ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
A) Omslag
Titel: Levende bezems
Auteur: Lisa Tetzner
Vertaling: Annie Winkler-Vonk
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar uitgave: 1941
Aantal blz.: 384
Naam leerling: Manuel

B) Samenvatting van de inhoud
1 Hoofdpersoon:

Giorgio, een jongen van 13 die zich vaak in de natuur terugtrekt en dun zwart haar heeft. Hij vindt dieren leuk en vangt ze (dat is zijn hobby).

2 Probleem hoofdpersoon:
Er komt al jaren een man (de man met het litteken) die kinderen haalt om ze een half jaar te laten schoorsteenvegen in Milaan, Hij betaalt de ouders dan geld voor het werk wat het kind doet. Elk jaar slaan de ouders van Giorgio het aanbod af, maar in een jaar dat Giorgio’s moeder haar been breekt en een stuk vee doodt gaat, moeten ze Giorgio toch verkopen als schoorsteenveger in Milaan. Uiteindelijk gaat Giorgio mee omdat er te weinig geld is in het gezin.

3 Ontwikkeling hoofdpersoon:
In het begin van het verhaal is Giorgio iemand die nog niet weet hoe het leven in elkaar zit. Als hij naar Milaan moet en het verhaal van Alfredo hoort ziet hij in dat je zelf voor je leven,geld en eten moet knokken. Als je niks doet dan heb je geen vooruitzicht op je leven.

4 Bijpersonen:
Alfredo: je kunt zeggen dat hij de tweede hoofdpersoon is.
Hij blijft zowat in het hele verhaal een rol spelen, is een goede vriend van Giorgio.
Familie van Giorgio: De familie heeft niet zo’n grote rol in het verhaal, alleen in het begin en het einde.
Het gezin bestaat uit de ouders van Giorgio de oma en de broertjes en zusjes
De man met het litteken: hij zorgt ervoor dat Giorgio in Milaan komt
Meneer Rossi: Hij is als het ware de eigenaar van Giorgio in Milaan.
Mevrouw Rossi: De vrouw van meneer Rossi, zij is een vervelend persoon die Giorgio vaak onderdoet dan haar zoon.
Anselmo: Het kind van Meneer en Mevrouw Rossi die iets tegen Giorgio heeft, maar ziet de gevolgen daarbij niet meteen in.
Angeletta: Het zusje van Anselmo waarmee Giorgio goed kan opschieten en veel praat met haar.
Bianca: De zus van Alfredo die later de vrouw van Giorgio wordt.
Dante, Augusto, Antonio: Zijn lid van de bond de zwartgezichten (een bond met alleen schoorsteenvegers als lid), waarmee Giorgio gaat vluchten.
De Pukkel, de Kat: Zijn de leiders van de wolven (ook een bond maar dan van de gewone kinderen in Milaan).
Dokter Casella: hij zorgt ervoor dat Giorgio weer vooruitzicht heeft op het leven.
Lorenzo: De zoon van dokter Casella waarmee Giorgio goed bevriend raakt.

5 Plaatsen:
Sonogo, daar woont Giorgio in het begin met zijn Familie.
Milaan, daar is hij schoorsteenveger, voornamelijk op straat (of in een schoorsteen).
Lugano, de woonplaats van Dokter Casella, waar Giorgio met vrienden naartoe vlucht.

6 Tijd:
ongeveer de 19E eeuw (Dat denk ik, omdat in die tijd er nog jongetjes als schoorsteenveger werkte). Het verhaal duurt ongeveer 1 jaar en maakt dan een overstap van 9 jaar.

7 Afloop:
Giorgio komt met zijn vrouw (Bianca) terug naar zijn dorp als leraar. Na 9 jaar ontmoet hij zijn familie weer. Die zijn allemaal dol gelukkig.
Het is dus een goede afloop

C) eigen mening:
Ik vind het een leuk en mooi boek omdat het leven in die tijd (in Italië) mooi als verhaal vorm wordt beschreven.
Wat ik ook zo leuk vind is dat het boek al redelijk oud is.
De hoofdpersoon wordt niet alleen goed beschreven maar van de bijpersonen kom je in dit boek ook heel veel over te weten.

De 3 woorden waarvan ik van denk die bij dit boek horen:
Gevoelig: omdat het me raakt als verhaal (het geheel).

Mooi: omdat het boek alles heeft wat een mooi goed boek moet hebben.
Spannend: omdat er soms dingen gebeuren in het verhaal die je niet aan ziet komen.

