Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Die Weiße Rose door Inge Scholl

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Die Weiße Rose
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 873 woorden
  • 23 januari 2014
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
9 keer beoordeeld

Boekcover Die Weiße Rose
Shadow

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzets…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zus…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzetsgroep Die Weisse Rose op en verspreidden zij pamfletten door de stad. Toen zij weer naar Munchen teruggekeerd waren, verdubbelden ze hun inzet. De Gestapo, die veronderstelde dat er achter de studentengroep een grote organisatie zat, zette een grootscheepse jacht in. Op 18 februari 1943 werden Hans en Sophie Scholl en Christoph Probst gearresteerd en na vier dagen onthoofd. Enkele maanden later ondergingen andere vrienden en sympathisanten hetzelfde lot. Inge Scholl, de zuster van Hans en Sophie, vertelt in die ontroerende en indrukwekkende boek de geschiedenis van een van de weinige Duitse studentengroepen die zich tegen Hitler verzetten.

Die Weiße Rose door Inge Scholl
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hans word geboren in 1918 en Sophie in 1921 wonen met hun vader en moeder, Inge, Werner en Elisabeth in de Duitse streek Kochertal. Het gezin verhuist in 1932 naar de plaats Ulm. Daar gaat Hans studeren aan de universiteit daarna volgen ook de andere kinderen. Duitsland staat er economisch heel slecht voor omdat ze de eerste wereld verloren hebben. Daarom komt Hitler aan de macht die zegt dat hij de zaakjes weer op orde zal stellen. Volgens Hans en de familie zegt Hitler een hoop goede dingen. Daarom worden de kinderen allemaal lid van de Hitlerjugend. Het gaat goed met Hans en hij mag zelfs leider van een groepje zijn. Op een dag speelt hij muziek op zijn gitaar voor zijn groepje uit andere landen. Hij word hiervoor gestraft. Ook met andere zaken waarbij hij niet Hitler mee vereerd, worden bestraft. Hans begint langzamerhand heel anders naar Hitler en zijn cornuiten te kijken. Hans begint door te krijgen dat Hitler een dictator is die wil dat iedereen hetzelfde denkt. Ook komt hij achter iets anders vreselijks. Blz 43: geestzieke kinderen worden met een wagen opgehaald van de SS en daarna worden ze vergast. Hij komt op zijn school en daarbuiten veel een aantal mensen die hetzelfde denken over Hitler. Daarom beginnen ze een geheime groep waarin ze allemaal acties doen tegen Hitler. Die weisse rose genaamd. Later komt Sophie ook nog bij de groep en doet ook mee. Op de een of andere manier worden ze verraden en worden ze ter dood veroordeeld. Ze worden allemaal gedood en zo eindigt dit trieste verhaal.

Titelverklaring: de titel is die weisse rose(de witte roos). Het is de naam die ze aan hun verzetgroep hebben gegeven.

Waar?: het verhaal speelt zich grotendeels af in het zuiden van Duitsland rond de stad München. Aan de andere kant van het verhaal bij zijn ouderlijk huis speelt het zich af in Ulm.

Voorbeeld waar het zich afspeelt: blz 40: ze delen overal pamfletten uit in München. Sie Tauchten auch ausserhalb der universität auf, in ganz München flatterten sie da und dort in die Briefkästen.

Wanneer?: het verhaal speelt zich af in de periode van net voor de oorlog tot in de oorlog. Eerst worden ze lid van de Hitlerjugend als Hitler nog niet met de oorlog is begonnen. Daarna gaan ze in verzet wanneer Hitler in de oorlog verschrikkelijke dingen doet. het leek allemaal zo vredelievend wat Hitler wilde gaan doen maar in de periode van 1940-1945 kwam daar een dramatische verandering in.

Wanneer begint het verhaal?: het verhaal begint wanneer de kinderen geboren worden en als ze naar Ulm verhuizen en lid worden van de Hitler jugend. Daarna komt er een periode waarin het verhaal pas echt begint als Sophie en Hans op de universiteit in München zitten en daar het verzet vormen. De volgorde van het verhaal is dus chronologisch.

De hoofdpersonen:

-Sophie: als ik haar moest beschrijven zou ik haar als een moedig en vredelievend persoon beschrijven. Moedig omda ze op het laatst haar vrienden niet verraad en dus ter dood word veroordeeld. Vredelievend omdat ze fel tegen de ideeën van Hitler is en dus op wil komen voor de zwakkere mensen en vrijheid wil. Ze geeft haar leven zelfs om tegen Hitler in te gaan.

-Hans: Hij heeft veel gedaan om tegen Hitler in te gaan. Hij had doorzettingsvermogen en is net als Sophie heel moedig dat hij zijn vrienden niet heeft verraden. Hans was ook goed in contacten leggen want hij had overla vrienden. Hij wist goed wie betrouwaar was en wie niet. Hij was ook een echte leider. Want bij de Hitlerjugend was hij ook al leider van een groep. Hij is slim omdat hij ook zelf kijkt wat er om hem heen gebeurt en niet zoals al die andere Duitsers zich laat meeslepen door de praatjes van Hitler.

Het boek is zeer realistisch omdat er in de tweede oorlog ook van zulke verzetsgroepen waren. Dit verhaal is ook echt gebeurt want er worden echt personen in genoemd. En de auteur is een zusje van Hans en Sophie.

Het probleem van het boek is dat Hitler misbruik maakt van de macht. Die weisse rose groep probeert hier tegen in te gaan. Het is niet gelukt omdat het rijk van Hitler veel te groot was. Toch hebben ze hun steentje goed bijgedragen. Ze werden aan het eind van de oorlog op tragische wijze gedood (onthoofd).

Ik zou dit boek zeker aanbevelen omdat het de harde realiteit laat zien wat er met je gebeurde als je je mond open deed om iets te doen voor vrijheid. Ook is het goed te lezen. Soms wel moeilijk te begrijpen omdat ik natuurlijk niet alle duiste woorden weet.

Keuze opdracht:  andere titel: ik zou het boek wel het verzet willen noemen omdat het eigenlijk een verzet groep is. Ze hebben alles gedaan om zich te verzetten tegen Hitler. Zelfs hun leven gegeven.

Ik zou nog wel aan de schrijver willen vragen wat ze nou eigenlijk precies betekend hebben voor de vrijheid. Wat ze nou uiteindelijk bereikt hebben. Ook zou ik willen vragen wat er gebeurd is met degenen die Hans Sophie en Christoph vermoord hebben. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Weiße Rose door Inge Scholl"