Die Einbahnstrasse door Klaus Kordon

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 4307 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 326 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 326 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1979
Pagina's
116
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Die Einbahnstrasse
Shadow
Die Einbahnstrasse door Klaus Kordon
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens over het boek:
Titel van het boek: Die Einbahnstraße
Naam van de schrijver: Klaus Kordon
Naam van de uitgever: Ravensburger Buchverlag
Aantal bladzijden: 96
Druk: Het eerste boek verscheen in 1979 en ik heb hem gelezen uit 1987. Er staat niet bij welke druk het is.

Titelverklaring:
Het boek heet Die Einbahnstraße en daarmee wordt bedoeld dat als je eenmaal drugs gebruikt het heel moeilijk is om er af te komen. Het is een eenrichtingsweg en omkeren/teruggaan gaat vanaf een bepaald punt niet meer. Dan kun je alleen nog maar rechtdoor. Drugs leidt dus maar een richting op en dat is de verslaving.

Samenvatting:
Het verhaal gaat over Wolfgang Carl (die Charly wordt genoemd), die in een kleine stad in het noorden van Duitsland woont. Charly is bevriend met Andreas (die Andy wordt genoemd) en Herbert, die dicht bij hem in de buurt wonen. Ze zijn 15 jaar oud en zitten bij elkaar in de negende klas. Andy en Charly zijn niet zo goed op school maar Herbert wel. Ze leren dan ook vaak met zijn drieën. Als ze een keer op het dak zitten te leren zien ze dat er een nieuw meisje bij hun in de straat komt wonen. Het is Inga Hoff. Ze is verhuisd uit een andere stad, omdat ze daar problemen had met drugs en is nu met haar ouders in een heel andere omgeving gaan wonen. Inga heeft alleen maar oog voor Andy en niet voor Charly en Herbert. Inga zit ook bij hun in de klas. Andy en Inga trekken dan ook veel met elkaar op en Andy laat Herbert en Charly een beetje zitten.

