Zakelijke gegevens
Verhalenbundel : Dicker Mann im Meer
Auteur : Burkhard Spinnen
De verhalen:
“Dicker Mann im Meer” 15 bladzijden
“Die Modelbahn” 28 bladzijden
“Ballon über der Landschaft” 17 bladzijden
“Bluthund” 20 bladzijden
Eerste reactie
Dicker Mann im Meer
Dit was op zich wel een grappig verhaal. Er werd geen moeilijke taal gebruikt. Een grappig voorbeeld is dat Kläsner in het water valt en dan kramp krijgt. Opeens is die kramp helemaal verdwenen en kan hij zelf weer terug zwemmen. Dit verhaal vond ik dus wel makkelijk om te lezen.
Die Modelbahn
In dit verhaal ging het voornamelijk over modeltreinen. Vroeger had mijn moeder een baan waar zij moest schoonmaken bij oudere mensen. Zo ook bij een oudere man die gek was op zijn modeltreinen. Door het lezen van dit boek moest ik weer denken aan die lieve man. Van kinds af aan kwam ik daar geregeld. Doordat het onderwerp me wel een beetje aansprak was ik wel een geïnteresseerd in het lezen van het verhaal. Het was op zich wel leuk om te lezen.
Ballon über der Landschaft
Ik dacht bij het lezen van de titel dat het verhaal over een luchtballon zou gaan. Dat leek me wel leuk. Ik ging mijzelf een beetje voorstellen hoe het zou zijn als ik zelf in die luchtballon zou zitten.
Toen ik het verhaal begon te lezen viel het mij op dat er veel grappige stukjes in het verhaal zitten. Er gebeuren ook dingen die in het dagelijks leven nooit zouden gebeuren. Door die grappige stukjes was het verhaal wel leuk om t lezen. Het leek me dus wel leuk.
Bluthund
Het hele verhaal draait om de jonge man, zijn hond en Breitholtz. Ik vond dit verhaal erg leuk om te lezen. Ook in dit verhaal was het taalgebruik erg makkelijk. De gebeurtenis waarin het verhaal zich afspeelt wordt eigenlijk meteen al aan het begin verteld.
Alle verhalen waren makkelijk geschreven. Veel makkelijker dan dat ik van tevoren had gedacht. In veel van de verhalen komen veel grappige stukjes voor waardoor het leuk is om ze te lezen. De verhalen hebben me niet echt geraakt, met uitzondering van die van de modeltrein, omdat ik moest denken aan die meneer die er nu niet meer is. Ik denk dat de verhalen bedoeld zijn om je te vermaken en niet om je iets te leren of om je iets duidelijk te maken.
Verdieping
Samenvatting
De bundel bevat rond de 7 verhalen en heeft in totaal 227 pagina’s.
De verschillende verhalen in deze verhalenbundel zijn:
· Dicker Mann im Meer
· Ballon über der Landschaft
· Die Modelbahn
· Wahlnacht
· Bluthund
· Die Schiffstaufe
· Entlasstag
Stijl
Wanneer je begint met het lezen van de verhalen merk je dat de verhalen niet moeilijk om te lezen zijn. Dhet taalgebruik is makkelijk om te volgen, het is niet moeilijk om te lezen. Zo merk je ook dat ze door een schrijver zijn geschreven.de verhalen zijn door het gebruik van makkelijk taalgebruik erg begrijpbaar.
Opbouw
Het verhaal begint met een bepaalde gebeurtenis en vervolgens draait de rest van het verhaal daarom heen. De persoon waarmee het verhaal begint zit ‘in de put’. Vervolgens word deze hoofdpersoon geholpen door de andere personen in het verhaal waarna het probleem zich oplost.
Vorm
De verhalen zijn erg kort, over het algemeen zijn ze niet langer dan 20 bladzijden. Alleen ‘Die Modellbahn’ vormt hier een uitzondering op. Die heeft er acht meer.
Thematiek
De gebeurtenissen lijken veel op elkaar. In elkaar verhaal overlijdt er wel een persoon of er is al iemand overleden. De doodt speelt dus een belangrijke rol in deze verhalenbundel. Ook is er in elk verhaal wel een conflict terug te vinden. Deze conflicten hebben te maken met mensen onderling en/of mensen met de natuur.
Onderzoek van de verhaaltechniek
Inhoudsbeschrijvingen van de verhalen
Dicker Mann im Meer
Kläsner was met een groep op vakantie in Engeland. ’s Middags gingen hij en zijn vrouw vaak zwemmen en lagen ze lekker op het strand. Ook op de laatste dag van hun vakantie ging Kläsner de zee in. In het water kwam hij mensen tegen die hem waarschuwde voor de gevaarlijke stroming in de zee verderop. Kläsner zwom verder en kwam in de buurt van een platvorm. Hij twijfelde of hij verder moest zwemmen maar zag plotseling een meisje en een jongen op het platvorm zitten. Hij besloot om het platvorm voorbij te zwemmen. Na een heel stuk zwemmen kreeg hij plotseling kramp. Hij was onderkoeld en hij voelde zijn benen niet meer. Hij dacht nog even dat het de reuma in zijn schouder was maar hij kreeg ook geen adem meer. Hij kwam een rots tegen en kon er, met zijn schouders en hoofd boven water, op blijven staan. Terug zwemmen naar het platvorm was onmogelijk omdat het te ver weg was.
