Novemberschnee door Jürgen Banscherus

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1210 woorden
  • 31 juli 2007
  • 1470 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 1470 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
137
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Novemberschnee
Shadow
Novemberschnee door Jürgen Banscherus
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Hoofdpersonen:
Lina Marx: het meisje dat veroordeelt wordt en in de gevangenis komt.
Jurij Holzmann: Lina’s ex en goede vriend, hij steelt de auto voor hun vluchten.
Tom Gatow: Lina’s vriend, hij is de leider van hun drie met de overval. Hij heeft Jurij vermoord en pleegt de overval.
Samenvatting.
Lina vertelt haar verhaal, haar belevenis op alle gebeurtenissen, kortom haar verklaring hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen.
Op een koude middag in november zitten Jurij, Lina en Tom in hun hut en zijn het koude weer helemaal zat en dromen van het warme Australië met die heerlijke warme zon, de Barrier Reef en de Ayers Rock. Jurij vertelt dat de vlucht 24 uur duurt en Lina vraagt hoe ze dat dan ooit zouden willen betalen. Tom roept er voor de grap “bankoverval” uit, want dan hebben ze genoeg geld. Zo kunnen ze vluchten naar Australië waar het nu zomer is. Lina zegt dat ze tuurlijk een bank zo eventjes kunnen overvallen. Jurij zegt dat hij meedoet. Daarmee begint het plannen van een bankoverval en niemand van hen dacht er werkelijk aan om een bank te overvallen. Het was allemaal gewoon een spel.

Ze kopen skimutsen die ze over hun hoofden trekken, zodat ze echte bankovervallers lijken en ze kopen waterpistooltjes. Tom overvalt de bank en komt i.p.v. gewoon weer lachend uit de bank te lopen, hollend terug. Lina en Jurij schrikken zich dood, wanneer Tom roept, rennen! Het blijkt dat Tom echt geld heeft gekregen van de vrouw achter de toonbank, wat niet echt de bedoeling was van hun grap en ze hebben nu dus echt een bank overvallen. Dit was helemaal niet de bedoeling. Lina denkt er nog aan om de politie op te wachten om ze te vertellen dat het allemaal maar een grote grap was, maar omdat Tom op de fiets is gesprongen en Jurij ook, kan ze eigenlijk geen kant op en springt ook maar op haar fiets en fiets zo snel mogelijk achter hen aan. Het grapje om een bank te overvallen wordt plotseling serieus en ze bevinden zich al snel op de vlucht voor de politie.
Ze vluchten naar hun hut, maar omdat ze de sirenes horen, besluiten ze om weg te gaan uit hun hut en een auto te stelen. Jurij kraakt een oude Mercedus open en zo komt het dat ze op de vlucht raken in een auto. Wanneer de benzine opraakt en nergens een tankstation open is, moeten ze een verblijfplaats zien te vinden. Door de bomen zien ze wat verder in het bos een hut genaamd: Landgasthaus Alte Mühle. Ze ontdekken dat daar niemand is, en dat wordt hun verblijfplaats. Ze besluiten de auto in het meer, wat ze door de bomen kunnen zien, te duwen. Zo wissen ze hun spoor uit.
Wanneer ze eten en drinken nodig hebben, gaat Lina op zoek naar een supermarkt en ziet naar een poos lopen in de verte een restaurant aan de weg. Ze herkent het omdat ze vroeger wanneer ze op vakantie ging met haar ouders, ook hier langskwam en een tussenstop inlaste. Ze weet nu dat ze dus vlak bij Frankfurt moeten zijn, en dat betekent dat ze iets van 300 kilometer hebben gereden met de auto. Ze haalt de boodschappen en ziet dat op de voorkant van de krant 3 foto’s staan van de “fietsbende”, zoals ze het noemen, die een bank hebben overvallen. Haar foto en die van Tom en Jurij staan er groot op. Ze koopt de krant en gaat weer terug naar hun schuilplaats. Wanneer ze terug komt is Jurij weg.
Tom doet erg raar en heeft een grote bloedplas op zijn trui. Eerst zegt hij dat Jurij weg is gelopen en niet weet waar hij is, en later verteld hij dat ze ruzie hadden gekregen, omdat Jurij maar niet ophield met het hele gedoe te verwijten aan Tom. Tom haalde een pistool uit zijn tas en het op Jurij gericht en gezegd dat hij zijn bek moest houden. Het pistool van Tom, hij bleek een echte te hebben gekocht voor de overval, is 2 keer afgegaan toen ze aan het vechten waren en raakte Jurij in het hart en Tom in de buik. Maar waar Jurij nu is, vertelt Tom niet tegen Lina. Wanneer Tom slaapt, gaat Lina buiten opzoek naar Jurij, maar kan hem nergens vinden. Tom bedreigt Lina ook, omdat hij bang is dat ze hem verlaat. Wanneer Lina beloofd dat ze bij hem blijft, mag ze het pistool hebben van Tom en ze gooit het weg in het bos.
Tom gaat steeds meer achteruit, en hij heeft koorts en erg veel last van zijn buik. Tom geeft haar al het gestolen geld en Lina moet beloven dat als hij het niet haalt, zij in haar eentje alsnog naar Australië gaat. Hij wil niet dat Lina een arts ophaalt, maar ze doet het toch. Want ze wil niet nog een keer iemand van haar vrienden verliezen. Ze wordt opgepikt door een oudere vrouw in een auto en ze kan meerijden naar een huis
arts. Ze komt daar iets over half 6 aan en ze maar moeilijk de vrouw van de huisarts overtuigen dat haar vriend echt hulp nodig heeft. Uiteindelijk mag ze toch naar binnen en moet wachten in de wachtkamer. Wanneer ze aan de beurt is verteld ze de huisarts dat haar vriend erg hoge koorts heeft, een schotwond heeft in zijn buik en fantaseert. De huisarts gaat gelijk met haar mee naar de schuilplaats, want de jongen heeft dringend hulp nodig.

