Lütt Luftballon und der schwarze Teufel aus dem Moor door Klaus Kordon

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 945 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 8 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Lutje Luchtballon en het zwarte monster uit het moeras
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
159
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Lütt Luftballon und der schwarze Teufel aus dem Moor
Shadow
Lütt Luftballon und der schwarze Teufel aus dem Moor door Klaus Kordon
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A. Voor het lezen

1) Titel: Lütt Luftballon und der schwarze Teufel aus dem Moor

2) Auteur: Klaus Kordon

3) Aantal pagina’s: 170

4) Verwachtingen: Mij lijkt het een best wel kinderachtig boek want er
staan op de voorkant ook allemaal kleine kinderen op die aan het spelen zijn. En de naam vind ik ook best wel kinderachtig Lütt Luftballon. Luftballon vind ik een beetje kinderachtig klinken.

B. Samenvatting:
Lütt Luftballon eigenlijk heet hij Henning Lütjen woont in Lütjenholmer. Na de zomervakantie gaat hij weer naar school. Vorig jaar had Juffrouw Klaasen hun vertelt dat ze haar in groep 4 weer zouden krijgen maar dat was dus blijkbaar niet zo.

Toen Lütt de maandag na de zomervakantie weer op school kwam zat daar niet Juffrouw Klaasen maar iemand anders. Niemand kende haar, het was een dikke klein vrouw.
Zij vertelt hun dat zei de nieuwe lerares van hun wordt. Niemand in de klas gelooft het want, Juffrouw Klaasen had gezegd dat zij ook in groep 4 hun lerares zou blijven. En zo’n dikke mevrouw als Juffrouw dat kon toch niet? Maar na een tijdje waren ze er toch aan gewend.
Op een maandag komt er ineens een kleine jongetje de klas binnenlopen, de juffrouw zegt: ‘zit jij niet fout ? hoor jij niet groep 3 te zitten ?’. Het jongetje zegt: ‘Nee, ik ben pas naar Lütjenholmer verhuist en ik hoor in groep 4 te zitten’. De juffrouw snapt het en legt uit dat dit Ulf Schulz is en bij ons in de klas komt. Lütt vind dit helemaal niet leuk, want eerst was hij de kleinste van de klas en nu is Ulf dat. De klas maakt allemaal grapjes over dat ze nu niet een kleine dwerg in de klas hebben zitten maar twee.
Maar Lütt vind het helemaal niet zo grappig, hij vind Ulf maar stom. Toen Lütt de kleinste van de klas was kreeg hij veel aandacht maar nu, nu Ulf de kleinste is helemaal niet meer. Lütt & Ulf krijgen heel erge ruzie.
Lütt wil niet meer naar school gaan en zegt thuis dat hij ziek is zodat hij niet naar school hoeft. Maar na een tijdje gaat hij toch maar weer naar school. Want hij kan niet voor altijd thuis blijven.
Op weg naar school komt hij Ulf tegen. Ze blijven recht tegenover elkaar staan. Ze kijken elkaar aan maar zeggen niets. Lütt wacht tot dat Ulf als eerste het schoolplein oploopt, want hij komt toch zeker niet met zijn ergste vijand het schoolplein op.
Lütt is best wel eenzaam omdat iedereen Ulf heel leuk vind.

Maar ondertussen word Lütt toch verliefd op Silke. Maar hij durft het haar niet te vertellen. Lütt heeft dus best wel veel problemen hij vind zelfs dat hij net een duivel is omdat hij met iedereen ruzie heeft enzo. Hij gaat praten met zijn 2 broers; Finn & Lasse. Zij vinden dat hij het goed moet maken met Ulf, en Silke moet vertellen dat hij verliefd op haar is. Dat doet hij. Ulf en Lütt worden vrienden en Lütt heeft verkering met Silke.
Zo komt alles toch weer goed. De rest van het schooljaar vind Lütt het heel leuk op school.

C. Na het lezen

1) Hoofdpersonen en korte omschrijving per persoon:
Lütt Luftballon is de hoofdpersoon in het verhaal. Hij is klein, ongeveer 6 jaar oud. Heeft blond haar en een beetje sproetjes.
Ik vind hem wel best zielig. Omdat er een jongen bij hem in de klas komt die nog kleiner is dan hij wordt hij boos omdat hij geen aandacht krijgt.

2) Favoriet persoon:
Ulf Schulz is mijn favoriete persoon. Hij wil wel best goede vrienden met Lütt zijn, hij vindt het juist wel leuk dat ze allebei zo klein zijn.

3) Plaats en tijd:
Het speelt zich voor het grootste gedeelte op school af. Maar ook wel bij Lütt thuis. Het is eigenlijk een tijdloos verhaal. De situatie zoals wordt verteld kan zich in meerdere tijden afspelen.
4) Titelverklaring:
De titel is Lütt Luftballon und der schwarze Teufel aus dem Moor. Dat betekend in het Nederlands Lütt Luchtballon en de zwarte duivel in de modder. En omdat Lütt in het verhaal zegt dat hij net een duivel is denk ik dat het boek deze titel heeft gekregen. Alleen ik snap niet wat de modder er mee te maken heeft. Want in het boek word niks verteld over modder of Lütt die in de modder zit. Maar misschien word er met de duivel in de modder bedoelt de duivel in de problemen. Dat weet ik dus niet.

5) Eigen mening:
Ik vond het wel een leuk boek. Maar ook best wel zielig voor Ulf dat Lütt zo tegen hem deed terwijl hij eigenlijk helemaal niks gedaan had.
Ik vond het een best wel moeilijk boek want het ging af en toe een beetje door elkaar. Dan speelde het verhaal zich thuis af en dan ineens weer op school.
Er stonden ook best wel moeilijke woorden in. Die heb ik dan ook op moeten zoeken want normaal kan ik het uit de tekst erom heen opmaken maar deze keer was dat niet het geval.


6) Mijn 3 vragen:
a. Is het een realistisch of niet-realistisch boek?
Het is een realistisch boek. Het kan in de werkelijkheid overal en altijd gebeuren.
b. Wat is het onderwerp van het boek?
Ik denk dat het onderwerp van het boek vriendschap is. Eerst hebben Lütt & Ulf ruzie maar na een tijdje leggen ze het toch allebei weer bij.
c. In welke vertelsituatie is dit boek geschreven?
In de personale vertelsituatie. En dat is in dit boek Lütt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.