Ondertussen op het strand was Wolfgang erg ongerust, het duurder nu wel erg lang voordat Kläsner terug kwam uit de zee. Wolfgang pakte zijn surfplank en ging de zee in. Plotseling zag hij een dikke man. Kläsner vertelde aan Wolfgang dat hij zijn benen niet meer voelde. Ze bedachten dat Wolfgang wel kon helpen om Kläsner weer terug te krijgen op het strand. Ze lieten de mast van de surfplank achter, deze konden ze later wel weer ophalen. Tot aan het platvorm peddelden ze terug, hier kon Kläsner zich vasthouden aan een balk. Volgens Wolfgang moest er een dokter bijkomen, Kläsner had ondertussen namelijk een hartaanval gehad. Volgens Kläsner was dit niet nodig en kon hij wel op zijn rug op de plank gaan liggen, dan zou het wel goed gaan.
Het werd al donker en Wolfgang stond er op dat hij hulp ging halen, maar plotseling was de angst van Kläsner verdwenen en had hij het gevoel in zijn benen weer terug en kon dus weer zwemmen. Wolfgang ging terug naar de plek waar hij zijn mast achter had gelaten en Kläsner zwom naar het strand. Toen Wolfgang eenmaal terug was op het strand zag hij dat Kläsner met twee vrouwen en een man aan tafel zat. Wolfgang wilde dat Kläsner de mast terug zou betalen omdat hij hem niet meer had kunnen vinden. Kläsner had alleen nog niks verteld aan de andere personen, hij loog dus. Wolfgang werd nu erg boos en Kläsner reageerde hier natuurlijk op. Ze vielen beide op de grond en Wolfgang riep dat er een dokter moest komen, maar niemand deed iets. Wolfgang rende zelf richting het hotel…
Die Modelbahn
In dit verhaal is Günter de hoofdpersoon. Aan het begin van het verhaal woont hij net in het huis van zijn oom, deze is overleden aan een hartaanval. Het huis heeft onder andere drie kamers waarin modeltreinen staan. Het huis moet worden gerenoveerd maar Rita, de vrouw van Günter, is hierop tegen want ze wil het huis eerst inrichten.
Dat de modeltreinen over drie kamers verdeeld zijn vinden ze een beetje overdreven. Ze willen graag geld voor de baan en dus gaan ze op zoek naar een bedrijf dat geïnteresseerd is. Ze proberen het bij de speelgoedwinkel in de stad, maar deze nemen geen gebruikte artikelen terug. Hij krijgt wel een adres waar hij het ook kan proberen. De contactpersoon van het bedrijf blijkt een oude vriend van de overleden oom te zijn. De man is niet direct geïnteresseerd maar wil wel een keer komen kijken naar de baan. Günter krijgt zijn kaartje mee en man verteld hem dat hij moet bellen wanneer hij tijd voor hem heeft. Wanneer Günter boven op de kamers met modeltreinen zitten komt hij langzamerhand tot vreemde ontdekkingen. Er gebeuren rare dingen die niet verklaarbaar zijn. In de huisjes op de modelbaan worden meisjes verkracht en er ligt een dood persoon met een priester naast zich. Ook ligt er iemand zonder voet doordat hij is aangereden door een tractor.
Op een dag staat de Heer Feldheim aan de deur, hij is rentenier. De man kijkt alleen in de eerste kamer naar de treinen en de modelbaan en gaat daarna weer weg.
Zonder dat Günter de contactpersoon van het bedrijf gebeld heeft staat hij op een avond met Feldheim voor de deur. De mannen kwamen binnen en namen de modeltreinen mee om te kijken wat deze waard zouden zijn. De baan lieten ze staan omdat volgens iedereen die een modelbaan heeft zelf de huisjes erbij wil bouwen…
Ballon über der Landschaft
Kortschläger is een man rond de dertig jaar oud. Hij loopt door een landschap in het begin van het verhaal. Eveneens verlaat zijn vrouw, Anke, hem. Hij gaat over zijn toekomst nadenken en ziet het leven somber in.
’s Morgens vroeg is hij van huis vertrokken en door de stad heen gaan lopen, plotseling ziet hij een luchtballon boven zich die geel met rood gekleurd is. Omdat de luchtballon heel laag hangt besluit hij om hem te volgen. Op een gegeven moment komt hij aan op een open veld. De man in de luchtballon ziet Kortschläger staan en vraagt aan hem of hij het touw, dat hij naar beneden gooit, vast wil maken aan een boom. Langzaam komt de luchtballon naar beneden, hij komt alleen niet op de grond. De man vraagt Kortschläger op de luchtballon te passen omdat hij even een telefoontje moet plegen. De man legt aan hem uit hoe het allemaal werkt en vertrekt.
