000 euro. Hij koopt een café in Charlottenburg dat hij met een lieve Italiaanse runt. Von Schirach komt er af en toe, maar over de zaak spreken ze niet.

Anatomie

Een man zit in een auto en wacht op een vrouw die uit haar huis komt om naar de bushalte te lopen. Ze hebben elkaar al eerder gezien: de man had haar gevraagd of ze iets wilde drinken, maar ‘hij was niet haar type’. De man wil haar bezitten en wil dat ze doet wat hij wil: ze moet praten terwijl hij haar langzaam vermoordt, zoals hij ook heeft gedaan met de dieren die hij in zijn huis heeft gedood. Hij heeft zelf speciale snijdapparatuur en een anatomische atlas gekocht. Hij stapt uit zijn auto om haar te dwingen mee te gaan. Gelukkig voor de vrouw komt het nooit zo ver, want de man wordt door een Mercedes aangereden en valt naast zijn auto neer na een botsing tegen het raam. Op weg naar het ziekenhuis sterft hij, op 21-jarige leeftijd. De bezitter van de Mercedes wordt verdedigd door Von Schirach: hij krijgt een celstraf vanwege dood door schuld.

Der Andere

Paulsberg en zijn vrouw gaan in hun hotel naar de sauna en komen daar een man tegen die zich tot haar aangetrokken voelt. De volgende dag gaan ze nog een keer en dan bevredigt Paulsbergs vrouw de vreemde man. Ze besluiten er mee door te gaan en adverteren er zelfs voor op internet. Ook met de tot dan toe onbekende ‘Andere’ bedrijft Paulsbergs vrouw de liefde. Veel later komt Paulsberg tot zijn schrik deze man weer tegen die echt verliefd is op zijn vrouw (terwijl Paulsberg en zijn vrouw hebben afgesproken dat het alleen om seks mag gaan en niet echte liefde). In hun vaste hotel slaat Paulsberg de man tot bloedens toe, maar hij overleeft. Paulsberg wordt aangeklaagd voor poging tot moord. Hij zegt zelf dat hij zijn vrouw had willen beschermen (haar advocatenkantoor zou de ‘afspraken’ met andere mannen niet goed hebben gekeurd), maar zelf zegt ze dat zíj schuldig is omdat ze een affaire had met de ‘andere’ en dat haar man – gek van jaloezie – daar achter is gekomen. Hem wordt uiteindelijk alleen zware geweldpleging ten laste gelegd omdat hij op het laatst besloot om de man niet dood te slaan. Hij krijgt drieënhalf jaar. Daarna verhuizen Paulsberg en zijn vrouw naar Sleeswijk-Holstein, waar zij een advocatenpraktijk heeft, en hij stelt foto’s tentoon van naakte vrouwen zonder gezicht.

Der Koffer

Tijdens een alcoholcontrole aan de ringweg rond Berlijn moet een Poolse auto halt houden. Al zijn papieren worden gevonden, maar in een koffer in de achterbak bevindt zich iets waar een politieagente van over haar nek gaat. De Pool, Jan Bathowiz, wordt aangehouden omdat hij foto’s bij zich heeft van gespietste lijken. Von Schirach zit erbij als Bathowiz verhoord wordt. Hij kreeg van een zakenman in Witoslaw (Polen) de opdracht om de koffer naar Berlijn te brengen, terwijl hij niet eens weet wat erin zit. Maar zelfs het vervoeren van foto’s met lijken erop is niet strafbaar. Bij de genoemde plaats (een telefooncel in Berlijn-Kreuzberg) wordt een Bathowiz-look-alike van de politie in de gaten gehouden door zijn collega’s, maar er belt niemand op om de koffer op te halen. De volgende morgen wordt het neergeschoten lichaam van Bathowiz gevonden. De zaak wordt nooit opgehelderd.

Verlangen

Een ogenschijnlijk gelukkige vrouw met man en kinderen voelt plotseling een gapende leegte in zich. Niets kan haar meer beroeren. Maar ineens begint ze met het stelen van overbodige dingen, zoals kousen die ze helemaal niet nodig heeft. Ze doet dat als ze alles even niet meer aankan. Omdat het de eerste keer is en ze nog niet eerder bestraft is, wordt ze niet vervolgd. Geen enkel familielid hoort van de zaak en alles wordt weer normaal zoals dat altijd in haar leven gebeurde.