Bij hun op school komt vaak Alfred Schmidt (Ali genoemd). Hij is nu 20 en is een drugsdealer. Hij is van school getrapt, omdat hij twee keer is blijven zitten en geld gestolen had. Hij dealt in drugs en geeft Inga in het begin gratis drugs, zodat ze er verslaafd aan raakt en Ali er weer een klant bij heeft. Andy probeert haar te helpen, omdat hij zoveel van haar houdt. Hij durft zijn vrienden niets te vertellen. Zo valt een beetje de vriendenband tussen de drie uiteen, want Andy heeft nu alleen nog maar oog voor Inga. Charly ziet dat Inga met Ali omgaat en heeft het vermoeden dat ze drugs gebruikt. Hij is bang dat Andy ook drugs gaat gebruiken. Als ze in de klas zitten gaat Inga opeens naar huis, omdat ze zich niet lekker voelt. Ze horen in de klas ook dat Herbert en Charly over zijn en dat Andy blijft zitten. Hij mag nog wel herkansen maar tot nu toe gaat hij niet over. Charly heeft nu vakantie.
Als Charly en Herbert na schooltijd bij Inga langs gaan blijkt ze helemaal niet thuis te zijn. Diezelfde dag nog krijgt Charly ’s avonds een telefoontje van Andy’s moeder die vraagt of Charly weet waar Andy is. Charly legt dan het hele verhaal van Andy en Inga uit. Andy en Inga zijn nu dus spoorloos en daarom gaat Charly met Andy’s vader naar de politie, maar die doet ook niet veel. Als Charly de volgende dag met zijn zusje Carola naar de bioscoop is geweest en terugloopt komt hij langs Ali’s ouderhuis. Daar brandt licht terwijl Ali al een paar dagen nergens meer te bekennen is. Hij krijgt dus een vaag vermoeden en blijft even wachten. Een tijdje later ziet hij Inga en Andy het huis uitkomen en Charly besluit hen te volgen. Ze hebben tassen bij zich. Ze hebben afgesproken met Ali en dan ontdekt Ali Charly en pakt hem. Charly wordt in de auto meegenomen en ze brengen hem naar Bremen. Daar stappen Charly, Andy en Inga uit en Ali gaat verder. Charly blijft bij hen, omdat hij Andy terug wil krijgen. Ze komen in een huis met allemaal kinderen die verslaafd zijn. De baas van het huis is Kutte die zelf ook verslaafd is. Charly praat daar ook met het meisje Moni en die vertelt Charly over de zin van het leven. Ze vertelt ook dat ze moeten stelen of tippelen om aan geld te komen voor de drugs. Charly doet dat niet, maar Andy en Inga stelen wel dingen. Als zij in de winkel aan het stelen zijn belt Charly zijn moeder op om te zeggen dat alles goed met hem gaat. Op een avond als ze allemaal in het huis zitten is er een politie-inval. Sommige kinderen worden opgepakt maar Charly, Inga, Andy en Buffy (hij is 13 jaar en woont ook in dat huis) vluchten. Buffy gaat later zijn eigen weg en Andy, Charly en Inga gaan samen verder. Charly probeert Andy over te halen om terug naar huis te gaan en Inga wil ook dat Andy gaat. Inga wil niet terug naar huis, omdat ze zwaar verslaafd is, maar Andy is nog niet verslaafd en kan nu nog naar huis, voordat het te laat is. Andy wil dat niet, omdat hij bij Inga wil blijven. Als het opeens slecht met Inga gaat, omdat haar drugs is uitgewerkt en ze weer drugs nodig heeft en het stelen niet lukt, gaan ze naar Ali die ook in Bremen woont.
Als ze bij Ali komen wil Ali niet gratis de drugs aan Inga geven, omdat ze geen geld hebben. Charly ziet dat Inga het echt nodig heeft en wordt dan zo boos dat hij met Ali gaat vechten. Ook Andy helpt hem en dan valt Andy plotseling op de grond en beweegt niet meer. Ali vlucht weg en geeft dan toch nog wat drugs voor Inga. Inga neemt de drugs en Charly gaat naar buiten om hulp te halen. Hij belt in een kroeg de politie en de ziekenwagen. Als hij terugkomt is Inga verdwenen. Zij is al een keer eerder afgekickt en vond dat zo’n vervelende ervaring dat ze dat niet nog een keer wil. Daarom is ze gevlucht.
Andy en Charly worden meegenomen naar het ziekenhuis. Andy heeft een hersenschudding en Charly ook wat wonden aan zijn knie, omdat hij gevallen is, en van de klappen die hij van Ali heeft gekregen. Na een paar dagen mogen ze naar huis. Dan gaan Andy, Charly en Herbert nog op vakantie met hun eigen gezin. Charly gaat naar Nederland, Andy naar Oostenrijk en Herbert naar een bosgebied in Duitsland (Harz). Als ze terugkomen laat Herbert een krantenbericht zien waarin staat dat er drie drugsdoden zijn: 2 jongens en een meisje. Dat meisje heet Inga H. staat in het artikel en ze is gevonden in een wc op een station in Frankfurt. Ze had een overdosis heroïne genomen en is daaraan gestorven. Er zijn ook twee brieven bij haar gevonden, waarvan er één voor Andy is.
De ouders van Inga gaan terug naar hun eigen omgeving waarvan ze vandaan komen. In de rest van de vakantie helpen Charly en Herbert Andy bij het leren en daardoor slaagt Andy toch nog voor zijn herexamen en zitten ze volgend jaar weer bij elkaar.

Primärbetrachtungen

1. Die Handlung
Het hoogtepunt uit het boek is als de politie inval in het huis van die verslaafden is, omdat er dan tenminste wat gebeurt. Dan moeten Andy, Charly en Inga wel vluchten en dan blijven ze tenminste niet de hele tijd in dat vieze pand zitten waar alleen maar drugs wordt gebruikt, want als ze in het pand blijven zitten komen Andy en Inga natuurlijk nooit weg en ook niet van de drugs af. Dat is ook wel een spannend stukje, omdat ze ook door de politie kunnen worden gepakt.
Wat ook een hoogtepunt is, is dat ze bij Ali thuis ruzie hebben, want hierdoor belandt Andy uiteindelijk in het ziekenhuis en krijgt hij weer een normaal leven. Zijn ouders zijn ook niet meer bezorgd en hij is weer terug zonder nog wat met drugs te maken te hebben.