D) Verwerkingsopdracht (opdracht 18):
Beste piet
Ik heb een boek gelezen en dat was zo’n goed dat jij dat zeker moet lezen. Het boek heeft alles wat een goed nodig heeft, dus een perfect boek voor jou. Dus als je vraag naar dit boek hebt mail of bel me dan. Het is een echte maar dan ook een echte aanrader. Maar dat niet alleen. Het is ook nog heel dik.

E) Biografie en Bibliografie:
Biografie: Lisa Tetzner ging naar de Berlijnse 'Soziale Frauenschule', waar ze werd opgeleid voor sociaal werk. Vervolgens werd ze een rondreizende sprookjesvertelster. Op een van haar reizen ontmoette ze de journalist Kurt Kläber (Kurt Held), met wie ze in 1924 trouwde. Ze kreeg een kinderprogramma voor de Duitse radio. In 1933 werd haar man door de Nazi's opgepakt. Omdat ze nog behoorlijk wat invloed had, kon ze hem vrij krijgen. Daarna vluchtten ze naar Zwitserland. Uit angst voor de Duitsers maakten de Zwitsers het echtpaar het moeilijk om te publiceren. Lisa Tetzner was zestien jaar als docente verbonden aan de universiteit van Basel, en ze vertaalde uit het Engels en Italiaans. Ze stierf vier jaar na haar man.

Bibliografie:
Lisa Tetzner is niet echt een bekende schrijfster alleen dit boek was een bekend boek van haar.
Hier de boeken die ze scheef en wanneer ze de boeken scheef.

1960 Als ik knap was dan…
1958 Het meisje in de glazen koets
1956 De kleine Soe uit Afrika
1956 Soe en Agaleia
1956 Sprookjesboek
1954 Zwarte parels : sprookjes van de andere kant der aarde
1953 De reis naar Ostende
1952 Wat er aan het meer gebeurde…
1951 De man met het litteken
1951 De nieuwe bond
1951 De verkochten jongens
1951 Het geheim van Alfredo
1951 Het huis op de heuvel
1951 Het verbond der zwartgezichten
1947 "Was Paul schuldig?"
1947 De kinderen van het eiland
1947 Erwin en Paul : de geschiedenis van een vriendschap
1947 Erwin gaat naar Zweden
1947 Het zwervende schip
1947 Mirjam in Amerika (
1947 Toen Erwin terugkwam
1941 Levende bezems
1934 De voetbal
1926 't Sprookje van de dikke vette pannekoek