Schnee

Een man wordt opgepakt op verdenking van handel in verdovende middelen. Iedere maand krijgt hij van ene Hassan duizend euro om van te leven; hij heeft namelijk geen baan meer en zijn huwelijk is jaren geleden stukgelopen. In de gevangenis krijgt hij bezoek van de zwangere Poolse Jana, die zegt een kind te krijgen van Hassan. Hij hoeft niet bang te zijn dat de oude man hem verraadt; deze wordt verdacht van handeldrijven met wapen (hij had tweehonderd gram heroïne thuis en een mes in zijn zak) en wordt verdedigd door Von Schirach. Deze ziet de man zijn brood in piepkleine gesneden stukjes eten en dat moet verklaren waarom hij een mes bij zich had: hij heeft geen tanden meer. Hij krijgt alleen twee jaar voorwaardelijk. Vlak voor Kerstmis ligt hij in het ziekenhuis: Jana heeft bij Hassan erop aangedrongen dat hij de man een nieuw gebit geeft. Thuis vertelt Jana een verhaal aan haar slapende baby terwijl Hassan door de stad rijdt; ze weten allebei dat hij niet bij haar kan blijven omdat zijn familie wil dat hij met een Libanese trouwt. Bij het zien van een schuldenaar, die hem nog twintigduizend euro moet betalen, kan hij zijn woede niet onderdrukken en slaat bij de man elf tanden uit diens mond totdat hij wordt opgepakt.

Der Schlüssel

Atris let op Franks huis in Berlijn terwijl deze in Amsterdam drugs ophaalt. Maar hij kan niet verhinderen dat Franks hond zelf op zoek gaat naar eten en daarbij per ongeluk een belangrijke sleutel inslikt. Ondertussen wordt Frank, geschaduwd door een onbekende vrouw, onderweg opgepakt. Atris haalt laxeermiddel bij een dierenarts en onderweg terug poept de hond de hele auto (die ook van Frank is) onder. Atris brengt de hond naar een criminele collega, die geen andere oplossing ziet dan de hond open te snijden en een nieuwe hond (en auto) te halen. Bij Frank thuis wordt Atris opgewacht door een vrouw die de loop van haar pistool in zijn mond legt. Hij moet  het geld betalen dat Frank had moeten overdragen aan een Russische handelaar. De vrouw dwingt Atris naar het station te gaan, waar een kluis ligt met geld erin. In de kelder wordt hij neergeslagen door vrienden van de bezitter van de gestolen auto. Maar deze worden weer in de val gelokt en vastgebonden door de vrouw, die met Atris naar het station gaat. Daar neemt ze, zonder het te weten, vals geld mee (‘220.000 euro’) en 1,1 kg suiker (‘cocaïne’); daarna belt Atris de politie, die haar arresteert. De vrouw zal vier of vijf jaar krijgen, Frank wordt vrijgelaten en Atris vertelt Von Schirach na afloop dat je vrouwen nooit kunt vertrouwen.

Einsam

Een vrouw met een man en twee dochters belt Von Schirach op en vraagt of ‘hij zich nog alles kan herinneren’. Als veertienjarige is ze namelijk verkracht door Lackner, een vriend van haar vader. Pas negen maanden  later komen zij en haar familie erachter dat ze zwanger van de man is geworden. Ze bevalt op het toilet van hun baby, die kort daarna sterft. Haar moeder komt thuis en redt haar door Larissa naar het ziekenhuis te brengen, waar artsen de nageboorte eruit halen. Ze komt in de vrouwengevangenis terecht, maar de rechter spreekt haar later vrij omdat de dood van de baby (die verdronken zou zijn in het toilet) niet haar schuld is: door de verkrachting was ze sterk getraumatiseerd en ze kon daardoor goed en slecht niet meer van elkaar onderscheiden. Lackner krijgt zes-en-een-half jaar. Larissa gaat het huis uit (ze had geen goede band met haar ouders, die haar mishandelden) en stuurt Von Schirach later een foto van haar kinderen: ‘Het gaat goed met ons, maar ik droom vaak van de baby. Het was een jongen. Ik mis hem.’

