Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Die Weiße Rose door Inge Scholl

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Die Weiße Rose
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1514 woorden
  • 30 maart 2018
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
26 keer beoordeeld

Boekcover Die Weiße Rose
Shadow

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzets…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zus…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzetsgroep Die Weisse Rose op en verspreidden zij pamfletten door de stad. Toen zij weer naar Munchen teruggekeerd waren, verdubbelden ze hun inzet. De Gestapo, die veronderstelde dat er achter de studentengroep een grote organisatie zat, zette een grootscheepse jacht in. Op 18 februari 1943 werden Hans en Sophie Scholl en Christoph Probst gearresteerd en na vier dagen onthoofd. Enkele maanden later ondergingen andere vrienden en sympathisanten hetzelfde lot. Inge Scholl, de zuster van Hans en Sophie, vertelt in die ontroerende en indrukwekkende boek de geschiedenis van een van de weinige Duitse studentengroepen die zich tegen Hitler verzetten.

Die Weiße Rose door Inge Scholl
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Die Weiße Rose - Inge Scholl

 

De titel van dit boek sprak me aan omdat Die weiße rose erg mysterieus klinkt. Ik vroeg me af waar die witte roos dan wel symbool voor stond. Daarbij moest ik een boek lezen en had dit boek wel een redelijk aantal bladzijden.

 

Biografische gegevens van het gelezen boek

Titel: Die Weiße Rose

Schrijver: Inge Scholl

Pagina’s: 208

Jaar van eerste uitgave: 1991

 

Korte samenvatting van het verhaal

In September 1918 wordt Hans Scholl geboren en drie jaar later wordt zijn zus Sophie Scholl geboren. Ze groeien op in een kleine stad in Duitsland. De ouders samen met Hans, Sophie en de drie andere kinderen Inge (schrijver van het boek), Werner en Elisabeth verhuizen in 1932 naar de stad Ulm. Dan, in 1933, komt Hitler aan de macht. Hitler belooft het land uit de economische crisis te halen die kwam door de eerste wereldoorlog. De kinderen vinden de ideeën en plannen over bijvoorbeeld vaderlandsliefde van Hitler fantastisch en daarom besluiten ze lid te worden van de Hitlerjugend. De vader heeft zo zijn twijfels over Hitler. Als sommige liederen niet meer gezongen mogen worden en de jeugdgroep geen eigen vlag meer mag dragen gaan ook zij twijfelen. Ze krijgen de indruk dat Hitler toch niet zo’n goede invloed heeft op Duitsland. Ze verlaten de Hitlerjugend.

 

Hans gaat medicijnen studeren. Daar ontmoet Hans mensen die dezelfde mening als hijzelf aanhangen. Uiteindelijk richt hij samen met zijn studievrienden Alex Schmorell, Christl Probst, Willy Graf en met zijn zus Sophie een verzetsgroep genaamd ‘Die Weiße Rose’ op. Inmiddels is de tweede wereldoorlog begonnen en ook Duitsland is volop in oorlog. Hans en zijn vrienden maken allemaal pamfletten die mensen oproepen tot verzet en verspreiden die. Dan worden ze opgeroepen voor hun dienstplicht, in die tijd wordt hun vader gevangen genomen en Hans ziet steeds meer gruwelijke taferelen die hem nog meer aanzetten om meer verzet te plegen. Als ze dan terugkomen van Rusland gaan ze verder met het verspreiden van pamfletten en dergelijke. Het verzet groeit nu snel, ook studenten buiten München richten verzetsgroepen op.

 

Op 18 februari 1943, net op het moment dat Hans en Sophie een aantal pamfletten in een universiteit verspreiden in München, ziet de conciërge hen. Niet heel veel langer daarna worden ze beiden opgepakt. Na een lang proces worden Hans en Sophie op 23 februari ter dood veroordeeld. Hans en Sophie proberen nog alle verantwoordelijkheid op zich te nemen, zodat hun vrienden niet in de problemen zouden komen. Maar ook Christoph, Alex en Willy worden ter dood veroordeeld. Net voordat het vonnis wordt voltrokken hebben ze nog de kans om hun ouders te spreken. Hans en Sophie weten dat ze doodgaan, maar ze weten ook dat hun verzetswerk niet voor niets zou zijn.

 

De belangrijkste personages

Hans Scholl, de broer van de schrijfster Inge Scholl, is geboren op 22 september 1918. Op vijftienjarige leeftijd sluit hij zich bij de Hitlerjugend aan. Als hij zijn eigen liedjes niet mag zingen en zijn eigen boeken niet eens mag lezen komt hij erachter dat Hitler helemaal niet zo fantastisch is als hij eerst dacht. In 1939 gaat hij naar de universiteit in München om medicijnen te studeren. Hij is gedeeltelijk student en hospitaalsoldaat. Hans begint zich te ergeren aan het gelieg in Duitsland, als hij vrienden wordt met mensen die denken zoals hij richt hij samen met deze vrienden een verzetsgroep op. Als hij uiteindelijk gesnapt wordt bij het verspreiden van pamfletten met zijn zus wordt hij ter dood veroordeeld. Hij wordt onthoofd, hij is dan 25 jaar. Hans is betrouwbaar, slim, erg moedig en durft actie te ondernemen, hij heeft een goed karakter en doorzettingsvermogen omdat hij alles op alles zet om Hitler te verslaan.