Het thema van het boek is verslaving. Het hele boek gaat over drugs.

2. Die Personen
- Wolfgang Carl (wordt Charly genoemd). Hij is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is 15 jaar en woont in een kleine stad in het noorden van Duitsland. Hij woont in de Leipziger Straße samen met zijn zusje Carola die 4 jaar jonger is en zijn ouders. Ze wonen op nummer 56. Zijn vader is elektroningenieur. Hij heeft een vriendin gehad die Krille heette. Je ziet alles door zijn ogen en hij schrijft dit boek omdat hij kwijt wil wat hij in de zomer heeft beleefd en hij wil iets voor zichzelf duidelijk maken. Charly die rookt en heeft moeite met een paar vakken. Zijn vrienden zijn Andy en Herbert die bij hem in de buurt wonen. Charly is zelfverzekerd, want hij weet wat die doet. Hij heeft doorzettingsvermogen, want hij wil Andy weer thuis krijgen en hij geeft ook niet op voordat het hem is gelukt. Ook heeft hij doorzettingsvermogen doordat hij probeert over te gaan en er veel aan doet. Hij leert veel samen met Herbert. Hij is behulpzaam, want hij probeert Andy te helpen en hij is eerlijk, want hij vertelt alles eerlijk tegen de moeder van Andy als Andy en Inga spoorloos zijn en Charly vertelt ook alles eerlijk tegen zijn ouders. Hij denkt ook veel aan andere, want als Charly in Bremen is bij Andy en Inga belt hij wel even naar huis om zijn moeder gerust te stellen. Charly maakt wel een ontwikkeling mee, omdat hij wel aan het denken wordt gezet door moni, een verslaafde die ook in dat huis in Bremen woont. Charly gaat meer nadenken over de zin van het leven, omdat Moni hem vertelt waarom ze is gevlucht van huis. Charly is het niet met haar eens dat je dan maar als uitweg drugs moet gaan gebruiken maar gaat wel nadenken over wat het leven voor zin heeft. Ik vind wel dat Charly uiteindelijk goed heeft gehandeld. Hij heeft zijn vriend goed geholpen en ik vind dat Charly goede keuzes heeft gemaakt. Ik vind het ook knap van hem dat hij goed zijn best in school heeft gedaan en over is gegaan. Hij zou misschien blijven zitten, omdat hij in een aantal vakken (Engels, Frans) niet zo goed is maar hij is toch over gegaan.
- Andreas Wilke (wordt Andy genoemd) is ook een belangrijk persoon in het boek. Hij woont op nummer 61 en houdt veel van Inga. Hij is van dezelfde leeftijd als Charly en zit ook bij hem en Herbert in de klas. Andy doet niet zoveel aan school en blijft dan ook bijna zitten. Hij mag nog herexamen doen en slaagt met behulp van zijn vrienden dan ook. Andy heeft zwart haar en heeft donkere ogen. Hij is best verwend en krijg dus ook veel thuis. Hij is ook populair bij de meisjes en is gevoelig. Hij blijft bij Inga en probeert haar te helpen. Andy is wel gemeen, omdat hij Charly en Herbert laat zitten en niet meer naar hun omkijkt. Hij is dom, omdat hij jointjes rookt en ook een keer drugs heeft gebruikt. Hij is ook wel aardig, omdat hij later heel erg trots op Charly is dat hij hem zo goed heeft geholpen. Andy is in de tijd met de drugs niet betrouwbaar, omdat hij geld steelt van zijn ouders en ook als hij met Inga in Bremen is steelt hij dingen uit winkels.
- Inga Hoff. Zij is nieuw in de stad. Toen ze 12 was wilde ze niet meer de lieveling zijn van de volwassen, want toen was ze erg goed op school: een wonderkind. Ze wilde ook vrienden hebben. Ze is wel knap en kreeg toen verkering met Rolf. Die stal dingen en hij gebruikte hasj. Die ouders wilde niet dat Inga met hem omging. Ook wilde die ouders dat ze rechter of arts werd, omdat ze veel wist maar zij wilde iets met bloemen doen. Dan loopt Inga op een keer weg, omdat ze van haar ouders in een internaat moet, omdat ze niet meer wil leren en met Rolf omgaat. Dan gebruikt Inga ook hasj en moet ze het hoertje spelen om aan geld te komen. Op een gegeven moment gebruikt ze teveel en wordt ze op het station gevonden. Ze wilde dood maar gelukkig vinden ze haar en ze moet 10 weken in een ontwenningskliniek. Na 10 weken komt ze weer bij haar ouders en dan verhuizen ze , omdat ze niet weer met drugs in aanmerking moet komen dus moet ze naar een andere omgeving met andere mensen. Ze wil nooit meer naar zo’n afkickkliniek, omdat ze dat heel erg vond daar. Inga raakt weer aan de drugs verslaafd. Ze is dom, omdat ze toch weer aan de drugs begint. Ze is wel lief, omdat ze het beste voor Andy wilt later, want als Charly aan Andy vraagt of hij mee terug naar huis gaat dan zegt Inga ook dat hij dat moet doen. Ze is eerst wel lullig, omdat ze niet veel tegen Charly zegt maar later begint ze aardiger te worden.
- Herbert komt ook veel in het verhaal voor. Hij is ook ongeveer rond de 15 jaar. Hij is dun en heeft kort blond haar. Hij is een beetje bleek. Hij woont op nummer 58 samen met zijn moeder. Zijn vader is namelijk vroeg gestorven. Ze zijn arm en wonen dus in dezelfde straat als Charly en Andy. Herbert is goed in school en is dan ook erg behulpzaam, omdat hij Charly en Andy helpt met school. Herbert is dus slim en aardig. Hij is betrouwbaar, want hij bedriegt je niet en hij is ook zelfverzekerd, omdat hij weet wat die wil.
- Alfred Schmidt (wordt Ali genoemd) komt ook wel veel in het verhaal voor. Hij is 20 jaar en is twee keer blijven zitten op school. Hij heeft schoolgeld gestolen en daarom van school afgetrapt. Hij heeft zijn school dus niet afgemaakt. Hij is een drugsdealer en komt ook vaak bij Charly op school. Ali heeft een rode sportwagen. Hij woont in Bremen en zijn moeder in de stad waar ook Andy, Herbert en Charly wonen. Hij is niet betrouwbaar, want hij doet het toch alleen maar om het geld en het interesseert hem niet zoveel hoe het met andere gaat. Hij is dom, omdat hij drugs verkoopt en dat is heel erg slecht. Hij ziet dus niet in wat de gevolgen van drugs kunnen zijn. Hij is niet vriendelijk, omdat hij Inga geen drugs wilt geven als hij ziet dat ze drugs moet hebben, omdat het zo slecht met haar gaat. Hij is ook gemeen, want door hem zit Inga weer aan de drugs en hij is ook gemeen, omdat hij Charly mee neemt in zijn auto.