Wanneer ze bij Tom aankomen, heeft de huisarts wel door dat dit 2 van de fietsbende zijn en vraagt waar de derde is. Lina zegt dat die dood is. Nadat de huisarts Tom heeft onderzocht, belt hij de ambulance, omdat Tom dringend hulp nodig heeft, want hij heeft veel bloed verloren. De ambulance is er binnen een half uur en zo ook de politie. De huisarts verteld dat het gewoonlijk is met een spoedgeval dat de politie meegaat. Lina vindt het niet erg dat de politie er is, nu is eindelijk alles voorbij.
Tom gaat mee in de ambulance en Lina blijft achter bij de politie. Ze weten dat ze Lina Marx is van de fietsbende en ondervragen haar. Ze vragen haar of ze weet waar de derde bendelid is, maar Lina weet het niet. Op dat moment komt er een politieagent aan en zegt dat ze Jurij gevonden hebben achter de hut. Lina wil per se hem zien, en ze schrikt hoe hij er bij ligt. Hij is helemaal bevroren. Zijn ogen zijn wijd open en schreeuwen ergens heen. Lina is in schok en voelt dus helemaal niks.
Tom overlijdt in de ambulance richting ziekenhuis. Lina wordt verdacht van moord op beide jongens. Haar motief was dat ze dan al het geld voor zich alleen zou hebben. Lina zegt dat Tom haar al het geld heeft gegeven, maar de politiemannen geloven haar niet. Lina krijgt 5 jaar jeugdgevangenis voor de bankoverval en de autodiefstal. De aanklacht wegens de moord op de jongens wordt niet meegerekend en wordt ze verder niet op beoordeelt door de rechter.
De grenzen in dit boek veranderen tussen Loyaliteit en Verraad, Liefde en Haat, Schuld en onschuld, naar mate ze langer op de vlucht zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Egt heel erg bedankt

11 jaar geleden

J.

J.

Nou kerel hoe ver ben je nu met je leven gekomen dankzij dit?

2 jaar geleden

D.

D.

Dankjewel, een hele goede samenvatting

11 jaar geleden

B.

B.

nee denk t niet

2 jaar geleden

I.

I.

geweldige samenvatting!! Dankje :)

11 jaar geleden

B.

B.

Bedant voor je samenvatting, had ik ff nodig voor een pw :p

11 jaar geleden

C.