 

Sophie Scholl, de zus van de schrijfster Inge Scholl, is geboren op 9 mei 1921, drie jaar later dan haar broer Hans. Als ze twaalf jaar is sluit ze zich aan bij de Hitlerjugend. Ook Sophie gaat in München studeren, zij studeert filosofie en biologie. Sophie is tegen de ideeën van Hitler en zij wil vrijheid voor iedereen. Ze sluit zich aan bij de verzetsgroep van Hans. Zij wordt ook ter dood veroordeeld en vermoord. Sophie is net zoals haar broer moedig en heeft haat tegenover Hitler. Zij is echter wel een redelijk stil type, maar bij haar veroordeling komt ze wel uit voor haar daden en staat er een sterk persoon die niet bang is. Sophie is ook slim en betrouwbaar, omdat zij ook de verantwoordelijkheid van al het verzet op zich nam.

 

Christoph Probst, geboren te Murmau op 6 november 1919, is ook een belangrijk personages in het boek. Hij komt minder vaak voor dat Hans en Sophie. Hij sluit zich ook aan bij de verzetsgroep, omdat hij het ook niet eens is met de ideeën van Hitler. Hij ontmoet Hans tijdens zijn studie in München. Ze worden goede vrienden. Hij is getrouwd en een vader van drie kinderen. Chris doet niet mee met de gevaarlijke missies omdat hij het risico opgepakt te worden niet wilt nemen. Hij zou dan namelijk zijn vrouw en kinderen achter moeten laten. Christoph is een volwassen personage, hij is eerlijk en betrouwbaar. Hij wilt strijden voor het grotere doel van een Duitsland vrij van Hitler en hij wilt ook zijn gezin beschermen. Hij wordt tegelijkertijd met Hans en Sophie opgepakt en ter dood veroordeeld. Hij is dan 24 jaar.

 

De tijd in het boek

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De tijd in het boek

Het verhaal in het boek wordt bijna volledig in chronologische volgorde verteld en er komen een paar flashbacks in voor (het boek begint met het vertellen van de terdoodveroordeling van Hans en Sophie). Het verhaal begint dus in 1943 met het bericht over die terdoodveroordeling en gaat dan naar 1933 omdat er wordt beschreven dat Hitler aan de macht is gekomen in Duitsland. Het verhaal eindigt weer met het vermoorden van de leden van Die Weiße Rose. Daarna worden nog enkele ooggetuigen verklaringen gegeven. Het chronologisch vertellen van de levensloop van Hans en Sophie leest fijn omdat je gaandeweg meer te weten komt over de hoofdpersonages en wat ze doen en doormaken.

 

De auteur zijn bedoeling

De auteur, namelijk Inge Scholl wil haar lezers met haar boek informeren. Ze wil haar eigen verhaal doen over de tweede wereldoorlog. Met dit boek kan ze het verhaal over haar broer en zus kwijt. Misschien kon ze door het verhaal op te schrijven beter kwijt hoe ze zich voelde, door het schrijven verdriet en verlies verwerken. Met haar verhaal laat ze zien wat voor een erge dingen er gebeurde in de tweede wereldoorlog. Het doel van het boek is uiteindelijk dus wel het informeren van de lezer over de oorlog en het verzet in de oorlog.

 

Waardering

Het verhaal was erg indrukwekkend en interessant. Het is een oorlogsroman en echt gebeurd, dit zorgt er voor dat er wel even wat meer gewicht aan hangt, het heeft namelijk ook echt historische waarde. Ik vond het mooi om te zien hoe dit groepje van mensen zich verzette tegen het regime van Hitler. Omdat Inge natuurlijk de zus van Hans en Sophie is merk je dat het verhaal met veel gevoel is geschreven, erg persoonlijk dus. Het verhaal was wel en niet spannend, ik wist door het begin van het boek al hoe het zou eindigen, maar het bleef erg boeiend. Inge is zelf nooit onderdeel geweest van Der Weiße Rose, wat ik wel bijzonder vind. Ik vraag me namelijk af waarom Inge zich niet heeft aangesloten bij de verzetsgroep, ondanks dat ze zo dicht bij de groep stond. Inge was zelfs een jaar ouder dan Hans zelf, dus leeftijd was het niet.

 

Ik vroeg me af waar die mysterieuze witte roos symbool voor stond voordat ik het boek begonnen was te lezen en die vraag is nu wel beantwoordt. Het staat helemaal nergens specifiek symbool voor, maar is de naam van de verzetsgroep van Hans Scholl. het boek heet dus der weiße Rose omdat het boek het verhaal van ‘Der Weiße Rose’, de verzetsgroep die zich verzet tegen Hitler, beschrijft.

 

Ik vind de historische waarde wel mooi en belangrijk, en aan het eind van het boek staan de teksten van de pamfletten en er staan ooggetuigenverslagen van een aantal gebeurtenissen die niet waren vermeld maar wel waar zijn gebeurd. Die verhalen hadden geen cruciale waarde voor het verhaal zelf maar waren wel van belang voor de geschiedenis.

 

Het verhaal heeft dus veel historische waarde en laat de verzet-kant van Duitsland in de tweede wereldoorlog zien. Ik heb zeker meer respect gekregen voor mensen die in het verzet zaten toen. Daarbij heb ik ook veel ontzag voor Inge, die iets wat zo dicht bij haar stond heeft gedeeld met de rest van de wereld.

 

Dit boek is dus zeker een aanrader voor mensen geïnteresseerd in geschiedenis!

(Er is ook een verfilming uit 1982 van dit verhaal van Michael Verhoeven.)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Weiße Rose door Inge Scholl"