3. Die Zeit
Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld. Alles wordt mooi achter elkaar verteld zonder terugblikken. Dat maakt het wel makkelijker om te lezen, want dan hoef je niet steeds te denken waar je nu weer in het verhaal bent. Wel is er een keer een terugblik en dat is als Inga, Andy en Charly zijn gevlucht van de politie inval, want dan vertelt Inga over haar vroegere tijd. Dat van toen ze 12 jaar was en aan de drugs kwam en in een ontwenningskliniek kwam. Dit is niet storend maar heel interessant. Het verhaal is wel chronologisch en alles komt wel uit elkaar voort maar alleen dan verteld ze even over vroeger en dat is dan de enige terugblik in het verhaal.
Het verhaal speelt zich rond deze tijd af, omdat in het boek radio en tv wordt genoemd. Ook komen er warenhuizen in voor en mensen die op vakantie gaan dus moet het wel van deze tijd zijn. Het verhaal speelt zich af aan het einde van het schooljaar, zo ongeveer in juli en augustus. Ik vind dat de tijd niet zo belangrijk is voor het verhaal, want het gaat over een verslaving en over vriendschap en dan maakt het niet uit wanneer het afspeelt. Het had net zo goed in 1970 af kunnen spelen, voor het verhaal maakt dat echt niets uit.