C.

tnx!

11 jaar geleden

A.

A.

goeie samenvatting, handig, want ik heb morgen een repetitie over dit boekje.
Nog tips???

11 jaar geleden

S.

S.

dankje, echt een goeie samenvatting:D

11 jaar geleden

N.

N.

Bedankt voor je samenvatting. Hij is heel uitgebreid en alles staat erin, ook de dingen die ik alweer vergeten was XD. tnx

11 jaar geleden

D.

D.

Bedankt! Ik heb deze samenvatting echt even nodig.

11 jaar geleden

A.

A.

Perfecte samenvatting!! :D

11 jaar geleden

J.

J.

jo echt heel erg bedankt. Ik heb het boek niet gelezen en ik heb er morgen een toets over, dus echt heel bedankt een redding!!!!

11 jaar geleden

X.

X.

thank you very much

11 jaar geleden

J.

J.

thx man ben op blz 10 ofzo en moet het morgen uithebben voor pw
echt bedankt!

11 jaar geleden

..

..

THANKS heb morgen boekentoets

11 jaar geleden

..

..

yh, just what i needed :P

11 jaar geleden

N.

N.

Ty ik dacht dat ik zou falen, maar dit safde my ass.

11 jaar geleden

J.

J.

4 jaar geleden

J.

J.

Safede*

4 jaar geleden

V.

V.

Zooo fijn dit! Had het anders nooit op tijd af ;)

10 jaar geleden

P.

P.

okee!, beter dat dit er is! heb morgen boekentoets ofzo en moet alles weten ben op blz 10.

10 jaar geleden

N.

N.

Goede samenvatting! Maar, 3e klas? Ik zit op 6 vwo en wij moeten dit boek nu lezen, haha.

10 jaar geleden

K.

K.

Zo net zoals niek (zelfde klas) handig dit,.. echter zit er weinig informatie over de eerste 20 bladzijden,... net die paar bladzijden waarbij ik er met men kop niet echt bij was :P beetje jammer dit

10 jaar geleden

R.

R.

bedankt voor je samenvatting heb er morgen een toets over en had geen zin om het te lezen

10 jaar geleden

D.

D.

Hele goeie samenvatting! Alleen ik vraag mij nog steeds af waarom het boek Novemberschnee heet ..

10 jaar geleden

J.

J.letterlijk betekend novemberschnee novembersneeuw en dat is waar ze net in zitten

6 jaar geleden

H.

H.

Voor hieronder: Het heet novemberschnee omdat ze een juiste tijd nodig hadden om de overval te plegen. Dus juist als het ging sneeuwen, zouden er niet zoveel mensen op straat zijn / bij de bank etc en daarom hadden ze dus die tijd gekozen.. Iets in die richting. Meneer van duits zei tenminste zoiets en dat het daarom novemberschnee heet!

10 jaar geleden

S.

S.

dat was niet de bedoeling dat ze zouden overvallen. Door die novemberschnee heeft iedereen vertraging waardoor er een heleboel mis loopt en waardoor jurij valt en de ambulance telaat komt etcetc

4 jaar geleden

F.

F.

Bedankt voor de samenvatting! Nu hoef ik niet meer te lezen want dat boek is zooooo saai...

10 jaar geleden

C.

C.

merciii!!!

9 jaar geleden

J.

J.

Hoe oud zijn de personen in het boek ongeveer?

9 jaar geleden

D.

D.

Thank god , nu hoef ik het boek niet meer te lezen gelukkig!

9 jaar geleden

T.

T.

dank u!!

9 jaar geleden

H.

H.

superrrr bedankt :)

9 jaar geleden

T.

T.

Ik wil je even bedanken voor deze super samenvatting!

9 jaar geleden

D.

D.

heel erg bedankt!! maar weet iemand hoe oud die drie ongeveer zijn?

9 jaar geleden

M.

M.

@Demi Lina is volgens mij 15, want ze zegt dat ze 10 jaar in de gevangenis moet en dat ze dan 25 is.
Rest weet ik zo niet.

9 jaar geleden

L.

L.

Lina is 15, Jurij is 16 en Tom is 17.

9 jaar geleden

S.

S.

