Boekverslag Er ist Wieder Da
- Er ist wieder da, geschreven door Timur Vermes in 2012, uitgeverij Bastei Lübbe Taschenbuch,
- De titel slaat op Hitler. In het verhaal is Hitler als het ware weer uit de dood opgestaan, wat dus betekent dat hij ‘er weer is’: er ist wieder da.
- Het is een satire. In een satire wordt namelijk, net zoals vaak bij cabaret gebeurd, met grappen kritiek geleverd op de maatschappij. In het geval van dit boek wordt er inderdaad kritiek geleverd op de maatschappij en een politici, namelijk Hitler.
- Op een dag wordt Adolf Hitler wakker in de bosjes naast zijn hoofdkwartier in Berlijn, precies op de plek waar hij jaren geleden neer is gevallen om nooit meer wakker te worden. Hij is zich niet bewust van de tijd en is nogal verward. Vlakbij is er iemand drie voetballende jongens aan het filmen.
Hitler loopt gedesoriënteerd door de hoofdstad van Duitsland en spreekt mensen aan om erachter te komen in welk jaar hij zich bevindt. Iedereen denkt echter dat hij een komiek is die slechts Hitler nadoet, en wil op de foto met hem of neemt hem niet serieus. Hij krijgt een krant in handen en valt flauw nadat hij erachter komt dat het 2014 is. De krantenverkoper neemt hem onder zijn hoede voor een nacht.
Ondertussen wordt de journalist die de drie jongens aan het filmen was ontslagen. Verdrietig kijkt hij de filmpjes die hij gemaakt door en zijn moeder wijst hem op de man in de achtergrond: Hitler. Sawatzki gaat driftig opzoek naar Hitler en vindt hem uiteindelijk bij de krantenverkoper.
Hij ziet hier zijn grote kans in om zijn baan bij het uitzendbureau weer terug te krijgen. Samen reizen ze het land door zodat Sawatzki opnames kan maken. Dit gaat echter niet altijd goed; Hitler schiet bij een hondenfokker een van de honden dood. Sawatzki heeft dringend meer geld nodig en belt het uitzendbureau op om mede te delen dat hij een hit heeft, maar meer geld nodig heeft. Sensebrink heeft daar echter geen interesse in.
Later gaat Sawatzki er gewoon langs en hij neemt Hitler mee. Die doet vervolgens alsof hij thuis is en loopt zo een vergaderzaal binnen, waar de hoofdredacteur aan het vergaderen is met haar werknemers.
Bellini zit de Hitler-’imposter’ helemaal zitten en geeft hem een rol in een bekend tv-programma. Sensebrink is nogal overdonderd, maar ziet wel zijn kans schoon Bellini, zijn baas, onderuit te halen. Nu staat zij namelijk nog boven hem, maar hij zou maar al te graag zichzelf op haar plek zien. Hij bedenkt een list waarin hij Hitler allerlei stomme grappen en opmerkingen laat maken tijdens de eerste liveshow van het programma. Dit zou ervoor zorgen dat Hitler in het programma flopt. Hitler trekt tegen zijn verwachtingen in geheel zijn eigen plan en zegt gewoon wat hij wil zeggen, in plaats van dat hij de woorden van het kartonnen bord voor hem opleest.
Gevolg is dat de show een enorme hit wordt en Hitler wordt in elke aflevering van de show ingezet. Ondertussen wordt Sawatzki weer in het bedrijf ingezet, maar dan wel als een soort hulpje voor de werknemers.
Op een gegeven moment gaat het de mist in: Hitler wordt op live tv geconfronteerd met een filmpje van dat hij een hond doodschiet. Iedereen reageert geschokt en Hitler wordt van de buis gehaald. Ook Bellini wordt ontslagen en Sensebrinks droom wordt werkelijkheid.
Hitler schrijft een boek, welke een grote hit wordt. Het incident met de hond wordt al snel vergeten en Sawatzski besluit het te verfilmen. Tegelijkertijd gaat het niet goed met een uitzendbureau onder Sensenbrinks leiding. De kijkcijfers zijn enorm naar beneden gegaan sinds Hitlers vertrek uit de show. Hij doet Sawatzki het voorstel om de tv-premiere van de film op zijn zender te doen.
Er gaat iets mis: Hitler wordt buiten bij de set van de opnames in elkaar geslagen door twee neo-nazis en belandt in het ziekenhuis. Sawatzki wil meer weten over hoe de ‘acteur’ nou eigenlijk ontstaan is. Bij hem valt eindelijk het kwartje dat het helemaal geen acteur is die hij ontdekt heeft, maar Hitler in levende lijve. Hij racet naar het ziekenhuis, maar Hitler is al uit het bed verdwenen. Vlug gaat hij naar de set van de opnames en achtervolgt hij Hitler naar het dak van het gebouw. Hij houdt hem onder schot en schiet hem uiteindelijk in zijn gezicht. Wanneer hij denkt dat alles voorbij is, verschijnt Hitler achter hem. Dit stuk bleek een opname te zijn van de Hitler film.