4. Der Raum
Het verhaal speelt zich in Duitsland af. Het speelt zich af in een kleine stad in het noorden van Duitsland. Ook speelt het zich af in Bremen, dat dicht bij die kleine stad ligt. Je weet niet hoe die kleine stad heet. In het boek zeggen ze telkens B. en ik denk zelf dat het Bremerhaven is, omdat het dichtbij Hamburg en Bremen ligt, wat ook in het boek wordt gezegd en dit een kleine stad is in het noorden van Duitsland. De buurt waar Charly woont is Die Leipziger Straße. De ruimte zegt niets over de gevoelens of situatie van de hoofdpersoon, want ze kunnen elke willekeurige stad nemen. Dit gebeurt namelijk overal en het had net zo goed Amsterdam kunnen zijn.

5. Die Erzählperspektive
Je ziet het verhaal door de ogen van Charly. Het is dus een ik-perspectief. In het boek zie je alleen hoe Charly zich voelt en denkt. In het begin van het boek zegt Charly ook waarom hij dit boek schrijft. Hij schrijft omdat hij krijt wil wat hij die zomer heeft beleefd en hij wil voor zichzelf iets duidelijk maken.

6. Der Stil
Ik vind dat er normaal met elkaar wordt gepraat. Je ziet wel wat jongerentaal zoals Mofa en Koks (wat cocaïne is) in het boek en ik vind dat het verhaal goed is verteld. De gesprekken zijn gewoon zoals ik ze ook zou voeren dus de manier van praten is normaal. Ik vind wel dat er soms moeilijke woorden in zaten maar meestal kon je ze wel uit de zin halen of waren ze verder niet belangrijk voor het verhaal. Ik heb ook wel wat woorden opgezocht in het woordenboek, omdat ik die echt niet wist en ze toch wel belangrijk waren voor de zin. De zinnen waren wel goed, want ze waren niet te lang en wel goed te volgen. In het boek kon je wel veel dialogen lezen, want er werd veel met elkaar gepraat.

