Narziss und Goldmund door Hermann Hesse

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Narziss und Goldmund
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1563 woorden
  • 16 december 2002
  • 124 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
124 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Hermann Hesse
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1930
Pagina's
383
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Narziss und Goldmund
Shadow
Narziss und Goldmund door Hermann Hesse
Shadow

Titel: Narziß und Goldmund
Auteur: Herman Hesse
Uitgever & verschijningsjaar: Suhrkamp Verlag Frankrfurt am Main, eerste druk Berlijn 1930 (mijn boek is een druk uit 1994), “Siddharta”, “Weg nach Innen”, “Das Glasperlenspiel”.
Genre: psychologische roman (motief: zoektocht naar de oermoeder)
Andere belangrijke werken van de schrijver: “Peter Camenzind” (1904, debuut)

Samenvatting:

De jonge Goldmund is opgegroeid zonder moeder, broers en zussen en wordt door zijn rijke vader naar het klooster “Mariabronn” gebracht, waar jonge mensen tot geestelijke worden opgeleid en waar hij snel gewend is. Hij voelt zich sterk aangetrokken voelt tot Narziβ, één van de beste leerlingen. Ze worden goede vrienden. Door Narziβ voelt Goldmund zich sterk aangetrokken tot vrijheid, de natuur en het kunstenaarsschap. Goldmund wilde aanvankelijk ook Monnik worden, maar zijn drang naar vrijheid is groter. Een jaar later gaat Goldmund op aandringen van een paar vriendinnen stiekem naar het dichtbijgelegen dorp. In het begin verveelt hij zich er alleen maar, maar de kus van één van de meisjes maakt indruk op hem. Het is een bedrukkende belevenis voor hem.
Na een paar maanden vertelt Goldmund aan Narziβ wat er is gebeurd en gaat niet meer mee naar het dorp.
Op een dag hebben ze een gesprek waardoor Goldmund zich het verdrongen beeld van zijn moeder plotseling weer herinnert. Vanaf dat moment verschijnen zijn moeder en zijn mooie, vrije jeugd continu in zijn dromen.
Narziβ vermoedt al dat Goldmund het klooster gauw zal verlaten en hij krijgt gelijk. Goldmund moet buiten de kloostermuren naar een bosje “Johanniskraut” zoeken en ontmoet in de vrije natuur een meisje. Daarop neemt hij afscheid van Narziβ en verlaat het klooster. Met het meisje brengt hij een mooie tijd door, maar als hij ontdekt dat ze getrouwd is, verlaat hij haar. Goldmund leert hoe hij vrouwen om zijn vinger kan winden en maakt daar ook veel gebruik van.
Twee jaren zwerft hij doelloos rond, ontmoet vele vrouwen, maar met geen van hen kan hij de rest van zijn leven doorbrengen.
Een rijke ridder met twee dochters neemt hem op aan zijn hof, Goldmund blijft daar meerdere maanden. Hij krijgt een relatie met de oudste dochter. De jongste dochter is echter zo jaloers dat ze de geheime relatie aan de vader verraadt en daarop wordt Goldmund verjaagd.
Jarenlang trekt hij weer rond zonder doel, van dorp naar dorp en van vrouw naar vrouw, waarmee hij allerlei avontuurtjes beleeft. Op een dag ontdekt hij in een kapel een houten Mariabeeld, dat hem zo goed bevalt en hem bewust maakt van zijn kunstzinnige gave. Hij op gaat op zoek naar de houtsnijder. Hij vindt hem in een bisschopsstad en wordt door hem als leerling-houtsnijder aangesteld.
Na vier jaar wil zijn leermeesterhoutsnijder Goldmund zijn meesterdiploma geven, omdat hij zijn talent erkent, maar Goldmund wil dit niet en trekt verder. Op zijn reis ontmoet hij Robert en Lene. Zij is een dienstmeisje dat later zijn geliefde wordt.
De Pest waart overal rond en nadat Goldmund de persoon die Lene wilde verkrachten, heeft omgebracht, wordt ook Lene met de pest besmet. Robert verlaat de twee en Lene sterft.
Goldmund keert terug naar de bisschopsstad, zijn voormalige leermeester blijkt al te zijn gestorven. Hij blijft in de stad en krijgt een affaire met de vrouw van de stadhouder. Op een dag wordt hij in de kledingkast van de stadhouder gevonden en doet alsof hij een dief is, maar wordt daarom gearresteerd en tot de doodstraf veroordeelt.
In de morgen komt er een priester naar hem. De priester is Narziβ, Goldmunds oude vriend. Hij zorgt ervoor dat Goldmund genade krijgt en wordt vrijgelaten en samen gaan ze terug naar het klooster. Goldmund richt zijn eigen houtwerkplaats in en maakt daar allerlei versieringen voor het klooster en een Mariabeeld.
Na lange tijd vertrekt hij weer, omdat zijn drang naar vrijheid weer oplaait, maar aan het einde van de zomer komt hij doodziek terug. Aan het sterfbed van Goldmund heeft Narziβ een gesprek met hem over het beeld van Goldmunds moeder. Met de laatste woorden “Zonder moeder kun je niet sterven”, sterft Goldmund in het bijzijn van Narziβ, zijn eeuwige vriend.

