Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Die verlorene Ehre der Katharina Blum door Heinrich Böll

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover Die verlorene Ehre der Katharina Blum
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 680 woorden
  • 8 maart 2001
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
49 keer beoordeeld

Boekcover Die verlorene Ehre der Katharina Blum
Shadow
Die verlorene Ehre der Katharina Blum door Heinrich Böll
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstuk 1
Paragraaf 1: Uitgeverij: Kiepenheuer & Witsch
Plaats en jaar: Köln, 1974
Paragraaf 2: Dit verhaal gaat over de 27 jarige Katharina Blum. Ze heeft haar vader verloren toen ze zes jaar was. Ze wordt nu opgevangen door haar peettante. Die zorgt er voor dat Katharina naar de huishoudschool kan. Na haar school vindt ze een baan als huishoudster maar ze stopt al gauw weer met deze baan. Via haar broer leert ze Brettloh kennen. Hiermee gaat ze trouwen maar later komt ze erachter dat ze hem toch niet zo aardig vindt. Ze gaat dan ook van hem scheiden. Ze gaat naar de stad om daar met een nieuw leven te beginnen. Daar wordt ze weer huishoudster bij een accountant. Hij zorgt ervoor dat Katharina een avondcursus kan volgen. Hiermee moet zo ook stoppen want het schijnt dat de accountant fraude heeft gepleegd. Ze komt nu weer bij iemand anders te werken. Deze zorgt er voor dat ze een huis krijgt. Met het geld wat ze verdient kan ze ook een auto kopen. Op een feest leert ze een andere man kennen. Deze blijkt eigenlijk een crimineel te zijn maar dat weet zij niet. Als later de politie bij haar langs komt, komt ze het pas te weten. De krant gaat zich er ook mee bemoeien. Hier wordt Katharina gek van en schiet een van de journalisten dood. Ze komt in een gevangenis terecht. Paragraaf 3: Ik heb dit boek gekozen omdat het me een leuk boek leek en het stond ook op de lijst van de Duitse boeken. De doorslag om dit boek te keizen was omdat ik de achterkant van het boek had gelezen en dat leek me wel een leuk en spannend verhaal. Hoofdstuk 2: Paragraaf 1: Het belangrijkste probleem wat Katharina heeft is dat ze telkens wordt gevolgd door de pers. Ze lost dit gedeeltelijk op door een journalist dood te schieten. Alleen hierdoor komt ze in de gevangenis terecht. Ik vind dit niet echt een goede oplossing omdat je dan weer een nieuw probleem krijgt en dat is dat ze weer in de gevangenis komt. Ik zou dit probleem hebben opgelost door de pers te zeggen dat je niets te verbergen hebt dat en dat je verder niets weet. Zo zullen ze snel weg zijn omdat je doet alsof je toch niet meer weet. Paragraaf 2: Het mooiste stuk uit het boek vind ik dat Katharina de journalist dood schiet. Nun , inzwischen war ich bei meiner Handtasche , und er ging mir an die Kledage, und ich dachte: ‘Bumsen, meinetwegen”, und ich hab die pistole rausgenommen und sofort auf ihn geschosssen. Zweimal, dreimal, viermal. Ich weiss nicht mehr genau. Wie oft, das können Sie ja in dem Polizeibericht nachlesen. Dit vond ik het mooiste stuk omdat dit ook het spannendste stuk was. Ik had namelijk niet verwacht dat ze dat zou doen. Paragraaf 3: Het verhaal eindigde in een open einde. Ik heb er een gesloten einde van proberen te maken. Ich will auf der man schiessen aber jetzt wann ich will schiessen kommt Götten daran. Er halt mir gegen. Ich möchte dass nicht machen von Götten weil ich dann auch ins gefängnis komme. Er sagte dass er sich selbst an werde geben. So, Katharina kommt nicht in die gefängnis. Götten muss 10 jahr in die Gefängnis weil er ein kriminal ist. Hoofdstuk 3
Mijn eindoordeel over de roman is positief. Dit kwam omdat het een leuk en makkelijk te lezen boek was. Er werden niet zulke moeilijke woorden gebruikt waardoor het makkelijk te lezen was. Een min puntje vond ik dat het een open einde was. Hierdoor wist je niet goed wat er moet Katharina en Götten gebeurde. Hierdoor ontstond veel twijfel. Toch ben ik zeer te spreken over dit boek. De verwerkingsopdrachten vond ik ook goed. Alleen het punt uit hoofdstuk 2 paragraaf 2 vond ik een beetje onduidelijk. Er zijn namelijk veel gebeurtenissen die indrukwekkend zijn en je kon er hier maar een opnoemen. De leukste opdracht vond ik dat je zelf een einde moest verzinnen. Hierdoor kon je van een open einde een gesloten einde maken.

REACTIES

M.

M.

He, hardstikke bedankt voor je uittreksel, ik kan em goed gebruiken voor mijn leesdossier voor duits 1, maar heb nog 1 vraagje, misschien wel een wat vage vraag, maar ik hoop dat je me dat antwoord wel even toe wilt mailen.
Hoeveel bladzijden heeft het boek 'Die verlohrene Ehre der Katharina Blum?
Dat gegeven heb ik nl nodig voor mijn verslag, maar dat staat niet bij jouw verslag, volgens mij..
Ik hoop dat je et me nog even toemailt, het is maar een klein detail, maar wel belangijk voor mij.
Alvast bedankt!!

Marjan

22 jaar geleden

P.

P.

hey jo dikke mogool, keb je dinges ff lekker gebruikt ;) thanx maaaaaaaaaan en de groeten aan scholieren.com

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die verlorene Ehre der Katharina Blum door Heinrich Böll"