Sekundärbetrachtungen

1. Informatie over de schrijver
Klaus Kordon Geboortedatum: 21 september 1943
Geboorteplaats: Berlijn, Duitsland
Contactadres:
Klaus Kordon
Verlagsgruppe Beltz
Werderstrasse 10
D-69469 Weinheim
tel: 49 6201 6007 0
e-mail: info@beltz.de
Duitsland
Biografie: De vader van Klaus Kordon sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog, kort na de geboorte van zijn zoon. Na de oorlog groeide hij op in Oost-Berlijn. Na het overlijden van zijn oudere broer en zijn moeder woonde Klaus Kordon vijf jaar in kindertehuizen. Hij had verschillende baantjes voor hij op de avondschool zijn gymnasiumdiploma haalde. Hij studeerde economie en werd exporteur, waardoor hij vaak in Europa, Azië en Afrika kwam. In 1972 moest hij vanwege een vluchtpoging uit de DDR voor drie jaar de gevangenis in, maar een jaar later werd hij al vrijgekocht door West-Duitsland. Hij vestigde zich met zijn vrouw en kinderen in de Bondsrepubliek, maar in 1988 ging hij terug naar Berlijn. Nu woont hij afwisselend in Berlijn en Sleeswijk-Holstein.
Profiel: Uit de boeken van Klaus Kordon spreekt een grote bewogenheid met de zwakken en de armen in de samenleving. Zijn boeken geven een gedetailleerd en realistisch beeld van de omstandigheden waaronder deze mensen leefden of leven. Zijn hoofdpersonen hebben het moeilijk, maar door de verbondenheid met en steun van hun lotgenoten slaan ze zich er doorheen en krijgen uiteindelijk een beter leven. Hij schreef een aantal dikke boeken over belangrijke momenten in de Duitse geschiedenis, waaronder de trilogie over de socialistische familie Gebhardt in een arme wijk van Berlijn ten tijde van de Novemberrevolutie van 1919, de machtsovername door de Nazi's in 1933 en het einde van de Tweede Wereldoorlog (1945). Ook schreef hij een paar boeken over kinderen in derdewereldlanden, boeken over het leven in Berlijn vlak na de Tweede Wereldoorlog, een boek over het leven in Berlijn na de val van de Muur en boeken die in het heden spelen.
Over het werk van Klaus Kordon: Als zakenman maakte Klaus Kordon veel reizen door Europa, Azië en Afrika. Hierdoor kreeg hij belangstelling voor de problemen van de landen van de Derde Wereld. Hij schreef een aantal verhalen over de misstanden in deze landen. Zijn bekendste boeken spelen in Berlijn, vlak voor en in de Tweede Wereldoorlog. Zijn verhalen voor jongere kinderen gaan over problemen als pesten of druggebruik. Kordon kiest in zijn verhalen altijd partij voor de mensen die het moeilijk hebben.
In Duitsland won hij enkele belangrijke prijzen voor kinder- en jeugdliteratuur.
Boeken:
1980 Rechtsbuiten (Lotus)
1985 De droomreis : een bijna waar verhaal (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 1986)
1989 Moenli en de moeder van de wolven (Van Holkema & Warendorf; Lannoo / 3e druk
1990 De kleine grijze mus en zijn vrienden (La Rivière & Voorhoeve)
1990 Tin Lin de reuzenvis (La Rivière & Voorhoeve)
1992 Met je rug tegen de muur (Van Holkema & Warendorf; Lannoo / 2e druk 1993)
1993 Marius en de vuurgeest (La Rivière & Voorhoeve)
1994 Dit is Harry! (Van Holkema & Warendorf; Lannoo)
1995 De eerste lente (Van Holkema & Warendorf; Lannoo)
1995 Een echte Indiaan (La Rivière & Voorhoeve)
1996 Robinson, Woensdag en Juultje (La Rivière & Voorhoeve)
1996 De rode matrozen (Van Holkema & Warendorf; Lannoo)
1997 Lutje Luchtballon en het zwarte monster uit het moeras (La Rivière)
1998 Het verhaal van Jette en Frieder (Van Holkema & Warendorf; Lannoo)
1999 Lutje Luchtballon en de kersthond (Fontein)
2000 Frank of hoe je vrienden vindt (Van Holkema & Warendorf; Lannoo)
2003 Honderd jaar en een zomer (Van Holkema & Warendorf; Lannoo)
Bekroningen:
1990 Zilveren Griffel voor Moenli en de moeder van de wolven
1990 Glazen Globe voor Moenli en de moeder van de wolven
1993 Buxtehuder Bulle voor De eerste lente
1993 Zilveren Griffel voor Met je rug tegen de muur
1995 Deutscher Jugendliteraturpreis (informatief) voor niet vertaald: Die Zeit ist kaputt
1996 Zilveren Griffel voor De eerste lente

2. Wat voor bedoeling heeft de schrijver met het boek gehad:
De bedoeling van de schrijver met het boek is denk ik amuseren maar tegelijkertijd ook informeren. Hij heeft er namelijk een mooi verhaal van gemaakt dat je blijft boeien maar tegelijkertijd wil hij laten zien dat drugs slecht is en wat het allemaal met mensen kan doen. Hij wil denk ik vooral laten zien dat je nooit aan de drugs moet beginnen, want daarom neemt die ook kinderen als hoofdpersoon . Ik vind het mooi wat die heeft geschreven en hij heeft in ieder geval mij bereikt, want ik zal nooit aan de drugs beginnen. Als je dit leest zie je hoe erg het is. Je ziet ook goed waarom kinderen aan de drugs beginnen bijvoorbeeld door problemen thuis, een verkeerd vriendje/vriendinnetje, omgaan met de verkeerde mensen, het gaat niet goed op school enzovoort. Het is wel een kort verhaal, namelijk 96 bladzijden, maar er gebeurt heel veel in. Ik vind dat hij het erg spannend heeft verteld.