F) Samenvatting van het boek
Het verhaal begint bij Giorgio, die in Sonogo woont. Giorgio’s familie is niet zo’n rijke familie dus ze moeten hard werken voor de kost. Giorgio heeft daar ook zijn taak in, hij luidt de klokken en gaat met de dieren de bergen in. Op een dag breekt er een storm uit waarbij de moeder van Giorgio een been breekt en een paar dieren doodt gaan. De vader van Giorgio neemt het besluit om Giorgio voor geld mee te geven aan de man met het litteken omdat ze dan de dokter kunnen betalen voor het gebroken been van Giorgio’s moeder. De man met het litteken wil Giorgio naar Milaan brengen om hem schoorstenen te laten vegen. Onderweg komt Giorgio Alfredo tegen, het worden meteen dikke vrienden. Nadat ze een stuk hebben gelopen met nog 18 andere kinderen en de man met het littekenmoeten ze de zee over. Midden op zee breekt er een storm uit en Giorgio en Alfredo zijn de enige overlevenden, totdat ze de man met het litteken levend zien drijven. Ze redden hem en vervolgen hun weg naar Milaan. Omdat Giorgio en Alfredo hem hadden gered mogen ze als het nodig is een wens doen. In Milaan aangekomen worden ze verkocht. De bazen die ze krijgen zijn allebei niet even aardig. Giorgio wordt goed behandeld door zijn baas maar niet door wiens vrouw en zoon, Giorgio moet achter kippengaas slapen en krijgt nauwelijks te eten. Als hij voor het eerst in de schoorsteen kruipt valt meteen weer naar onder en valt flauw. Daarna went het nieuwe leven wel. De dagen zien er steeds hetzelfde uit, hij staat s’ morgens op, dan eet hij zijn ontbijt op( als hij dat krijgt) en dan gaat hij met de baas op stap. Steeds als hij op straat loopt met zijn baas worden ze geplaagd door een groep jongens genaamd de wolven(een bende), daar wordt hij vaak kwaad om maar daar kan hij nu toch niks tegen doen. Wat zijn baas niet weet is dat zijn zoon Anselmo ook in die bende hoort. Na lange tijd heeft hij zin om Alfredo op te zoeken. Hij vindt hem bij het huis van Alfredo’s baas. Nadat ze elkaar begroet hebben nodigt Alfredo hem uit om naar zijn bende te gaan(de bond van de zwartgezichten), een bende waar alleen schoorsteenvegers lid mogen zijn. Daar wordt hij goed in de bende opgenomen en wordt meteen lid ervan. Hij komt ongeveer 1 keer per week naar de schuilplaats van zijn bende om gesprekken met de andere leden te voeren wat ze zullen ondernemen. Giorgio legt zijn probleem uit dat hij steeds op straat geplaagd wordt door de wolven. Ze besluiten nog niks te doen maar als het erger wordt dan grijpen ze in. Na verloop van tijd wordt het steeds erger en besluiten ze de wolven te grazen te nemen. Giorgio zal ze proberen te lokken en dan als de wolven Giorgio willen pakken dan komen de anderen. Het plan werkt uitstekend en bezorgen de wolven iets dat ze snel willen vergeten. Na lange tijd dat er niks gebeurt komt er een bericht van Antonio dat het slecht gaat met Alfredo. Giorgio gaat er meteen naartoe.
Daar aan gekomen vertelt Alfredo zijn verhaal. Alfredo: ik kom niet uit een arme familie zelfs uit een rijke maar ik ben hier naartoe gekomen omdat mijn ouders doodt zijn en mijn oom en tante mij en mijn zusje willen vermoorden omdat zij dan het geld krijgen. Ik en mijn zusje zijn gevlucht en zijn weggelopen en wonen nu bij een boer. Ik ben hier om de boer geld te geven voor het opvoeden van mijn zusje. Ik wil graag dat jij(Giorgio) naar mijn zusje gaat en dit haar geeft(een zakje met een paar goudstukken en een brief en een speld in). Hij zegt Giorgio dat hij naar zijn zusje(Bianca) toe moet gaan hen haar dat geven. Giorgio krijgt het zakje nog niet want hij moet wachten totdat Alfredo doodt is. Het gaat erg slecht met Alfredo, het is vrij zeker dat hij gaat sterven. Na 4 dagen wachten komt er een bericht dat Alfredo gestorven is. Giorgio, Antonio en Dante gaan samen naar het huis van Alfredo’s baas. Ze lopen door het huis totdat ze bij Alfredo aankomen. De baas van Alfredo staat erbij en voelt in alle zakken of Alfredo nog iets heeft nagelaten. Hij voelt het zakje en kijkt daarin. De jongens kunnen dit niet aanzien en springen op de man en rennen met het zakje de straat op. De man rent achter hen aan en krijgt Dante te pakken, daarna roept hij de politie. Door deze chaos staat er veel publiek te kijken. De politie vraagt aan Alfredo’s baas wat er aan de hand is. Die zegt dat een paar jongens(waaronder Dante) hem hebben berooft van een zakje met een gouden speld en een paar goudstukken. De politie gaat binnen kijken en treft Alfredo aan. Dante vertelt nu zijn verhaal aan de politie wat er aan de hand was. De politie gelooft Dante, Alfredo’s baas blijft verslagen achter. De politie geeft Alfredo ook aan Dante want die vertelt dat ze een begrafenis willen organiseren.