Bedankt! Ik heb dit goed kunnen gebruiken voor mijn leesverslag, hoefde ik tenminste niet telkens door het boek te bladeren ;)

9 jaar geleden

C.

C.

Bedankt G ! ik zit nu in 2 VWO + en krijg een SO over dit boekje, ik snapte er alleen helemaal niks van ... Nu gaan we dus gewoon voor de 10 (= thanks

9 jaar geleden

D.

D.

thanx 4 > #vatting :D

9 jaar geleden

E.

E.

Weet iemand wat het keerpunt is? Thanks:D

8 jaar geleden

J.

J.

keerpunt is als de bank echt word beroofd of als die ene kerel dood gaat, en die meid er geen zin meer in heeft

2 jaar geleden

een scholier

een scholier

Ik vrees dat ie er nu niet zoveel meer aan heeft hahaha

8 maanden geleden

S.

S.

Echt een hele fijne samenvatting! Had zelf het boek gelezen maar begreep er geen woord van, nu word alles duidelijk!

8 jaar geleden

F.

F.

Bedankt, nu maar hopen op een goed cijfer voor m'n so....

8 jaar geleden

J.

J.

Waarom maak je in 5 vwo zoveel spelfouten? Leer eens schrijven!

8 jaar geleden

J.

J.

hou je bek eens

5 jaar geleden

J.

J.

Precies die man bro

2 jaar geleden

A.

A.

Thx, heel erg uitgebreid, morgen toets zonder het te hebben gelezen.

8 jaar geleden

G.

G.

Geweldige samenvatting, heel erg bedankt :)

8 jaar geleden

S.

S.

Geweldig gedaan, je verdiende echt een hoger cijfer.
Bedankt

8 jaar geleden

Y.

Y.

Echt heel erg bedankt voor je samenvatting! Morgen PW.....en niks gelezen....
Ik zit trouwens ook in 3 vwo.

8 jaar geleden

K.

K.

Hoi. Heb maandag een toets over dit boek. Weet iemand nog wat vragen>

7 jaar geleden

D.

D.

Hoe zien die drie er ongeveer uit en hoe omschrijf in hun karakter?

7 jaar geleden

H.

H.

Wat een goede samenvatting ik ben het er roerend mee eens. Heel erg bedankt xx la-fissa

7 jaar geleden

B.

B.

Dankjewel! Ik had dit echt even nodig om mijn geheugen op te frissen, overmorgen heb ik een toets en dit was echt even handig! Dankjewel :D

6 jaar geleden

T.

T.

Dankjewel! Nu hoef ik alleen deze samenvatting in het Duits te vertalen!?

6 jaar geleden

J.

J.

Thanks !! Ik heb hier ook een toets over, en net zoals de anderen ben ik ook ergens op blz 10 ofzo hahha oeps ...

6 jaar geleden

H.

H.

Thanks topper!

6 jaar geleden

S.

S.

5 vwo ... 'het meisje dat veroordeelt wordt'...

5 jaar geleden

H.

H.

mooi man

5 jaar geleden

G.

G.

slegte samenvating die van mijn ies veel better

4 jaar geleden

J.

J.

Kerel hou je bek dicht, mijn Nederlands is beter dan dat van jou.

2 jaar geleden

H.

H.

MERCEDES*

4 jaar geleden

J.

J.

nee man BMW is beter

2 jaar geleden

J.

J.

Das war ein gans gutes Zusammenfassung! Danke schön!

3 jaar geleden

S.

S.

Hahah, klinkt alsnog best wel als een goed boek. Misschien had ik het toch moeten lezen?

3 jaar geleden

Brecht

Brecht

Je hebt niet genoeg aan deze samenvatting om de boek toets te maken

3 jaar geleden

een scholier

een scholier

pietje vind het mooi

1 jaar geleden

een scholier

een scholier

vind bertje ook

1 jaar geleden

een scholier

een scholier

Hele mooie mercedus hoor!

1 jaar geleden

Carlin

Carlin

Bedankt voor de Samenvatting, Ik hoop dat ik nu een goed cijfer kan halen voor de SO van vandaag.

2 maanden geleden

Andere verslagen van "Novemberschnee door Jürgen Banscherus"