3. Mijn mening over het boek
- Ik vind het een interessant verhaal, omdat het over drugs gaat en dat vind ik altijd interessant om te lezen. Ik heb mijn betoog er ook over gedaan en ik vind drugs gewoon iets spannends en boeiends hebben en vind het dan ook leuk om daar verhalen over te lezen. Ook is het interessant, omdat het over kinderen van mijn leeftijd gaat en dat is altijd wel leuk om over te lezen
- Ik vind het een spannend verhaal, omdat er veel spannende dingen gebeuren. Ik vind het spannend als Inga en Andy weg zijn. Je wilt dan weten waar ze zijn gebleven en je hoopt ook dat ze snel weer terecht zijn. Ook is het spannend als de politie een inval doet want dan hoop je dat Charly, Inga en Andy niet worden gepakt. Wat ook spannend is, is dat als Charly door Ali in de auto wordt meegenomen naar Bremen. Ik vind het ook spannend als ze bij Ali ruzie hebben, want dan als Charly weer terug komt in de woning is Inga weg en dan wil je weten waar Inga is. Later hoor je dan dat ze dood is en dat vind ik wel zielig.
- De gebeurtenissen waren erg overtuigend, want zulke dingen kunnen ook in het echt gebeuren en er kwamen ook geen gekke of rare dingen in voor waarvan ik dacht: dat kan niet.
- Dit verhaal is wel leerzaam, omdat je ervan leert dat drugs slecht is en dat het je kapot kunt maken. Je ziet in dit boek dat je er nooit aan moet beginnen, want het kan je dood worden, zoals je bij Inga ziet.
- Het verhaal was best makkelijk, omdat er niet zo heel veel moeilijke woorden in staan en ik het wel goed kon volgen. De zinnen waren ook niet al te lang dus dat was ook wel mooi en de gebeurtenissen spelen zich ook na elkaar af. Dat is wel fijn, want dan hoef je niet telkens te denken van waar je nu weer in het verhaal bent.
- Sommige stukken vond ik wel schokkend, omdat ik het toch wel heel erg vind, dat kinderen van 13 al helemaal verslaafd zijn aan de drugs en dat die al stelen of moeten gaan tippelen om aan geld te komen. Ik schrok hier echt van en ik vind dit echt heel erg.
- Het verhaal was wel een beetje herkenbaar, omdat ik natuurlijk al veel van drugs weet. Ik heb een keer een werkstuk over drugs gemaakt, mijn betoog heb ik erover gehouden en ik heb wel vaker boeken over drugs gelezen dus sommige dingen herkende ik dan wel maar ook sommige dingen blijven je schokken ook al weet je het al lang. Gelukkig heb ik nog nooit drugs gebruikt en ik ben ook niet van plan om dit ooit te gaan doen.
- Ik vind het ook wel droevig, omdat die kinderen zo verslaafd zijn en we er niks tegen kunnen doen. Ik vind het ook wel zielig voor Andy, omdat hij Inga zo graag wilde helpen maar het is hem niet gelukt en uiteindelijk moet hij in de krant lezen dat ze dood is gegaan door drugs.
- Dit verhaal zet me wel aan het denken, want ik ben gaan nadenken over wat ik zou doen in zo’n situatie als een goede vriend van mij aan de drugs is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

bij mij heeft het 116 blz hoor:P

10 jaar geleden

S.

S.

Ik vind dit een hele goede samenvatting
Ik heb morgen een toets over dit boekje, maar ik snapte helemaal niks van het boekje, dus ik hoop dat ik met deze samenvatting in mijn hoofd wel een voldoende haal
Bedankt!

10 jaar geleden

J.

J.

De twee brieven die bij Inga zijn gevonden zijn gevonden zijn beiden voor Andy en niet één zoals jij in je samenvatting zegt.

10 jaar geleden

A.

A.

Ik vond het een hele goede samenvatting. Ik heb morgen ook een toets over het boekje, maar ik heb maar 10 bladzijden gelezen. Ik vond dit superhandig en ik hoop dat ik een voldoende haal.

10 jaar geleden

T.

T.

ik vind het een super mooi en leuk boek. het sprak me zo erg aan. echt ik ging er zelfs van huilen, zo ontroerend

7 jaar geleden

X.

X.

Ik vont het boek echt heeeeel goed. Ik moest er zelf ook een beetje van huilen toen ali haar geen gratis drugs wou geven en hij zomaar wegvlucht uit zn eigen huis. Het sprak mij ook aan want ik ben al 13 jaar zwaar verslaaft aan krokodil heroine. ik plaats deze reactie ook al is de maker van deze samenvatting inmiddels 28 en gaat hij dit nooit zien. de ballen.

4 jaar geleden

D.

D.

4 jaar geleden

Andere verslagen van "Die Einbahnstrasse door Klaus Kordon"