Justiz

Turan komt op krukken de gevangenisspreekkamer binnen. Hij wordt verdacht van geweldpleging en zou samen met zijn pitbullterriër een man (Horst Kowski) hebben aangevallen. Zijn vrouw herkende ‘de man met de pitbull’, hij is een bekende klant in de zonnestudio waar zij werkt. Hij zou Tarun heten, maar in de bewuste wijk (Neukölln in Berlijn) wordt hij niet gevonden. Wel woont er een Turan; de politie denkt dat het een spelfout is en stuurt hem een oproep om zich te melden. Turan reageert niet en krijgt een oproep van de rechter. Weer komt hij niet. Dan krijgt hij een geldstraf, maar omdat hij de boete niet kan betalen moet hij naar de gevangenis. In de rechtszaal wordt duidelijk dat hij vanwege een aangeboren handicap helemaal niet in staat is om iemand in elkaar te slaan en Kowski verklaart hem nog nooit gezien te hebben. Na zijn vrijlating mag Turan een schadevergoeding krijgen voor zijn onterechte hechtenis, maar hij vergeet de termijn van zes maanden en krijgt niets.

Ausgleich

Alexandra’s man drinkt op een avond te veel en slaat haar dan als hij terugkomt. Hij heeft er in eerste instantie spijt van en ze spreken er verder niet meer over. Even lijken ze weer gelukkig als ze een dochtertje krijgen, Saskia. Maar ze slapen niet meer met elkaar. Vijf jaar later komt hij met Kerstmis veel te laat thuis en mishandelt en misbruikt zijn vrouw. De avond daarop breekt hij zelfs haar rib. Dit gaat jarenlang door. Alexandra gaat ondertussen vreemd met buurman Felix. Als Saskia tien is, zegt haar vader tegen Alexandra dat hij hun dochter binnenkort zal gaan misbruiken net zoals hij haar misbruikt. ’s Nachts doodt Alexandra hem in zijn slaap om zichzelf en hun dochter te beschermen. In de rechtbank wordt ze door Von Schirach verdedigd. Bijna wordt ze veroordeeld voor moord, maar uiteindelijk wordt ze vrijgesproken omdat ze uit noodweer heeft gehandeld. Von Schirach denkt er nog lang over na en komt tot de conclusie dat iemand anders het gedaan moet hebben omdat Alexandra geen bloedsporen op haar kleding had. Dan komt ze naar buiten en gaat ze weg om verder te leven met Felix en Saskia.

Familie

Na de dood van zijn vader gaat Waller naar Japan om in een klooster te gaan en Japans te leren. In een aantal jaar klimt hij op van medewerker bij een machinebouwer naar miljonair aan de Londense beurs. Toch woont hij steeds in kleine appartementen en gunt zichzelf alleen een herenhuis in Beieren. Hij raakt bevriend met Von Schirach, die later door hem gevraagd wordt om de verdediging van zijn halfbroer op zich te nemen. Deze heeft een moeilijke jeugd gehad en pleegt diefstallen, drinkt te veel, slaapt in daklozenopvangcentra, pleegt geweldsdelicten, zit in de gevangenis en hij wordt uiteindelijk ook nog eens opgepakt vanwege drugssmokkel. Na in de cel in Brazilië te hebben gezeten, krijgt hij weer ruzie door overmatig alcoholgebruik en slaat een Rus dood. Waller wil dan niks meer voor hem doen. Hij vertelt Von Schirach over zijn criminele familie (zijn grootvader werd door de nazi’s vermoord vanwege een verkrachtingszaak en zijn vader zat vier keer in de gevangenis vanwege diefstal en openlijke geweldpleging) en hoopt dat er ‘na hen (Waller en zijn halfbroer?) maar beter niets meer komt’. Von Schirach leest een paar jaar later in de krant dat hij (kinderloos) is overleden en zijn bezit achtergelaten heeft aan het Japanse klooster en het huis aan de Beierse gemeente. Von Schirach zegt nog dat hij hem mocht.

Geheimnisse

Een gek, Fabian Kalkmann, komt twee weken lang iedere dag bij Von Schirach langs en zegt dat de CIA en de BND hem achternazitten. Ze zouden zelfs een camera in zijn oog hebben aangebracht, maar Kalkmann verklaart ‘nooit zijn geheim te zullen vertellen’. Het wordt Von Schirach te veel en hij gaat met hem naar de psychiater. Kalkmann zegt dat hij ‘advocaat Ferdinand von Schirach heet en meneer Kalkmann brengt, die vermoedelijk een zwaar defect heeft’.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.