De bond van de zwartgezichten zit voor het eerst weer bij elkaar na de doodt van Alfredo. Ze hebben net genoeg geld voor een begrafenis maar het probleem is dat bijna iedereen geen vrij krijgt. Dan herinnert Giorgio zich weer iets en vertelt de andere jongens dat de man met het litteken hem een wens in vervulling zou laten brengen als dat nodig was. Zo gezegd zo gedaan Giorgio gaat met 2 andere naar de man met het litteken toe. Na lang praten, zal de man met het litteken een goed woordje doen voor de schoorsteenvegers. Als Giorgio naar buiten stapt staan de wolven voor de deur. Zij nemen Giorgio mee en jagen de andere 2 weg. Als Giorgio met de wolven om hem heen op een plein staat om in elkaar geslagen te worden vraagt hij of hij 2 minuten even mag spreken. In die 2 minuten vertelt hij dat Alfredo is gestorven en dat ze hem morgen in elkaar willen slaan. De meerderheid vindt het goed maar hij moet zweren dat hij op de zelfde tijd morgen op dat plein staat. De begrafenis loopt als geplant en iedereen vindt het een geslaagde begrafenis.
s’ Middags staat hij op de zelfde plek met de wolven om zich heen. Er is een discussie aan de gang want sommige vinden dat ze hem niet in elkaar hoeven te slaan omdat hij zijn afspraak is nagekomen. Plotseling onder de discussie slaat Anselmo Giorgio op zijn gezicht met een knuppel. De andere van de groep kunnen dit niet verdragen en slaan Anselmo daarop net zo hard terug op zijn kont. Die rent gillend naar huis. De wolven besluiten hiernaa vrede te sluiten tussen de wolven en de bond van de zwartgezichten.
Als Giorgio thuis komt krijgt hij een pak slaag dat hij nooit meer zal vergeten. Anslmo heeft alles aan zijn moeder vertelt en die slaat hem bond en blauw, ze zorgt er ook voor dat Giorgio nog minder te eten krijgt. Op een dag als Giorgio wordt geroepen bij een diner van een rijke vrouw om de schoorsteen te ontstoppen valt hij flauw neer. Niemand krijgt hem wakker. Totdat de rijke vrouw binnenstapt en vraagt wat er aan de hand is. Ze roept snel een dokter die te gast is bij haar. Die zorgt ervoor dat Giorgio in leven blijft en zegt Meneer Rossi hoe hij Giorgio moet behandelen.
Een dag later komt de dokter (met koets en al) naar Giorgio toe en concludeert dat Giorgio te weinig eten krijgt en helemaal uitgeput is. Hij betaald geld omdat Giorgio niet kan werken. Nadat de dokter een paar keer is geweest vertelt Giorgio de dokter over de bond van de zwartgezichten. De dokter wil dat Giorgio hem mee neemt naar de schuilplaats. Giorgio doet dat en de dokter legt aan de leden van de club uit dat hij hen wil helpen maar dat hij dat alleen kan doen als ze ontsnappen en naar de dokter’s woonplaats gaan. De jongens zien er niet zoveel in maar nadat Giorgio weer een stevig pak slaag heeft gekregen besluit hij met Dante, Augusto en Antonio te vluchten. Ze spreken af om s’ nachts te ontsnappen en dan naar Lugano te gaan.
Voordat Giorgio weg gaat gaat hij Angeletta nog gedag te zeggen maar als hij weg gaat ontdekt Anselmo hem. Na lang slaan en trekken weet Giorgio toch nog te ontsnappen, Ze moeten nu oppassen want de politie is op de hoogte. Na 2 dagen wachten is Dante nog steeds niet gekomen, ze snappen er niets van. Dan komt er op eens iemand van de wolven. Die zegt dat Dante is gebeten door een hond en dat hij niet kan lopen. Ze besluiten al te vertrekken en dat ze buiten het dorp op Dante wachten die gebracht door de Pukkel en de Kat.
Het lukt Dante wordt gebracht en ze kunnen hun weg naar Lugano vervolgen. Maar ze ontdekken dat de Pukkel en de Kat gepakt zijn en de politie van Milaan achter hun aan zit. Nadat ze NET zijn ontsnapt aan de politie en bij de dokter aan komen maakt Giorgio een nieuwe vriend: de zoon van de dokter genaamd Lorenzo.
Na een paar dagen in Lugano bij de dokter gebleven te zijn gaat Giorgio op weg naar Bianca. Daar aangekomen geeft hij de brief aan Bianca die met veel tegenzin met Giorgio mee gaat. Nadat Bianca en Giorgio weer in Lugano zijn aangekomen heeft de dokter een verrassing voor de jongens(Giorgio, Dante, Antonio en Augusto).
Hij biedt de jongens een opleiding aan in een vak wat ze leuk vinden. Iedereen weet het meteen al behalve Giorgio. Na lang nadenken weet hij het. Hij wil leraar worden.

Dan maakt het verhaal een sprong van 9 jaar:
Giorgio en zijn vrouw(Bianca) komen via de bergen naar Sonogo toe. Giorgio is de nieuwe leraar die daar gaat werken. Als hij bij zijn familie komt herkennen ze hem niet maar nadat hij vragen over zichzelf van vroeger heeft gesteld, herkennen ze hem.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.