Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Lea? Nein danke! door Friederike Wilhelmi

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Lea? Nein danke!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 488 woorden
  • 28 maart 2018
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
12 keer beoordeeld

Boekcover Lea? Nein danke!
Shadow
Lea? Nein danke! door Friederike Wilhelmi
Shadow
ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

Naam:

 

Titel: Lea? Nein danke!

 

Auteur: Friederike Wilhelmi

 

Jaar van uitgave: 2009

 

Genre: probleemboek

 

Gegevens over de auteur:

De auteur van dit boekje is Friederike Wilhelmi. Friederike schrijft kinderboeken en houd zich ook bezig met (kinder)theater gerelateerde praktijken. (meer info is er niet te vinden)

 

Samenvatting:

Wanneer leraar Göttel meedeelt dat de klas een robinsonstag gaan houden op schoolkamp staan Julia, Nina en Hanna niet te spingen. Wie hier wel erg bij mee is, is Lea, de nerd, de voorbeeldige leerling en de “weirdo” van de klas. Zij kent het fenomeen en legt uit dat je een plaats en een opdracht krijgt toegewezen en dan voor de avond terug op het kamp moet zijn. Julia word ingedeeld met Lea terwijl zij dit totaal niet ziet zitten. Ze vertrekken en raken op een gegeven moment verdwaald. Lea pakt er een kompas bij en heeft natuurlijk gecheckt of dit wel mocht van de leraar aangezien ze hun geld en mobieltjes voor vertrek moesten inleveren, er word een hoop gekibbeld. Na een tijd wandelen hebben ze honger en Lea komt op het idee bij de pastoor aan te bellen en uit te leggen dat ze een robinsonstag houden. Julia vind dit te ongemakkelijk en gaat niet mee. Lea krijgt binnen heerlijk eten aangeboden en neemt zelfs nog wat mee voor Julia. Er vind een akkefietje plaats wanneer Julia zegt dat ze wilt dat deze dag eindelijk over is. Dit word opgelost en er worden excuses aangeboden en samen gaan ze kleding bekijken. Ze hadden natuurlijk geen geld mee en komen op het idee straatmuziek te gaan maken. Aan het einde van de dag zijn de twee vriendinnen geworden tot grote verbazing van Nina en Hanna. Nina is jaloers en word boos, terwijl Hanna zich begrijpend en luisterend opstelt.

 

Personages:

Julia, de hoofdpersoon. Julia lijkt eerst uit bepaald hout gesneden maar naarmate het verhaal zich ontwikkeld, ontwikkeld zij zich ook als karakter. Ze komt eerst over als wat meeloperig en naïef maar zodra zij inziet hoe Lea in elkaar zit en zij eigenlijk niet juist handelde slaat het roer om.

Lea, een meisje met de status “nerd”. Iedereen vind haar dubieus omdat ze overal altijd de beste in wilt zijn. Ook draagt ze kleding die andere als raar beschouwen.

Nina, de vriendin van Julia en Hanna. Ze komt erg pesterig, jaloers en kattig uit de hoek.

Hanna, de beste vriendin van Julia.

 

Persoonlijke beleving:

Persoonlijk heb ik het boekje als niet interessant beschouwt, dit omdat het onderwerp me niet aantrekt. Het is een erg kinderlijke verhaallijn waarvan de strekking in veel verhalen word gebruikt. Het boekje is natuurlijk wel bedoeld voor leerlingen die een vreemde taal moeten leren dus ik begrijp enigszins waarom de schrijfster deze richting is ingeslagen. Ik zou het niet voor mijn plezier lezen maar voor een boekverslag was het best te doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lea? Nein danke! door Friederike Wilhelmi"