Thema:

Iemand die zonder moeder opgroeit zal dit altijd als een gemis blijven zien en altijd op zoek zijn naar een vervanging voor de moeder. Hij zal zich een beeld van de moeder maken, een ideaalbeeld en de niet aanwezige moeder zal altijd een hoofdrol in iemands leven spelen. De liefde van de moeder is essentieel om zelf ook lief te kunnen hebben en om, in het geval van Goldmund, je hele leven met een vrouw te kunnen doorbrengen. Goldmunds zwerftocht is eigenlijk een zoektocht. Een zoektocht die op niets uitloopt en eindigt in de dood. De dood is soms een bevrijding van iets dat onophoudelijk lijkt door te gaan, dat is ook een thema. Het ideaalbeeld van de jeugd, de jeugd is iets moois, iets reins en staat voor vrijheid en geborgenheid bij een moeder die je verzorgt en liefheeft.
Een thema is ook de ontwikkeling van een jongen, vanaf dat hij een puber is. In het boek wordt Goldmund gedurende zijn ontwikkeling beschreven.
Belangrijkste thema van het verhaal is toch wek de zoektocht van Goldmund naar het droombeeld van zijn “nooit gekende” en verdrongen moeder. De zogenaamde “neurotische verdringing” waarin Narziβ in feite zijn psychoanalist is. De uiteindelijke “oermoeder” krijgt wel vorm in zijn hoofd hij kan deze vorm echter niet weergeven. Zelfs niet in een van zijn beeldhouwwerken.

Titelverklaring:

In het boek zijn Goldmund en Narziβ de hoofdpersonen. Narziβ is Goldmunds enige echte vriend, de enige die hij vertelde van de dromen over zijn jeugd en over zijn moeder en de enige die bij hem blijft tot het eind. Alle anderen verlaten hem of raakt hij kwijt door het lot. Narziβ verliest hij uiteindelijk ook voor lange tijd uit het oog, maar ze vinden elkaar weer terug en hun vriendschap is nog even sterk gebleven, want Narziβ bevrijdt zijn vriend en ze gaan samen terug naar het klooster, zijn dus weer herenigd. Narziβ is bij Goldmund tot zijn laatste adem en hoort zijn laatste woorden, “die in hem branden als vuur”
Titel verwijst dus naar de hoofdpersoon en diens eeuwige vriend.

Tijd & Plaats:

Het speelt zich in de middeleeuwen af, in Württemberg in Zuid-Duitsland, waar Herman Hesse zelf is opgegroeid. Het klooster is de belangrijkste plek, omdat het de enige plek lijkt te zijn waar Goldmund (voorlopige) rust vindt en omdat zijn eeuwige vriend er thuis is en er dus altijd en plek voor Goldmund bleef, ondanks zijn vertrek, vele jaren terug. Het klooster is een plek waar je vergeefs naar een vrouw zoekt en de buitenwereld is vol vrouwen (moeders).