Het verhaal eindigt met de ‘echte’ Sawatzki in een soort gekkenhuis.
6. Het verhaal speelt zich gedurende het hele boek in Berlijn, dus in de stad.
7. Bijna het hele verhaal wordt chronologisch verteld. Alleen op het einde is het wat verwarrend, omdat niet duidelijk is wat ‘echt’ en wat een opname van de film is. Ik kan daarbij niet zeggen of dit stuk wel of niet chronologisch is.
8. Ik denk dat het thema van het boek is dat je mensen serieus moet nemen. Doordat Hitler als komiek werd gezien en zijn uitspraken als grappig werden ervaren in het fictieve hedendaagse Duitsland, kreeg hij veel publiciteit en in zekere zin ook invloed. Je kunt lezen dat wanneer Sawatzki erachter komt dat Hitler echt is, hij doodsbang is. Als men hem vanaf het begin serieus zou hebben genomen zoals Sawatzki op dat moment deed, zou Hitler waarschijnlijk gelijk opgesloten worden, of in ieder geval geen icoon zijn geworden onder de bevolking van Duitsland
9. Een motief in het boek is de identiteit van Hitler. Steeds wordt hij ernaar gevraagd, en steeds geeft hij hetzelfde antwoord.
Nog een motief is het pistool dat Hitler bij zich draagt. Nog redelijk in het begin van het verhaal schiet hij hiermee de hond dood, waarop Sawatzki die van hem afpakt. Helemaal op het eind houdt Sawatzki Hitler met dit pistool onder schot en schiet hem dood.
10. Het boek is geschreven vanuit het ik-perspectief van Hitler.
11. 1. Hitler is de hoofdpersoon. Het hele boek draait om hem en het is ook vanuit zijn perspectief verteld.
2. Sawatzki is ook een belangrijk personage in het verhaal. Hij is degene die Hitler ontdekt en de hele tijd aan zijn zijde staat. Ook komt hij er als eerste (en voorlopig enige) achter dat de Hitler-acteur geen acteur is.
3. Als derde is Sensenbrink een redelijk veelvoorkomende persoon in het boek. Hij is de werkgever van Sawatzski en doet al het mogelijke om Hitlers kansen bij het uitzendbureau te verknoeien.
4. Last but not least is er Bellini, zij is de baas van het uitzendbureau en biedt Hitler de grote rol in het tv-programma aan, waardoor hij zo bekend is geworden.
12. Ik vond het verhaal weinig beeldrijk. Dit komt ook omdat ik niet veel van de inhoud van het boek begrepen heb en me daardoor niet echt een voorstelling kon maken van de gebeurtenissen die worden beschreven. De zinnen waren naar mijn mening vrij lang; de meeste tikken de twee á drie regels wel aan. (Bijvoorbeeld: “ “Dann kenne ich Sie besser als Sie mich”, plauderte ich zurück und geleitete sie zu dem Tisch mit den bereitgestellten Sesseln.” Op bladzijde 249) Er zitten veel dialogen in het boek, er zitten een handjevol bladzijdes tussen die vol staan met één dialoog. Bladzijde 253 is daar een goed voorbeeld van. Toch zitten er ook veel beschrijvingen in. Een groot deel van het boek is namelijk ook wat en hoe Hitler denkt en dingen ziet. Dit maakt ook deels dat er niet veel actie in het boek zit. Voor zover ik het het begrepen is het zeker wel een spannend verhaal, maar échte actie zit er, op de confrontatie tussen Hitler en Sawatzki op het einde na, niet in. Ik vind ook het taalgebruik niet per se heel informeel. Men wordt over het algemeen wel aangesproken met de achternaam, maar voor de rest wordt er naar mijn idee op formele toon met elkaar gepraat en verteld vanuit Hitler.
13. Heel eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat ik van het boek moet vinden. Aan de ene kant vind ik de verhaallijn geniaal bedacht door Timur Vermes, aan de andere kant vind ik het angstaanjagend. Het idee dat Hitler in deze tijd terug zou keren en dat iedereen hem geweldig vindt, vind ik een heel onaangenaam idee. Ik vind het jammer dat ik zo weinig begrepen heb van het boek, want ik denk dat ik het boek een stuk spannender en grappiger had kunnen vinden dan ik nu doe. Verder vind ik de stijl waarin het geschreven is, met veel dialogen, niet prettig. Dit maakt voor mij het hele verhaal onoverzichtelijker, omdat ik niet altijd kan plaatsen wat door wie gezegd wordt na verloop van tijd.
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
Dit is een 'boekverslag' van de film, niet het boek!
7 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Als je de film samenvat moet je het niet een boekverslag noemen
4 jaar geleden
Antwoorden