Wanneer de man terugkomt besluit Kortschläger dat hij eigenlijk wel een stukje mee wil in de luchtballon. Eerst probeert de man hem wat op te vrolijken maar dat lukt niet. Hij mag van de man niet mee en moet dus de luchtballon verlaten. De man legt hem uit hoe hij het touw los moet maken en daarna vertrekken ze allebei. De man de lucht in en Kortschläger loopt richting de stad…
Bluthund
In dit verhaal draait het om Breitholtz en de ‘jonge man’. Wanneer Breitholtz bezig is met de reparatie van zijn auto, de dag ervoor is hij tegen iets opgereden, komt er een jonge man aanlopen met zijn hond. De jonge man lacht hem uit. Breitholtz raakt hierdoor geïrriteerd en begint tegen de man te schreeuwen. Als reactie hierop laat de man de hond los en deze bijt Breitholtz in zijn arm. Hij valt op de grond waarnaar de hond hem probeert in zijn nek te bijten, de hamer in de hand van Breitholtz is zijn reddingsmiddel. Hij slaat de hond op zijn hoofd, deze is nu dood.
De politie wordt er bijgehaald en er komt een rechtszaak, deze wordt gewonnen door Breitholtz. De jonge man krijgt twaalf maanden gevangenisstraf. Op een dag krijgt Breitholtz een brief met de mededeling dat de man eerder vrijgelaten is. Hij heeft eigenlijk wel medelijden met de jonge man, hij ging samen met de begeleider van de jonge man een nieuwe hond voor hem kopen. Na enige aarzeling nam de jonge man de hond aan. Ze besloten dat Breitholtz mocht helpen bij de opvoeding van de hond.
Ze spraken op een plek waar niemand last van hen zou hebben. De jonge man hoorde jagers maar de hond liep los rond. De jonge man werd hysterisch en besloot zijn hond te gaan zoeken. Breitholtz ging hem achterna maar raakte hem kwijt. Toen hij ging roepen kreeg hij antwoord terug. De jonge man bleek in een gat te zijn gevallen. Hij had zijn enkel verstuikt en misschien zelfs gebroken, hij moest naar het ziekenhuis. In de tijd dat de jonge man in het ziekenhuis lag zorgde Breitholtz voor de hond…
Overeenkomsten en verschillen tussen de verhalen
Overeenkomsten
Er zijn veel verschillende ruimtes in de verhalen gebruikt, geen enkel verhaal speelt zich af op dezelfde plek. Er speelt zich een verhaal af in het water, in de stad en op een open veldje, in een oud huis en op verschillende plekken.
Elk verhaal draait eigenlijk om één bepaald figuur. Dit is de hoofdfiguur daarbuiten zijn er ook nog één of twee bijfiguren aanwezig.
De hoofdfiguur komt een probleem tegen en bij het oplossen daarvan wordt hij geholpen door de bijfiguren. De situaties lijken hierdoor dus erg op elkaar in de verschillende verhalen al wordt er wel telkens een bepaalde draai aan het verhaal gegeven waardoor het niet saai wordt.
De vertelwijze is constant hetzelfde. Het zijn namelijk allemaal “personale verhalen”. Het verhaal wordt geschreven gezien door de ogen van de medespelers in het verhaal.
De motieven en thema’s lijken erg op elkaar. Er is constant een conflict tussen de mens en de natuur en/of het innerlijke conflict van de mens. Elk verhaal heeft overeenkomsten met elkaar door de vreemde gebeurtenissen die er telkens plaats vinden.
Verschillen
Alle verhalen hebben wel een ander onderwerp, ook is de opbouw verschillend. Ieder verhaal staat op zich en probeert op zijn manier een boodschap over te brengen op de lezer.
Beoordeling
De verhalen spraken mij eigenlijk wel aan. Ik vond het wel leuk omdat je van elke vehaal een eigen voorstelling ging maken. Hoe zou het zijn als jij die ene persoon in het verhaal bent? Over het algemeen kan je je goed inleven in de verhalen en zijn ze makkelijk leesbaar. Hierdoor kost het ook niet veel moeite om je er toe te zetten om de verhalen te gaan lezen. Van tevoren maakte ik me er druk om en achteraf is het ontzetten meegevallen.
Het verhaal dat mij het meest aansprak was toch wel de Bluthund. Eigenlijk is het verhaal heel zoetsappig en voorspelbaar maar daarom misschien wel extra leuk. Je hoeft er niet teveel over na te denken en het is toch altijd leuk om te lezen dat alles weer goed is gekomen uiteindelijk.
Ik denk dat deze verhalenbundel zeker aan te raden is aan andere mensen, helemaal personen die net beginnen met het lezen van Duitse verhalen. Het is niet moeilijk. Het taalgebruik is makkelijk, de verhalen zijn niet te lang en de verhaallijnen zijn goed. Het kost dus niet al teveel moeite, wat ik erg belangrijk vind want dan lees je namelijk lang niet zo makkelijk meer. Kortom een aanrader voor iedereen en een zeer geschikte verhalenbundel!
REACTIES
1 seconde geleden