Personen:

Goldmund: Hij is de hoofdpersoon in het verhaal. Hij is een goeduitziende jongen die succes heeft bij de vrouwen en weet hou hij ze krijgen moet. Hij is eeuwig op zoek langs “de wegen van de Heer “ naar zijn nooit gekende moeder. Hij is heel gevoelvol, een reiziger (soort zwerver),een kunstenaar, en dus een vrouwenheld. Hij heeft een drang naar vrijheid en naar het kunnen maken van een ideaal beeld.

Narziβ: is de beste vriend (psycho-analitiker) en tegenpool van Goldmund, hij is
rationeel, op zoek naar de theologische waarheden,
celibatair, en leidt een geïsoleerd leven.
Abt Daniel: hij is de wijze voorganger van Narziβ en was zijn voorbeeld.
Agnes: Zij is de vrouw van de stadhouder en de geliefde van Goldmund. Zij is ook de reden waarom
Goldmund ter dood werd veroordeeld. Daarna wilde ze hem niet meer kennen
Julie en Lydia: Zij zijn de dochters van de kasteelheer.
Lene: Zij is de geliefde van Goldmund tot ze aan de Pest sterft.
Opbouw:

Er zijn in totaal twintig hoofdstukken en het boek heeft 305 bladzijden. Het is chronologisch verteld.
Het verhaal is grofweg in drie delen in te delen:
- Binnenkomst in het klooster, afhankelijkheid en het loskomen van Narziβ
- De tijd van rondtrekken en de vrijheid beleven.
- De terugkeer, inkeer, rijpheid en inzicht.

Verteltechniek & stijlkenmerken:

Er wordt in het boek heel veel beschreven, zowel gedachten en gevoelens, als omgeving, personen, dieren, natuur etc. Er zijn dialogen en monologen, waarin Goldmund met zichzelf praat, in zijn gedachten. Het is heel gedetailleerd geschreven, een boom kan bijvoorbeeld tot in het kleinste detail worden beschreven, alsof het object van top tot teen wordt bekeken, bestudeerd en onderzocht. Af en toe is dat een beetje saai en langdradig, maar je kan wel merken dat de schrijver houdt van de kleine dingen van het leven, dat hij houdt van mooie dingen, mooie natuur, avontuur, harmonie en vrijheid. Maar ook van dingen die boven het gewone uitstijgen en het is allemaal heel romantisch en symbolisch.
Hesse kan heel mooi een spanningsveld opbouwen.

Auteur:

Herman Hesse werd geboren in 1877 wordt ook wel de “laatste ridder van de romantiek” genoemd omdat zijn boeken en gedichten een hang vertonen naar liefde, natuur, vriendschap en schoonheid. Er zit een verlangen naar romantiek in. Er zijn kenmerken van het Symbolisme en van de Neo-Romantiek.Hij brengt een kortstondig gedeelte van zijn jeugd door op de theologische kloosterschool in Maulbronn, wat later het klooster Mariabronn wordt in het boek Narziβ und Goldmund. Hij behoort met Thomas Mann en Stefan Zweig tot “die Grossen Erzaehler”. Hesse heeft grote afschuw van oorlog en nationalisme en roept reeds in 1914 op tot vrede.
Hij woont dan al in het neutrale Zwitserland. In 1946 krijgt hij de Nobelprijs voor de literaruur. Hij overlijdt 1962 in Montagnola, Italie.

REACTIES

M.

M.

hey, erg goed joh!

22 jaar geleden

J.

J.

Bedankt voor het verslag.
Alleen jammer dat er niet bij staat waarom de vader Narziss in de klooster achter liet.

14 jaar geleden

F.

F.

Beste student,

Een mooi verslag, dat wel. Maar let op: het verslag bevat diverse kleinere onjuistheden. Juist door die kleinigheden vraag je je af in hoeverre de student het boek helemaal zelf gelezen heeft. Zo is Narziss niet één van de beste leerlingen, maar zijn leermeester. En het is zeker niet op aandringen van zijn vriendinnen dat Goldmund naar het dorp gaat, maar juist op aandringen van zijn vrienden, die naar meisjes in het dorp op zoek gaan, etc.! Verder goed hoor!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.