Mogadischu Fensterplatz door Friedrich Delius

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 473 woorden
  • 5 april 2007
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.9
  • 6 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1987
Pagina's
262
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Mogadischu Fensterplatz
Shadow
Mogadischu Fensterplatz door Friedrich Delius
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Mogadischu Fensterplatz
Auteur: Friedrich Christian Delius
Aantal bladzijden: 214 bladzijden
Genre: Misdaadroman

Hoofdpersonen:
Andrea: Een vrouw die na haar vakantie in het vliegtuig naar huis betrokken raakt bij een vliegtuigkaping.

Bijpersonen
‘Captain’ Jassid: De leider van de vliegtuigkapers.

Waar?
Het verhaal speelt zich af in de zeventiger jaren in een vliegtuig van Lufthansa op weg naar Duitsland.

Samenvatting
Andrea is slachtoffer van een terroristische aanslag en nu moet ze voor het onderzoek dat hiernaar loopt allerlei vreselijke vragen beantwoorden. Hierdoor komt het hele voorval weer bij haar naar boven.


Andrea zit op een vliegtuig van Mallorca naar Duitsland als opeens het vliegtuig wordt gekaapt door Palestijnen. Ze eisen dat de Duitse regering een aantal Palestijnse personen vrijlaat, anders zullen ze het vliegtuig laten exploderen. Alle passagiers moeten met hun handen omhoog zitten, bijna iedereen krijgt kramp in hun armen. Ze moeten alles wat een wapen kan zijn weggooien, niet eten, niet drinken, niet praten en ook niet naar de wc. Ze landen voor het eerst in Italië, om te tanken. Daarna vliegen ze door tot aan Dubai. Daar landen ze weer en er wordt voedsel gebracht. De passagiers mogen eindelijk eten, en ze mogen ook naar de wc. Als ze in Dubai zijn valt de airconditioning uit en iedereen krijgt het dus ongelooflijk warm. Iedereen verliest de schaamte en zit erbij alsof ze op een naaktstrand zitten. De zelfbenoemde ‘Captain’ van het vliegtuig, Jassid, vertelt pas dan waarom deze kaping plaats vind. Op een of andere manier is Andrea wel blij dat er wel een doel is achter deze kaping, en dat het niet gewoon een stel gestoorden is die niets beters te doen hebben. De echte kapitein moet naar de plaatselijke autoriteiten toe om de kapers’ eisen duidelijk te maken, maar als hij terugkomt beschuldigd de ‘Captain’ hem van verraad en vermoord hem. Nadat ze brandstof hebben gekregen van de regering –als de regering dit niet gaf werd iedereen op het toestel uitgemoord- stijgt het vliegtuig weer op. In Somalië, in het plaatsje Mogadischu, landen ze voor de laatste keer. Het ultimatum dat de terroristen hadden gesteld is afgelopen en ze zullen zoals beloofd het toestel opblazen, omdat de Duitse regering de eis niet inwilligt. Op het laatste moment krijgen de mensen in het vliegtuig te horen dat de Duitse regering toch de eis inwilligt. Er wordt echter een inval gedaan in het vliegtuig en alle misdadigers worden gevangen. Iedereen is veilig.

Thema:
Het thema van het boek is de kaping van het vliegtuig en alle angst die daarbij komt kijken.

Beoordeling:
Ik vond Mogadischu Fensterplatz best wel een leuk boek. Het las lekker snel en dat is wel handig als je nog maar vier dagen de tijd hebt. Ik vond het jammer dat het vanuit het ik-perspectief werd verteld, daardoor wist je eigenlijk gelijk dat Andrea de vliegtuigkaping wel zal overleven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mogadischu Fensterplatz door Friedrich Delius"