Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Klassenfahrt door Reinhard Junge

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Klassenfahrt
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 410 woorden
  • 21 mei 2005
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
41 keer beoordeeld

Boekcover Klassenfahrt
Shadow
Klassenfahrt door Reinhard Junge
Shadow
Klassenfahrt Bij een grenscontrole aan de Duits-Belgische grens in de beurt van Aachen wordt een blauwe BMW aangehouden voor controle. De douanier ziet net te laat dat de bijrijder, Pachman genaamd een uzi op zijn schoot heeft liggen. Pachman schiet die douanier en nog een andere douanier dood. In de blauwe BMW zaten drie mannen, een man die achterin zat is doodschoten door een douanier. De twee overgebleven mannen ontkomen. De achtervolging wordt ingezet door de politie, maar de BMW wordt niet bijgehaald. In de grensgebieden worden de controles versterkt en wordt gezocht naar de BMW. Pachman en zijn bijrijder zijn opzoek naar een andere auto. Ze stelen een rode Ford Transit en de bestuurder, Gustav Scheubner (54 jaar oud) ontvoeren ze. De Anna-Frank School uit …… gaat naar een jeugdherberg in de buurt van de Duits-Belgische grens. Ze gaan onderbegeleiding van Traugott Veyen, 48 jaar oud en leraar, en Renate Krause, 25 jaar en leraar in opleiding. De scholieren die meegaan zijn onder andere Ylmaz, Stephanie, Bruno en Olaf. Ylmaz en Sthephanie zijn vriend en vriendin. (Zie voor in boek Klassenfahrt voor zeer kleine beschrijving hoofdpersonen.) Uiteindelijk wordt Ylmaz vermist, hij wordt uiteindelijk dood in de rivier achter de jeugdherberg gevonden. Na politie onderzoek blijkt de herberg eigenaar, de 56 jarige Otto Holz betrokken te zijn bij de moord op Ylmaz. In het huis van Holz worden allerlei nazi dingen gevonden zoals schilderijen van Hilter en enkele van zijn toespraken. Holz is nazi, hij pleegt uiteindelijk zelfmoord in zijn cel. In de buurt van een jeugdherberg wordt in een blokhut door de politie grote hoeveelheid geweren gevonden. Ook wordt er munitie aangetroffen. Als de jongeren en begeleiders teruggaan naar hun school en napraten over wat er allemaal is gebeurd, komt Linda met foto’s. Linda was ook mee. Op een van de foto’s zien ze met vergrootglas Olaf voor de rode Ford Transit staan, hij praat daar met mensen uit de bungalow en met de mensen uit de Transit, die de douaniers overhoop hebben geschoten. De bestuurder blijkt de neonazi broer van Olaf te zijn.Olaf zelf had gelijktijdig met de ontdekking hakenkruizen op de Anna-Frank school gekladderd en de namen Anna Frank, Ylmaz en Stephanie op de voorgevel van de school gezet. De broer van Olaf wordt gearresteerd en vertelt waar Pachman, degene die de douaniers neer schoot woont. Pachman wordt geweldloos gearresteerd. Aanvankelijk dacht de politie dat de daders links-extremisten waren, maar uiteindelijk bleek het goed georganiseerde nazi’s te zijn.

REACTIES

R.

R.

kan je alsjeblieft de samenvatting uitbreiden want veel gebeurtenissen staan er niet in. als je het wel of niet doet mail me dan please.

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.